Az oldal cookiekat használ. Szabályzat

A fenntartható tisztaság fokozható!

– Digitalizált tisztaságvédelmi technológia.

Gondolt már arra, vajon megoldható-e, hogy mindenki szabadon járkáljon, de a tisztaságot mégis megőrizzük, így az védett és tartós maradhasson? Magony Richárd feltaláló gondolt rá. Egyedülálló, preventív tisztaságvédelmi megoldást fejlesztett, amivel elmondása szerint fel tudja szabadítani az embert a rendszeres takarítás kellemetlen vesződségei alól. A JETMAT® tisztaságvédelmi technológia ötletgazdájával és kifejlesztőjével a Budapest Cleaning Show-n beszélgettünk.Permalink: http://tisztatertechnologia.hu/cikk/3192/perm

Tagek: 2018 téli tttmagazin találmány interjú sugárszőnyeg

Share

Mi a preventív tisztaságvédelmi megoldás lényege? Mit várhatunk tőle?

A tisztaság megőrzése és a szabad zavartalan helyváltoztatás iránti együttes igény mindannyiunkban megvan. A manapság elterjedt takarítási modell szerint azonban a nagy mozgásszabadság megőrzésének ára van, ami nem más, mint a rendszeres takarítás kényszere, minden káros következményével együtt.

Az a bevett gyakorlat, hogy a prevenció híján elszenvedett gyors beszennyeződés miatt, a tisztaság helyreállítása érdekében meglehetősen sűrűn kell feltakarítanunk. Hiszen, minél megengedőbb és szabadabb a helyváltoztatás, minél nagyobb létszámú, változóbb összetételű és eltérőbb gyakoriságú, vagyis nehezebben kiszámítható a mozgásból eredő beszennyeződés, sajnos annál rövidebb a tisztaság élettartama, és ezzel arányosan egyre koszosabb környezetben élünk.

Az én találmányom ezt a dilemmát oldja fel. Minden idők egyik legrégebbi feladatának ellátásában, a tisztaság fenntartásában segít mindannyiunkat. Felszabadítja a felhasználót a helyváltoztatással járó beszennyeződés terhei alól. Precíz, pontos, automatizált technológia, ami elvégzi helyettünk a piszkos munkát, éberen, állandó szolgálatban segít megőrizni környezetünk állandó tisztaságát. A felhasználónak nincs semmi teendője, csupán áthalad a speciálisan kialakított többfunkciós padlófelületen, ami eközben tökéletesen megtisztítja a vele érintkező cipőtalpakat és gumiabroncs- futófelületeket. Mindannyiunk egyik legmeghatározóbb igényét, közvetlen környezetünk állandó tisztaságának fenntartását segít elérni úgy, hogy eközben természetes mozgásigényünket egy cseppet sem korlátozza.

Miért pont egy intelligens szennyfogószőnyeg-rendszer fejlesztésébe vágott bele?

Miért pont a digitalizált tisztaságvédelem (ugyanis én így hívom)? Nos, talán egyszerűen így alakult. Eredeti kreatív, hiteles és sikeres, de főleg hasznos akartam lenni. De ki nem?

A különbség talán annyi, hogy én ezt mindennél jobban akartam. Létre akartam hozni valami eredeti és egyúttal figyelemre méltó megoldást, ami nemzetközi léptékben is sokak tetszését elnyeri, és így nyomot hagyhatok, talán utánam is fennmarad valami érték. Alkotni akartam, de nem tűrtem a monotonitást, nem voltam hajlandó vakon beállni a sorba, és a mások által elém állított korlátokat sem tűrtem sokáig, főleg amikor rájöttem, mennyire felszínes és hiányos megoldások szövik át mindannyiunk életét a jelenben. Rendkívüli éleslátásra volt szükségem, ki kellett zárnom minden zavaró tényezőt, mélyre kellett ásnom, hogy megértsem, mit kell tennem, mitől jó nekem.Így aztán egyszerűen szabadjára engedtem minden kreativitásom. Próbáltam megérteni a világot és benne az embereket, miközben motivációik mozgató dinamikáját kerestem. Valós gondokra akartam eredeti megoldásokat kidolgozni – ha valamiben, hát ebben az egyben biztos voltam. Ehhez persze fel kellett ismerni, és meg kellett érteni mitől valós egy probléma, és fel kellett mérnem az erőviszonyokat is.

Mi az, amivel a jelenben meg tudok küzdeni? Mit kell későbbre halasztanom? Miért?

Minden ébredő ötletemet próbára tettem, nem kergethettem vágyálmokat, erre valójában nem volt se kedvem, se lehetőségem. Kezdetben több ötleten is dolgoztam egyszerre, ezért idővel döntenem kellett, melyikre fordítok energiát a jelenben. Alapos mérlegelést követően kénytelen voltam rangsorolni. Végül tisztaságvédelmi terveim mellett döntöttem, mert ennek kapcsán éreztem meggyőző eredetiséget és egyúttal a legjobb esélyt is a sikeres megvalósításra.

Felismertem, hogy az olyan megoldások automatizálhatóak eredményesen, amelyek egyszerű és jól körülhatárolt, gyakran ismétlődő részfolyamatokra bonthatóak. A beszennyeződési kölcsönhatások természete éppen egy ilyen terület. Így ehhez fejlesztettem ki egy ügyesen felépített cselekvéssort, amit képes voltam egy korábban számomra ismeretlen szemlélet szerint automatizálni. Minden tekintetben új strukturális megközelítést alkalmaztam, és végül az automatizálás hagyományos eszköztárával is szakítottam. Időtálló, elegáns megoldást sikerült kidolgoznom, ami úgy tűnik, hamarosan széleskörűen alkalmazható és kiválóan hasznosítható nemzetközi tisztaságvédelmi gyakorlattá válik.

Akkoriban nagyon elégedetlen voltam a sorsom alakulásával, amin változtatnom kellett. Belevágni, létrehozni valami merőben újat, valami világraszólót… Igen ez nagyon merész gondolat volt, de kezdetben úgy éreztem csak így kapok levegőt, csak a nagyobb célok engedték elfogadni, hogy az élet több puszta szélmalomharcnál.Úgy éreztem, csak ha bizonyítom, hogy képes vagyok valami egyedi, új és maradandó értéket alkotni, akkor leszek elég erős ahhoz, hogy az élet egyéb területeit is a megfelelő pillanatokban, a kellő ütemben a helyes irányba befolyásoljam. Kezdetben egyszerűnek tűnt a feladat: a beszennyeződési folyamatokat kell megfékezni. Az eljárást már 2010-ben kidolgoztam és szabadalmaztattam, ám ahhoz, hogy technológiám jelenlegi fejlettségi szintjét, kiváló hatásfokát elérjem, további 7 év állhatatos fejlesztőmunkára volt szükségem.

Pontosabban most 2018. november 26-án töltjük be a 8. évet, bontunk is néhány palack pezsgőt. Nos, miért pont ez? Mert úgy érzem, általa elegáns megoldást adhatok egy alapvető, mind-annyiunkat érintő problémára. Mert a megoldást már az ötlet hajnalán kellően eredetinek, frappánsnak és stílusosnak éreztem ahhoz, hogy a számtalan kihívás ellenére is évekig kitarthassak megvalósítási terveim mellett.

Honnan jött az ötlet?

Mentorom nem volt, ezért a kezdetben a tudatos keresgélés és az ösztönös megérzéseim vezettek, amit én a gondviselés sajátos jeleként fogtam fel, amit ma is így érzek. Emlékszem a pillanatra, amikor az ötlet magja kipattant a fejemből. A nappalimban a szőnyegen hasalva az újabb ötleteimen dolgozva töprengtem, miközben a párom éppen sürgött-forgott körülöttem. Néztem, hogyan lépked, és talán ekkor tudatosult bennem igazán, hogy egyszerű hétköznapi helyváltoztatásaink során ez a vég nélkül ismétlődő folyamat mindenütt jelen van.

Amíg le nem győzzük gravitációt, addig minden esetben a talaj érintésével közlekedünk, és a helyváltoztatás során a súlyunkból eredően itt-ott pillanatnyi nyomást gyakorlunk a talajra, ahogy rálépünk. Ezek a rövid érintések az automatizálásban állandó jelforrások lehetnek, úgy éreztem ezeket a velünk mozgó információkat kell felhasználnom a szennyeződés módszeres eltüntetéséhez.

Talán ekkor kapott végső megerősítést az ötletem, hogy egy speciálisan kialakított padlófelület egyetlen érintésre lemoshatja a rajta áthaladó járófelületeket, legyenek azok cipőtalpak, vagy autókerekek futófelületei. Mindezt persze egy ideális automatikus készenléti rendszerként, állandó rendelkezésre állással, megbízható működéssel. A motivációm nagyon mélyről eredt, és később összetettebb döntések felé vezetett, melyek súlyát már a kezdetben is éreztem. De sajnos túlbecsültem a higiéniai szakma éleslátását, ezért mind ez idáig (egy kivételtől eltekintve) érdemi szakmai segítség és jelentősebb szponzorálás nélkül végeztük a munkát.

Az ötlet fogantatása mellett a megvalósításáról is beszélnék röviden. Segítők nélkül mindez nem valósulhatott volna meg. Megbízható szakmai támaszom és finanszírozóm a Cleartex Kft., akinek tulajdonosnője (Huber Ilona Katalin) évek óta, gyakran erőn felül is segíti a fejlesztés kiteljesedését. Az elmúlt években a segédkezet nyújtó együttműködő szakemberek száma bővült, közülük szeretném kiemelni a Pszilosz Kft.-t és tulajdonosát Pszilosz György barátomat, akit szintén sok tekintetben fejlesztésem kiemelt támogatójának tekinthetek.

Mi volt a baj az eddigi szennyfogó szőnyegekkel?

Alapvetően nem volt bajom velük, sőt eleinte fogalmam sem volt róla, milyen alternatív gyakorlati megoldások léteznek. Annyit ellenben biztosnak éreztem, hogy ha ezt a problémát valaki már megoldotta volna, akkor tisztaságélményünk a hétköznapokban biztosan sokkal magasabb lenne. Szükségszerűnek éreztem, hogy amint a hatékony prevenció teret nyer, takarítási szükségleteink jelentős mértékben lecsökkenjenek. Ha ügyesen alkalmazva megfékezzük a beszennyeződési folyamatokat, és nem marad se behordott, se szétterjedő szennyeződés, akkor a takarítási kényszerek helyett a hosszan fenntartható tisztaság élménye lesz a meghatározó. Gondoltam, ezért érdemes lenne az ötletemet tökéletesíteni és megvalósítani. Így is lett.Gondoljon csak bele: a mai takarítási módszerek hatékony tisztaságvédelmi megoldások híján lényegében korlátozás nélkül megengedik a legtöbb szennyeződés bejutását és szétterjedését, hogy azokat bizonyos időközönként újra és újra szolgaian feltakaríthassuk. Maguk értik ezt? Ma ez a folyamat ismétlődik a gyakorlatban mindenütt. Én csupán felismertem ezt, és egy ideális működésű, preventív technológiai megoldást fejlesztettem ki, remélve, hogy a józan belátás végül felülkerekedik a megszokásokon, és elismerik a prevenció fontosságát és nélkülözhetetlenségét.

Engem nem kell meggyőznie a megelőzés fontosságáról. Mit tud a sugárszőnyeg?
(A technológia nevének szó szerinti jelentése = sugárszőnyeg.)


Egy tisztítómátrixról van szó, olyan közegsugárszőnyegről, amely a folyadékoktól a gőzökön át a gázfázisig bármilyen anyagot képes kibocsátani magából, hogy felhasználja azt a hatékony tisztításra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a rendszer nemcsak tisztításra, hanem a megtisztított járófelületek (cipőtalpak és gumiabroncs-futófelületek) szárítására is képes, a kibocsájtott sűrített levegő segítségével. Ezzel megelőzi, hogy a szennyeződés vagy nedvesség bejusson a tiszta belső terekbe.

Amikor a sugárszőnyegre rálépünk, vagy járművel ráhajtunk, akkor a nyomással előfeszített tisztítóvíz, vagy szárazgőz, sűrített levegő erőteljes impulzusként szinte kirobban a sugárszőnyeg felszínéből a kialakuló nyomás, érintkezés hatására. A felszínből kitörő tisztító közegáramlások nyomása és összetétele természetesen igény szerint beszabályozható.

A tisztítást négyzetméterenként több ezer intelligens tisztítócella összehangolt működése végzi el egyetlen lépésben. Ezek mindegyike olyan automata impulzusgeneráló egység, melyek csak akkor engedik ki magukból a tisztítóközeget, ha a vele érintkező járófelületek az egyes kibocsájtási jetpontok felett teljes fedésbe kerülnek (mert ráléptek, vagy ráhajtottak). Ha a véletlenszerű rálépés során csak részleges fedés alakul ki az egyes jetpontok felett, akkor a tisztítócellák nem aktiválódnak. Ezzel előzzük meg, hogy akár 10 méter magas szökőkutak alakuljanak ki az érintkezési felületen, a cipőtalpak közvetlen közelében. Egy reflexív rendszerről van tehát szó, amely csak akkor, csak ott és csak addig aktiválódik, amikor, ahol és ameddig az éppen szükséges, egy pillanattal se tovább.

A teljes folyamat az akár több tíz négyzetméter kiterjedésű sugárszőnyeg felületen bárhol azonos hatásfokkal, egyetlen századmásodperc reakcióidővel, tökéletes egyidejűséggel pontosan lezajlik. Aki ért hozzá, az tudja, hogy az automatizálás világában nagyon ritka, hogy egyetlen milliszekundumos válaszidővel teljesen végigfusson a jelfolyamat az érzékeléstől a jelátalakításon és feldolgozáson át a vezérelt egység végső működésbe lépéséig bezárólag.Mindezt úgy, hogy nem a súlytalan virtuális térben, hanem a valós világban létezünk, eközben nyomás alatt lévő, áramló közegekkel dolgozunk, de nem használunk elektromos áramot. Ugyanis én így automatizáltam.

A villamos energia nélkülözése rendkívüli előny, mert az elektromosság nem barátja se a víznek se a szennyeződésnek, továbbá ilyen környezetben az elektronikai rendszerek működésbiztonsága alacsony, vagyis emiatt a zavarérzékenység is fokozott lenne. Ráadásul vizes környezetben az áram jelenlétére az életvédelmi szempontok betartása miatt is kiemelt figyelmet kellene fordítani.

A villámgyors, reflexszerű reakcióra elsősorban azért van szükség, mert általában viszonylag gyors ütemben közlekedünk. Normál tempójú gyaloglás esetén a támaszláb max. egy másodpercet van a talajon, és ez idő alatt létre kell jönnie a biztonságos tisztítóimpulzus-kibocsájtásnak, sőt teljesülnie kell minden a tisztítófolyamattal kapcsolatos technológiai feltételnek. A technológiánk eleget tesz mindezen elvárásoknak, így a felhasználóknak nem kell lelassítaniuk, a tisztítás mégis teljes biztonságban és kiváló hatásfokkal jön létre. Ezzel végre valóban felszabadítjuk embertársainkat a hétköznapi helyváltoztatással járó rendszeres beszennyeződések felszámolásának kellemetlen terhei alól.

Azt mondta, teljes fedés kell. Mi a helyzet, ha a nő magas sarkú cipőben van?

Ahhoz, hogy beinduljon a tisztítás, kell lennie minimum egy ujjbegynyi érintkező felületnek. Ez a magas sarkú cipőnél is teljesül, legfeljebb a saroknál nem, ha az nagyon vékony. Megjegyzem, eddig kevés koszos tűsarkú cipőt láttam a hétköznapokban, pláne ipari környezetben. Pontosabban fogalmazva bármely áthaladási pontban (bejáratoknál, átjárókban) ahol szennyezettebb padlóról lépünk a tisztább felé – hatékony prevenció nélkül kiváltképp nagy forgalom mellett – olyan mennyiségű szennyeződés terjed nap mint nap, percről percre, hogy ha a tűsarkak szennyesek maradnának, a rendszerünk használatával akkor is egyértelműen nagyságrendekkel fokozottabb és tartósabb tisztaságot nyerünk a jelenleginél.

Ugyanakkor technológiánkat elsősorban a normál talpkialakítású szokványos munkavédelmi cipőkre fókuszáljuk, mert a legtöbb ipari felhasználónál ez a jellemző. Párhuzamosan, dolgozunk rajta, hogy egyedi talpkialakítással, speciális cipőket fejlesszünk a rendszerhez, melyek tovább fokozzák a fenntartható tisztítás hatékonyságát, így biztosítható lehet akár egyetlen lépéssel is a tökéletes megtisztulás.

Ha egy hétköznapi, lazább cipőben rálépünk a sugárszőnyegre, nem leszünk vizesek?

Nem, semmiképp nem leszünk vizesek. Bárhová is lépünk a sugárszőnyeg felszínén, technológiánk mindig csak a cipő talpát tisztítja meg, feljebb nem jut a tisztítóközegből. Még akkor sem leszünk vizesek, ha egy vékony talpú nyitott nyári saruban lépünk a felületre. Erre az alapvető elvárásra rendkívüli alapossággal ügyeltünk a fejlesztés eddig eltelt évei alatt is.

Hasonlóképp fontos fejlesztési szempont volt, hogy a technológiánk kivételes érzékenységét párosítsuk a piacon elvárt, esetenként rendkívül magas teherbírási képességgel. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a sugárszőnyeg képes akár a 60 tonna össztömeget meghaladó jármű (pl. nehéz targonca) kerekét is megtisztítani, és ezzel egyidőben akár egy 45 kg súlyú hölgy vagy egy még kisebb súlyú gyermek apró lába alatt is azonos hatásfokkal lezajlik a teljes tisztítási folyamat. Ez az elvárás (kiváltképp az elektromos áram nélkülözése mellett) évekig rendkívüli nehézségeket jelentett alapelgondolásom gyakorlati megvalósításában. Ez idő alatt több, nálam magasabban képzett, kiváltképp az áramlástechnikában járatosabb egyetemi szakember, neves doktori, PhD. és Habil. címek tulajdonosai is úgy fogalmaztak: Ez szinte lehetetlen! Felejtsem el, nem megvalósítható! Túl nagy lesz az áramlási veszteség! Nem lesz hatékony! Nem lesz fenntartható!

Évekig kutatgattak volna, semmi eredményt nem garantálva, ha megfizetném és lenne időm kivárni. Ha jól emlékszem, egy hivatalos ajánlat született is az egyik részfeladatra, mintegy 46 millió Ft+áfa összegről szólt. Ekkor nekem szerencsére már késő volt meghátrálni, addigra annyi pénzt, időt és energiát öltem a technológia fejlesztésébe és annak nemzetközi szabadalmaztatásába, hogy nem tehettem mást, bárki bármit mondott, nekem magamnak kellett megoldást találnom, akkor is, ha mások állítása szerint ez szinte lehetetlen. Évekig minden képességem a lehetetlennek tűnő gondok megoldására összpontosítottam. Végül sikerült!

Működik, ráadásul kiváló reflexekkel, és a tervezettnél magasabb hatékonysággal.

Érzékeny áramlási egyensúlyt kellett kialakítanom, hogy a tisztítócellákon belüli hidrodinamikai rendszer megfeleljen az áramlástechnikai feltételeknek, és csupán a nyomásra és a gravitációra hagyatkozva is nagy biztonsággal, elvárt gyorsasággal és kiváló teljesítménnyel működhessen, bármely további közvetlen energiaforrás bevonása nélkül.

A sugárszőnyeg ma csupán a kibocsájtott közegáramlások nyomását és a gravitációt használja fel a működési rendszer fenntartásához. Tehát, bármely felületrészről legyen is szó (tisztító, vagy szárító), a technológiába csupán az adott üzemmódnak megfelelő, nyomás alatt lévő közegáramlást vezetjük be, ez minden. A működésről a továbbiakban a készülék fejlett mechatronikai rendszere gondoskodik.

Hány lépés kell a tisztításhoz? Egy lépés elég?

Erre a kérdésre nincs univerzális válasz. Mindez elsősorban függ a tisztítandó felülettől (pl. mennyire barázdált, hogyan tud megtapadni rajta, benne a szennyeződés), a szennyezettségtől (pl. mennyire ragacsos, makacs, agresszív), továbbá kisebb mértékben a forgalom mértékétől és eloszlásától, az áthaladók sebességétől, valamint a tisztítóadalékok hatásfokától, és attól is, hogy pl. akarunk-e fertőtleníteni vagy elég, ha a tisztításról gondoskodunk.

Ahol ismerjük az elvárásokat, nagyjából megismertük a szennyeződésfajtákat, és közel azonos lábbelik vannak (pl. egy ipari üzemben), ott általában könnyű az igénybevétel jellemzőre hangolni a tisztaságvédelmi rendszert. Ahol eltérőek a lábbelik, és szélesebb spektrumú szennyeződések fordulhatnak elő (pl. egy kórházban a látogatók előtt megnyitott termekben) nos, ezeken a helyszíneken egy kicsit összetettebb a feladat, de természetesen ezekre is fel vagyunk készülve.

Sima csapvízzel is működik?

Alapvetően igen, de néhány szakértő felhívta a figyelmünket arra, hogy bizonyos környezetben érdemesebb tisztított és fertőtlenített vizet használni. Az elmúlt években a kémiában járatos gyakorlati szakemberekkel is megismerkedhettem, akik számos szakmai tanáccsal láttak el. Szóba került pl. a természetben gyorsan lebomló HOCl hipoklóros savak kis mennyiségű alkalmazása, vagy az ózonnal dúsított víz is, melyek egyfajta univerzális tisztítószerként szolgálhatnának a rendszerünk által kibocsájtott impulzusok tisztítóhatásának és a fertőtlenítőképességének fokozására. A sima csapvíz egy további kockázatot is hordoz, ez a vízkeménység. Ezért mindenképpen lágyítani kell a vizet, vagy gondoskodni kell a vízkőkiválás megakadályozásáról, mert az – különösen hosszú távon – akár eltömődést is okozhatna. Mindezeket a kérdéseket alaposan megvizsgáltuk, és mostanra minden felmerült kockázatra több megoldást is kidolgoztunk.

Mennyi vizet használ a rendszer?

Akárcsak a lépésszámra, úgy erre a kérdésre sincs egyöntetű válasz. Pontosabban, ez a két kérdés valahol egy és ugyanaz. Mégis annyit mondhatok, hogy az áthaladók számával és az áthaladás gyakoriságával, vagyis értelemszerűen az igénybevétel mértékével egyenes arányban áll. Egyfelől, négyzetméter-arányos elméleti maximális vízfogyasztással számolunk, melyet tapasztalati adatokkal pontosítunk. Gyakorlati példával élve, ha az emberek egy bejáraton vagy átjáróban tömött sorokban haladnak, akkor sem jut egy négyzetméterre egyszerre 3-4 lábnyomnál több. Ugyanakkor, ez a leterheltség sem állandó (legfeljebb műszakváltáskor igaz, nagyobb gyárban max. 30 percig, vagy kiemelt forgalmú tömegközlekedési helyszíneken, de ott is van egy bizonyos periodicitás).

Az igénybevétellel arányos alacsony átlagos vízfogyasztás a nap folyamán ezért tovább szelídül. A példánál maradva, az a négyzetméterenként max. 3-4 lábnyom abban a 30-40 percben is csupán szaggatottan van jelen, vagyis alacsony egyidejűséggel idézi elő a felszínen kilépő közegáramlást.

Másfelől, a szennyezettség mértéke, és a speciális felülettel érintkező járófelületek (cipőtalpak és gumiabroncs-futófelületek) szennyeződésmegtartó jellemzői, együtt határoznak meg egy bizonyos beszennyező potenciált, amit a rendszer tisztítóközegének le kell győznie. Ennek optimalizálásához a kilépő tisztítóvíz hatásfokát, vagyis összetételét, volumenét és nyomását egyedileg szabályozzuk. A folyadék kibocsájtása alapesetben digitális észleléssel direkt vezérelt, így az érintkezéssel teljesen egyidejű öngerjesztő kilépési jellemzőket mutat, vagyis addig tart amíg a kontaktus fennáll.

Lehetőség van a rendszer öngerjesztő működését kis dózisú impulzuskibocsájtásra hangolni. Ekkor mindegy, hogy meddig tartózkodunk a sugárszőnyeg felszínén, a kiáramlás csupán egy kisebb adagú tisztítóközeg koncentrált kibocsájtására korlátozódik. És amint a továbbhaladás során egy másik pozícióban újra rálépünk a technológiára, a tisztítási folyamat megismétlődik. A sugárszőnyegnél a víz mellett a nedves tisztítófokozat szárazgőzzel is működhet, ez esetben az amúgy is alacsony vízfogyasztáshoz képest további nagyságrendi csökkenés érhető el. Például, egy 42-es méretű férfi cipőtalp egy rálépése során a talpra kibocsájtott tisztítóvíz mennyisége impulzusüzemmódban nem haladja meg az 1 decilitert, ami szárazgőz esetében ennek csupán a tizedrésze.

Mindezeket összegezve elmondható, hogy minden esetben a telepítési helyszínek és igénybevételi jellemzők függvényében a technológia legyártásánál és/vagy a beüzemelés során a megrendelők elvárásai szerint optimalizáljuk a technológiánk tisztítóközeg-kibocsájtási jellemzőit, legyen az a víz, a szárazgőz, vagy akár a szárításhoz használt sűrített levegő.

Mi lesz a felhasznált vízzel? A csatornába kerül?

Igen, ez a legkézenfekvőbb. Sokat foglalkoztunk vele, hogy tisztítsuk-e meg és forgassuk-e vissza a vizet, mert sok érv szólt e mellett is, de ezt végül elvetettük. Persze igény esetén lehet akár ilyen felszereltséggel is rendelni majd a technológiát, de ehhez különleges szűrőrendszer kell, ami jelentősen megnöveli a bekerülési költséget. Továbbá mivel a szakhatóságok az előírásaikat követve minden ilyen szűrőrendszert szennyvízkezelésnek minősítenek, ezért az évekre elnyúló engedélyeztetési eljárások elnehezítenék szolgáltatásunk bevezetését. Másfelől, ahol olyan szennyeződések vannak, melyeket ne lehetne a csatornába engedni, ott adott esetben a helyileg már amúgy is működő szennyvízkezelő (és visszaforgató) rendszerekre egyszerűen rá lehet kötni technológiánkat is.

Mi lesz a darabos szennyeződésekkel?

Minden esetben átfogó környezeti analízis, alapos helyszíni igény, adottság és elvárásfelmérés előzi meg technológiánk adaptációját. A megrendelővel közösen döntjük el, milyen szemcseméretet nyeljen el a rendszerünk, és mi maradjon fenn a felszínén. Ezt azért fontos rögzíteni, mert nekünk ennek fényében kell biztosítanunk, hogy zavartalan legyen a szennyezett víz és kimosott szennyeződés elvezetése. Általánosságban elmondható, hogy alapesetben rizsszemnyi szemcseméretet engedünk elnyelődni, a többi fennmarad, így például a rákerülő rágógumi is. Ezek eltávolítására alapvetően két módszer adódik. Az egyik, hogy a helyi takarítószemélyzet időközönként szennyeződésmentesíti a sugárszőnyeg felszínét. A másik, hogy a megrendelő magasabb műszaki tartalmat rendel, aminek része a programozható önműködő felszíntisztítás is.

Technológiánkat alapesetben többszintű öntisztulási képességgel szereljük fel, így a felületbe integrált, csatornarendszerbe jutó kisebb szemcseméretű szennyeződések lerakódása elleni védelem éppúgy része a szolgáltatási csomagnak, mint ahogy beletartozhat a felszínen maradt nagyobb méretű szennyeződések magasabb műszaki tartalom melletti azonnali automatikus eltávolítása és a felület állandó tisztán tartása is.

Kell az automata rendszerhez felügyelet?

Az ügyfél részéről nem. Mi interneten keresztüli távoli eléréssel biztosítjuk a technológia zavartalan működését. Ezen felül, felügyeleti személyzetet biztosítunk, akik szükség esetén azonnal képesek beavatkozni. Továbbá nagy felbontású kamerákkal szereljük fel a szőnyegeket abból a célból, hogy a forgalmat, a terhelést, illetve az esetleges rendellenességeket és rongálási kísérleteket ellenőrizni, és követni lehessen. Képrögzítést nem tervezünk, kivéve olyan esetben, ha valami rendellenességet észlel a rendszer, például ha egy nagyobb súlyú targonca halad át ahhoz képest, mint amire mi garanciát vállalunk, ill. amire a megrendelő kérte a műszaki paraméter beállítását, vagy ha a speciális tisztítófelületen valahol nem rendeltetésszerű használatot érnénk tetten, vagy bármi üzemzavar okozta nem várt közegszivárgás történne az idők során.

Mindezekkel az a célunk, hogy a megrendelő teljes értékű, biztonságos és megbízható szolgáltatást kapjon, és élvezhesse a fenntartható tisztaság minden kényelmét.

Hol tart most a projekt? Min finomítottak menet közben, a tapasztalatokra reagálva?

Nemzetközi összehasonlításban ez a találmány ma az egyetlen valóban hatékony, nagy teljesítményű digitalizált tisztaságvédelmi technológia, mely az iparban is széles körűen, sikeresen alkalmazható. Az eljárás alapjait 2010-ben dolgoztam ki, amit mára számos országban szabadalmaztattunk, EU / US / BR / MX / IL / RU / UA / IN / CN / JP / KR / MY / PH / ID / AU / NZ...

Angol nyelven írt hiteles üzleti tervet készítettünk a hazai és a környező országokra kiterjeszthető gyártókapacitás kiépítésére és a további nemzetközi terjeszkedés teljes körű menedzselésére. Most elsősorban a szériagyártás mielőbbi beindításához keresünk befektetőket. Elkészültek a legújabb gyártmánytervek, és hamarosan megkezdjük a nagy prototípus legyártását, amit a leendő megrendelők előtt, nyilvánosan mutatunk majd be. Ehhez hamarosan saját szervezésben tisztaságvédelmi konferenciasorozatot indítunk. Az érdeklődőket természetesen első kézből, hiteles információkkal látjuk el, és lehetőséget adunk a nagy prototípus kipróbálására is.

Gondoskodtunk a tartós bérbeadásra épülő optimális kínálati rendszer kialakításáról is, így technológiánkat leendő ügyfeleink a csatolt szolgáltatásokkal együtt, beruházási kényszerek nélkül, egyszerű havi költségként elkönyvelve vehetik majd igénybe. Kidolgoztuk a szériagyártás teljes műszaki megvalósíthatósági feltételrendszerérét. A termék is elnyerte végső formáját, tisztítómoduljainak elrendezése most leginkább egy méhkaptár- mátrixra emlékeztet.

Összegezve, 8 év fejlesztőmunka eredményeképp technológiánk mára műszaki, üzleti, stratégiai, jogi és pénzügyi értelemben is sikeresen megvalósítható ideális projektté érett. Adózási és számviteli szakemberek által lektorált, angol nyelven készített üzleti tervünket a nagy szériás megvalósíthatóság teljes feltételrendszerét felölelő stratégiai döntéseink előkészítésére elemzésére és alátámasztására használjuk. Rendelkezünk a még előttünk álló feladatok ellátásához elengedhetetlen képességekkel, szakmai kompetenciákkal, jogi garanciákkal, piaci ismeretekkel és az elsődleges humánerőforrással. Megkezdtük a piaci igények pontos felmérését, ennek során elsőként a 3000-4000 fő feletti munkavállalói létszámot foglalkoztató, többműszakos gyártócégeket keressük fel különféle iparágakból. Az így megkezdett tárgyalásaink során felmérjük a legtöbb iparág tisztaságfenntartással kapcsolatos igényét, szokásait és tisztaságvédelmi technológiai áttérési hajlandóságát. A felméréseket követően, előzetes árajánlatokat készítünk és a leendő megrendelők állásfoglalását kérjük. Lényegében arra kérünk előrejelzést, hogy az általunk közölt információk ismeretében, milyen tisztaságvédelmi, technológia rendelési volument éreznek megalapozottnak a sorozatgyártás beindulását követően. Akik ez alkalommal a világon egyedülállóan az elsők között szeretnének élni a digitalizált tisztaságvédelemre épülő fokozott tisztaságélmény minden előnyével, azok részére pl. elővásárlási lehetőséget tudunk felajánlani.


Megjelent: 2018-11-26

Tagek: 2018 téli tttmagazin találmány interjú sugárszőnyeg

Share

<< 0 1 2 3 4 >>

Megjelent a legújabb, a 2019-es őszi TTT-magazin!

FRISSÍTÉS: Erre a linkre kattintva mobilon is el tudja olvasni a TTT-magazint!

Kattintson, és máris olvashatja a TTT-pdf-magazin őszi számát!Tovább

A TTT magazin korábbi számai

– Itt megnézheti, mi jelent meg eddig. Lapozzon bele!

Mit tud az online TTT?
A/4-es méretű, minden oldala színes, lehet zenés, videós, animált a megjelenő tartalom, a hirdetésekben ott vannak a linkek, élő a tartalomjegyzék (oda lapoz, ahova kattint).
Okostelefonon is kiválóan olvasható.
És mivel a papírt és a szállítást kiiktattuk, környezetbarát is.

A slusszpoén, hogy minden cégvezető, takarító, vagy épületüzemeltető asztalán ott lehet, hiszen bárki megtalálhatja az oldalon, és elolvashatja. És aki ragaszkodik a papírhoz, az ki is nyomtathatja! :-)

Fizessen elő és máris olvashatja lejjebb a TTT korábbi számait!

Tovább

TAKARÉKOSKODJON A KÖLTSÉGEKKEL – NE A TISZTASÁGGAL! (X)

Csak okosan

– Középpontban a digitalizáció.

A takarítószövetség idei éves szakmai konferenciájának fő témája a digitalizáció. Októberben rendezik, Vecsésen, program van, még lehet jelentkezni.

A Magyar Tisztítástechnológiai Szövetség (MATISZ) honlapján hirdeti, hogy idén 10. alkalommal rendezi meg az éves szakmai konferenciáját.
Tovább

Megjelentek a tisztítástechnológiai mestervizsga követelményei

– A kamaránál lehet majd letenni a mestervizsgát.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oldalán már fent vannak a tisztítástechnológiai mesterképzés vizsgakövetelményei. Aki bővebbet szeretne tudni, annak hasznos lesz a MATISZ októberi konferenciája.

Újdonság, hogy elindul a tisztítástechnológiai mestervizsgáztatás, az MKIK oldalán már fent is vannak a vizsgakövetelmények. Ebből az anyagból szemezgettük ki a legfőbb információkat.
Tovább

Érdemes lehet többször használható törlőkendőket alkalmazni

– Üzemvezetők figyelmébe.

Az üzemi hétköznapokban a takarítás kiemelt téma legyen. A munkaidő jelentős részét fordítják erre, többek között azért, mert komplex jogszabályi előírások szabályozzák a veszélyes hulladékok kezelését. Ezen kívül egyre fontosabb igény, hogy látogatók érkezésekor az üzemek rendezett, tiszta benyomást keltsenek.

Az üzemek tisztaságának eléréséhez komoly feladat hárul az üzemvezetőkre: be kell tartsák a veszélyes anyagok kezeléséről, a környezet védelméről és a munkavédelemről szóló jogszabályokat. Az üzemvezető felelőssége, hogy mindez minimális emberi erőforrás-ráfordítással, gazdaságosan valósuljon meg. Először is olyan tisztítóanyagokat kell használni, amelyeket a dolgozók elfogadnak és folyamatosan rendelkezésre állnak. Így tudjuk az üzemi takarítás logisztikai költségeit minimálisra csökkenteni.
Tovább

A sertéstartók ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak

– Mindenki érdeke a megfelelő fertőtlenítés.

A sertéstartók ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak állatorvosuktól - tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A hivatal közleményében hangsúlyozta: az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy a lehető legkisebb legyen az ASP vírus megjelenésének veszélye a házisertés-állományokban.
Tovább

A fehérkolbászüzemben egy műszak a takarításé

– Takarítás és fertőtlenítés külön lépésben.

Szigorú higiéniai követelmények szerepelnek a bajorországi fehérkolbászüzemről készült jelentésben, amiket mind egy szálig betartanak. Meg is van az eredménye.

A fehér kolbász 1925 óta része a WOLF-csoport termékskálájának, és ma már a cég évente 13 millió darabot készít belőle. Ezeket a főzni való kolbászkákat – amelyeket friss sertéshúsból, szalonnából, disznóbőrből, hagymából, petrezselyemből és fűszerekből készítenek – Németországban és az egész világon egyaránt élvezettel fogyasztják.
Tovább

Higiénia az élelmiszer-előkészítésben

– Töröljük ki az élelmiszer-kockázatot.

A műszakilag fejlett takarítóanyagok úgy képesek segíteni a továbbfertőzések megfékezését, hogy közben javítják a fenntarthatóságot az élelmiszer-szolgáltató szektorban.

Globálisan egyre tudatosabbak leszünk a műanyaghulladékok visszaszorítása érdekében, és a fenntartható üzleti gyakorlat, valamint termékek iránti igény is tovább nő. Ennek következtében a szervezetek arra kényszerülnek, hogy jobban odafigyeljenek milyen hatással vannak a biodiverzitásra, illetve – különösen az élelmiszer-szolgáltató szektorban – muszáj hogy törekedjenek a teljes értékláncban a műanyaghulladékok csökkentésére.
Tovább

Közös higiéniai standardokra van szükség

– A biztonságos ételkezelés alap kell hogy legyen.

Európa különböző részeiben igen eltérő a megközelítés a megtermelt és elfogyasztott élelmiszerek vonatkozásában. Van azonban egy terület, ahol szükség van az egységes hozzáállásra az élelmiszerek feldolgozására és kiszolgálására szolgáló intézményekben: a higiéniai standardoknál.Tovább

Így menjünk biztosra a konyhában

– Tippek a konyhaüzem higiéniai biztonsága érdekében.

Azt nyilván senki nem vonja kétségbe, hogy a konyhák takarítása fontos. De hogyan kellene végrehajtani és milyen gyakorisággal? És hogyan növelhető az alkalmazottak körében az élelmiszerhigiénia-tudatosság, melynek segítségével a személyi higiénia és a napi takarítás területén is javulás érhető el?

Az élelmiszergyártó és -szolgáltató iparágakban szigorú higiéniai előírásokat kell kielégíteni annak érdekében, hogy csökkenthessék az üzemekben a beszennyeződés kockázatát. Amint az üzemeltetési igazgatók jól tudják, a magas higiéniai színvonal megőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy az ügyfelek és a személyzet biztonságban legyen.
Tovább

A szuperagy leleplezi

– Mesterséges intelligencia segíti a kínai konyhákat.

Hamarosan tetten érhetőek lesznek azok a kínai séfek, akik dohányoznak a konyhában vagy nem mosnak kezet ételkészítés előtt. Mesterséges intelligencia buktathatja le őket.

A kínai Zhejiang tartományban levő Shaoxing nevű város hatóságai kifejlesztettek egy új rendszert, amely képes felismerni a nem megfelelő higiéniai szokásokat. Ezeket aztán kamerával felveszik, és elküldik egy mobileszközön át az illetékes adminisztrátornak.
Tovább

Zsebrobotot vethetnek be a szállodai bacik ellen

– A készülék tisztán tarthatja személyes területünket.

Az USA-ban vár szabadalomra az a robot, amelyet a szállodai felületek tisztítására és fertőtlenítésére fejlesztettek ki. Ígéretes képességei vannak.

A Ventur Studio cégtől származó zsebméretű CleanseBot készülék négy órát tud működni két újratöltés között. Fel van szerelve négy UV-C lámpával, és gyártója szerint a csírák, baktériumok és poratkák 99,99 százalékát képes elpusztítani.
Tovább

Öntisztuló falak a szállodában

– Enyhítettek a takarítók terhelésén.

Egy új szálloda Koppenhágában úgy segít csökkenteni a takarítók terheit, hogy „a vendégszobák megtisztítják önmagukat”.

A Hotel Ottilia személyzete a vendégszobák belső falát olyan antibakteriális permettel kezelte, amely közismerten hatékony a csírák és a penészgomba spórák ellen.
Tovább

A hotellánc már több millió darabnál jár

– Ahelyett hogy kidobnák, új szappant csinálnak a megmaradtakból.

A Hilton hotellánc csak tavaly október 15-ig, a kézmosás világnapjáig egymillió darab szappan újrahasznosítását végezte el. A lánc a szállodai vendégszobákban hátrahagyott szappandarabokból a Clean the World (tisztítsd meg a világot) mozgalommal összefogva készíttet újakat.

A Hilton márkanév alatt működő létesítmények – köztük az Embassy Suites, a Hilton Garden Inn, a Hampton by Hilton és az All Suites – már néhány éve részt vesznek a szaniter-újrafelhasználási projektekben.
Tovább

Felhőtlen szabadidőtöltés – kifogástalan környezet (X)


<< 0 1 2 3 4 >>

Megjelent a legújabb, a 2019-es őszi TTT-magazin!

FRISSÍTÉS: Erre a linkre kattintva mobilon is el tudja olvasni a TTT-magazint!

Kattintson, és máris olvashatja a TTT-pdf-magazin őszi számát!Tovább a cikkhez

TAKARÉKOSKODJON A KÖLTSÉGEKKEL – NE A TISZTASÁGGAL! (X)

Csak okosan

– Középpontban a digitalizáció.

A takarítószövetség idei éves szakmai konferenciájának fő témája a digitalizáció. Októberben rendezik, Vecsésen, program van, még lehet jelentkezni.

A Magyar Tisztítástechnológiai Szövetség (MATISZ) honlapján hirdeti, hogy idén 10. alkalommal rendezi meg az éves szakmai konferenciáját.
Tovább a cikkhez

Megjelentek a tisztítástechnológiai mestervizsga követelményei

– A kamaránál lehet majd letenni a mestervizsgát.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oldalán már fent vannak a tisztítástechnológiai mesterképzés vizsgakövetelményei. Aki bővebbet szeretne tudni, annak hasznos lesz a MATISZ októberi konferenciája.

Újdonság, hogy elindul a tisztítástechnológiai mestervizsgáztatás, az MKIK oldalán már fent is vannak a vizsgakövetelmények. Ebből az anyagból szemezgettük ki a legfőbb információkat.
Tovább a cikkhez

Érdemes lehet többször használható törlőkendőket alkalmazni

– Üzemvezetők figyelmébe.

Az üzemi hétköznapokban a takarítás kiemelt téma legyen. A munkaidő jelentős részét fordítják erre, többek között azért, mert komplex jogszabályi előírások szabályozzák a veszélyes hulladékok kezelését. Ezen kívül egyre fontosabb igény, hogy látogatók érkezésekor az üzemek rendezett, tiszta benyomást keltsenek.

Az üzemek tisztaságának eléréséhez komoly feladat hárul az üzemvezetőkre: be kell tartsák a veszélyes anyagok kezeléséről, a környezet védelméről és a munkavédelemről szóló jogszabályokat. Az üzemvezető felelőssége, hogy mindez minimális emberi erőforrás-ráfordítással, gazdaságosan valósuljon meg. Először is olyan tisztítóanyagokat kell használni, amelyeket a dolgozók elfogadnak és folyamatosan rendelkezésre állnak. Így tudjuk az üzemi takarítás logisztikai költségeit minimálisra csökkenteni.
Tovább a cikkhez

A sertéstartók ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak

– Mindenki érdeke a megfelelő fertőtlenítés.

A sertéstartók ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak állatorvosuktól - tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A hivatal közleményében hangsúlyozta: az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy a lehető legkisebb legyen az ASP vírus megjelenésének veszélye a házisertés-állományokban.
Tovább a cikkhez

A fehérkolbászüzemben egy műszak a takarításé

– Takarítás és fertőtlenítés külön lépésben.

Szigorú higiéniai követelmények szerepelnek a bajorországi fehérkolbászüzemről készült jelentésben, amiket mind egy szálig betartanak. Meg is van az eredménye.

A fehér kolbász 1925 óta része a WOLF-csoport termékskálájának, és ma már a cég évente 13 millió darabot készít belőle. Ezeket a főzni való kolbászkákat – amelyeket friss sertéshúsból, szalonnából, disznóbőrből, hagymából, petrezselyemből és fűszerekből készítenek – Németországban és az egész világon egyaránt élvezettel fogyasztják.
Tovább a cikkhez

Higiénia az élelmiszer-előkészítésben

– Töröljük ki az élelmiszer-kockázatot.

A műszakilag fejlett takarítóanyagok úgy képesek segíteni a továbbfertőzések megfékezését, hogy közben javítják a fenntarthatóságot az élelmiszer-szolgáltató szektorban.

Globálisan egyre tudatosabbak leszünk a műanyaghulladékok visszaszorítása érdekében, és a fenntartható üzleti gyakorlat, valamint termékek iránti igény is tovább nő. Ennek következtében a szervezetek arra kényszerülnek, hogy jobban odafigyeljenek milyen hatással vannak a biodiverzitásra, illetve – különösen az élelmiszer-szolgáltató szektorban – muszáj hogy törekedjenek a teljes értékláncban a műanyaghulladékok csökkentésére.
Tovább a cikkhez

Közös higiéniai standardokra van szükség

– A biztonságos ételkezelés alap kell hogy legyen.

Európa különböző részeiben igen eltérő a megközelítés a megtermelt és elfogyasztott élelmiszerek vonatkozásában. Van azonban egy terület, ahol szükség van az egységes hozzáállásra az élelmiszerek feldolgozására és kiszolgálására szolgáló intézményekben: a higiéniai standardoknál.Tovább a cikkhez

Így menjünk biztosra a konyhában

– Tippek a konyhaüzem higiéniai biztonsága érdekében.

Azt nyilván senki nem vonja kétségbe, hogy a konyhák takarítása fontos. De hogyan kellene végrehajtani és milyen gyakorisággal? És hogyan növelhető az alkalmazottak körében az élelmiszerhigiénia-tudatosság, melynek segítségével a személyi higiénia és a napi takarítás területén is javulás érhető el?

Az élelmiszergyártó és -szolgáltató iparágakban szigorú higiéniai előírásokat kell kielégíteni annak érdekében, hogy csökkenthessék az üzemekben a beszennyeződés kockázatát. Amint az üzemeltetési igazgatók jól tudják, a magas higiéniai színvonal megőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy az ügyfelek és a személyzet biztonságban legyen.
Tovább a cikkhez

A szuperagy leleplezi

– Mesterséges intelligencia segíti a kínai konyhákat.

Hamarosan tetten érhetőek lesznek azok a kínai séfek, akik dohányoznak a konyhában vagy nem mosnak kezet ételkészítés előtt. Mesterséges intelligencia buktathatja le őket.

A kínai Zhejiang tartományban levő Shaoxing nevű város hatóságai kifejlesztettek egy új rendszert, amely képes felismerni a nem megfelelő higiéniai szokásokat. Ezeket aztán kamerával felveszik, és elküldik egy mobileszközön át az illetékes adminisztrátornak.
Tovább a cikkhez

Zsebrobotot vethetnek be a szállodai bacik ellen

– A készülék tisztán tarthatja személyes területünket.

Az USA-ban vár szabadalomra az a robot, amelyet a szállodai felületek tisztítására és fertőtlenítésére fejlesztettek ki. Ígéretes képességei vannak.

A Ventur Studio cégtől származó zsebméretű CleanseBot készülék négy órát tud működni két újratöltés között. Fel van szerelve négy UV-C lámpával, és gyártója szerint a csírák, baktériumok és poratkák 99,99 százalékát képes elpusztítani.
Tovább a cikkhez

Öntisztuló falak a szállodában

– Enyhítettek a takarítók terhelésén.

Egy új szálloda Koppenhágában úgy segít csökkenteni a takarítók terheit, hogy „a vendégszobák megtisztítják önmagukat”.

A Hotel Ottilia személyzete a vendégszobák belső falát olyan antibakteriális permettel kezelte, amely közismerten hatékony a csírák és a penészgomba spórák ellen.
Tovább a cikkhez

A hotellánc már több millió darabnál jár

– Ahelyett hogy kidobnák, új szappant csinálnak a megmaradtakból.

A Hilton hotellánc csak tavaly október 15-ig, a kézmosás világnapjáig egymillió darab szappan újrahasznosítását végezte el. A lánc a szállodai vendégszobákban hátrahagyott szappandarabokból a Clean the World (tisztítsd meg a világot) mozgalommal összefogva készíttet újakat.

A Hilton márkanév alatt működő létesítmények – köztük az Embassy Suites, a Hilton Garden Inn, a Hampton by Hilton és az All Suites – már néhány éve részt vesznek a szaniter-újrafelhasználási projektekben.
Tovább a cikkhez

Felhőtlen szabadidőtöltés – kifogástalan környezet (X)

Tovább fogynak a hazai takarítócégek

– Az árbevételük és a dolgozói létszámuk viszont már növekszik.

Óvatos optimizmussal tekinthetünk a Magyarországon takarítással foglalkozó vállalkozások adataira, de jól kirajzolódnak a szektor gondjai is – nyilatkozta takarítópiaci áttekintésük kapcsán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere, Hantos Zoltán.

A működő cégek számának zsugorodása 2014 óta megállíthatatlannak tűnik a takarítóiparban. A tavalyi évben 542 darabbal kevesebb takarítási profilú vállalkozás működött az országban, mint 2014-ben.
Tovább a cikkhez

Tartós higiéniai védelem már a Combino villamosokon is

– A magyar fejlesztést már számos intézmény használja fertőzésmegelőzésre.

Egy ismert hazai fejlesztésnek köszönhetően – a mozgólépcsők gumikorlátjai és a metrószerelvények után – immár a Combino villamosokon is megtalálható az a különleges felületvédelmi bevonat, ami igazi paradigmaváltást jelent a nem kívánt vírusok és baktériumok elleni harcban.

A BKV Zrt. közlése szerint az alkalmazott bevonattal az utazóközönség számára olyan higiéniai környezetet biztosítanak, ahol védve vannak a különféle kórokozóktól. A korábbiakban már sikerrel használt bevonatot a Resysten Hungary Kft. vitte fel a villamosokra.
Tovább a cikkhez

Kórházakra lebontva is ki kell adni a kórházfertőzési adatokat

– A Kúria egyetértett a korábbi, jogerős ítélettel.

A közérdekű adatok nyilvánossága szorosan kapcsolódik a szabad véleménynyilvánításhoz való joghoz, vagyis ezen jogokat is felelősséggel kell gyakorolni. A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közötti csata eldőlt, a civil szervezet javára. A Kúria megerősítette, hogy ki kell adni kórházakra lebontva is a kórházfertőzési adatokat.

A Kúria 2019. június 5-én nyilvánosan kihirdetett határozata alapján, a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatok kiadására (2014. és 2016. közötti adatok) indított perben (Pfv.IV. 20.993/2018.) az adatok kórházankénti bontásban kiadására kötelező jogerős ítéletet (amely egyidejűleg a személyes adatok felismerhetetlenné tételére feljogosította az alperest) hatályában fenntartotta.
Tovább a cikkhez

rhenus TU 446 hűtő-kenőanyag (X)

– Változó megmunkálási feladatokhoz és igényes anyagokhoz tervezve.

A Rhenus Lub termékei biztonságosan kezelhetőek, és egyszerű karbantartást tesznek lehetővé a felhasználók számára.

A korszerű gyártás azt jelenti, hogy változó megmunkálási műveletek során és igényes anyagok alkalmazása mellett mindig tökéletes eredmény születik. Ehhez megfelelő hűtő-kenőanyagra is szükség van. Ezért a Rhenus Lub, mint a kenőanyagok szakértője, a termékfejlesztés során mindig a felhasználó helyébe képzeli magát, hiszen csak így lehet felismerni és megoldásokra váltani az igényeket.

A rhenus TU 446 a legújabb fejlesztés. A vízzel keverhető hűtő-kenőanyagban megvan minden, ami a modern gyártásban érintett felhasználók számára fontos: megmunkálható alkatrészek és munkaanyagok széles skálája, valamint könnyű gyakorlati alkalmazhatóság. Az innovatív formula a költségcsökkentést is aktívan segíti túl azon, hogy rendkívül felhasználóbarát. Magyarországon a rhenus TU 446 forgalmazója az Ecool.


Tovább a cikkhez

Segítség vagy drága távirányítós játék a robotporszívó?

– Kétszer is érdemes meggondolni, vegyünk-e.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel közösen 46 (különböző hazai boltokban, webshopokban kapható) robotporszívót tesztelt laboratóriumban. Vizsgálták, hogy a gépek milyen jól távolítják el a morzsát, a port vagy a szöszöket, szálakat kemény padlóról és szőnyegről, valamint hogy mennyire jól tájékozódnak.

A teszt alapján úgy tűnik, hacsak nem tökéletesen minimalista lakásunk van, kétszer is érdemes meggondolni, hogy kiadunk-e akár több százezer forintot egy robotporszívóra, különben könnyen ott találjuk magunkat egy félig kitakarított lakással vagy drótokba gabalyodott porszívóval.
Tovább a cikkhez

Még mindig a nőkre hárul a munka java

– A korral javul a férfi-női együttműködés.

A magyar háztartások 95 százalékában minden bizonnyal idén is megtartották a tavaszi nagytakarítást, de az ilyenkor felmerülő feladatokat valószínűleg kevéssé osztották meg a családokban – ez derül ki legalábbis a Dyson magyar lakosság körében végzett online reprezentatív kutatásából. Kétszer annyi nő takarít ugyanis egyedül, mint férfi, és a nők mindössze 19 százalékának segít a partnere.

A „tavasz” és a „nagytakarítás” a legtöbb háztartásban ismerős szókapcsolat. A természet megújulásának időszakában sokakban feléled az igény, hogy otthonukat is felfrissítsék. A kutatás azt mutatja, hogy a tavaszi nagytakarítás nemcsak szokás, de hagyomány Magyarországon. Sőt, a férfi-női szerepek és a feladatok felosztása is még mindig hagyományos a legtöbb családban…
Tovább a cikkhez

Nem elég jól takarítani

– Az ügyfelekkel is kell tudni bánni.

A nagybetűs takarítás ma már nem elegendő ahhoz, hogy a szabadidős és vendéglátási intézményeket tisztán és biztonságosan lehessen tartani: a sikerhez a takarítószolgáltatóknak hozzáadott értéket kell kínálniuk, valamint pozitív ügyfélélményeket.

A mozik, sportcsarnokok, edzőtermek, hotelek, éttermek – valójában mindegyik létesítmény a szabadidős és vendéglátási szektorban – abban bíznak, hogy pozitív ügyfélélményeket kínálnak. Ezek végül is olyan helyek, ahol az emberek a családdal és a barátokkal ki akarnak kapcsolódni, ahol le tudnak engedni a munka után, és végső soron olyan helyek, ahol megnyugodnak, kikapcsolódnak és elszakadnak a külvilágtól.

Magától értetődik tehát, hogy ezeken a helyeken alapos és rendszeres takarításra van szükség. A tisztaság és higiénia magas színvonala nemcsak a biztonságot jelentheti az ügyfeleknek, de meghatározó tényező lehet a vállalkozás sikere szempontjából is. A gyenge élmény ugyanis abba az irányba befolyásolhatja az ügyfeleket, hogy ne menjenek többé vissza, ne ajánlják a helyet senkinek, vagy negatív bejegyzést írjanak a közösségi oldalakon.
Tovább a cikkhez

Készítsük fel a személyzetet a kihívásokra

– Egységes szemlélettel könnyebb lehet.

A mozitakarítás rettentő kihívás elé állítja még a legtapasztaltabb személyzetet is. Íme néhány ötlet, hogy könnyebb legyen megbirkózni vele.

Amikor egyszerre kell takarítanunk élelmiszer-előkészítő felületeket, kemény padlókat, szőnyegeket, vizesblokkokat, pénztárakat, előteret, nézőteret, stb. elengedhetetlennek láthatjuk, hogy számos különböző rendszert vásároljunk ahhoz, hogy elvégezhessük a mozi, azaz egyetlen objektum takarítását. Jobban járhatunk azonban, ha találunk egy olyan rendszert, amely az összes igényünket ki tudja elégíteni egymagában.
Tovább a cikkhez

Komplex szolgáltatás a jó benyomásért

– Hogy ne szakadjon meg a folyamatos jobbítás.

Így kínálja szolgáltatását egy színházakra és mozikra szakosodott cég az Egyesült Királyságban, számos speciális takarítási munkát is felvállalva.

A cikket jegyző vállalat már 25 éve dolgozik a takarítószektorban, világosan látja, hogy szükség van például ügyfélszolgálatra, és azt is, hogy az első benyomás a legfontosabb, valamint hogy ez akkor igaz leginkább, ha az ember a „szórakoztatóiparban” dolgozik. A cég szakemberei azt is megértik, hogy az ügyfél korszerű mozi- és multiplex-objektuma mint szabadidős és szórakoztató intézmény igen nagy forgalmú területeket foglal magában. Ilyen nagy forgalmú terület az épület bejárata, a folyosók, a mozinézőterek, a nyilvános toalettek és az élelmiszerárusító területek.
Tovább a cikkhez

Középpontban a hotelek és vendéglátóegységek tisztasága

– Szeptemberben Berlinben mutatkozik be a tisztítóipar.

A CMS Berlin 2019 szakmai kiállítás és vásár szeptember 24-től 27-ig lesz. Ezen belül az érdeklődők részt vehetnek majd egy gyakorlatias bemutatónapon, illetve fórumon is, ahol kiemelten a hotel- és vendéglátószektor takarítása és higiéniája lesz a téma.

A tisztaság meghatározó a vendégek jó közérzetéhez – mondják a szakmában. Ezért is van, hogy a CMS nemzetközi gyakorlati fórumán szeptember 25-én a takarítás és higiénia témájával különösen sokat foglalkoznak a hotel és vendéglátási szektor szemszögéből.
Tovább a cikkhez

Budapest Cleaning Show 2020

– Jövő októberben újra takarítóipari szakkiállítás.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) 2020. október 14-15-én ismét takarítóipari szakkiállítást szervez, Budapest Cleaning Show 2020 néven.

A magyarországi tisztítástechnológiai szolgáltató, gyártó- és forgalmazócégek hosszabb szünet után először 2016-ban, a TisztaShow-n mutatkoztak be újra, majd 2018-ban a megújult nevű Budapest Cleaning Show Szakkiállításon, ahol 3500 négyzetméteren 51 kiállító jelent meg. Az eseményre 1500 szakmai látogató volt kíváncsi.
Tovább a cikkhez

A MÁV szigorúbban ellenőrzi a kocsik tisztaságát

– Minden kocsinál elvégezték a kárpittisztítást.

Az utasoktól érkező, a kocsik szennyezettségére vonatkozó észrevételek miatt a MÁV elnök-vezérigazgatója utasítást adott ki, mely szerint fokozott figyelmet kell fordítani a kocsik külső és belső tisztítására a megfelelő szolgáltatási színvonal biztosítása és a komfortérzet javítása érdekében – írta az állami cég április végi sajtóközleményében.

A részletekről annyi derült még ki, hogy a vasúti kocsik takarítását és a minőségi követelmények betartását szigorúbban ellenőrzi a vasúttársaság azért, hogy az utasok számára érzékelhető legyen a nagyobb tisztaság a vonatok fedélzetén. Kijelentették továbbá, hogy a nyár elejéig minden személyszállító jármű üléskárpitját, függönyét és padlószőnyegét vegyszeresen megtisztítják. A kéthetente végzett emelt szintű tisztítások során pedig több figyelmet fordítanak az ülések, a fejtámlák, a csomagtartók, az ablakok, a feljáró lépcsők, az oldalfalak, a hulladékgyűjtők és a padlózat tisztán tartására is. Továbbra is naponta fertőtlenítik a kapaszkodókat, kilincseket és a mosdókat.
Tovább a cikkhez

Ezért hasznosak az alkalmazások

– A papír világában élő megrendelők is meggyőzhetőek.

Egyre több takarítási műveletet végeznek el digitális alkalmazások segítségével. Ezek az alkalmazások a vezetési információk széles skáláját képesek kínálni, beleértve a minőségi auditálást, a napi jelentéseket, az instant visszajelzéseket és a személyzet idejének és megjelenésének nyilvántartását. Az eCJ a technika egyik fejlesztőjét kérdezte az új lehetőségekről, és egy olyan takarítóvállalatot, amelynek vezetői jelentős előnyöket látnak az IT-megoldásokban.

A digitalizáció felkapott szakkifejezés lett a professzionális takarítószektorban az utóbbi évek során. Láttuk a robottakarítógépek megjelenését, az online géppark-irányítási szolgáltatásokat, az okos szaniteradagolókat – és folytathatnánk a listát tovább is. Az elérhető alkalmazásokból is hasonló bőség van, és ezek lehetővé teszik a vállalkozásoknak, hogy jobban meg tudják szervezni a munkaerőt, adatokat gyűjtsenek és javítsák az ügyfélnek nyújtott szolgáltatásokat.
Tovább a cikkhez

Állítsuk meg a terminál-betegséget

– A reptér-üzemeltetők tehetnek a fertőzések terjedése ellen.

Miközben a légiközlekedés forradalmasította a világot azáltal, hogy az utazás könnyebbé, és gyorsabbá vált, nem várt „mellékhatások” jelentkeztek. Ahogy egyre több ember szállt útra, a repterek a betegségek és vírusos fertőzések jelentős hordozóivá válhattak. Az utasok közötti továbbfertőzés ugyanis megkönnyíti, hogy a baktériumok néhány óra alatt globálisan mindenhova eljussanak.

Elképesztő, milyen rengeteg utas fordul meg a reptereken. 2017-ben a londoni Heathrow Airport eddigi legforgalmasabb évét jegyezte, naponta átlagosan 213.668 utas fordult meg náluk. A légiközlekedés kétségtelenül felpörgette a világ működését – segíti az embereket abban, hogy földrészeket átszelve végezzék üzleti tevékenységüket, üdülni menjenek, vagy meglátogassák barátaikat, családjukat, mindezt viszonylag rövid idő alatt. Azonban az, hogy az utazás egyre könnyebbé vált, és mind többen utaznak repülővel azt is jelenti, hogy a repterek a betegségek és vírusos fertőzések melegágyaivá válhatnak.
Tovább a cikkhez

Senkinek nem tűnt fel, hogy megspórolták a takarítást

– A brit légitársaság úgy véli, a kísérlet sikeres.

A British Airways új módon próbálta csökkenteni repülőgépei fordulóidejét – azt találták ki, hogy két járat között kihagyják a teljes takarítást. A teszt alatt úgy tűnt, a takarítás hiánya semmilyen panaszt nem okoz.

Az új, takarításmentes rendszert már tesztelték is – négynapos periódusban próbálták ki a London Heathrow reptér és Dublin közötti járatokon. Az ülések zsebében és a felső csomagtartókban talált összes szemetet a szokásos módon összeszedte a személyzet, úgy mint máskor.
Tovább a cikkhez

A világ legtisztább reptere

– Ahol a mindennél is többet tesznek a tisztaságért.

Az egyik japán repülőtér nemrég azzal került be az újságokba, hogy a személyzet egyik tagja éppen a csomagokat porolta le a csomagszállító szalagon. És ez csak egy példa azok sorából, amelyek azt mutatják, mennyire elkötelezettek a japán emberek környezetük fenntartása és tisztán tartása érdekében. Az eECJ tudósítója, meglátogatta a világ legtisztább repterét – a Haneda repteret Tokióban – hogy megtudja, mi a titkuk.

Futótűzként terjedt az interneten egy videofelvétel, amelyen az látszott, hogy egy ismeretlen légitársaság személyzetének női tagja éppen letörli a port a futószalagon továbbított csomagokról és bőröndökről. Ez a videó sokkoló ellentétben állt azokkal a felvételekkel, amelyek olyan reptéri csomagkezelőket mutatnak, akik a bőröndöket összevissza dobálják, és meglehetősen óvatlanul bánnak az emberek holmijával.
Tovább a cikkhez

Modern rabszolgaság

– A láncok ugyan nem látszanak, de vannak.

A modern rabszolgaság nagyon is aktuális téma az Egyesült Királyságban, a takarítószektorban, derült ki egy konferencián. Felkavaró sorok következnek.

A nemrég tartott The Cleaning Show kiállításon az egyik előadás a modern rabszolgaság témáját tárgyalta. Igénybe vették Ben Douglas-Jones QC (Queen’s Counsel, bizonyos fajta angol ügyvéd) és jogász kollégáinak szakértelmét, hogy bemutassák, milyen hatásai lehetnek a modern rabszolgaságnak a takarítási és épületüzemeltetési szektorra.
Tovább a cikkhez

Legyen garancia a takarítás minőségére

– Kulcsszerepben a képzett ellenőrök.

Mutatjuk, mit tud a holland-belga VSR-KMS objektív minőségellenőrzési rendszer és mire használható.

Kevés olyan vállalat van manapság, amely a takarítást saját maga végzi el a saját objektumán. Ezt a munkát ma már inkább kiadják szerződésbe a hivatásosoknak; pl. egy takarítócégnek, aki az ügyféllel megállapodott takarítási munkatervet követi. A megállapodásban általában rögzítik, hogy mit kell megtisztítani és milyen gyakorisággal, de előfordul az is, hogy egyszerűen csak a kívánt eredményt tüntetik fel.
Tovább a cikkhez

Több mint takarítás, inkább kitüntetés

– Egy megbecsült takarítási feladat, mely mosolyt csal az arcokra.

Szélesen mosolyog az a két nő, akiket a dániai Aarhus Cathedral templom oltárképének megtisztításával bíztak meg 2018-ban. Mi több, igazán nagy megbecsülésnek tartják, hogy ők tisztíthatják meg a több mint ötszáz éves képet a 11 éves portól.

Nem tudom, vannak-e akik igazán szeretnének port törölni olyan helyeken, amelyek valóban nagyon piszkosak – ezzel a felütéssel kezdte a dán televízió TV2 hírcsatornájának riportere az oltárkép-takarításról készített tudósítást. Majd rögtön hozzátette: a két nő, akikre rábízták az oltárkép takarítását úgy érzi, végre olyan munkát végezhetnek, amelyre már nagyon régóta vártak.
Tovább a cikkhez

Szuper fejlett technikájú toalettek kontra guggolósok

– Komfortszobává alakítják a WC-ket.

Japánban a mosdók szent területnek számítanak, legyen szó irodai toalettről, vagy csak egy egyszerű nyilvános WC-ről a parkban. És annak ellenére, hogy már most is kiválóak a WC-ik, a japánok továbbra is beruháznak új technológiákba, amivel a takarítók munkáját is jelentősen könnyítik.

Hogy Japánban a mosdók szent területek, az talán történelmi okokra vezethető vissza, de gyakorlati indoka is lehet. Az emberek saját testük ápolását mindennapi életük fontos részének tekintik, akár az otthonukban, akár egy étteremben, vagy azon a helyen, ahol valószínűleg életük legnagyobb részét eltöltik: a munkában.
Tovább a cikkhez

Olyan alap lesz az okostelefon, mint a takarítókocsi

– Az alkalmazások megkönnyíthetik a takarítók életét is.

Ma már gyakorlatilag mindenkinek van okostelefonja, ezeket a mindenütt jelen levő készülékeket mindenre felhasználják a kommunikációtól a játékprogramokon és információgyűjtésen át a navigációig. De nézzük, milyen mélyen hatoltak be a kütyük a takarítás világába.

Pillantsunk körül bármelyik vasúti kocsiban, bevásárlóközpontban, buszon, utcán vagy várószobában. Mit látunk? Az emberek legalább a fele okostelefonjával babrál. Néhányan zenét hallgatnak, mások játszanak rajta, videóklipeket néznek, közösségimédia-oldalakat látogatnak vagy barátaikkal kommunikálnak.
Tovább a cikkhez

Tartalomjegyzék 2019 nyári

– A TTT magazin 2019 nyári számának tartalma – megjelent június 24-én!

Kedves Olvasó! Tisztelt Takarítószakma!

Kulturális intézmények, uszodák, fürdők, wellness- és sportlétesítmények takarításért felelős vezetői, létesítménygazdák!Itt a nyár, a meleg, a kikapcsolódás, lazítás, pihenés egyik hagyományos időszaka. Ilyenkor szeretünk a hűsölés miatt strandra, fürdőbe menni, úszni, vagy más sportot űzni, beülni egy légkondicionált moziba, elandalodni egy jó kis filmen, beülni este egy színházi előadásra, stb. Mindegy, hogy milyen szórakozásról, kikapcsolódásról van szó, szeretjük azt, ha lazítás közben tiszta, biztonságos környezetben lehetünk. Ebben a témában készültünk sok cikkel, egészen sokféle megközelítésben. Jönnek az újdonságok, ismertetünk elemzéseket, bemutatunk újszerű technikai megoldásokat, olvashatnak rövid színes híreket, némelyiket talán viccesnek fogják találni, és beszámolunk a várható szakmai eseményekről is.

Kívánok mindenkinek kellemes nyarat, kikapcsolódást, és jó olvasást!


Tovább a cikkhez

A takarítógép-bérlés előnyei (X)

Az Interclean legnagyobb húzása (X)

– Április 10-12-én Isztambulon volt a világ szeme.

A 2019-es Interclean Isztambul találkozó új kapcsolatok megteremtésére és a legújabb innovációk megismerésére biztosított lehetőséget a régió takarítóipara számára.

A kiállítás több mint 2500 látogatót vonzott 81 országból. Az eddigi show-khoz képest 33 százalékkal nőtt a nemzetközi látogatók száma, akik így találkozhattak potenciális üzleti partnerekkel és meg tudták erősíteni márkanevüket a piacon.
Tovább a cikkhez

Egy készülék, amely megmutatja a takarítás hibáit

– Ha objektíven szeretné mérni a takarítás minőségét.

A takarítás eredményének mérése nem egyszerű feladat. Legegyszerűbben szemrevételezéssel dönthetjük el, hogy valami tiszta-e vagy sem. A szabad szemmel látható tisztaság azonban nem egyenlő a mikrobiológiai tisztasággal. Szóba jöhet még a mikrobiológiai mérés, csakhogy az időigényes. Szerencsére van már olyan egyszerűen használható, gyors és pontos mérést biztosító készülék, amely megoldást jelent a tisztaság mérésére.

Napjainkban a takarítást és a tisztítást végző szakembereknek, vállalkozásoknak egyre nagyobb kihívást jelent a mikrobák (baktériumok, gombák, vírusok stb.) távoltartása.
Tovább a cikkhez

Hatalmas változást hozhatnak a jó bacik

– A gyerekek és a takarítók, és bolygónk miatt kellene váltani.

A szerző elmagyarázza, milyen előnyei lehetnek, ha baktériumos megoldásokat alkalmazunk az iskolai intézmények takarításánál.

A változás korunk egyik legfontosabb jellemzője, a helyes katalizátorral pedig bármelyik iparág képes fejlődni. Sir David Attenborough a Blue Planet (kék bolygó) TV-programmal irányította rá a közvélemény figyelmét arra a növekvő veszélyre, amit az ökológiai rendszereket pusztító műanyag-szennyeződések okoznak a világ óceánjaiban. Azt mondják, ez is hozzájárulhatott, hogy kezdünk ráébredni, a műanyag használatát vissza kell szorítani.
Tovább a cikkhez

Harc a zsírhegyek ellen

– Hogyan előzzük meg a dugulást?

Amikor egy iskolában elzáródik a csatorna, az átfogó zavart okozhat, különösen, ha emiatt be is kell zárni az intézményt. De hogyan lehet elkerülni, hogy dugulások, vagy más lefolyóproblémák legyenek? Tippek.

A csatornaelzáródások és a szennyvízzel kapcsolatos problémák az iskolai üzemzavarok szinte leggyakoribb okai. Az ilyesmi emberek százait érintheti, akik az oktatási intézményekben tanulnak és dolgoznak, nem említve a kisebb tanulók szüleit, akiknek alternatív gyermekmegőrzési és -gondozási megoldásokat kell találniuk.
Tovább a cikkhez

A gépesítés bejött

– Sikerült megtalálni a takarítási kihívásokra e megfelelő választ.

Az amerikai Carnegie Mellon University egyetem professzora, Paul Lawrence hisz abban, hogy a kihívásokat felvillantó, és azok kezelését tárgyaló esettanulmányokból igenis tanulhatunk. Egyetértek vele.

Gyakran megesik, hogy amikor egy szövegkönyvben, vagy szakmai kiadványban olvasunk egy cikket, az oktatási anyagként van megírva. A professzor szerint az esettanulmány ettől abban tér el, hogy a valósággal foglalkozik.
Tovább a cikkhez

Ha kevés a takarító, ki takarítson?

– Fogják be az oktatókat a saját termük takarítására?

Túl kevés takarító volt a Glasgow Egyetemen, ezért a hírek szerint az előadókat is bevonták a tisztaság fenntartásába. Arra kötelezték őket, hogy saját osztálytermeiket saját maguk takarítsák. A Trade union Unite (szakszervezeti egyesülés) állítása szerint a Glasgow Egyetemen először úgy akarták orvosolni a takarítóhiányt, hogy a meglévő munkatársakra akartak nagyobb terhet tenni. Vagyis néhány takarítódolgozót arra akartak kötelezni, hogy két vagy három ember munkáját végezzék el.

Könnyen belátható, hogy ez olyan gyakorlat lenne, ami növelné a személyzetet terhelését, a stresszt. A szakszervezet képviselői erre megkeresték a takarítók főnökeit, hogy jobb feltételeket harcoljanak ki nekik. Többek között azt kérték, adjanak több időt a takarítószemélyzetnek, hogy a campus épületeiben elfogadhatóbb színvonalú takarítást tudjanak végezni.
Tovább a cikkhez

Így NE jutalmazzuk a munkát

– Hogyan építsünk fel termelőképes személyzetet és mivel motiváljunk.

Mit tegyünk annak érdekében, hogy meglévő dolgozóinkat mindinkább munkára inspiráljuk, és minél jobb eredményt, vagyis nagyobb termelékenységet érjünk el? Én így látom.

Talán különválaszthatjuk a vállalkozói, és a költségvetésben dolgozókkal kapcsolatos tapasztalatokat. Keserűen látom, hogy a költségvetési intézmények a központilag meghatározott bérbesorolási törvényekkel tulajdonképpen befagyasztják a munkavállalók aktivitását. Így kevés náluk a motivációra ösztönző lehetőség. De ugyanezt látom a versenyszférában is.
Tovább a cikkhez

Drónokat és spéci tisztítást vetnek be

– Az a jó, amikor ragyognak a napelemtáblák.

Régóta él az a meggyőződés, hogy a napelemtáblák gyakorlatilag nem igényelnek karbantartást vagy tisztítást, hogy kvázi öntisztulnak. Pedig nem ez a helyzet.Tovább a cikkhez

A takarítás olyan káros lehet, mint a dohányzás

– Egy kutatás szerint a szórflakonokkal nem árt óvatosnak lenni.

Az eCJ’s skandináv tudósítója rossz híreket hozott Norvégiából: „a takarítás ugyanolyan káros lehet a tüdőnkre, mint a dohányzás”. Azonban pozitív befejezést ad.

A tavasz a levegőben van. De ugyanígy ott vannak azok a kis részecskék is, amelyek forrását a tisztítószerek jelentik. Így, ha arra gondolunk, hogy alapos tavaszi takarítást végzünk az otthonunkban, azt kétszer is gondoljuk meg.
Tovább a cikkhez

Rengetegen vásárolnának környezetbarát tisztítószert

– A gond az, hogy nem tudják hol és hogyan szerezhetik be.

A környezettudatos háztartási vegyszerhasználatról végzett országos felmérést a TVE. A kutatás két körben folyt: országos reprezentatív mintán, illetve az egyesület támogatói és követői között, akiknél már meghonosodott a környezettudatos szemlélet.Tovább a cikkhez

Nyelek, kontra létrák

– Hogyan lehet biztonságosabb a magasban végzett munka?

Az ablaktisztítás kockázatos tevékenység – gyakran kell magasban dolgozni, és nehéz eszközöket kezelni. A gyártókat kérdezték, hogyan segítik termékeik, hogy biztonságosabb legyen a tevékenység.

Az ablaktisztítást valaha majdnem lehetetlen volt úgy elvégezni, hogy ne kockáztatták volna a dolgozók az életüket, vagy valamelyik végtagjuk épségét. Hosszú létrákat kellett felállítaniuk, néha kavicsos, vagy egyenetlen talajon. Utána az ablaktisztítóknak fel kellett ezekre mászni, és veszélyes helyzetekben kuporogni a létra tetején, nagy erőfeszítéssel nyújtózkodni, hogy elérjék a sarkokat is. Elég volt egyetlen rossz mozdulat, és leeshettek, megsérülhettek, megbénulhattak – akár meg is halhattak.

A feladat ma már általában sokkal biztonságosabban végezhető el, hiszen a létrák használata csak bizonyos magasság alatt megengedett. Ennél magasabb helyeken a az ablakokat bölcsőről kell megtisztítani, vagy alpinista hám segítségével. De ami még jobb, az ablaktisztítást a földről is el lehet végezni, víztáplálásos nyelek alkalmazásával. Azonban ez a munkavégzés is okozhat sérüléseket, hiszen a nyelek nehezek és esetlenek lehetnek, ami fizikailag megterheli a gerincet és a karokat.
Tovább a cikkhez

Veszélyesek lehetnek a nyilvános WC-k szappanjai?

– Szuperbacik telepedhetnek meg az adagolókban.

Az arizonai egyetemen elvégzett tesztek azt sejtetik, hogy a szappanadagolók potenciálisan veszélyes baktériumokat tartalmazhatnak.

Egy amerikai csíraspecialista, Dr. Charles Gerba 296 közétkeztetési intézmény mosdójában elemezte a szappanadagolókat Arizona, Ohio és New Jersey államokban. Ennek során meg kellett állapítania, hogy a mosdók több mint 15 százalékánál a teszt pozitív lett olyan veszélyes baktériumokra, mint az E. coli és a szalmonella.
Tovább a cikkhez

A seprés hat kihívása

– Jó lenne-e, ha egy seprőgép szét is válogatná a szemetet?

Por, kövek, darabos szemét, levelek, papírpoharak, üvegcserepek, eldobott kartondobozok – ez csak néhány azok közül a tárgyak közül, amelyeket egy seprőgépnek fel kell szednie. Valódi kihívásnak tűnik a hulladékok ilyen széles választékának eltávolítása. No és tudniuk kell-e a seprőgépeknek különbséget tenniük mindezek között a hulladékfajták között?

A legtöbb takarítógép meglehetősen specifikus feladatokat végez el, de van egy kivétel. A porszívónak például az a dolga, hogy felszívja a port és a pelyheket a padlóról. A nagynyomású mosó feladata eltávolítani a szennyeződéseket és a zsíros koszt a falakról és egyéb felületekről a víz energiája segítségével. A súrolóautomatának pedig a padlót kell alaposan megtisztítania, majd eléggé szárazon hagynia az azonnali használatba vételhez.
Tovább a cikkhez

Birkákra bízzák Bécsben a fűnyírást

– Természetes fűnyírók.

Jóárasították a fűnyírást Bécsben és még öko és bio is.

Bécs talált egy kimondottan öko és mindemellett olcsó módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására. Nagy fogyasztású fűnyírógépek helyett májustól ugyanis egy birkanyáj fogja lelegelni a pázsitot a bécsiek kedvenc pihenőhelyén.
Tovább a cikkhez

Milyen lesz a takarítás 2028-ban?

– [header]– Szükség lesz még 10 év múlva takarítókra?

Mennyit fejlődtek a takarítóipar digitális, technikai megoldásai az elmúlt 10 évben? No és milyen változásokat fogunk látni a következő 10 év során? Jöjjön egy kis időutazás.

Ha csak mindössze 10 évet megyünk vissza az időben, bizonyára meglepődünk azon, mennyire fejletlen volt a technika azzal összehasonlítva, amilyen a mai.

Na és el tudjuk azt képzelni, hogy újabb 10 év múlva milyen menő kütyük fogják szuperszolgáltatássá varázsolni a takarítást? Vannak, akik már a jövőbe látnak.
Tovább a cikkhez

Miért jó az újrahasznosított WC-papír

– Újrahasznosítási Világnap.

A Lucart kimutatta Az EPD-elemzésre alapozva, hogy újrahasznosított WC-papírral 80%-nyi megújuló erőforrást és 38%-nyi vizet lehet megtakarítani. Ez évi 5 millió köbméternyi víz és 400 ezer tonna faanyag megtakarítását jelentené.Tovább a cikkhez

A KÖLTSÉGEKEN SPÓROLJON, NE A TISZTASÁGON! (X)

Programajánló

– A takarító szakma legfontosabb eseményei 2019-ben

A takarító szakma legfontosabb eseményei 2019-benTovább a cikkhez

Bérek, juttatások, adózás, takarítási óradíj

– Változik a takarítási szabvány is.

Ismét emelkedett a minimálbér és bérminimum, nem változott a bér adózása, a cafeteriájé viszont igen, és megjelentette a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) a 2019-re általa ajánlott takarítási óradíjakat. Aki takarítással foglalkozik, és aki takarítást rendel meg, annak is fontos számok következnek.

2019. január elsejétől megint emelkedtek a legkisebb bérek.
Tovább a cikkhez

5 tipp az influenza megelőzésére

– Takarítócégek és épületüzemeltetők figyelmébe.

Hogyan lehet megelőzni, hogy egy intézményben felüsse a fejét az influenza, és mit lehet tenni a járvány féken tartására, ha már vannak betegek?

Az amerikai Járványkontroll és -megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) szerint 2018 október 1-e óta több, mint 15 millióan kapták el az influenzát és ebből 186 ezren kerültek kórházba. A február tipikusan az influenzaszezon legveszélyesebb időszaka, habár megbetegedések még májusban is előfordulhatnak.
Tovább a cikkhez

Hogy ne legyen veszélyben a munka

– Az irodák tisztántartása megemelheti a termelékenységet.

Egy rendetlen iroda egészségtelen és kellemetlen légkört teremthet a munkahelyen. A termeléknységet is akadályozni fogja, mert az alkalmazottak elégedetlenné válnak.

A rendetlen munkakörnyezet az is jelentheti, hogy a dolgozók rutinszerűen veszélyeztetik a munka minőségét. Ha a szőnyegek régiek és a színeik elkoptak a használat és a kosz miatt, akkor negatív hatással lehetnek a leendő ügyfelekre.
Tovább a cikkhez

Átszabták a munkáltatói adókedvezményeket

– Változásokat hozott az új szochotörvény.

A kormány a vállalkozások segítésére hivatkozva megváltoztatta 2019-től a szociális hozzájárulási adó (szocho) kedvezményrendszerét, amit az új szochotörvényben rögzítettek. Ez a takarítócégeknek is érdekes lehet. Összefoglaltam a lényeget és a kétségeket.

Egyelőre nem folytatódik a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó mérséklése, vagyis januártól maradt 19,5 százalékos a szocho, és a beígért 2 százalékos csökkentés sem biztos a második félévtől. Ahhoz, hogy júliustól ismét olvadjon a vállalkozások által a foglalkoztatottak után fizetendő adó, az kell, hogy a reálkeresetek legalább 6 százalékkal nőjenek.
Tovább a cikkhez

Ezért muszáj tudnod, miért kapod a pénzt

– Ha úgy érzed, hogy nem mennek simán a dolgaid.

Miként lehet a szervezés eszközével túllendülni a béremelés-áremelés-szolgáltatásmegtartás 22-es csapdáján és egyben a korábbinál jobban motiválni és megtartani a dolgozóinkat? Hidd el, nem lehetetlen, hogy mindenki jól jöjjön ki ebből a szorult helyzetből: a megrendelő, te, mint vállalkozó, és a dolgozód is.

Régen szólaltam meg, melynektöbb oka van. Biztos Te is észrevetted, hogy az elmúlt 1,5-2 évben a munkaerőpiacon, és különösen a takarítópiacon nagy átrendeződés ment végbe. Az első és legfontosabb, amiért nem fogtam tollat az elmúlt időszakban, az az, hogy kivártam...

Persze közben nem voltam tétlen, ami a munkát illeti. Egy felmérési programot hajtottam végre, amivel bizony elment egy csomó idő. Miért is jó, ha csinál az ember egy felmérést és a végén kezében tarthatja az eredményt? Először is, mert megtudhatja mit szeretne a piac, hol szorít a cipő, hol leledzik a gödör alja… és persze közben megismerheti azokat a módszereket, megoldásokat is, amiket eddig a szolgáltatószféra adott a problémákra. Vagyis közelebbről, mélyebben meg lehet így ismerni a piacot, amin mindnyájan dolgozunk.
Tovább a cikkhez

A „köszönöm” ereje

– A takarítóknak is kell az elismerés.

Az Egyesült Királyság tudósítója a tavaly októberi „köszönet a takarítóknak nap” kapcsán úgy látja, talán idővel el lehet törölni a stigmát.

Az Egyesült Királyságban sokan csak az utóbbi időkben ismerték fel, hogy a takarítóteameknek milyen fontos szerepük van az életünkben.

Ebben minden bizonnyal szerepe volt az októberben náluk egy hónapig reflektorfénybe állított úgynevezett „köszönet a takarítóknak napnak” (Thank your Cleaner Day) is.
Tovább a cikkhez

Nem kötelező, de mindenki érdeke

– Ha már van nyilvános WC, a női szemetes sem hiányozhat.

Az önkormányzatok részéről nagyobb figyelmet érdemelnének a nyilvános toalettekben levő szaniterhulladék-gyűjtő edények, így nyilatkozott a Homeless Period Belfast jótékonysági alapítvány Észak-Írországban, amely a hajléktalan nők számára adományoz higiéniai termékeket.

A Homeless Period Belfast azt követően adott be panaszt a hatósághoz, hogy kiderült, az egyik városi tanács nem helyezett el szaniterhulladék-gyűjtő edényeket a hozzá tartozó 31 nyilvános WC közül egyikben sem. Ezt azzal az indokolták, hogy nincs „semmilyen törvényi kötelezettségük” rá.
Tovább a cikkhez

Takarítónő a lift fogságában

– Egész hétvégére a milliárdos New York-i házának liftjében ragadt a bejárónője.

A tűzoltók szabadítottak ki hétfőn egy női háztartási alkalmazottat egy milliárdos bankár manhattani házából. A bejárónő a liftben ragadt, egy egész hétvégére.Tovább a cikkhez

Mitől termelékeny a padlócsiszolás?

– Mit vár el leginkább a megrendelő?

Idő és fáradság, hogy a csiszolt padlót szép állapotban tartsuk. A szerző azt vizsgálta, hogyan lehet ezt megvalósítani termelékenyen anélkül, hogy a padlót hosszabb időre kivonnánk a használatból.

Megőrizni a csiszolt padló magas fényét időigényes feladat lehet, de akkor is törekedni kell rá, hiszen egyetlen üzleti, vagy nyilvános intézmény sem képes jól funkcionálni, ha padlófelületei nincsenek rendben tartva. Elengedhetetlen továbbá, hogy minden padlófényező műveletet gyorsan és hatékonyan végezzenek el, hogy minél kevesebb ideig kelljen elzárni a forgalom elől a karbantartásba bevont területeket.
Tovább a cikkhez

Lapozható pdf (pl.: céges katalógus, magazin, stb.)

Ár: 2000 Ft

Leírás: Vállaljuk lapozható pdf-ek elkészítését. Ha már maga a pdf kész, akkor oldalanként 2000 Ft az átalakítás. Ha magukat a pdf-eket is el kell készíteni, akkor kérjen külön ajánlatot. Vállaljuk a megtervezést, logótervezést, kisarculat-tervezést, kiadványtervezést.

TTT-online-magazin előfizetés

Ár: 3000 Ft

Leírás:Az összes jelszóval védett tartalmat olvashatja a www.tisztatertechnologia.hu-n, már azelőtt is, hogy a TTT-pdf-magazin megjelenne.

Tartalom: szakmai hírek, újdonságok, vélemények, interjúk, riportok, esettanulmányok, takarítási problémák és megoldásaik, stb.

Az online előfizetés megrendelhető a kiadónál (Tamásné szabó Zsuzsanna e.v.).

TTT-pdf-magazin regisztráció

Ár: ingyenes

Leírás:

Csak regisztrálnia kell, és onnantól kezdve önt is értesítjük e-mailben, amikor megjelent a következő TTT-pdf-magazin. Kérjük, jelölje meg, takarítással, forgalmazással foglalkozik-e, ha pedig valamilyen létesítmény képviselője, akkor azt írja meg, milyen típusú épületről van szó.

Apróhirdetés a www.tisztatertechnologia.hu oldalon

Ár: 5000 Ft

Leírás:

Ha takarítógépeket, eszközöket, egyéb takarításhoz szükséges dolgokat vásárolna, vagy eladna, akkor azt az Apróhirdetés rovatban közölheti. A hirdetés díja egy hónapra vonatkozik. A megrendelés fülre kattintva a megjegyzés rovatba írja be, milyen szöveggel szeretné megjelentetni a hirdetését!

Álláshirdetés a www.tisztatertechnologia.hu oldalon

Ár: ingyenes

Leírás:

Állást keresők és állást kínálók hirdetéseit díjmentesen jelentetjük meg az oldalon, az Álláshirdetés rovatban! A megrendelés fülre kattintva a megjegyzés rovatba írja be, milyen szöveggel szeretné megjelentetni a hirdetését!

Tisztítás-technológia c. könyv

Ár: 6000 Ft

Leírás:

Bogdán Tibor, Csordás Tamás és Pataki László: Tisztítás-technológia 2014

Könyvünk a tisztítás-technológiai szakma elméleti és gyakorlati képzéséhez nyújt szakmai és módszertani útmutatót, és ajánljuk szakembereknek is hivatásuk gyakorlásához. Azokat az alapvető matematikai, fizikai, kémiai és szakmai törvényszerűségeket ismertetjük benne, melyek a szakma magas szintű gyakorlásához szükségesek. Több évtizedes gyakorlati és elméleti tapasztalatainkat összegyűjtve, elemezve és szakmai elhivatottságtól vezérelve tesszük közkinccsé a könyvben.
Ajánljuk mindenkinek, aki a tisztítás-technológiai vagy létesítmény-gazdálkodási iparban tevékenykedik, azért, hogy eredményesebb és sikeresebb legyen. A könyv nyelvezete szakmailag kifogásolhatatlan, de közérthető, vagyis tanuló- és olvasóbarát.
A könyv írása közben törekedtünk megfogalmazni az épített és természeti környezet megóvásának fontosságát. Ezért minden esetben hangsúlyoztuk a kezelőszerek helyes használatának illetve a technológiai fegyelem betartásának jelentőségét.
A könyv három részből áll. Az elsőben a tisztítás-technológiai szakmában előforduló kockázatokkal, tisztasági szintekkel, a tisztítás-technológiai törvényszerűségeivel, hatásmechanizmusaival, a technológiai fegyelemmel és a piktogramokkal foglalkozunk. A második részben a tisztítás-technológiához szükséges háttérismereteket foglaljuk össze. S a könyv harmadik részében szót ejtünk a környezettudatosságról, a normákról, az ergonómiáról továbbá az alkalmazástechnikai módszereket mutatjuk be. Az olvasó számos ábrát, rajzot, piktogramot, táblázatot és fotót talál a könyvben, melyek mind a jobb megértést segítik. Második, bővített kiadás, 345 oldal. ISBN: 9789630838672
Postázási költség: Kb. 1320 Ft.

2017-től a könyvet Bogdán Tibortól kérje. Tel: +3630/921-7089 e-mail: bogdantibor2@gmail.com

Durbák Ildikó: Haristum c. könyv

Ár: 1490 Ft

Leírás:

"Egyre gyakrabban lobbannak fel a lángok Budapesten. Mintha a tűz tudatos lény lenne. Vagy netán valaki irányítja? A fiatal tűzoltónak, Áronnak rémálmai vannak, megmagyarázhatatlan dolgok történnek vele. Eddig két lábbal állt a földön, de egyre inkább meginog a materializmusa, a természetfeletti betör az életébe. Lesz-e elég ereje, hogy megbirkózzon azzal, amit megtud magáról és a világról? Megtalálhatja a boldogságot és a szerelmet? Megtörténhet valaha, hogy a fekete fehérré válik, és a gonosz megpróbál jót tenni? És vajon bocsánatot nyerhetnek a múlt bűnei?"

Könnyed olvasmány, tökéletes ajándék! Lepje meg szeretteit egy izgalmas, lebilincselő regénnyel.

A postaköltséget a megrendelő fizeti.
ISBN: 978-963-12-1070-5

Cégnév:

Számlázási cím:

Postázási cím:

E-mail:

Telefonszám:

Ügyintező neve:

Megjegyzés:Külföldön is rendet tesz a magyar start-up

– Közép-Európában terjeszkedik az ország legnagyobb online takarítószolgálata

Nemzetközi vizekre evezve terjeszkedik az ország egyik legdinamikusabban fejlődő start-upja, a Rendi.hu. A Magyar Fejlesztési Bank csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő növekedési befektetési programján keresztül 800.000 euró (247 millió forint) tőkével járul a Rendi nemzetközi terjeszkedéséhez. A 2018-as év nagyszabású tervei között kiemelt szerepet kap a nemzetközi terjeszkedés, első lépésként a közép-kelet-európai régióra fókuszál a vállalat.
- Az itthon jól bevált, kapacitás megosztáson alapuló sharing economy üzleti modellt fogjuk alkalmazni a V4-ek térségében: Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban. Terveink ambiciózusak, célunk 2020 végére a négy országban együttvéve a havi 35 ezer megrendelés elérése – mondta el Csillik Timur, a cég ügyvezető igazgatója. A támogatás fennmaradó részét a start-up hazai és nemzetközi versenyképességének növelésére fordítja.


Tovább

Év Vállalkozója 2016

- három takarítócég-vezető is van a kitüntetettek között

Megvannak az Év Vállalkozója díj 2016-os kitüntetettjei, akik között a takarítóipar is képviseltette magát.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) ajánlására nyerte el a díjat a A Porminus Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Béla.

A Somogy megyei VOSZ ajánlásával pedig a Kristály-Mix Kft. vezérigazgatója , illetve tulajdonosa, Antal Mihályné, és Samu Attila.

Mindhárman évtizedek óta a szakmában dolgoznak.

A Tiszta Tér Technológia magazin gratulál a díjakhoz!

Tovább

Jelentős cégfelvásárlás a magyar piacon

Az olasz cégcsoport holdingvállalatán, a Lucart Spa-n keresztül vette meg a Bokk Paper Kft-t.

Tovább

Megvan az első deklaráltan zölden takarító cég!

-– mérföldkő a magyar takarítóiparban

Elsőként nyerte el Magyarországon takarítócég a Környezetbarát Szolgáltatás nemzeti ökocímkét, amely igazolja, hogy takarítási tevékenységük az adott helyen környezetbarát. A Future FM Zrt. 2015. július 24-én „Irodatakarítás a Tata Consultancy Services Ltd. magyarországi irodájában” címen nyújtott be pályázatot a „Környezetbarát Szolgáltatás” minősítésre és a védjegyhasználati jog elnyerésére.

Tovább

Rendi lett a HelpyRend, rendelésre: új névvel dübörög tovább a trendi startup

Az első magyar online takarítás-közvetítő saját felmérésének eredménye alapján áprilistól új néven kínálja szolgáltatásait. A hazai alapítású, Magyarországon működő startup a könnyebb beazonosítás miatt döntött a Rendi név mellett.

Tovább

Egymilliárdos takarítási megrendelés

- ennyiért takarítja a MÁV állomásokat a Jánosik Kft. konzorciuma

A Jánosik és Társai Kft. és stratégiai partnerének konzorciuma nyerte el Délkelet-Magyarország területén és Budapest egy részén a MÁV állomások tisztán tartására és rendbetételére kiírt, évi egymilliárd forintos közbeszerzési pályázatot - közölte a takarítási üzletágban piacvezető cég tulajdonosa az MTI-vel.

Tovább

Környezetbarát takarítási szolgáltatás

- A Future FM Zrt. elsőként nyerte el az ökocímkét

A Future FM Zrt. elsőként nyerte el a környezetbarát takarítási szolgáltatás nemzeti ökocímkéjét, ami hivatott igazolni Magyarországon a termékek és szolgáltatások környezetbarát voltát. A nyertes pályázó szolgáltatása a Tata Consultancy Services Ltd. magyarországi irodájában valósult meg. A védjegyelnyerést igazoló tanúsítvány ünnepélyes átadása is itt történt.

Tovább

A Henkel teljesítette a 2014. évi pénzügyi célokat

— Jó teljesítmény egy kihívásokkal teli környezetben

Az árbevétel 0,4 százalékkal 16,428 milliárd euróra nőtt (szerves növekedés: +3,4 százalék)
Az üzemi eredmény* 2,9 százalékkal 2,588 milliárd euróra nőtt
Az árbevétel-arányos megtérülés* (EBIT-marzs) 0,4 százalékponttal 15,8 százalékra emelkedett
Az elsőbbségi részvények hozama* (EPS) 7,6 százalékkal 4,38 euróra nőtt
A javasolt osztalék 7,4 százalékkal, elsőbbségi részvényenként 1,31 euróra nőtt

Tovább

Számlázás 2015-től

- adminisztráció-csökkentés jeligére

Kedves Olvasóink! Már régóta szerettük volna, de az idén meg is léptük: átálltunk az online számlázásra.

Tovább

Ők lettek az év üzemeltetője!

- 8 kategóriában összesen 9 díjat osztottak ki az „Év Irodája” versenyen

Az Év Irodája verseny idei díjátadó gáláját a Budapest Music Centerben tartották meg február 5-én. A neves szakemberekből álló zsűri 8 kategóriában összesen 9 díjat osztott ki – írta realista.hu.

Tovább

COMFORT Burkolattechnika Szakkiállítás és Konferencia

- Ahol február 21-én középpontban a takarítás!

A budapesti Syma Rendezvényközpontban tartják 2014 február 19-21 között a Burkolattechnika Szakkiállítást. Ennek zárónapján „műsoron lesz” a takarítás is. Íme, milyen programra számíthat, aki kilátogat:

Tovább

Díjat kapott a takarítócég vezetője

- Pintér Zoltán 2013-ban az Év Vállalkozója lett

Tavaly december 6-án tizenegyedik alkalommal adták át a magyar szellemi élet kiemelkedő képviselőinek a Prima Primissima díjat, és a vállalkozói szférában az Év Vállalkozója díjakat.

Tovább

Új vezető a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézeténél

- a cég 1500 takarítót fog kiképezni az idén, már az új OKJ szerint

A Tisztítás-technológiai Tudományok Intézet Kft. alapítója, Ritz Tibor blogján számolt be róla, hogy decemberben átalakították a céget. Hogy miért kellett alapjaiban átszervezni a vállalkozást, annak okaként egy nagy volumenű munkát jelölt meg.

Tovább

Príma-díjat kapott

- Bagosi Sándor gyulai takarítócég-vezető

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnök­sége a vállalkozás területén elért kiemelkedő eredményeket és a meghatározó közéleti tevékenységet ismeri el a Príma-díjjal.

Tovább

Megnyitott a kelet-közép-európai gépfelújítási és bérlési központ!

- augusztus elsején nyitott meg a kelet-közép-európai piacot Kolozsvárról kiszolgáló takarítógép-felújítási és takarítógép-bérlési központ.

Hogy mi ebben az igazi újdonság, arról a Tennant takarítógépeket forgalmazó Tenrom ügyvezető igazgatóját, Gorbai Attilát kérdeztük.

Tovább

Nilfisk-Advance szilárd alapokon (x)

A Nilfisk-Advance több mint egy évszádos tapasztalattal szolgálja ki ügyfeleit, valamint 5000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

Cégünk dániai központtal rendelkezik, és több mint 40 leányvállalattal büszkélked­het, mindezek mellett megközelítőleg 70 országban van jelen disztribúciós hálózatá­val.

Kevesen tudják, hogy a Nilfisk-Advance magyarországi jelenléte igen jelentős. Gyár­tóegységek találhatók Szigethalmon és Nagy­kanizsán is. Közel 600 főt foglalkoztatunk gyárainkban, ahol padlótisztítókat és porszí­vókat (Szigethalom), valamint magasnyomá­sú mosókat (Nagykanizsa) gyártunk a világ minden tájára.
A magyarországi Nilfisk-Advance Kereskedelmi Kft. a Nilfisk-Advance A/S 100 %-os tulaj­donú leányvállalata, több mint 20 éves tapasztalattal és töretlen dinamikával szolgálja ki a takarítási iparágat.

Tovább