Az oldal cookiekat használ. Szabályzat

A fenntartható tisztaság fokozható!

– Digitalizált tisztaságvédelmi technológia.

Gondolt már arra, vajon megoldható-e, hogy mindenki szabadon járkáljon, de a tisztaságot mégis megőrizzük, így az védett és tartós maradhasson? Magony Richárd feltaláló gondolt rá. Egyedülálló, preventív tisztaságvédelmi megoldást fejlesztett, amivel elmondása szerint fel tudja szabadítani az embert a rendszeres takarítás kellemetlen vesződségei alól. A JETMAT® tisztaságvédelmi technológia ötletgazdájával és kifejlesztőjével a Budapest Cleaning Show-n beszélgettünk.Permalink: http://tisztatertechnologia.hu/cikk/3192/perm

Tagek: 2018 téli tttmagazin találmány interjú sugárszőnyeg

Share

Mi a preventív tisztaságvédelmi megoldás lényege? Mit várhatunk tőle?

A tisztaság megőrzése és a szabad zavartalan helyváltoztatás iránti együttes igény mindannyiunkban megvan. A manapság elterjedt takarítási modell szerint azonban a nagy mozgásszabadság megőrzésének ára van, ami nem más, mint a rendszeres takarítás kényszere, minden káros következményével együtt.

Az a bevett gyakorlat, hogy a prevenció híján elszenvedett gyors beszennyeződés miatt, a tisztaság helyreállítása érdekében meglehetősen sűrűn kell feltakarítanunk. Hiszen, minél megengedőbb és szabadabb a helyváltoztatás, minél nagyobb létszámú, változóbb összetételű és eltérőbb gyakoriságú, vagyis nehezebben kiszámítható a mozgásból eredő beszennyeződés, sajnos annál rövidebb a tisztaság élettartama, és ezzel arányosan egyre koszosabb környezetben élünk.

Az én találmányom ezt a dilemmát oldja fel. Minden idők egyik legrégebbi feladatának ellátásában, a tisztaság fenntartásában segít mindannyiunkat. Felszabadítja a felhasználót a helyváltoztatással járó beszennyeződés terhei alól. Precíz, pontos, automatizált technológia, ami elvégzi helyettünk a piszkos munkát, éberen, állandó szolgálatban segít megőrizni környezetünk állandó tisztaságát. A felhasználónak nincs semmi teendője, csupán áthalad a speciálisan kialakított többfunkciós padlófelületen, ami eközben tökéletesen megtisztítja a vele érintkező cipőtalpakat és gumiabroncs- futófelületeket. Mindannyiunk egyik legmeghatározóbb igényét, közvetlen környezetünk állandó tisztaságának fenntartását segít elérni úgy, hogy eközben természetes mozgásigényünket egy cseppet sem korlátozza.

Miért pont egy intelligens szennyfogószőnyeg-rendszer fejlesztésébe vágott bele?

Miért pont a digitalizált tisztaságvédelem (ugyanis én így hívom)? Nos, talán egyszerűen így alakult. Eredeti kreatív, hiteles és sikeres, de főleg hasznos akartam lenni. De ki nem?

A különbség talán annyi, hogy én ezt mindennél jobban akartam. Létre akartam hozni valami eredeti és egyúttal figyelemre méltó megoldást, ami nemzetközi léptékben is sokak tetszését elnyeri, és így nyomot hagyhatok, talán utánam is fennmarad valami érték. Alkotni akartam, de nem tűrtem a monotonitást, nem voltam hajlandó vakon beállni a sorba, és a mások által elém állított korlátokat sem tűrtem sokáig, főleg amikor rájöttem, mennyire felszínes és hiányos megoldások szövik át mindannyiunk életét a jelenben. Rendkívüli éleslátásra volt szükségem, ki kellett zárnom minden zavaró tényezőt, mélyre kellett ásnom, hogy megértsem, mit kell tennem, mitől jó nekem.Így aztán egyszerűen szabadjára engedtem minden kreativitásom. Próbáltam megérteni a világot és benne az embereket, miközben motivációik mozgató dinamikáját kerestem. Valós gondokra akartam eredeti megoldásokat kidolgozni – ha valamiben, hát ebben az egyben biztos voltam. Ehhez persze fel kellett ismerni, és meg kellett érteni mitől valós egy probléma, és fel kellett mérnem az erőviszonyokat is.

Mi az, amivel a jelenben meg tudok küzdeni? Mit kell későbbre halasztanom? Miért?

Minden ébredő ötletemet próbára tettem, nem kergethettem vágyálmokat, erre valójában nem volt se kedvem, se lehetőségem. Kezdetben több ötleten is dolgoztam egyszerre, ezért idővel döntenem kellett, melyikre fordítok energiát a jelenben. Alapos mérlegelést követően kénytelen voltam rangsorolni. Végül tisztaságvédelmi terveim mellett döntöttem, mert ennek kapcsán éreztem meggyőző eredetiséget és egyúttal a legjobb esélyt is a sikeres megvalósításra.

Felismertem, hogy az olyan megoldások automatizálhatóak eredményesen, amelyek egyszerű és jól körülhatárolt, gyakran ismétlődő részfolyamatokra bonthatóak. A beszennyeződési kölcsönhatások természete éppen egy ilyen terület. Így ehhez fejlesztettem ki egy ügyesen felépített cselekvéssort, amit képes voltam egy korábban számomra ismeretlen szemlélet szerint automatizálni. Minden tekintetben új strukturális megközelítést alkalmaztam, és végül az automatizálás hagyományos eszköztárával is szakítottam. Időtálló, elegáns megoldást sikerült kidolgoznom, ami úgy tűnik, hamarosan széleskörűen alkalmazható és kiválóan hasznosítható nemzetközi tisztaságvédelmi gyakorlattá válik.

Akkoriban nagyon elégedetlen voltam a sorsom alakulásával, amin változtatnom kellett. Belevágni, létrehozni valami merőben újat, valami világraszólót… Igen ez nagyon merész gondolat volt, de kezdetben úgy éreztem csak így kapok levegőt, csak a nagyobb célok engedték elfogadni, hogy az élet több puszta szélmalomharcnál.Úgy éreztem, csak ha bizonyítom, hogy képes vagyok valami egyedi, új és maradandó értéket alkotni, akkor leszek elég erős ahhoz, hogy az élet egyéb területeit is a megfelelő pillanatokban, a kellő ütemben a helyes irányba befolyásoljam. Kezdetben egyszerűnek tűnt a feladat: a beszennyeződési folyamatokat kell megfékezni. Az eljárást már 2010-ben kidolgoztam és szabadalmaztattam, ám ahhoz, hogy technológiám jelenlegi fejlettségi szintjét, kiváló hatásfokát elérjem, további 7 év állhatatos fejlesztőmunkára volt szükségem.

Pontosabban most 2018. november 26-án töltjük be a 8. évet, bontunk is néhány palack pezsgőt. Nos, miért pont ez? Mert úgy érzem, általa elegáns megoldást adhatok egy alapvető, mind-annyiunkat érintő problémára. Mert a megoldást már az ötlet hajnalán kellően eredetinek, frappánsnak és stílusosnak éreztem ahhoz, hogy a számtalan kihívás ellenére is évekig kitarthassak megvalósítási terveim mellett.

Honnan jött az ötlet?

Mentorom nem volt, ezért a kezdetben a tudatos keresgélés és az ösztönös megérzéseim vezettek, amit én a gondviselés sajátos jeleként fogtam fel, amit ma is így érzek. Emlékszem a pillanatra, amikor az ötlet magja kipattant a fejemből. A nappalimban a szőnyegen hasalva az újabb ötleteimen dolgozva töprengtem, miközben a párom éppen sürgött-forgott körülöttem. Néztem, hogyan lépked, és talán ekkor tudatosult bennem igazán, hogy egyszerű hétköznapi helyváltoztatásaink során ez a vég nélkül ismétlődő folyamat mindenütt jelen van.

Amíg le nem győzzük gravitációt, addig minden esetben a talaj érintésével közlekedünk, és a helyváltoztatás során a súlyunkból eredően itt-ott pillanatnyi nyomást gyakorlunk a talajra, ahogy rálépünk. Ezek a rövid érintések az automatizálásban állandó jelforrások lehetnek, úgy éreztem ezeket a velünk mozgó információkat kell felhasználnom a szennyeződés módszeres eltüntetéséhez.

Talán ekkor kapott végső megerősítést az ötletem, hogy egy speciálisan kialakított padlófelület egyetlen érintésre lemoshatja a rajta áthaladó járófelületeket, legyenek azok cipőtalpak, vagy autókerekek futófelületei. Mindezt persze egy ideális automatikus készenléti rendszerként, állandó rendelkezésre állással, megbízható működéssel. A motivációm nagyon mélyről eredt, és később összetettebb döntések felé vezetett, melyek súlyát már a kezdetben is éreztem. De sajnos túlbecsültem a higiéniai szakma éleslátását, ezért mind ez idáig (egy kivételtől eltekintve) érdemi szakmai segítség és jelentősebb szponzorálás nélkül végeztük a munkát.

Az ötlet fogantatása mellett a megvalósításáról is beszélnék röviden. Segítők nélkül mindez nem valósulhatott volna meg. Megbízható szakmai támaszom és finanszírozóm a Cleartex Kft., akinek tulajdonosnője (Huber Ilona Katalin) évek óta, gyakran erőn felül is segíti a fejlesztés kiteljesedését. Az elmúlt években a segédkezet nyújtó együttműködő szakemberek száma bővült, közülük szeretném kiemelni a Pszilosz Kft.-t és tulajdonosát Pszilosz György barátomat, akit szintén sok tekintetben fejlesztésem kiemelt támogatójának tekinthetek.

Mi volt a baj az eddigi szennyfogó szőnyegekkel?

Alapvetően nem volt bajom velük, sőt eleinte fogalmam sem volt róla, milyen alternatív gyakorlati megoldások léteznek. Annyit ellenben biztosnak éreztem, hogy ha ezt a problémát valaki már megoldotta volna, akkor tisztaságélményünk a hétköznapokban biztosan sokkal magasabb lenne. Szükségszerűnek éreztem, hogy amint a hatékony prevenció teret nyer, takarítási szükségleteink jelentős mértékben lecsökkenjenek. Ha ügyesen alkalmazva megfékezzük a beszennyeződési folyamatokat, és nem marad se behordott, se szétterjedő szennyeződés, akkor a takarítási kényszerek helyett a hosszan fenntartható tisztaság élménye lesz a meghatározó. Gondoltam, ezért érdemes lenne az ötletemet tökéletesíteni és megvalósítani. Így is lett.Gondoljon csak bele: a mai takarítási módszerek hatékony tisztaságvédelmi megoldások híján lényegében korlátozás nélkül megengedik a legtöbb szennyeződés bejutását és szétterjedését, hogy azokat bizonyos időközönként újra és újra szolgaian feltakaríthassuk. Maguk értik ezt? Ma ez a folyamat ismétlődik a gyakorlatban mindenütt. Én csupán felismertem ezt, és egy ideális működésű, preventív technológiai megoldást fejlesztettem ki, remélve, hogy a józan belátás végül felülkerekedik a megszokásokon, és elismerik a prevenció fontosságát és nélkülözhetetlenségét.

Engem nem kell meggyőznie a megelőzés fontosságáról. Mit tud a sugárszőnyeg?
(A technológia nevének szó szerinti jelentése = sugárszőnyeg.)


Egy tisztítómátrixról van szó, olyan közegsugárszőnyegről, amely a folyadékoktól a gőzökön át a gázfázisig bármilyen anyagot képes kibocsátani magából, hogy felhasználja azt a hatékony tisztításra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a rendszer nemcsak tisztításra, hanem a megtisztított járófelületek (cipőtalpak és gumiabroncs-futófelületek) szárítására is képes, a kibocsájtott sűrített levegő segítségével. Ezzel megelőzi, hogy a szennyeződés vagy nedvesség bejusson a tiszta belső terekbe.

Amikor a sugárszőnyegre rálépünk, vagy járművel ráhajtunk, akkor a nyomással előfeszített tisztítóvíz, vagy szárazgőz, sűrített levegő erőteljes impulzusként szinte kirobban a sugárszőnyeg felszínéből a kialakuló nyomás, érintkezés hatására. A felszínből kitörő tisztító közegáramlások nyomása és összetétele természetesen igény szerint beszabályozható.

A tisztítást négyzetméterenként több ezer intelligens tisztítócella összehangolt működése végzi el egyetlen lépésben. Ezek mindegyike olyan automata impulzusgeneráló egység, melyek csak akkor engedik ki magukból a tisztítóközeget, ha a vele érintkező járófelületek az egyes kibocsájtási jetpontok felett teljes fedésbe kerülnek (mert ráléptek, vagy ráhajtottak). Ha a véletlenszerű rálépés során csak részleges fedés alakul ki az egyes jetpontok felett, akkor a tisztítócellák nem aktiválódnak. Ezzel előzzük meg, hogy akár 10 méter magas szökőkutak alakuljanak ki az érintkezési felületen, a cipőtalpak közvetlen közelében. Egy reflexív rendszerről van tehát szó, amely csak akkor, csak ott és csak addig aktiválódik, amikor, ahol és ameddig az éppen szükséges, egy pillanattal se tovább.

A teljes folyamat az akár több tíz négyzetméter kiterjedésű sugárszőnyeg felületen bárhol azonos hatásfokkal, egyetlen századmásodperc reakcióidővel, tökéletes egyidejűséggel pontosan lezajlik. Aki ért hozzá, az tudja, hogy az automatizálás világában nagyon ritka, hogy egyetlen milliszekundumos válaszidővel teljesen végigfusson a jelfolyamat az érzékeléstől a jelátalakításon és feldolgozáson át a vezérelt egység végső működésbe lépéséig bezárólag.Mindezt úgy, hogy nem a súlytalan virtuális térben, hanem a valós világban létezünk, eközben nyomás alatt lévő, áramló közegekkel dolgozunk, de nem használunk elektromos áramot. Ugyanis én így automatizáltam.

A villamos energia nélkülözése rendkívüli előny, mert az elektromosság nem barátja se a víznek se a szennyeződésnek, továbbá ilyen környezetben az elektronikai rendszerek működésbiztonsága alacsony, vagyis emiatt a zavarérzékenység is fokozott lenne. Ráadásul vizes környezetben az áram jelenlétére az életvédelmi szempontok betartása miatt is kiemelt figyelmet kellene fordítani.

A villámgyors, reflexszerű reakcióra elsősorban azért van szükség, mert általában viszonylag gyors ütemben közlekedünk. Normál tempójú gyaloglás esetén a támaszláb max. egy másodpercet van a talajon, és ez idő alatt létre kell jönnie a biztonságos tisztítóimpulzus-kibocsájtásnak, sőt teljesülnie kell minden a tisztítófolyamattal kapcsolatos technológiai feltételnek. A technológiánk eleget tesz mindezen elvárásoknak, így a felhasználóknak nem kell lelassítaniuk, a tisztítás mégis teljes biztonságban és kiváló hatásfokkal jön létre. Ezzel végre valóban felszabadítjuk embertársainkat a hétköznapi helyváltoztatással járó rendszeres beszennyeződések felszámolásának kellemetlen terhei alól.

Azt mondta, teljes fedés kell. Mi a helyzet, ha a nő magas sarkú cipőben van?

Ahhoz, hogy beinduljon a tisztítás, kell lennie minimum egy ujjbegynyi érintkező felületnek. Ez a magas sarkú cipőnél is teljesül, legfeljebb a saroknál nem, ha az nagyon vékony. Megjegyzem, eddig kevés koszos tűsarkú cipőt láttam a hétköznapokban, pláne ipari környezetben. Pontosabban fogalmazva bármely áthaladási pontban (bejáratoknál, átjárókban) ahol szennyezettebb padlóról lépünk a tisztább felé – hatékony prevenció nélkül kiváltképp nagy forgalom mellett – olyan mennyiségű szennyeződés terjed nap mint nap, percről percre, hogy ha a tűsarkak szennyesek maradnának, a rendszerünk használatával akkor is egyértelműen nagyságrendekkel fokozottabb és tartósabb tisztaságot nyerünk a jelenleginél.

Ugyanakkor technológiánkat elsősorban a normál talpkialakítású szokványos munkavédelmi cipőkre fókuszáljuk, mert a legtöbb ipari felhasználónál ez a jellemző. Párhuzamosan, dolgozunk rajta, hogy egyedi talpkialakítással, speciális cipőket fejlesszünk a rendszerhez, melyek tovább fokozzák a fenntartható tisztítás hatékonyságát, így biztosítható lehet akár egyetlen lépéssel is a tökéletes megtisztulás.

Ha egy hétköznapi, lazább cipőben rálépünk a sugárszőnyegre, nem leszünk vizesek?

Nem, semmiképp nem leszünk vizesek. Bárhová is lépünk a sugárszőnyeg felszínén, technológiánk mindig csak a cipő talpát tisztítja meg, feljebb nem jut a tisztítóközegből. Még akkor sem leszünk vizesek, ha egy vékony talpú nyitott nyári saruban lépünk a felületre. Erre az alapvető elvárásra rendkívüli alapossággal ügyeltünk a fejlesztés eddig eltelt évei alatt is.

Hasonlóképp fontos fejlesztési szempont volt, hogy a technológiánk kivételes érzékenységét párosítsuk a piacon elvárt, esetenként rendkívül magas teherbírási képességgel. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a sugárszőnyeg képes akár a 60 tonna össztömeget meghaladó jármű (pl. nehéz targonca) kerekét is megtisztítani, és ezzel egyidőben akár egy 45 kg súlyú hölgy vagy egy még kisebb súlyú gyermek apró lába alatt is azonos hatásfokkal lezajlik a teljes tisztítási folyamat. Ez az elvárás (kiváltképp az elektromos áram nélkülözése mellett) évekig rendkívüli nehézségeket jelentett alapelgondolásom gyakorlati megvalósításában. Ez idő alatt több, nálam magasabban képzett, kiváltképp az áramlástechnikában járatosabb egyetemi szakember, neves doktori, PhD. és Habil. címek tulajdonosai is úgy fogalmaztak: Ez szinte lehetetlen! Felejtsem el, nem megvalósítható! Túl nagy lesz az áramlási veszteség! Nem lesz hatékony! Nem lesz fenntartható!

Évekig kutatgattak volna, semmi eredményt nem garantálva, ha megfizetném és lenne időm kivárni. Ha jól emlékszem, egy hivatalos ajánlat született is az egyik részfeladatra, mintegy 46 millió Ft+áfa összegről szólt. Ekkor nekem szerencsére már késő volt meghátrálni, addigra annyi pénzt, időt és energiát öltem a technológia fejlesztésébe és annak nemzetközi szabadalmaztatásába, hogy nem tehettem mást, bárki bármit mondott, nekem magamnak kellett megoldást találnom, akkor is, ha mások állítása szerint ez szinte lehetetlen. Évekig minden képességem a lehetetlennek tűnő gondok megoldására összpontosítottam. Végül sikerült!

Működik, ráadásul kiváló reflexekkel, és a tervezettnél magasabb hatékonysággal.

Érzékeny áramlási egyensúlyt kellett kialakítanom, hogy a tisztítócellákon belüli hidrodinamikai rendszer megfeleljen az áramlástechnikai feltételeknek, és csupán a nyomásra és a gravitációra hagyatkozva is nagy biztonsággal, elvárt gyorsasággal és kiváló teljesítménnyel működhessen, bármely további közvetlen energiaforrás bevonása nélkül.

A sugárszőnyeg ma csupán a kibocsájtott közegáramlások nyomását és a gravitációt használja fel a működési rendszer fenntartásához. Tehát, bármely felületrészről legyen is szó (tisztító, vagy szárító), a technológiába csupán az adott üzemmódnak megfelelő, nyomás alatt lévő közegáramlást vezetjük be, ez minden. A működésről a továbbiakban a készülék fejlett mechatronikai rendszere gondoskodik.

Hány lépés kell a tisztításhoz? Egy lépés elég?

Erre a kérdésre nincs univerzális válasz. Mindez elsősorban függ a tisztítandó felülettől (pl. mennyire barázdált, hogyan tud megtapadni rajta, benne a szennyeződés), a szennyezettségtől (pl. mennyire ragacsos, makacs, agresszív), továbbá kisebb mértékben a forgalom mértékétől és eloszlásától, az áthaladók sebességétől, valamint a tisztítóadalékok hatásfokától, és attól is, hogy pl. akarunk-e fertőtleníteni vagy elég, ha a tisztításról gondoskodunk.

Ahol ismerjük az elvárásokat, nagyjából megismertük a szennyeződésfajtákat, és közel azonos lábbelik vannak (pl. egy ipari üzemben), ott általában könnyű az igénybevétel jellemzőre hangolni a tisztaságvédelmi rendszert. Ahol eltérőek a lábbelik, és szélesebb spektrumú szennyeződések fordulhatnak elő (pl. egy kórházban a látogatók előtt megnyitott termekben) nos, ezeken a helyszíneken egy kicsit összetettebb a feladat, de természetesen ezekre is fel vagyunk készülve.

Sima csapvízzel is működik?

Alapvetően igen, de néhány szakértő felhívta a figyelmünket arra, hogy bizonyos környezetben érdemesebb tisztított és fertőtlenített vizet használni. Az elmúlt években a kémiában járatos gyakorlati szakemberekkel is megismerkedhettem, akik számos szakmai tanáccsal láttak el. Szóba került pl. a természetben gyorsan lebomló HOCl hipoklóros savak kis mennyiségű alkalmazása, vagy az ózonnal dúsított víz is, melyek egyfajta univerzális tisztítószerként szolgálhatnának a rendszerünk által kibocsájtott impulzusok tisztítóhatásának és a fertőtlenítőképességének fokozására. A sima csapvíz egy további kockázatot is hordoz, ez a vízkeménység. Ezért mindenképpen lágyítani kell a vizet, vagy gondoskodni kell a vízkőkiválás megakadályozásáról, mert az – különösen hosszú távon – akár eltömődést is okozhatna. Mindezeket a kérdéseket alaposan megvizsgáltuk, és mostanra minden felmerült kockázatra több megoldást is kidolgoztunk.

Mennyi vizet használ a rendszer?

Akárcsak a lépésszámra, úgy erre a kérdésre sincs egyöntetű válasz. Pontosabban, ez a két kérdés valahol egy és ugyanaz. Mégis annyit mondhatok, hogy az áthaladók számával és az áthaladás gyakoriságával, vagyis értelemszerűen az igénybevétel mértékével egyenes arányban áll. Egyfelől, négyzetméter-arányos elméleti maximális vízfogyasztással számolunk, melyet tapasztalati adatokkal pontosítunk. Gyakorlati példával élve, ha az emberek egy bejáraton vagy átjáróban tömött sorokban haladnak, akkor sem jut egy négyzetméterre egyszerre 3-4 lábnyomnál több. Ugyanakkor, ez a leterheltség sem állandó (legfeljebb műszakváltáskor igaz, nagyobb gyárban max. 30 percig, vagy kiemelt forgalmú tömegközlekedési helyszíneken, de ott is van egy bizonyos periodicitás).

Az igénybevétellel arányos alacsony átlagos vízfogyasztás a nap folyamán ezért tovább szelídül. A példánál maradva, az a négyzetméterenként max. 3-4 lábnyom abban a 30-40 percben is csupán szaggatottan van jelen, vagyis alacsony egyidejűséggel idézi elő a felszínen kilépő közegáramlást.

Másfelől, a szennyezettség mértéke, és a speciális felülettel érintkező járófelületek (cipőtalpak és gumiabroncs-futófelületek) szennyeződésmegtartó jellemzői, együtt határoznak meg egy bizonyos beszennyező potenciált, amit a rendszer tisztítóközegének le kell győznie. Ennek optimalizálásához a kilépő tisztítóvíz hatásfokát, vagyis összetételét, volumenét és nyomását egyedileg szabályozzuk. A folyadék kibocsájtása alapesetben digitális észleléssel direkt vezérelt, így az érintkezéssel teljesen egyidejű öngerjesztő kilépési jellemzőket mutat, vagyis addig tart amíg a kontaktus fennáll.

Lehetőség van a rendszer öngerjesztő működését kis dózisú impulzuskibocsájtásra hangolni. Ekkor mindegy, hogy meddig tartózkodunk a sugárszőnyeg felszínén, a kiáramlás csupán egy kisebb adagú tisztítóközeg koncentrált kibocsájtására korlátozódik. És amint a továbbhaladás során egy másik pozícióban újra rálépünk a technológiára, a tisztítási folyamat megismétlődik. A sugárszőnyegnél a víz mellett a nedves tisztítófokozat szárazgőzzel is működhet, ez esetben az amúgy is alacsony vízfogyasztáshoz képest további nagyságrendi csökkenés érhető el. Például, egy 42-es méretű férfi cipőtalp egy rálépése során a talpra kibocsájtott tisztítóvíz mennyisége impulzusüzemmódban nem haladja meg az 1 decilitert, ami szárazgőz esetében ennek csupán a tizedrésze.

Mindezeket összegezve elmondható, hogy minden esetben a telepítési helyszínek és igénybevételi jellemzők függvényében a technológia legyártásánál és/vagy a beüzemelés során a megrendelők elvárásai szerint optimalizáljuk a technológiánk tisztítóközeg-kibocsájtási jellemzőit, legyen az a víz, a szárazgőz, vagy akár a szárításhoz használt sűrített levegő.

Mi lesz a felhasznált vízzel? A csatornába kerül?

Igen, ez a legkézenfekvőbb. Sokat foglalkoztunk vele, hogy tisztítsuk-e meg és forgassuk-e vissza a vizet, mert sok érv szólt e mellett is, de ezt végül elvetettük. Persze igény esetén lehet akár ilyen felszereltséggel is rendelni majd a technológiát, de ehhez különleges szűrőrendszer kell, ami jelentősen megnöveli a bekerülési költséget. Továbbá mivel a szakhatóságok az előírásaikat követve minden ilyen szűrőrendszert szennyvízkezelésnek minősítenek, ezért az évekre elnyúló engedélyeztetési eljárások elnehezítenék szolgáltatásunk bevezetését. Másfelől, ahol olyan szennyeződések vannak, melyeket ne lehetne a csatornába engedni, ott adott esetben a helyileg már amúgy is működő szennyvízkezelő (és visszaforgató) rendszerekre egyszerűen rá lehet kötni technológiánkat is.

Mi lesz a darabos szennyeződésekkel?

Minden esetben átfogó környezeti analízis, alapos helyszíni igény, adottság és elvárásfelmérés előzi meg technológiánk adaptációját. A megrendelővel közösen döntjük el, milyen szemcseméretet nyeljen el a rendszerünk, és mi maradjon fenn a felszínén. Ezt azért fontos rögzíteni, mert nekünk ennek fényében kell biztosítanunk, hogy zavartalan legyen a szennyezett víz és kimosott szennyeződés elvezetése. Általánosságban elmondható, hogy alapesetben rizsszemnyi szemcseméretet engedünk elnyelődni, a többi fennmarad, így például a rákerülő rágógumi is. Ezek eltávolítására alapvetően két módszer adódik. Az egyik, hogy a helyi takarítószemélyzet időközönként szennyeződésmentesíti a sugárszőnyeg felszínét. A másik, hogy a megrendelő magasabb műszaki tartalmat rendel, aminek része a programozható önműködő felszíntisztítás is.

Technológiánkat alapesetben többszintű öntisztulási képességgel szereljük fel, így a felületbe integrált, csatornarendszerbe jutó kisebb szemcseméretű szennyeződések lerakódása elleni védelem éppúgy része a szolgáltatási csomagnak, mint ahogy beletartozhat a felszínen maradt nagyobb méretű szennyeződések magasabb műszaki tartalom melletti azonnali automatikus eltávolítása és a felület állandó tisztán tartása is.

Kell az automata rendszerhez felügyelet?

Az ügyfél részéről nem. Mi interneten keresztüli távoli eléréssel biztosítjuk a technológia zavartalan működését. Ezen felül, felügyeleti személyzetet biztosítunk, akik szükség esetén azonnal képesek beavatkozni. Továbbá nagy felbontású kamerákkal szereljük fel a szőnyegeket abból a célból, hogy a forgalmat, a terhelést, illetve az esetleges rendellenességeket és rongálási kísérleteket ellenőrizni, és követni lehessen. Képrögzítést nem tervezünk, kivéve olyan esetben, ha valami rendellenességet észlel a rendszer, például ha egy nagyobb súlyú targonca halad át ahhoz képest, mint amire mi garanciát vállalunk, ill. amire a megrendelő kérte a műszaki paraméter beállítását, vagy ha a speciális tisztítófelületen valahol nem rendeltetésszerű használatot érnénk tetten, vagy bármi üzemzavar okozta nem várt közegszivárgás történne az idők során.

Mindezekkel az a célunk, hogy a megrendelő teljes értékű, biztonságos és megbízható szolgáltatást kapjon, és élvezhesse a fenntartható tisztaság minden kényelmét.

Hol tart most a projekt? Min finomítottak menet közben, a tapasztalatokra reagálva?

Nemzetközi összehasonlításban ez a találmány ma az egyetlen valóban hatékony, nagy teljesítményű digitalizált tisztaságvédelmi technológia, mely az iparban is széles körűen, sikeresen alkalmazható. Az eljárás alapjait 2010-ben dolgoztam ki, amit mára számos országban szabadalmaztattunk, EU / US / BR / MX / IL / RU / UA / IN / CN / JP / KR / MY / PH / ID / AU / NZ...

Angol nyelven írt hiteles üzleti tervet készítettünk a hazai és a környező országokra kiterjeszthető gyártókapacitás kiépítésére és a további nemzetközi terjeszkedés teljes körű menedzselésére. Most elsősorban a szériagyártás mielőbbi beindításához keresünk befektetőket. Elkészültek a legújabb gyártmánytervek, és hamarosan megkezdjük a nagy prototípus legyártását, amit a leendő megrendelők előtt, nyilvánosan mutatunk majd be. Ehhez hamarosan saját szervezésben tisztaságvédelmi konferenciasorozatot indítunk. Az érdeklődőket természetesen első kézből, hiteles információkkal látjuk el, és lehetőséget adunk a nagy prototípus kipróbálására is.

Gondoskodtunk a tartós bérbeadásra épülő optimális kínálati rendszer kialakításáról is, így technológiánkat leendő ügyfeleink a csatolt szolgáltatásokkal együtt, beruházási kényszerek nélkül, egyszerű havi költségként elkönyvelve vehetik majd igénybe. Kidolgoztuk a szériagyártás teljes műszaki megvalósíthatósági feltételrendszerérét. A termék is elnyerte végső formáját, tisztítómoduljainak elrendezése most leginkább egy méhkaptár- mátrixra emlékeztet.

Összegezve, 8 év fejlesztőmunka eredményeképp technológiánk mára műszaki, üzleti, stratégiai, jogi és pénzügyi értelemben is sikeresen megvalósítható ideális projektté érett. Adózási és számviteli szakemberek által lektorált, angol nyelven készített üzleti tervünket a nagy szériás megvalósíthatóság teljes feltételrendszerét felölelő stratégiai döntéseink előkészítésére elemzésére és alátámasztására használjuk. Rendelkezünk a még előttünk álló feladatok ellátásához elengedhetetlen képességekkel, szakmai kompetenciákkal, jogi garanciákkal, piaci ismeretekkel és az elsődleges humánerőforrással. Megkezdtük a piaci igények pontos felmérését, ennek során elsőként a 3000-4000 fő feletti munkavállalói létszámot foglalkoztató, többműszakos gyártócégeket keressük fel különféle iparágakból. Az így megkezdett tárgyalásaink során felmérjük a legtöbb iparág tisztaságfenntartással kapcsolatos igényét, szokásait és tisztaságvédelmi technológiai áttérési hajlandóságát. A felméréseket követően, előzetes árajánlatokat készítünk és a leendő megrendelők állásfoglalását kérjük. Lényegében arra kérünk előrejelzést, hogy az általunk közölt információk ismeretében, milyen tisztaságvédelmi, technológia rendelési volument éreznek megalapozottnak a sorozatgyártás beindulását követően. Akik ez alkalommal a világon egyedülállóan az elsők között szeretnének élni a digitalizált tisztaságvédelemre épülő fokozott tisztaságélmény minden előnyével, azok részére pl. elővásárlási lehetőséget tudunk felajánlani.


Megjelent: 2018-11-26

Tagek: 2018 téli tttmagazin találmány interjú sugárszőnyeg

Share

<< 0 1 2 3 4 >>

TTT FONTOS BEJELENTÉS

– Tisztelt Olvasóink!

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a TTT-magazin legközelebb csak ősszel tud megjelenni. (Ha csak valami csoda nem történik.)

Tovább

Megjelent a legújabb, a 2020-as évkezdő TTT-magazin!

Kattintson, és máris olvashatja a TTT-pdf-magazin évkezdő számát!Tovább

A TTT magazin korábbi számai

– Itt megnézheti, mi jelent meg eddig. Lapozzon bele!

Mit tud az online TTT?
A/4-es méretű, minden oldala színes, lehet zenés, videós, animált a megjelenő tartalom, a hirdetésekben ott vannak a linkek, élő a tartalomjegyzék (oda lapoz, ahova kattint).
Okostelefonon is kiválóan olvasható.
És mivel a papírt és a szállítást kiiktattuk, környezetbarát is.

A slusszpoén, hogy minden cégvezető, takarító, vagy épületüzemeltető asztalán ott lehet, hiszen bárki megtalálhatja az oldalon, és elolvashatja. És aki ragaszkodik a papírhoz, az ki is nyomtathatja! :-)

Fizessen elő és máris olvashatja lejjebb a TTT korábbi számait!

Tovább

BUDAPEST CLEANING SHOW 2020

– Hogyan adjunk el többet a tisztítás-technológiai szakmában?

Szakmánkban a vállalkozások – néhány kivétellel – bevételük túlnyomó többségét abból szerzik, hogy más vállalkozásoknak értékesítenek. A B2B értékesítésnek más szakmákhoz nagyon hasonló szabályai és fortélyai vannak. A következőkben ezeket az eladás-technikai fortélyokat tekintjük át.Tovább

4 év alatt megduplázódott a zöld irodaterületek mérete

– Több mint félmillió négyzetméter zöld irodaterület áll fejlesztés alatt.

A 2015 év végi, 630.000 m2 minősített zöld irodaállomány 2019 végére 1.500.000 m2 fölé kúszott, több mint megduplázva ezzel a környezettudatos irodaterületek mennyiségét. Összességében ez a teljes modern irodaállomány 40 százalékát teszi ki. Darabszámban is duplázás történt, 46-ról 105-re emelkedett a minősített irodaházak vagy irodakialakítások száma, derült ki a Colliers International nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég zöld minősítésekre vonatkozó, legfrissebb elemzéséből.Tovább

Saját fejlesztésű takarítórobot a magyar piacon

– Olasz-magyar közös fejlesztés nagy egybefüggő területek takarítására.

ICA után ROBIN – húsz új, saját fejlesztésű takarítórobotot állít munkába több hazai középületben és a ferihegyi repülőtéren a B+N Referencia Zrt.

Több százmillió forintot költöttünk a ROBIN fantázianevű robot fejlesztésére, de nem a szerkezetet, hanem a szolgáltatást adjuk el – nyilatkozta a Portfolionak a B+N Referencia Zrt. vezérigazgató-helyettese, Szij Csaba.
Tovább

Fertőzésmegelőzés

– Mikor, hol, hogyan és mit fertőtlenítsünk?

Körkérdést intéztünk a higiénia területén dolgozókhoz, hogyan készülhetnek fel a létesítmények a koronavírus megjelenésére, a fertőzésmegelőzésre. Mire érdemes figyelni a takarítás során vírusos járvány esetén? Hasznos, gyakorlatias tanácsok következnek, gyártóktól, forgalmazóktól.

A koronavírusok, a burkos vírusok közé tartoznak. A fertőtlenítéshez elegendő az összes „korlátozottan virucid” fertőtlenítőszer használata, betartva a gyári adatlapokon megadott adagolási és hatóidőt. A szélesebb hatásspektrummal rendelkező „korlátozottan virucid PLUS” és a „virucid” tanúsított termékek szintén megfelelőek a Tana termékek gyártója, a Werner & Mertz Professional Vertriebs GmbH szerint.
Tovább

Fertőtlenítéssel, kézmosással és légtisztítással is érdemes védekezni a vírusok ellen

– A higiéniai szaktanácsadó ajánlása a fertőzések megelőzésére

Körkérdést intéztünk a higiénia területén dolgozókhoz, hogyan készülhetnek fel a létesítmények a koronavírus megjelenésére, a fertőzésmegelőzésre. Mire érdemes figyelni a takarítás során vírusos járvány esetén? Hasznos, gyakorlatias tanácsok következnek, gyártóktól, forgalmazóktól.

Leginkább az alapos és gyakori kézmosással, de megfelelő fertőtlenítéssel, a takarítási-mosogatási szabályok betartásával és a levegő tisztításával is védekezhetünk a vírusok terjedése ellen – hívja fel a figyelmet az Assist-Trend Kft. A magyar higiéniai piac meghatározó szereplője szerint nem csak a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak, de a tél végi szokásos megbetegedések miatt is érdemes fokozottabban ügyelni a tisztaságra.
Tovább

Fontos a személyi higiénia, a tisztítás és fertőtlenítés

– Sok múlik a vezetők elkötelezettségén és a dolgozók odafigyelésén is

Körkérdést intéztünk a higiénia területén dolgozókhoz, hogyan készülhetnek fel a létesítmények a koronavírus megjelenésére, a fertőzésmegelőzésre. Mire érdemes figyelni a takarítás során vírusos járvány esetén? Hasznos, gyakorlatias tanácsok következnek, gyártóktól, forgalmazóktól.

Az intézményi higiénia gyakorlata mindennapi kihívást jelent. A felelős intézményvezetőt az jellemzi, hogy napról napra fenntartja a kreatív napi munka és a professzionális higiénia, kézhigiénia egyensúlyát. Ha betartjuk az általános higiéniai szabályokat, ezzel kizárjuk a külső veszélyforrások döntő többségét (pl. kézmosás elmulasztásából származó veszélyek, hiányos takarításból, nem megfelelő fertőtlenítésből származó veszélyek). Az az intézmény, amelyik felelősen betartja és betartatja az előírt higiéniai szabályokat a saját munkáját teszi egyszerűbbé.
Tovább

A koronavírusról és a kialakult járványügyi helyzetről tárgyilagosan

– A Magyar Tudományos Akadémia tájékoztatója

Körkérdést intéztünk a higiénia területén dolgozókhoz, hogyan készülhetnek fel a létesítmények a koronavírus megjelenésére, a fertőzésmegelőzésre. Mire érdemes figyelni a takarítás során vírusos járvány esetén? Hasznos, gyakorlatias tanácsok következnek, gyártóktól, forgalmazóktól.

A világban jelenleg egy új koronavírus (2019-nCoV) okoz járványt. Nagyon sok hivatalos és félhivatalos, hiteles és légből kapott hír jelent meg, így az MTA a lehetőségekhez képest adott szakmai, tárgyilagos tájékoztatást a kialakult helyzetről. A cikk megírására a Szentágothai János Kutatóközpont (Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar) Virológiai Kutatócsoportjának kiváló szakembereit, dr. Kemenesi Gábort és prof. dr. Jakab Ferencet kérték fel.


Tovább

Digitális takarítási terv

– Megkönnyíti a takarítók és a vezetők munkáját is.

Újdonság a „digitális takarítási terv” nevű takarításirányítási szoftvermegoldás, amely a fejlesztők állítása szerint egyrészt megkönnyíti a takarítók munkáját, másrészt képessé teszi az épületüzemeltetési vezetőket, hogy jobb visszajelzéseket kapjanak és fejlettebb vezetési stílust alkalmazzanak.Tovább

Érdemes változtatni a takarításon

– Bizonyítottan csökkent a kórházi fertőzések száma.

Tanulságos kísérletet végeztek 11 ausztrál kórházban – azt tesztelték, hogy testre szabott takarítási újításokkal csökkenthető-e a kórházi fertőzések száma. Az eredmény elég meggyőző lett.

A multiközpontú, véletlenszerű kísérlettanulmány azt vizsgálta, hogy egy környezetbarát takarítási csomag alkalmazása hogyan hathat az egészségügyi gondozással összefüggő kórházi fertőzések előfordulására. Az eredményeket eredetileg a The Lancet Infectious Diseases szakfolyóiratban közölték, majd az Inclean folyóiratban szintén.
Tovább

Kartondobozból szalvéta

– Európai tisztítási és higiéniai díjat nyert fejlesztés.

A körkörös papírgazdaság elvét követő modellel már a hároméves próbaidőszaka alatt 105 tonna kartondobozt hasznosítottak újra.

A professzionális tisztítóipart legjobban népszerűsítő európai projekt díját érdemelte ki a Lucart: a European Cleaning Journal által szervezett 2019-es európai tisztítási és higiéniai díjat a Municipal-Material-Cycle® projekt nyerte el októberben. A higiéniai papírtermékeket gyártó vállalat célja egy olyan körkörös gazdasági rendszer létrehozása volt, amely tartós, sokszorozható és aktívan bevonja a helyi közösségeket, hogy használt italos kartonok újrahasznosításával új higiéniai és tisztasági papírtermékek készüljenek.
Tovább

A benti levegő kétszer szennyezettebb lehet, mint az utcai

– Gyerekekre is idősekre különösen veszélyes lehet.

Napjaink 85-90 százalékát beltérben töltjük, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségű levegő vesz minket körül. A rossz hír az, hogy a beltéri levegő akár kétszer olyan szennyezett lehet, mint a kültéri, és mivel a fűtési- és influenzaszezonban a szellőztetés sokszor nehezen megvalósítható, előtérbe kerülhetnek azok a légtisztító megoldások, melyeket például a korszerű klímaberendezések kínálhatnak.

Első hallásra talán meglepően hangzik, de egyes ártalmas légszennyező anyagok a belső terekben magasabb koncentrációban lehetnek jelen, mint odakint, vagyis egy átlagos forgalmú városi utca levegője adott esetben akár tisztább lehet, mint a nappalinkban belélegzett levegő.
Tovább

Drágám, a WC-ülőke! Szívem, a fogkrém!

– Fürdőszobai válóok, vagy sok hűhó semmiért?

Fény derül a mellékhelyiségek cseppet sem mellékes kérdéseire. Kiderül többek között, hogy a le nem hajtott WC-deszkán és a középen nyomott fogkrémes tubuson tényleg házasságok múlhatnak-e.

Valóban válóok a WC-ülőke le (nem) hajtása, vagy ez teljesen hidegen hagyja a nőket? Képesek a férfiak ülve végezni a kisdolgukat? Van olyan ember, aki soha nem használ nyilvános WC-t? A RAVAK tabudöntögető felmérése számos olyan kérdést tisztáz, amit mindig is tudni akartunk, de nem mertünk feltenni. Eljött az igazság pillanata; lerántják a leplet a mellékhelyiségek nem mellékes kérdéseiről.
Tovább

Tisztítószerek újrafelhasználható dobozban

– Eladják, ha kiürült összegyűjtik, kitisztítják, újratöltik és így tovább.

Az USA területén ismert Cascade és Tide háztartásitisztítószer-márkák gyártói csatlakoztak legutóbb a Loop körkörös beszerzési rendszerhez. Lényege, hogy a vásárlók már újrafelhasználható tárolóedényekben is megvásárolhatják a tisztítószereket, amelyeket ha kiürültek visszavesznek, összegyűjtenek, kitisztítanak, újratöltenek, hogy aztán újra meg lehessen azokat venni.Tovább

<< 0 1 2 3 4 >>

TTT FONTOS BEJELENTÉS

– Tisztelt Olvasóink!

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a TTT-magazin legközelebb csak ősszel tud megjelenni. (Ha csak valami csoda nem történik.)

Tovább a cikkhez

Megjelent a legújabb, a 2020-as évkezdő TTT-magazin!

Kattintson, és máris olvashatja a TTT-pdf-magazin évkezdő számát!Tovább a cikkhez

BUDAPEST CLEANING SHOW 2020

– Hogyan adjunk el többet a tisztítás-technológiai szakmában?

Szakmánkban a vállalkozások – néhány kivétellel – bevételük túlnyomó többségét abból szerzik, hogy más vállalkozásoknak értékesítenek. A B2B értékesítésnek más szakmákhoz nagyon hasonló szabályai és fortélyai vannak. A következőkben ezeket az eladás-technikai fortélyokat tekintjük át.Tovább a cikkhez

4 év alatt megduplázódott a zöld irodaterületek mérete

– Több mint félmillió négyzetméter zöld irodaterület áll fejlesztés alatt.

A 2015 év végi, 630.000 m2 minősített zöld irodaállomány 2019 végére 1.500.000 m2 fölé kúszott, több mint megduplázva ezzel a környezettudatos irodaterületek mennyiségét. Összességében ez a teljes modern irodaállomány 40 százalékát teszi ki. Darabszámban is duplázás történt, 46-ról 105-re emelkedett a minősített irodaházak vagy irodakialakítások száma, derült ki a Colliers International nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég zöld minősítésekre vonatkozó, legfrissebb elemzéséből.Tovább a cikkhez

Saját fejlesztésű takarítórobot a magyar piacon

– Olasz-magyar közös fejlesztés nagy egybefüggő területek takarítására.

ICA után ROBIN – húsz új, saját fejlesztésű takarítórobotot állít munkába több hazai középületben és a ferihegyi repülőtéren a B+N Referencia Zrt.

Több százmillió forintot költöttünk a ROBIN fantázianevű robot fejlesztésére, de nem a szerkezetet, hanem a szolgáltatást adjuk el – nyilatkozta a Portfolionak a B+N Referencia Zrt. vezérigazgató-helyettese, Szij Csaba.
Tovább a cikkhez

Fertőzésmegelőzés

– Mikor, hol, hogyan és mit fertőtlenítsünk?

Körkérdést intéztünk a higiénia területén dolgozókhoz, hogyan készülhetnek fel a létesítmények a koronavírus megjelenésére, a fertőzésmegelőzésre. Mire érdemes figyelni a takarítás során vírusos járvány esetén? Hasznos, gyakorlatias tanácsok következnek, gyártóktól, forgalmazóktól.

A koronavírusok, a burkos vírusok közé tartoznak. A fertőtlenítéshez elegendő az összes „korlátozottan virucid” fertőtlenítőszer használata, betartva a gyári adatlapokon megadott adagolási és hatóidőt. A szélesebb hatásspektrummal rendelkező „korlátozottan virucid PLUS” és a „virucid” tanúsított termékek szintén megfelelőek a Tana termékek gyártója, a Werner & Mertz Professional Vertriebs GmbH szerint.
Tovább a cikkhez

Fertőtlenítéssel, kézmosással és légtisztítással is érdemes védekezni a vírusok ellen

– A higiéniai szaktanácsadó ajánlása a fertőzések megelőzésére

Körkérdést intéztünk a higiénia területén dolgozókhoz, hogyan készülhetnek fel a létesítmények a koronavírus megjelenésére, a fertőzésmegelőzésre. Mire érdemes figyelni a takarítás során vírusos járvány esetén? Hasznos, gyakorlatias tanácsok következnek, gyártóktól, forgalmazóktól.

Leginkább az alapos és gyakori kézmosással, de megfelelő fertőtlenítéssel, a takarítási-mosogatási szabályok betartásával és a levegő tisztításával is védekezhetünk a vírusok terjedése ellen – hívja fel a figyelmet az Assist-Trend Kft. A magyar higiéniai piac meghatározó szereplője szerint nem csak a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak, de a tél végi szokásos megbetegedések miatt is érdemes fokozottabban ügyelni a tisztaságra.
Tovább a cikkhez

Fontos a személyi higiénia, a tisztítás és fertőtlenítés

– Sok múlik a vezetők elkötelezettségén és a dolgozók odafigyelésén is

Körkérdést intéztünk a higiénia területén dolgozókhoz, hogyan készülhetnek fel a létesítmények a koronavírus megjelenésére, a fertőzésmegelőzésre. Mire érdemes figyelni a takarítás során vírusos járvány esetén? Hasznos, gyakorlatias tanácsok következnek, gyártóktól, forgalmazóktól.

Az intézményi higiénia gyakorlata mindennapi kihívást jelent. A felelős intézményvezetőt az jellemzi, hogy napról napra fenntartja a kreatív napi munka és a professzionális higiénia, kézhigiénia egyensúlyát. Ha betartjuk az általános higiéniai szabályokat, ezzel kizárjuk a külső veszélyforrások döntő többségét (pl. kézmosás elmulasztásából származó veszélyek, hiányos takarításból, nem megfelelő fertőtlenítésből származó veszélyek). Az az intézmény, amelyik felelősen betartja és betartatja az előírt higiéniai szabályokat a saját munkáját teszi egyszerűbbé.
Tovább a cikkhez

A koronavírusról és a kialakult járványügyi helyzetről tárgyilagosan

– A Magyar Tudományos Akadémia tájékoztatója

Körkérdést intéztünk a higiénia területén dolgozókhoz, hogyan készülhetnek fel a létesítmények a koronavírus megjelenésére, a fertőzésmegelőzésre. Mire érdemes figyelni a takarítás során vírusos járvány esetén? Hasznos, gyakorlatias tanácsok következnek, gyártóktól, forgalmazóktól.

A világban jelenleg egy új koronavírus (2019-nCoV) okoz járványt. Nagyon sok hivatalos és félhivatalos, hiteles és légből kapott hír jelent meg, így az MTA a lehetőségekhez képest adott szakmai, tárgyilagos tájékoztatást a kialakult helyzetről. A cikk megírására a Szentágothai János Kutatóközpont (Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar) Virológiai Kutatócsoportjának kiváló szakembereit, dr. Kemenesi Gábort és prof. dr. Jakab Ferencet kérték fel.


Tovább a cikkhez

2507 forint a javasolt takarítási óradíj 2020-ra

– Itt az új szakmai ajánlás a MATISZ-tól.

A takarítási óradíjra vonatkozó ajánlást a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) a munkaerő minőségére, a munkabérekre befolyással bíró gazdasági tényezők és hatások, a kormányzat által bejelentett várható minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés, és a takarítóipart sújtó óriási munkaerőhiány figyelembe vételével készítette el.

A tisztítástechnológia nélkülözhetetlen tiszta és biztonságos környezetünk megteremtésében, fenntartásában. A társadalom és gazdaság minden szereplője kiemelten fontosnak tartja az egészséges és higiénikus feltételek megteremtését és fenntartását, különösen a gyógyító-, kereskedelmi-, közigazgatási- és oktatási intézményekben, illetve az ipar különösen magas hozzáadott értékű termelési területein (pl. autóipar, gyógyszeripar, tiszta tér technológiák).
Tovább a cikkhez

Budapest Cleaning Show 2020

– Jövő októberben újra takarítóipari szakkiállítás.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) 2020. október 14-15-én ismét takarítóipari szakkiállítást szervez, Budapest Cleaning Show 2020 néven.

A magyarországi tisztítástechnológiai szolgáltató, gyártó- és forgalmazócégek hosszabb szünet után először 2016-ban, a TisztaShow-n mutatkoztak be újra, majd 2018-ban a megújult nevű Budapest Cleaning Show Szakkiállításon, ahol 3500 négyzetméteren 51 kiállító jelent meg. Az eseményre 1500 szakmai látogató volt kíváncsi.
Tovább a cikkhez

Lapozható pdf (pl.: céges katalógus, magazin, stb.)

Ár: 2000 Ft

Leírás: Vállaljuk lapozható pdf-ek elkészítését. Ha már maga a pdf kész, akkor oldalanként 2000 Ft az átalakítás. Ha magukat a pdf-eket is el kell készíteni, akkor kérjen külön ajánlatot. Vállaljuk a megtervezést, logótervezést, kisarculat-tervezést, kiadványtervezést.

TTT-online-magazin előfizetés

Ár: 3000 Ft

Leírás:Az összes jelszóval védett tartalmat olvashatja a www.tisztatertechnologia.hu-n, már azelőtt is, hogy a TTT-pdf-magazin megjelenne.

Tartalom: szakmai hírek, újdonságok, vélemények, interjúk, riportok, esettanulmányok, takarítási problémák és megoldásaik, stb.

Az online előfizetés megrendelhető a kiadónál (Tamásné szabó Zsuzsanna e.v.).

TTT-pdf-magazin regisztráció

Ár: ingyenes

Leírás:

Csak regisztrálnia kell, és onnantól kezdve önt is értesítjük e-mailben, amikor megjelent a következő TTT-pdf-magazin. Kérjük, jelölje meg, takarítással, forgalmazással foglalkozik-e, ha pedig valamilyen létesítmény képviselője, akkor azt írja meg, milyen típusú épületről van szó.

Apróhirdetés a www.tisztatertechnologia.hu oldalon

Ár: 5000 Ft

Leírás:

Ha takarítógépeket, eszközöket, egyéb takarításhoz szükséges dolgokat vásárolna, vagy eladna, akkor azt az Apróhirdetés rovatban közölheti. A hirdetés díja egy hónapra vonatkozik. A megrendelés fülre kattintva a megjegyzés rovatba írja be, milyen szöveggel szeretné megjelentetni a hirdetését!

Álláshirdetés a www.tisztatertechnologia.hu oldalon

Ár: ingyenes

Leírás:

Állást keresők és állást kínálók hirdetéseit díjmentesen jelentetjük meg az oldalon, az Álláshirdetés rovatban! A megrendelés fülre kattintva a megjegyzés rovatba írja be, milyen szöveggel szeretné megjelentetni a hirdetését!

Tisztítás-technológia c. könyv

Ár: 6000 Ft

Leírás:

Bogdán Tibor, Csordás Tamás és Pataki László: Tisztítás-technológia 2014

Könyvünk a tisztítás-technológiai szakma elméleti és gyakorlati képzéséhez nyújt szakmai és módszertani útmutatót, és ajánljuk szakembereknek is hivatásuk gyakorlásához. Azokat az alapvető matematikai, fizikai, kémiai és szakmai törvényszerűségeket ismertetjük benne, melyek a szakma magas szintű gyakorlásához szükségesek. Több évtizedes gyakorlati és elméleti tapasztalatainkat összegyűjtve, elemezve és szakmai elhivatottságtól vezérelve tesszük közkinccsé a könyvben.
Ajánljuk mindenkinek, aki a tisztítás-technológiai vagy létesítmény-gazdálkodási iparban tevékenykedik, azért, hogy eredményesebb és sikeresebb legyen. A könyv nyelvezete szakmailag kifogásolhatatlan, de közérthető, vagyis tanuló- és olvasóbarát.
A könyv írása közben törekedtünk megfogalmazni az épített és természeti környezet megóvásának fontosságát. Ezért minden esetben hangsúlyoztuk a kezelőszerek helyes használatának illetve a technológiai fegyelem betartásának jelentőségét.
A könyv három részből áll. Az elsőben a tisztítás-technológiai szakmában előforduló kockázatokkal, tisztasági szintekkel, a tisztítás-technológiai törvényszerűségeivel, hatásmechanizmusaival, a technológiai fegyelemmel és a piktogramokkal foglalkozunk. A második részben a tisztítás-technológiához szükséges háttérismereteket foglaljuk össze. S a könyv harmadik részében szót ejtünk a környezettudatosságról, a normákról, az ergonómiáról továbbá az alkalmazástechnikai módszereket mutatjuk be. Az olvasó számos ábrát, rajzot, piktogramot, táblázatot és fotót talál a könyvben, melyek mind a jobb megértést segítik. Második, bővített kiadás, 345 oldal. ISBN: 9789630838672
Postázási költség: Kb. 1320 Ft.

2017-től a könyvet Bogdán Tibortól kérje. Tel: +3630/921-7089 e-mail: bogdantibor2@gmail.com

Durbák Ildikó: Haristum c. könyv

Ár: 1490 Ft

Leírás:

"Egyre gyakrabban lobbannak fel a lángok Budapesten. Mintha a tűz tudatos lény lenne. Vagy netán valaki irányítja? A fiatal tűzoltónak, Áronnak rémálmai vannak, megmagyarázhatatlan dolgok történnek vele. Eddig két lábbal állt a földön, de egyre inkább meginog a materializmusa, a természetfeletti betör az életébe. Lesz-e elég ereje, hogy megbirkózzon azzal, amit megtud magáról és a világról? Megtalálhatja a boldogságot és a szerelmet? Megtörténhet valaha, hogy a fekete fehérré válik, és a gonosz megpróbál jót tenni? És vajon bocsánatot nyerhetnek a múlt bűnei?"

Könnyed olvasmány, tökéletes ajándék! Lepje meg szeretteit egy izgalmas, lebilincselő regénnyel.

A postaköltséget a megrendelő fizeti.
ISBN: 978-963-12-1070-5

Cégnév:

Számlázási cím:

Postázási cím:

E-mail:

Telefonszám:

Ügyintező neve:

Megjegyzés:Külföldön is rendet tesz a magyar start-up

– Közép-Európában terjeszkedik az ország legnagyobb online takarítószolgálata

Nemzetközi vizekre evezve terjeszkedik az ország egyik legdinamikusabban fejlődő start-upja, a Rendi.hu. A Magyar Fejlesztési Bank csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő növekedési befektetési programján keresztül 800.000 euró (247 millió forint) tőkével járul a Rendi nemzetközi terjeszkedéséhez. A 2018-as év nagyszabású tervei között kiemelt szerepet kap a nemzetközi terjeszkedés, első lépésként a közép-kelet-európai régióra fókuszál a vállalat.
- Az itthon jól bevált, kapacitás megosztáson alapuló sharing economy üzleti modellt fogjuk alkalmazni a V4-ek térségében: Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban. Terveink ambiciózusak, célunk 2020 végére a négy országban együttvéve a havi 35 ezer megrendelés elérése – mondta el Csillik Timur, a cég ügyvezető igazgatója. A támogatás fennmaradó részét a start-up hazai és nemzetközi versenyképességének növelésére fordítja.


Tovább

Év Vállalkozója 2016

- három takarítócég-vezető is van a kitüntetettek között

Megvannak az Év Vállalkozója díj 2016-os kitüntetettjei, akik között a takarítóipar is képviseltette magát.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) ajánlására nyerte el a díjat a A Porminus Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Béla.

A Somogy megyei VOSZ ajánlásával pedig a Kristály-Mix Kft. vezérigazgatója , illetve tulajdonosa, Antal Mihályné, és Samu Attila.

Mindhárman évtizedek óta a szakmában dolgoznak.

A Tiszta Tér Technológia magazin gratulál a díjakhoz!

Tovább

Jelentős cégfelvásárlás a magyar piacon

Az olasz cégcsoport holdingvállalatán, a Lucart Spa-n keresztül vette meg a Bokk Paper Kft-t.

Tovább

Megvan az első deklaráltan zölden takarító cég!

-– mérföldkő a magyar takarítóiparban

Elsőként nyerte el Magyarországon takarítócég a Környezetbarát Szolgáltatás nemzeti ökocímkét, amely igazolja, hogy takarítási tevékenységük az adott helyen környezetbarát. A Future FM Zrt. 2015. július 24-én „Irodatakarítás a Tata Consultancy Services Ltd. magyarországi irodájában” címen nyújtott be pályázatot a „Környezetbarát Szolgáltatás” minősítésre és a védjegyhasználati jog elnyerésére.

Tovább

Rendi lett a HelpyRend, rendelésre: új névvel dübörög tovább a trendi startup

Az első magyar online takarítás-közvetítő saját felmérésének eredménye alapján áprilistól új néven kínálja szolgáltatásait. A hazai alapítású, Magyarországon működő startup a könnyebb beazonosítás miatt döntött a Rendi név mellett.

Tovább

Egymilliárdos takarítási megrendelés

- ennyiért takarítja a MÁV állomásokat a Jánosik Kft. konzorciuma

A Jánosik és Társai Kft. és stratégiai partnerének konzorciuma nyerte el Délkelet-Magyarország területén és Budapest egy részén a MÁV állomások tisztán tartására és rendbetételére kiírt, évi egymilliárd forintos közbeszerzési pályázatot - közölte a takarítási üzletágban piacvezető cég tulajdonosa az MTI-vel.

Tovább

Környezetbarát takarítási szolgáltatás

- A Future FM Zrt. elsőként nyerte el az ökocímkét

A Future FM Zrt. elsőként nyerte el a környezetbarát takarítási szolgáltatás nemzeti ökocímkéjét, ami hivatott igazolni Magyarországon a termékek és szolgáltatások környezetbarát voltát. A nyertes pályázó szolgáltatása a Tata Consultancy Services Ltd. magyarországi irodájában valósult meg. A védjegyelnyerést igazoló tanúsítvány ünnepélyes átadása is itt történt.

Tovább

A Henkel teljesítette a 2014. évi pénzügyi célokat

— Jó teljesítmény egy kihívásokkal teli környezetben

Az árbevétel 0,4 százalékkal 16,428 milliárd euróra nőtt (szerves növekedés: +3,4 százalék)
Az üzemi eredmény* 2,9 százalékkal 2,588 milliárd euróra nőtt
Az árbevétel-arányos megtérülés* (EBIT-marzs) 0,4 százalékponttal 15,8 százalékra emelkedett
Az elsőbbségi részvények hozama* (EPS) 7,6 százalékkal 4,38 euróra nőtt
A javasolt osztalék 7,4 százalékkal, elsőbbségi részvényenként 1,31 euróra nőtt

Tovább

Számlázás 2015-től

- adminisztráció-csökkentés jeligére

Kedves Olvasóink! Már régóta szerettük volna, de az idén meg is léptük: átálltunk az online számlázásra.

Tovább

Ők lettek az év üzemeltetője!

- 8 kategóriában összesen 9 díjat osztottak ki az „Év Irodája” versenyen

Az Év Irodája verseny idei díjátadó gáláját a Budapest Music Centerben tartották meg február 5-én. A neves szakemberekből álló zsűri 8 kategóriában összesen 9 díjat osztott ki – írta realista.hu.

Tovább

COMFORT Burkolattechnika Szakkiállítás és Konferencia

- Ahol február 21-én középpontban a takarítás!

A budapesti Syma Rendezvényközpontban tartják 2014 február 19-21 között a Burkolattechnika Szakkiállítást. Ennek zárónapján „műsoron lesz” a takarítás is. Íme, milyen programra számíthat, aki kilátogat:

Tovább

Díjat kapott a takarítócég vezetője

- Pintér Zoltán 2013-ban az Év Vállalkozója lett

Tavaly december 6-án tizenegyedik alkalommal adták át a magyar szellemi élet kiemelkedő képviselőinek a Prima Primissima díjat, és a vállalkozói szférában az Év Vállalkozója díjakat.

Tovább

Új vezető a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézeténél

- a cég 1500 takarítót fog kiképezni az idén, már az új OKJ szerint

A Tisztítás-technológiai Tudományok Intézet Kft. alapítója, Ritz Tibor blogján számolt be róla, hogy decemberben átalakították a céget. Hogy miért kellett alapjaiban átszervezni a vállalkozást, annak okaként egy nagy volumenű munkát jelölt meg.

Tovább

Príma-díjat kapott

- Bagosi Sándor gyulai takarítócég-vezető

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnök­sége a vállalkozás területén elért kiemelkedő eredményeket és a meghatározó közéleti tevékenységet ismeri el a Príma-díjjal.

Tovább

Megnyitott a kelet-közép-európai gépfelújítási és bérlési központ!

- augusztus elsején nyitott meg a kelet-közép-európai piacot Kolozsvárról kiszolgáló takarítógép-felújítási és takarítógép-bérlési központ.

Hogy mi ebben az igazi újdonság, arról a Tennant takarítógépeket forgalmazó Tenrom ügyvezető igazgatóját, Gorbai Attilát kérdeztük.

Tovább

Nilfisk-Advance szilárd alapokon (x)

A Nilfisk-Advance több mint egy évszádos tapasztalattal szolgálja ki ügyfeleit, valamint 5000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

Cégünk dániai központtal rendelkezik, és több mint 40 leányvállalattal büszkélked­het, mindezek mellett megközelítőleg 70 országban van jelen disztribúciós hálózatá­val.

Kevesen tudják, hogy a Nilfisk-Advance magyarországi jelenléte igen jelentős. Gyár­tóegységek találhatók Szigethalmon és Nagy­kanizsán is. Közel 600 főt foglalkoztatunk gyárainkban, ahol padlótisztítókat és porszí­vókat (Szigethalom), valamint magasnyomá­sú mosókat (Nagykanizsa) gyártunk a világ minden tájára.
A magyarországi Nilfisk-Advance Kereskedelmi Kft. a Nilfisk-Advance A/S 100 %-os tulaj­donú leányvállalata, több mint 20 éves tapasztalattal és töretlen dinamikával szolgálja ki a takarítási iparágat.

Tovább