Az oldal cookiekat használ. Szabályzat

Bért kell emelni, nincs más választás

- mi jellemzi a munkaerőhiányt a takarításban, és hogyan lehet kezelni?

Az idei évben alaposan felborult a foglalkoztatás a takarításban, ami több szempontból is kihívás elé állítja a cégvezetőket: munkaerőhiány van, emelni kellene e béreket, a vállalási árakat, a szolgáltatás színvonalát. Szakmánk jelenlegi legégetőbb problémáit foglaltam össze, érintve a múltat, a jelent, felvillantva a jövőt, illetve annak lehetőségeit.

Permalink: http://tisztatertechnologia.hu/cikk/2955/perm

Tagek: gyalus zoltán alisca-clean kft szakértői oldal bér emelés takarítás tisztítás higiénia ttt magazin 2016 téli

Share

Tény: a munkaerőhiány elérte a takarítást. Ezt jelzi, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2015 novemberétől hiányszakmának minősítette a takarítást. Mit mondanak a számok? A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) munkaügyi központoktól begyűjtött adatai szerint a munkaadók rengeteg takarítót kerestek 2016-ban:
- januárjában 5.048,
- februárban (nincs adat),
- áprilisban 16.826,
- májusban 9.378,
- júniusban 8.509,
- júliusban pedig 11.505 főre jelentették be az igényüket a munkaügyi központokban.

Hozzáteszem, hogy mivel sok munkaadó nem jelenti be az NFSZ felé üres álláshelyeit (mert nem a munkaügyi központokon keresztül, hanem teljesen más csatornákon próbál új munkaerőt találni), így a betöltetlen álláshelyek száma a hivatalos verzió többszöröse is lehet. A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) szerint (www.matisz.org) pl. a hivatalos adatokhoz képest duplája lehet a valós munkaerőhiány. Ezt arra alapozzák, hogy a szövetség tagjainak nagy része szintén nem a munkaügyi központokban keres új embert, hanem máshol toboroz.

A takarítást a FEOR-08 kód alá sorolták be, a szakképzettséget nem igénylő (egyszerű) foglakozások közé, így pl. van:
- háztartási takarító és kisegítő,
- intézményi takarító és kisegítő,
- kézi mosó, vasaló,
- járműtakarító,
- ablaktisztító,
- egyéb takarító és kisegítő.

Azért hogy a munkaerőhiányról alkotott kép teljesebb legyen és tudjunk mihez viszonyítani, nézzük meg a szakképzettséget nem igénylő (egyszerű) foglalkozások összesített 2016-os adatait is (amiben benne van a takarítás is). Íme, hány embert kerestek szakképzettséget nem igénylő feladatokra a munkaügyi központokon keresztül a munkáltatók:
- januárjában 42.731 fő,
- februárban (nincs adat),
- áprilisban 141.066 fő,
- májusban 66.963 fő,
- júniusban 64.783 fő,
- júliusban 91.604 fő.

Mint látható, mindkét adatsor (az áprilisi kirívó adattól eltekintve) folyamatos emelkedést mutat, így a jövőre gondolva sejthető, hogy egyelőre még nincs vége a folyamatnak.

Mi vezetett ide?

Több okot is látok, ami miatt munkaerőhiány alakult ki, és ezek egymást is erősíthették. A lehetőség oldaláról közelítve: az Európai Unión belül szabad a munkaerővándorlás. És mivel főképp Nyugat-Európa elöregedő társadalom (sok az idős, a nyugdíjba vonuló, kevés a születések száma, a munkaerő-utánpótlás), a Közép-Európában élők (köztük a magyarok is) könnyen találnak a kontinens nyugatabbi felén munkát. Ráadásul a magyar fizetésekhez képest 3-5-ször magasabb bérekkel kecsegtető állásokat.

És a szükség oldaláról nézve: az itthoni (pl. napi takarítói) bérből még a havi rezsiköltséget is alig lehet kifizetni, nemhogy a családok jó részét terhelő hiteleket, különösen hogy a tartozások az elmúlt években az adósok akaratán kívül meg is többszöröződhettek. Így, aki minél előbb ki szeretné fizetni a hitelét, vagy a havi szintű létfenntartásnál, életben maradásnál többre vágyik, azoknak egy jó része a jobb élet reményében Nyugat-Európába ment dolgozni.

A kivándorlás első hullámában (pl. hitel miatt) nagy létszámban mentek ki diplomás munkavállalók is takarítani. És ha ők beváltak, akkor akik itthon eddig is jó nevű tisztítás-technológiai szakemberek voltak, vagy esetleg „csak” szabálykövető és ebből adódóan a technológiai fegyelmet eddig is betartó végrehajtó takarítóként dolgoztak, joggal gondolhatták, hogy nekik is él és működik ez a lehetőség. És mentek ők is.

De nem csak a pénzről van szó. Ahogy mondják, a megbecsülés, a munkatempó, a légkör is sokkal nyugodtabb, emberibb, mint nálunk. Nem véletlen, hogy a kivándorolt magyarok közül akik kint pl. magasabb színvonalú szállodákban takarítanak, életük eddigi legjobb munkahelyének tekintik állásukat.

Akárhogy is, de a folyamatos kivándorlás miatt jutottunk mára oda, hogy Magyarországon már havi kb. 150.000 munkavállalót keresnek a különböző szakmacsoportokban. Vagyis egyre nagyobb itthon a munkaerőhiány, többek között saját szakmánkban is. Be kell vallanom, sajnos cégemnél mi is jó pár minőségi végrehajtó takarítót, illetve tisztítás-technológiai szakmunkást veszítettünk el a kivándorlás miatt, akaratunk ellenére.

Mit tett a hiány?

Közben más szempontból is átalakult itthon a munkaerőpiac. Mivel a kivándorlással párhuzamosan nagyon sok és egyre jobban fizető munkalehetőség szabadult fel, így azok, akik ezidáig a napi szintű takarításból és a hozzá tartozó minimálbérből éltek, könnyen juthattak (jutnak) még 8 általánossal is bruttó plusz 20-30-50 ezer forint havi fizetéssel (+ cafeteria) jobb álláslehetőségekhez. Nálunk Szekszárdon például az autóipari beszállítók gyáraiban, kényelmes ülőmunkaként vezetékkötegeket, alkatrészeket szerelhetnek össze betanított munkaként bruttó 180.000Ft/hó alapfizetésért (+ cafeteria, benne a munkába járás teljes költsége). De nem csak a mi városunkban ez a helyzet. Jelenleg is van az interneten számos olyan hirdetés, amelyben az ország középső részébe keresnek a szekszárdival azonos feltétek mellett munkavállalókat.

Azt kell mondjam, hiába szereti valaki a tisztítás-technológiai szakmát (mert még mindig találkozok ilyen munkavállalókkal és ez azért örömmel tölt el), ha sokkal kényelmesebb, komfortosabb munkalehetőséget talál, ráadásul még magasabb bérért is, akkor racionális döntés a részéről, hogy elhagyja a nehéz és monoton fizikai munkának számító, illetve sokak által (a végrahajtás szintjén) alantasnak tekintett takarítást.

Ami még tetőzi szakmánk problémáját az az, hogy igen sok részmunkaidőst foglalkoztatunk (vagyis lassan inkább már csak foglalkoztatnánk), pl. állami- vagy magántulajdonú irodaházak munkaidő utáni takarítására, amire általában napi 4-6 óra áll a rendelkezésre. Nos, a fent leírt folyamatoknak köszönhetően szinte lehetetlenné vált részmunkaidős munkavállalók foglalkoztatása, főleg a napi 8 órás bérhez képest arányos díjazással.

És itt még nincs vége...

Kérdés, hogy az elvándorlás folytatódik-e, illetve mi befolyásolhatja, gerjesztheti a jövőben. Rossz hírem van: az osztrák kamara tisztítás-technológiai tagozatának vezetője a MATISZ kérdésére azt válaszolta, becslésük szerint még 40 százaléknyi munkaerőt tudnának felszívni. Vagyis továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek. (Mivel számunkra ez szinte hihetetlennek tűnt, megismételtük a kérdést, de a válasz újból 40% volt.) Mint kiderült, náluk pont ezért folyamatosan emelkedik a takarítók óradíja: akkor éppen másfél euróval ugrott meg az órabér egy hónap alatt.

Ide tartozik az is, hogy egyre több gazdasági fórumon hallani (számomra hiteles szakemberektől) a következőt: komoly esély van arra, hogy a magyar bérek pár éven belül felzárkózzanak legalább a kelet-közép európai (szlovák, lengyel), de később esetleg a nyugat-európai szinthez is. Ez már érezhető a 2016. január 1-től újonnan felvett takarítók, tisztítás-technológiai szakemberek bérénél is, mert míg az előző években, évtizedekben bármikor lehetett minőségi (!) munkaerőt toborozni minimálbérért, az idén minden megváltozott.

Miből meríthetünk?

Nem véletlenül említettem a minőségi munkaerő kifejezést. Januártól a tisztítás-technológiai vállalkozások, szakcégek végrehajtó takarítónak két különböző célcsoportból válogatnak munkaerőt a bérezés függvényében.

Az egyik a minőségi munkaerő, akit úgy jellemeznék, hogy a napi szintű, illetve időszakos takarítási feladatokat folyamatosan jó minőségben és önállóan képes ellátni (jó minőségű betanítás, belső képzés után). Ők többek között megjelenésre, egészségi, szellemi és fizikai állapotra is megfelelőek és nem utolsó sorban motiválhatóak is.

A másik csoport ennek pont az ellenkezője. Őket úgy írnám le, hogy az előbb felsorolt elvárások közül egynek (vagy inkább többnek) nem felelnek meg. Gond van a megjelenésükkel (pl. ápolatlanok), az egészségügyi, szellemi és fizikai állapotukkal, ráadásul sokszor még csak nem is szabálykövetőek (pl. nehéz velük a technológiai fegyelem folyamatos betartatása és főleg nem motiválhatóak. Ők azok, akiket még jobb bérezéssel sem lehet rávenni önálló és folyamatosan jó minőségű munka elvégzésére. Ja, és azt még nem is említettem, hogy a takarítás bizalmi feladat. (Ha a takarító a megjelenésével nem sugall bizalmat, akkor vajon a megrendelő hogyan ítéli meg a szolgáltatóját? Tudjuk a választ.)

Tapasztalatom szerint az utóbbi csoportból kiválasztottakat szinte kizárólag a létszám feltöltésére lehet használni és nem többre. (Ha erről a munkavállalói csoportról beszélünk, eszembe jut a Gallup statisztikája: „Magyarországon a munkavállalók 11 százaléka elkötelezett, 56 százaléka érdektelen, 33 százaléka pedig aktívan ellenséges a munkaadójával szemben”.

Munkanélküliség kontra munkaerőhiány

Amire még ki kell térnem: igaz, hogy ma Magyarországon 5% körül van jelenleg a munkanélküliségi mutató, de valamiért a takarító és tisztítás-technológiai szakcégek nem érzékelik ezt az 5 százalékot. Sokat utána olvasgatva és a témát kutatva leginkább arra jutottam, hogy ezen 5% egy része zsákfalvakban lakik (még kisebb városoktól is kb. 40-50km-re, ahol még a tömegközlekedés sem úgy működik, ahogy az szükséges lenne), egy része egészségügyileg komolyan korlátozott, illetve egy másik része pedig már külföldön van, csak a magyar statisztikák erről még „nem tudnak”. Meg van az a réteg is, amelyik semmilyen áron nem akar dolgozni.

A múltban mindig azt hallottam megrendelőktől, hogy takarítani mindenki tud. Ahogy látom, mostanra alaposan megváltozott erről a kérdésről a megrendelők véleménye, ami leginkább a közfoglalkoztatottakkal végzett takarítás kapcsán került elő környezetemben.

Hol mutatkozik meg leginkább a munkaerőhiány?

Tapasztalatom szerint a munkaerőhiány mindegyik a szakmánkban dolgozó vállalkozást érinti, de ezen belül talán ott küzdenek a leginkább a problémával, ahol esély sincs arra, hogy a megrendelőkkel megállapodjon a szolgáltató, vagy a munkaadójával egyezségre jusson a munkavállaló. Mire gondolok?

A közszférában pl. az állami bértáblából adódóan jelenleg esély sincs arra, hogy a takarítói bérek elszakadjanak a minimálbértől. Ebből adódóan vannak olyan (egyébként már professzionálisan működő takarítási területek pl. megyei kórházak, szakképzési centrumok, volt TISZK-ek), ahol a képzett munkaerő elmegy a szakma szeretete ellenére is, mert sokkal kedvezőbb megélhetési lehetőséget talál. Ezáltal összeomlanak jól felépített és kiválóan működő rendszerek, amit személy szerint én is sajnálok. Van pl. olyan kórház, ahol a 140 fős takarítói létszám mellett már 33 üres takarítói álláshely van. Emiatt már csak tűzoltás folyik a szakmai munka helyett és a szabadságokat sem képesek lassan kiadni.

A másik ilyen kritikus terület a közbeszerzéseké, ahol mondjuk egy két és fél évvel ez előtt megnyert és (az azóta eltűnt) inflációval növelt vállalási díjból kell, vagyis kellene végrehajtani a szolgáltatást. Lehetetlen.

Miből és mennyire futja?

Nézzük meg, a takarító-vállalkozások vállalási díjai hogyan épülnek fel, és mire elégségesek. A napi szintű takarítás vállalási díja végrehajtói szinten 99 százalékban a minimálbérre épült a múltban (legalábbis 2016 januárja előtt biztosan). Fontos még, hogy a vállalási díjak kb. 75-85 százaléka kimondottan az élőmunkaerő költsége. Ebből adódóan, ha nem sikerült minden évben legalább a minimálbér-növekedésnek (+ az ebből adódó közteher-növekedésnek) megfelelő emelést elérni, akkor az élőmunkaerő költsége nagyon könnyen felélhette a teljes vállalási díjat.

A helyzet pedig az, hogy ekkora emelést a legmegfelelőbb kommunikációval sem sikerült minden évben elérni. Sőt. A 2008-as gazdasági világválság idején nagyon sok helyen a megrendelők fűnyíróelv alapján (mérlegelés nélkül) szinte minden beszállítótól, így a takarítóktól is levontak 25 százalékot a vállalási díjból, és van ahol azóta sem sikerült emelést elérniük a szolgáltatócégeknek.

Haszon a nemszolgáltatáson

Akkor hogyhogy gazdaságilag még talpon maradtak az adott megrendelőnél? Úgy, hogy a takarítócégek jó része egyoldalúan szépen lassan elkezdte lecsökkenteni a szolgáltatásra szánt munkaóraszámot. Ennek természetes következményeként pedig a megmaradt munkaerőt folyamatosan egyre jobban megterhelte. Így aki már nem bírta tovább, úgyszintén távozott idővel a takarításból.

A normaidők szerint szükséges óraszám egyoldalú csökkentése magával hozta azt is, hogy a szerződött szolgáltatásból itt-ott szépen lecsipkedtek a vállalkozók. Ennek mi lett a vége? Az hogy ma nem kevés olyan vállalkozás van a szakmánkban, amelynek abból van haszna, amit a szerződött szolgáltatáshoz képest nem szolgáltat.

Összegezve: a jelenlegi vállalási díjakban már semmilyen tartalék nem maradt a bérek rendezésére, emelésére. Sőt még a szolgáltatás színvonala is alacsonyabb lett úgy általában.

Érdeklődőt is nehéz találni, nemhogy munkavállalót

És most visszakanyarodnék a jelenleg is hónapról hónapra fokozódó munkaerőhiányra, valamint annak következményére, a havonta emelkedő munkabérekre.

2016 januárja óta országrésztől függően, de minimálisan havi átlagban bruttó 3.000 forinttal nőtt új munkaerő esetén az a bér, amiért legalább 1-3 érdeklődőt találnak egy hónapon belül a takarító-vállalkozások. Nem potenciális munkavállalót, csak érdeklődőt, akit esetleg meg lehet győzni, hogy legyen a mi betanított végrehajtó takarítónk.

Ezt azt jelenti, hogy az ország keleti és középső felén (beleértve Budapestet is) is áll, hogy a bruttó 111.000 forintos minimálbérhez képest legalább bruttó 135.000Ft/hótól lehet új takarítót találni, felvenni. Ezen összeg alatt alatt még pár fő érdeklődő sincs!

Ha pedig a fentebb leírt minőségi munkaerőről beszélünk, annak január óta havi átlagban 5.000 forinttal nőtt az elvárása, ami jelenleg kereken bruttó 150.000 Ft/hó bérezést jelent. Minőségi munkaerő ugye az, aki szellemileg és fizikálisan egészséges (vagy közel egészséges, mert odajutottunk, hogy már azt is idesoroljuk), megjelenésében (pl. személyi higiéniájában), kommunikációjában megfelel egy a megrendelők által elvárható szintnek, igényes a munkájával szemben, motiválható és nagy valószínűséggel nem csak három hétig tudhatjuk saját dolgozónknak. Mert bruttó 135 ezernél még a fluktuáció is jelentős. (Tudom persze, hogy rezsit kifizetni, megélni még ez is kevés. Ezek után ne fordulna meg a fejükben, hogy ők is külföldre mennek dolgozni?) A magas fluktuáció viszont nem jó a cégeknek, mert pluszköltséget, terhet jelent (pl. újbóli betanítás, foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálat, védőruha, stb.).

Az ország nyugati felét ezidáig nem is érintettük, de a Dunától nyugatra még inkább folyamatosan nő a bérelvárás, és a határ-menti sávban van ahol a bruttó 180-200 ezer Ft/hót is eléri normál intézménytakarító esetén. Ennél olcsóbban nincs takarító a határ innenső oldalán.

Még egy jó darabig nőhetnek a bérek?

Meddig folytatódhat még a hónapról hónapra tartó béremelkedési tendencia úgy a mi szakmánkban, mint minden máshol? Azt nem tudni pontosan, de feltételezhető (mint azt már fentebb is említettem), hogy szép lassan fel fogunk zárkózni legalább a kelet-közép-európai bérekhez (pl. szlovák, lengyel), ami azt jelent, hogy egy jó ideig jöhet akár hasonló ütemű emelkedés.

Azt azért hozzá kell tennem még a leírtakhoz, hogy 2016 januárjától egyre nagyobb bérfeszültség alakult / alakul ki a szakmában. Mert az a munkaerő, amely még az elmúlt években minimálbérért lett felvéve, és maradt, csak addig nem teszi szóvá komolyabban a hátrányát, amíg nem látja világosan a munkaerőpiacon kialakult helyzetet. Addig lehet, hogy hajlandó továbbra is minimálbérért dolgozni. De ha felnyílik a szeme, akkor már nem. És ha meg akarjuk őt tartani, előbb-utóbb neki is emelni kell. Amit szintén nem könnyű kigazdálkodni a jelenlegi szolgáltatási díjból.

De egyelőre a legnagyobb gondot még a munkaerőhiány, és az új munkaerő megtalálása okozza.

Mit lehet ebben a helyzetben tenni?

Mi enyhíthet a takarító és tisztítás-technológiai cégek, vállalkozások szorult helyzetén? A bölcsek köve nincs a birtokomban, de megpróbálom összefoglalni a lehetőségeinket:
- Elsőként a megrendelői oldallal kell bátran és folyamatosan kommunikálni, tudatni velük a szakmánkban levő munkaerőhiány mértékét (!) és miértjét (!), illetve hogy milyen munkakörökkel (összeszerelő) és bérekkel (bruttó 180 ezer forint + cafeteria) kell, hogy versenyezzünk. Amikor beszélünk a gondokról, nyugodtan hivatkozhatunk a Nemzetgazdasági Minisztérium adataira, illetve a MATISZ oldalán található információkra, közleményekre, interjúkra. De ha csak a Google-be beírjuk a takarítás és a munkaerőhiány szavakat, akkor is majdnem 100 friss cikket találunk – ez is jó hivatkozási alap lehet.

- A megrendelőket meg kell győzni a vállalási díjak emeléséről, mert különben nem lesz takarító, illetve napi szintű takarítás. (Van megrendelőm, aki azt mondta, hogy az ő ipari cégének igenis szüksége van a tisztítás-technológiai szakmunkásaimra, mert a napi szintű takarítás mellett egyre több speciális ipari gép tisztításával is segítik a termelést. Így hajlandó pluszban támogatni a béreket, és amit kértem emelésre, azt szó nélkül megkaptam.) Segítségképpen: vannak nagyon jó értékesítési és kommunikációs tréningek, melyeket a jelenleg kialakult munkaerő-piaci helyzetre állítottak össze a kis- és középvállalkozók vezetőinek. Írhatnék példát, de itt most nem szeretnék konkrét cégeket reklámozni.

- Bért kell emelni, nincs más választás, különben nem lesznek a szakmánkban új takarítók. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium folyamatosan emelkedő statisztikája is mutatja.

- Fel kell készülni és megoldást kell találni a vállalkozásokon belül kialakuló bérfeszültségre. Ez is pénz és kommunikáció kérdése.

- Növelni kell a termelékenységet és hatékonyságot, mely mutatókban még a visegrádi négyekhez képest is el vagyunk maradva, nemhogy Németországhoz, Angliához, vagy az USA-hoz képest. Hogy hogyan lehet a szakmánkban növelni a termelékenységet? Ha megvan a megfelelő logisztikai háttér, beleértve a professzionális gép- és eszközparkot is, akkor ennek kulcsa a végrehajtó takarítóknál van: a nyers élőmunkaerőhöz hozzáadott értékben. Vagyis az intézménytakarító, vagy egy ennél komplexebb tisztítás-technológiai szakmunkásképzésben. Szakcégeknél ez akár belső képzésként is megvalósulhat. Ezáltal növelhető a minőség és a norma is. A megnövekedett norma következményeként pedig a versenytársakhoz képest több tartalékot fogunk tudni felhalmozni, melynek egy jó részét a bérek fejlesztésére és további hatékonyságnövelésre lehet fordítani. „Mellékhatásként” annak is örülhetünk, hogy a jobb minőségű és norma szempontjából hatékonyabb szolgáltatást könnyebb értékesíteni, illetve a színvonal emelkedése elég erős érv arra is, hogy a megrendelőt rávegyük a közös érdekből fakadó bérfejlesztésre.

- Az oktatás, vagy betanítás a kisebb és még szakmailag nem olyan felkészült cégeknél is megvalósulhat belső képzésként. Ez esetben viszont fontos, hogy mindig ugyanaz a szakképzett személy tanítsa be a munkavállalókat a napi szintű épülettisztítás kézi alaptechnológiáira. (Különben a végrehajtó takarítók egymást fogják betanítani, és idővel egyre elkorcsosultabb „technológiákat” fognak továbbadni.) A különböző kézi alaptechnológiákról legyen egy leírásunk is, melyben a technológiai fegyelem megsértésének lehetőségei és következményei is benne vannak. Ez nálunk is megvan és egyben kötelező olvasmány is – én ebből mindig kérdezek, ha auditálom a végrehajtó takarítók által végzett szolgáltatást. Ha ez így működik, akkor ki tudunk emelkedni a versenytársaink közül és kötődni fog hozzánk a megrendelő (főleg ha a múltban rossz tapasztalatai voltak). Mindez nem tűnik olyan nagy dolognak, de valójában mégis az. Mert tapasztalataim szerint nagyon kevés az a vállalkozás, ahol legalább a kézi alaptechnológiákat a technológiai fegyelem következetes betartásával végzik.

- Intézménytakarító, vagy tisztítás-technológiai szakmunkásképzés után (kvázi a tanulmányok elismeréseként) köthetünk a már szakemberré képzett munkavállalóra olyan biztosítást, mely egyben befektetés is. Erre havonta fizethetünk be neki egy előre megállapodott összeget, és vállalhatjuk, hogy ha a megállapodás szerint pl. még 3-5 év múlva is nálunk dolgozik, akkor a teljes befektetés a tulajdonává válhat. Ez motiváció lehet a munkavállaló számára, és esélyt adhat arra, hogy hosszabb távon is nálunk dolgozzon.

És végül ne feledjük: jelenleg a magáncégek pályázatainál (de már a közbeszerzéseknél is) nem a vállalási díj az elsődleges szempont. Az csak egy pillanatnyi állapot a tendenciákat nézve. Ennél sokkal fontosabb most a megrendelőknek a megfelelő logisztikai és szakmai háttér megléte a takarítóknál.

(A cikk alapja az a dolgozat, amelyet a szerző a MATISZ idei szeptemberi szakértői vizsgájára készített. Gyalus Zoltán a teljes szakértői vizsgán 98 pontot ért el a lehetséges százból.)


Megjelent: 2016-11-23

Szerző: Gyalus Zoltán tisztítás-technológiai szakértő, ALISCA-CLEAN Kft.

Tagek: gyalus zoltán alisca-clean kft szakértői oldal bér emelés takarítás tisztítás higiénia ttt magazin 2016 téli

Share

<< 0 1 2 3 4 >>

Megjelent a legújabb, a 2021-es őszi TTT-magazin!

Kattintson, és máris olvashatja a TTT-pdf-magazin legújabb számát!Tovább

Takarítási Forradalom

– Tény vagy fikció?

Az Egyesült Királyságban dolgozó tudósító szerint itt az ideje megkérdőjelezni a világjárvány előtti időkben alkalmazott takarítási rendszereket. Mert itt a nagy betűs Takarítási Forradalom.

Nem volt olyan ember bő egy évvel ezelőtt, aki elhitte volna, hogy egy olyan év fog következni, amit mindannyian megtapasztaltunk. Nemigen volt senki, aki előre látta volna, hogy lezárásokra, fázisokra osztott újranyitásra lesz majd szükség.
Tovább

Újranyitás biztonságosan a Covid-19 pandémiát követően

– Tippek fürdőknek, kulturális- és sportintézményeknek

A Covid-19 pandémiát követően az üzemeltetőket nagyobb felelősség terheli az szolgáltatások széles körű újraindításánál. A közegészségügyi/járványügyi előírásokat az intézményeknek még szigorúbban kell követni, hogy tevékenységük biztonságosabb legyen, de maguknak a szolgáltatás igénybevevőinek is nagyobb óvatossággal érdemes eljárni.Tovább

Fertőtlenítési tippek

– Kemikáliákkal, vagy azok nélkül

A háztartásunkba számos helyről kerülhetnek baktériumok: bevihetjük azokat a kezünkön a megérintett felületekről, a bőrünkön, a ruháinkon, vagy akár a használati tárgyainkon is. Ezért fontos, hogy otthonunkat a rendszeres takarítás mellett fertőtlenítsük is, különös tekintettel azokra a tárgyakra, eszközökre, amikkel gyakran érintkezünk. Tegyük hozzá, főleg ezekben a vírusos időkben.

Az LG szakértői összegyűjtötték, a lakás mely pontjaira érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk és milyen módszerekkel fertőtleníthetjük ezeket a helyeket hatékonyan.
Tovább

Mi kell a nyilvános mosdók biztonságos használatához koronavírus-járvány idején?

– Higiéniai szakemberek tippjei

Hat higiéniai ajánlás, amelyre érdemes figyelmet fordítani a járvány idején, a nagyobb biztonság érdekében, a nyilvános WC-k használatakor.

A koronavírus miatt fennálló korlátozó intézkedések ideje alatt is számos üzlet, bevásárlóközpont és szolgáltató működik. A pandémia miatt a nyilvános mosdók használata is fokozottabb kockázatokat jelenthet. A globális higiéniai termékekre és megoldásokra szakosodott Essity vállalatcsoport Tork üzletágának most megjelent tanulmánya sorra veszi azokat a szempontokat, amelyeket érdemes betartani saját higiénés biztonságunk érdekében a nyilvános mosdók használatakor.
Tovább

Így fertőtlenítünk a járványügyi helyzet hatására

– Nem vagyunk elég tudatosak

Tízből kilenc ember gyakrabban mos kezet a járványügyi helyzet hatására, a ruhákat azonban csak a megkérdezettek egyharmada mossa és fertőtleníti az eddigieknél körültekintőbben.

Bár az egészségügyi szakembereknek hisznek leginkább higiéniás kérdésben a magyarok, sokan hallgatnak a család és a barátok tanácsaira, illetve szívesen tájékozódnak az internetről is a témában, derül ki a Lysol fertőtlenítő termékcsaládot forgalmazó Reckitt Benckiser által tavaly augusztusban készített reprezentatív kutatásból, amelynek keretében 16 országban, köztük Magyarországon vizsgálták az emberek higiéniai és fertőtlenítési szokásait.
Tovább

A Kökinél első a biztonság

– Védelmet kapott a bevásárlóközpont

A magyarországi bevásárlóközpontok között elsőként a Kökiben használták decemberben a Resysten nanotechológiás higiéniai védőbevonatot, hogy a lehető legbiztonságosabb feltételeket nyújthassák vásárlóiknak a járvány alatt már a karácsonyi szezonban is. A magyar fejlesztésű eljárásnak köszönhetően, a laboratóriumi vizsgálatok alapján több mint 90 százalékkal csökken a baktériumok és vírusok jelenléte a kezelt felületek öntisztulási képessége miatt.Tovább

Újratervezés, Ritz Tibor módra

– Új ötletek megvalósítására kiválóan alkalmas volt az elmúlt bő egy év

A járvány időszaka nem feltétlenül csak a bezárkózásról kell, hogy szóljon. Ritz Tibor takarító-szakembert például számos új ötlet megvalósítására sarkallta a kényszerű bezártság. Legelőször is csapatával kidolgozta a covid-protokollt, online butikba szállt be, elindította az önképző klubot, értelmező szótárt készített, szakmai egyesület alapítását tervezi. És ez még nem minden.Tovább

Az oviban és bölcsiben non-stop takarítás megy

– Higiénia irányelv alapján dolgoznak

A német tudósító betekintést ad a bölcsődékben és óvodákban érvényes takarítási protokollokba.

Együtt játszani, együtt tanulni, együtt étkezni: az óvoda sokféle változatos tevékenység helyszíne, vállalkozói közösség, ahol van konyha, étkező, játékszoba és vannak szaniterlétesítmények. Ha pedig ebédet is adnak, az óvoda – a német törvények értelmében – élelmiszeripari üzemnek is tekintendő.
Tovább

Ajánlás az újranyitó iskoláknak

– A mélytisztításon túl

A koronavírusos kényszerű bezárása után a családok, tanárok és tanulók is nagyon várták már Olaszországban az újranyitást. Amikor azonban végre elérkezett a napja, az örömbe egy kis aggódás is vegyült. Egy megoldás van, még jobban kell ügyelni a higiéniára.

A professzionális takarítószektor termékeit és gépeit gyártó és forgalmazó cégeket képviselő olasz szövetség, az Afidamp adott néhány megszívlelendő újranyitási tanácsot, amelyek segíthetnek megóvni a közösség tagjainak egészségét, és megfékezni a koronavírus ismételt terjedését. Egyszerű, alapvető szabályokat rögzítettek, melyek segítségével az oktatási intézményekben is jobb lehet a higiénia és a biztonság.
Tovább

Biztonságot és tisztaságot az iskolákba

– Újranyitás előtti teendők

Ahogy megtesszük első óvatos lépéseket kifelé a lezárás állapotából, fel kell készülnünk arra, hogyan fogadjuk vissza az ifjúságot az iskolába.

A higiénia, a dekontamináció és a biztonság garantálása kell hogy legyen a legfőbb prioritásunk, hogy meg tudjuk óvni gyermekeinket, valamint a tanárokat és a személyzet többi tagját is, akik gondjukat viselik tanulmányaik ideje alatt.
Tovább

Hogyan tarthatjuk biztonságban az iskolákat a COVID-19 alatt?

– Más országokban így nyitottak

Csokorban a többi országban elfogadott sikeres iskolai újranyitási modellek. A kézhigiénia is fontos szerepet játszik az iskolák biztonságában.

Miután az Egyesült Királyságban az iskolák több mint két hónapig zárva voltak tavaly tavasszal, a kísérleti újranyitás júniusban kezdődött meg. A vélemények erősen megoszlottak annak kivihetőségéről, hogy az iskolákat a nyári szünet egy részére megnyissák, mivel számos szülő fogadkozott, hogy gyerekeiket inkább otthon tartják majd, biztonságuk garantálása érdekében.
Tovább

Újranyitás az iskolákban

– Fontos részletkérdések

Tisztítás-technikai tippek újranyitás előtt, oktatási létesítményeknek.

Nem titok, hogy mindnyájan alkalmazkodunk az új protokollokhoz munkánk és szabadidős tevékenységünk során is. Akik a takarítószektorban dolgoznak, azoknak mindig is meghatározó szerepük volt abban, hogy a nyilvános helyek higiénikus és csíramentes állapotban legyenek. Így van ez most, amikor a fő feladat a COVID-19 terjedésének visszaszorítása.
Tovább

Vissza az iskolába

– Kezeljük úgy az iskolákat, úgy mint az egészségügyi intézményeket

Hogyan leszünk képesek megóvni a személyzetet és gyermekeinket a COVID-19 veszélyétől, amint a kormány elkezdi újra megnyitni az iskolákat? Az Osprey Deep Clean vállalat szakemberei avatnak be a részletekbe.

Miközben a COVID-19 léptei időnként lassulni látszanak, továbbra is nem szűnő, állandó fenyegetést jelent mindenki számára. Számos országban már nem először téma az iskolák újranyitása, van, ahol a kormányok sürgetik az iskolákat, hogy nyissák meg a kapukat, közben az önkormányzatok, szülők és számosan mások félnek attól, mivel járhat ha a tanulók és a személyzet újra kontaktusba kerülnek.
Tovább

Szükség van takarítói életpályamodellre

– Szabályozni kellene, ki vállalhasson takarítást

A takarítási, tisztítási szakma olyan változatos és szemet gyönyörködtető elhivatottság , hogy szerintem boldog lehet az, aki ezzel foglalkozik. Bátran hívhatjuk művészetnek is, lásd például az alaptisztítást majd védőréteg felvitelét. De mivel korántsem idilli minden, tehetnénk érte, hogy megbecsültebb legyen a szakmánk.Tovább

<< 0 1 2 3 4 >>

Megjelent a legújabb, a 2021-es őszi TTT-magazin!

Kattintson, és máris olvashatja a TTT-pdf-magazin legújabb számát!Tovább a cikkhez

Takarítási Forradalom

– Tény vagy fikció?

Az Egyesült Királyságban dolgozó tudósító szerint itt az ideje megkérdőjelezni a világjárvány előtti időkben alkalmazott takarítási rendszereket. Mert itt a nagy betűs Takarítási Forradalom.

Nem volt olyan ember bő egy évvel ezelőtt, aki elhitte volna, hogy egy olyan év fog következni, amit mindannyian megtapasztaltunk. Nemigen volt senki, aki előre látta volna, hogy lezárásokra, fázisokra osztott újranyitásra lesz majd szükség.
Tovább a cikkhez

Újranyitás biztonságosan a Covid-19 pandémiát követően

– Tippek fürdőknek, kulturális- és sportintézményeknek

A Covid-19 pandémiát követően az üzemeltetőket nagyobb felelősség terheli az szolgáltatások széles körű újraindításánál. A közegészségügyi/járványügyi előírásokat az intézményeknek még szigorúbban kell követni, hogy tevékenységük biztonságosabb legyen, de maguknak a szolgáltatás igénybevevőinek is nagyobb óvatossággal érdemes eljárni.Tovább a cikkhez

Fertőtlenítési tippek

– Kemikáliákkal, vagy azok nélkül

A háztartásunkba számos helyről kerülhetnek baktériumok: bevihetjük azokat a kezünkön a megérintett felületekről, a bőrünkön, a ruháinkon, vagy akár a használati tárgyainkon is. Ezért fontos, hogy otthonunkat a rendszeres takarítás mellett fertőtlenítsük is, különös tekintettel azokra a tárgyakra, eszközökre, amikkel gyakran érintkezünk. Tegyük hozzá, főleg ezekben a vírusos időkben.

Az LG szakértői összegyűjtötték, a lakás mely pontjaira érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk és milyen módszerekkel fertőtleníthetjük ezeket a helyeket hatékonyan.
Tovább a cikkhez

Mi kell a nyilvános mosdók biztonságos használatához koronavírus-járvány idején?

– Higiéniai szakemberek tippjei

Hat higiéniai ajánlás, amelyre érdemes figyelmet fordítani a járvány idején, a nagyobb biztonság érdekében, a nyilvános WC-k használatakor.

A koronavírus miatt fennálló korlátozó intézkedések ideje alatt is számos üzlet, bevásárlóközpont és szolgáltató működik. A pandémia miatt a nyilvános mosdók használata is fokozottabb kockázatokat jelenthet. A globális higiéniai termékekre és megoldásokra szakosodott Essity vállalatcsoport Tork üzletágának most megjelent tanulmánya sorra veszi azokat a szempontokat, amelyeket érdemes betartani saját higiénés biztonságunk érdekében a nyilvános mosdók használatakor.
Tovább a cikkhez

Így fertőtlenítünk a járványügyi helyzet hatására

– Nem vagyunk elég tudatosak

Tízből kilenc ember gyakrabban mos kezet a járványügyi helyzet hatására, a ruhákat azonban csak a megkérdezettek egyharmada mossa és fertőtleníti az eddigieknél körültekintőbben.

Bár az egészségügyi szakembereknek hisznek leginkább higiéniás kérdésben a magyarok, sokan hallgatnak a család és a barátok tanácsaira, illetve szívesen tájékozódnak az internetről is a témában, derül ki a Lysol fertőtlenítő termékcsaládot forgalmazó Reckitt Benckiser által tavaly augusztusban készített reprezentatív kutatásból, amelynek keretében 16 országban, köztük Magyarországon vizsgálták az emberek higiéniai és fertőtlenítési szokásait.
Tovább a cikkhez

A Kökinél első a biztonság

– Védelmet kapott a bevásárlóközpont

A magyarországi bevásárlóközpontok között elsőként a Kökiben használták decemberben a Resysten nanotechológiás higiéniai védőbevonatot, hogy a lehető legbiztonságosabb feltételeket nyújthassák vásárlóiknak a járvány alatt már a karácsonyi szezonban is. A magyar fejlesztésű eljárásnak köszönhetően, a laboratóriumi vizsgálatok alapján több mint 90 százalékkal csökken a baktériumok és vírusok jelenléte a kezelt felületek öntisztulási képessége miatt.Tovább a cikkhez

Újratervezés, Ritz Tibor módra

– Új ötletek megvalósítására kiválóan alkalmas volt az elmúlt bő egy év

A járvány időszaka nem feltétlenül csak a bezárkózásról kell, hogy szóljon. Ritz Tibor takarító-szakembert például számos új ötlet megvalósítására sarkallta a kényszerű bezártság. Legelőször is csapatával kidolgozta a covid-protokollt, online butikba szállt be, elindította az önképző klubot, értelmező szótárt készített, szakmai egyesület alapítását tervezi. És ez még nem minden.Tovább a cikkhez

Az oviban és bölcsiben non-stop takarítás megy

– Higiénia irányelv alapján dolgoznak

A német tudósító betekintést ad a bölcsődékben és óvodákban érvényes takarítási protokollokba.

Együtt játszani, együtt tanulni, együtt étkezni: az óvoda sokféle változatos tevékenység helyszíne, vállalkozói közösség, ahol van konyha, étkező, játékszoba és vannak szaniterlétesítmények. Ha pedig ebédet is adnak, az óvoda – a német törvények értelmében – élelmiszeripari üzemnek is tekintendő.
Tovább a cikkhez

Ajánlás az újranyitó iskoláknak

– A mélytisztításon túl

A koronavírusos kényszerű bezárása után a családok, tanárok és tanulók is nagyon várták már Olaszországban az újranyitást. Amikor azonban végre elérkezett a napja, az örömbe egy kis aggódás is vegyült. Egy megoldás van, még jobban kell ügyelni a higiéniára.

A professzionális takarítószektor termékeit és gépeit gyártó és forgalmazó cégeket képviselő olasz szövetség, az Afidamp adott néhány megszívlelendő újranyitási tanácsot, amelyek segíthetnek megóvni a közösség tagjainak egészségét, és megfékezni a koronavírus ismételt terjedését. Egyszerű, alapvető szabályokat rögzítettek, melyek segítségével az oktatási intézményekben is jobb lehet a higiénia és a biztonság.
Tovább a cikkhez

Biztonságot és tisztaságot az iskolákba

– Újranyitás előtti teendők

Ahogy megtesszük első óvatos lépéseket kifelé a lezárás állapotából, fel kell készülnünk arra, hogyan fogadjuk vissza az ifjúságot az iskolába.

A higiénia, a dekontamináció és a biztonság garantálása kell hogy legyen a legfőbb prioritásunk, hogy meg tudjuk óvni gyermekeinket, valamint a tanárokat és a személyzet többi tagját is, akik gondjukat viselik tanulmányaik ideje alatt.
Tovább a cikkhez

Hogyan tarthatjuk biztonságban az iskolákat a COVID-19 alatt?

– Más országokban így nyitottak

Csokorban a többi országban elfogadott sikeres iskolai újranyitási modellek. A kézhigiénia is fontos szerepet játszik az iskolák biztonságában.

Miután az Egyesült Királyságban az iskolák több mint két hónapig zárva voltak tavaly tavasszal, a kísérleti újranyitás júniusban kezdődött meg. A vélemények erősen megoszlottak annak kivihetőségéről, hogy az iskolákat a nyári szünet egy részére megnyissák, mivel számos szülő fogadkozott, hogy gyerekeiket inkább otthon tartják majd, biztonságuk garantálása érdekében.
Tovább a cikkhez

Újranyitás az iskolákban

– Fontos részletkérdések

Tisztítás-technikai tippek újranyitás előtt, oktatási létesítményeknek.

Nem titok, hogy mindnyájan alkalmazkodunk az új protokollokhoz munkánk és szabadidős tevékenységünk során is. Akik a takarítószektorban dolgoznak, azoknak mindig is meghatározó szerepük volt abban, hogy a nyilvános helyek higiénikus és csíramentes állapotban legyenek. Így van ez most, amikor a fő feladat a COVID-19 terjedésének visszaszorítása.
Tovább a cikkhez

Vissza az iskolába

– Kezeljük úgy az iskolákat, úgy mint az egészségügyi intézményeket

Hogyan leszünk képesek megóvni a személyzetet és gyermekeinket a COVID-19 veszélyétől, amint a kormány elkezdi újra megnyitni az iskolákat? Az Osprey Deep Clean vállalat szakemberei avatnak be a részletekbe.

Miközben a COVID-19 léptei időnként lassulni látszanak, továbbra is nem szűnő, állandó fenyegetést jelent mindenki számára. Számos országban már nem először téma az iskolák újranyitása, van, ahol a kormányok sürgetik az iskolákat, hogy nyissák meg a kapukat, közben az önkormányzatok, szülők és számosan mások félnek attól, mivel járhat ha a tanulók és a személyzet újra kontaktusba kerülnek.
Tovább a cikkhez

Szükség van takarítói életpályamodellre

– Szabályozni kellene, ki vállalhasson takarítást

A takarítási, tisztítási szakma olyan változatos és szemet gyönyörködtető elhivatottság , hogy szerintem boldog lehet az, aki ezzel foglalkozik. Bátran hívhatjuk művészetnek is, lásd például az alaptisztítást majd védőréteg felvitelét. De mivel korántsem idilli minden, tehetnénk érte, hogy megbecsültebb legyen a szakmánk.Tovább a cikkhez

Felhívás

– A szakmai érdekképviselet a kormányhoz fordult

A MATISZ (Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség) szakmai érdekképviselet 2021. március 30-án felhívással fordult Magyarország kormányához, az oltási munkacsoporthoz és az operatív törzshöz a takarítási szolgáltatási piacon dolgozó munkavállalók érdekében.Tovább a cikkhez

Javasolt takarítási óradíj 2021-re

– A Magyar Tisztítás-technológia szakmai ajánlása

Március 8-án közzétette a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) elnöke az idei javasolt takarítói óradíjakat.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) elnöke, Paár Zoltán a 2021. évi javasolt takarítási óradíj összegére vonatkozó szakmai ajánlással fordult a tisztítástechnológiai szolgáltatást megrendelő és szolgáltató vállalkozások vezetőihez. Az ajánlást a munkaerő minősége, a munkabérekre befolyással bíró gazdasági tényezők és hatások, a kormányzat által bejelentett minimálbér- és garantált bérminimum emelés, és a takarítóipart sújtó óriási munkaerőhiány figyelembe vételével készítették el.
Tovább a cikkhez

Lapozható pdf (pl.: céges katalógus, magazin, stb.)

Ár: 2000 Ft

Leírás: Vállaljuk lapozható pdf-ek elkészítését. Ha már maga a pdf kész, akkor oldalanként 2000 Ft az átalakítás. Ha magukat a pdf-eket is el kell készíteni, akkor kérjen külön ajánlatot. Vállaljuk a megtervezést, logótervezést, kisarculat-tervezést, kiadványtervezést.

TTT-online-magazin előfizetés

Ár: 3000 Ft

Leírás:Az összes jelszóval védett tartalmat olvashatja a www.tisztatertechnologia.hu-n, már azelőtt is, hogy a TTT-pdf-magazin megjelenne.

Tartalom: szakmai hírek, újdonságok, vélemények, interjúk, riportok, esettanulmányok, takarítási problémák és megoldásaik, stb.

Az online előfizetés megrendelhető a kiadónál (Tamásné szabó Zsuzsanna e.v.).

TTT-pdf-magazin regisztráció

Ár: ingyenes

Leírás:

Csak regisztrálnia kell, és onnantól kezdve önt is értesítjük e-mailben, amikor megjelent a következő TTT-pdf-magazin. Kérjük, jelölje meg, takarítással, forgalmazással foglalkozik-e, ha pedig valamilyen létesítmény képviselője, akkor azt írja meg, milyen típusú épületről van szó.

Apróhirdetés a www.tisztatertechnologia.hu oldalon

Ár: 5000 Ft

Leírás:

Ha takarítógépeket, eszközöket, egyéb takarításhoz szükséges dolgokat vásárolna, vagy eladna, akkor azt az Apróhirdetés rovatban közölheti. A hirdetés díja egy hónapra vonatkozik. A megrendelés fülre kattintva a megjegyzés rovatba írja be, milyen szöveggel szeretné megjelentetni a hirdetését!

Álláshirdetés a www.tisztatertechnologia.hu oldalon

Ár: ingyenes

Leírás:

Állást keresők és állást kínálók hirdetéseit díjmentesen jelentetjük meg az oldalon, az Álláshirdetés rovatban! A megrendelés fülre kattintva a megjegyzés rovatba írja be, milyen szöveggel szeretné megjelentetni a hirdetését!

Tisztítás-technológia c. könyv

Ár: 6000 Ft

Leírás:

Bogdán Tibor, Csordás Tamás és Pataki László: Tisztítás-technológia 2014

Könyvünk a tisztítás-technológiai szakma elméleti és gyakorlati képzéséhez nyújt szakmai és módszertani útmutatót, és ajánljuk szakembereknek is hivatásuk gyakorlásához. Azokat az alapvető matematikai, fizikai, kémiai és szakmai törvényszerűségeket ismertetjük benne, melyek a szakma magas szintű gyakorlásához szükségesek. Több évtizedes gyakorlati és elméleti tapasztalatainkat összegyűjtve, elemezve és szakmai elhivatottságtól vezérelve tesszük közkinccsé a könyvben.
Ajánljuk mindenkinek, aki a tisztítás-technológiai vagy létesítmény-gazdálkodási iparban tevékenykedik, azért, hogy eredményesebb és sikeresebb legyen. A könyv nyelvezete szakmailag kifogásolhatatlan, de közérthető, vagyis tanuló- és olvasóbarát.
A könyv írása közben törekedtünk megfogalmazni az épített és természeti környezet megóvásának fontosságát. Ezért minden esetben hangsúlyoztuk a kezelőszerek helyes használatának illetve a technológiai fegyelem betartásának jelentőségét.
A könyv három részből áll. Az elsőben a tisztítás-technológiai szakmában előforduló kockázatokkal, tisztasági szintekkel, a tisztítás-technológiai törvényszerűségeivel, hatásmechanizmusaival, a technológiai fegyelemmel és a piktogramokkal foglalkozunk. A második részben a tisztítás-technológiához szükséges háttérismereteket foglaljuk össze. S a könyv harmadik részében szót ejtünk a környezettudatosságról, a normákról, az ergonómiáról továbbá az alkalmazástechnikai módszereket mutatjuk be. Az olvasó számos ábrát, rajzot, piktogramot, táblázatot és fotót talál a könyvben, melyek mind a jobb megértést segítik. Második, bővített kiadás, 345 oldal. ISBN: 9789630838672
Postázási költség: Kb. 1320 Ft.

2017-től a könyvet Bogdán Tibortól kérje. Tel: +3630/921-7089 e-mail: bogdantibor2@gmail.com

Durbák Ildikó: Haristum c. könyv

Ár: 1490 Ft

Leírás:

"Egyre gyakrabban lobbannak fel a lángok Budapesten. Mintha a tűz tudatos lény lenne. Vagy netán valaki irányítja? A fiatal tűzoltónak, Áronnak rémálmai vannak, megmagyarázhatatlan dolgok történnek vele. Eddig két lábbal állt a földön, de egyre inkább meginog a materializmusa, a természetfeletti betör az életébe. Lesz-e elég ereje, hogy megbirkózzon azzal, amit megtud magáról és a világról? Megtalálhatja a boldogságot és a szerelmet? Megtörténhet valaha, hogy a fekete fehérré válik, és a gonosz megpróbál jót tenni? És vajon bocsánatot nyerhetnek a múlt bűnei?"

Könnyed olvasmány, tökéletes ajándék! Lepje meg szeretteit egy izgalmas, lebilincselő regénnyel.

A postaköltséget a megrendelő fizeti.
ISBN: 978-963-12-1070-5

Cégnév:

Számlázási cím:

Postázási cím:

E-mail:

Telefonszám:

Ügyintező neve:

Megjegyzés:Külföldön is rendet tesz a magyar start-up

– Közép-Európában terjeszkedik az ország legnagyobb online takarítószolgálata

Nemzetközi vizekre evezve terjeszkedik az ország egyik legdinamikusabban fejlődő start-upja, a Rendi.hu. A Magyar Fejlesztési Bank csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő növekedési befektetési programján keresztül 800.000 euró (247 millió forint) tőkével járul a Rendi nemzetközi terjeszkedéséhez. A 2018-as év nagyszabású tervei között kiemelt szerepet kap a nemzetközi terjeszkedés, első lépésként a közép-kelet-európai régióra fókuszál a vállalat.
- Az itthon jól bevált, kapacitás megosztáson alapuló sharing economy üzleti modellt fogjuk alkalmazni a V4-ek térségében: Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban. Terveink ambiciózusak, célunk 2020 végére a négy országban együttvéve a havi 35 ezer megrendelés elérése – mondta el Csillik Timur, a cég ügyvezető igazgatója. A támogatás fennmaradó részét a start-up hazai és nemzetközi versenyképességének növelésére fordítja.


Tovább

Év Vállalkozója 2016

- három takarítócég-vezető is van a kitüntetettek között

Megvannak az Év Vállalkozója díj 2016-os kitüntetettjei, akik között a takarítóipar is képviseltette magát.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) ajánlására nyerte el a díjat a A Porminus Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Béla.

A Somogy megyei VOSZ ajánlásával pedig a Kristály-Mix Kft. vezérigazgatója , illetve tulajdonosa, Antal Mihályné, és Samu Attila.

Mindhárman évtizedek óta a szakmában dolgoznak.

A Tiszta Tér Technológia magazin gratulál a díjakhoz!

Tovább

Jelentős cégfelvásárlás a magyar piacon

Az olasz cégcsoport holdingvállalatán, a Lucart Spa-n keresztül vette meg a Bokk Paper Kft-t.

Tovább

Megvan az első deklaráltan zölden takarító cég!

-– mérföldkő a magyar takarítóiparban

Elsőként nyerte el Magyarországon takarítócég a Környezetbarát Szolgáltatás nemzeti ökocímkét, amely igazolja, hogy takarítási tevékenységük az adott helyen környezetbarát. A Future FM Zrt. 2015. július 24-én „Irodatakarítás a Tata Consultancy Services Ltd. magyarországi irodájában” címen nyújtott be pályázatot a „Környezetbarát Szolgáltatás” minősítésre és a védjegyhasználati jog elnyerésére.

Tovább

Rendi lett a HelpyRend, rendelésre: új névvel dübörög tovább a trendi startup

Az első magyar online takarítás-közvetítő saját felmérésének eredménye alapján áprilistól új néven kínálja szolgáltatásait. A hazai alapítású, Magyarországon működő startup a könnyebb beazonosítás miatt döntött a Rendi név mellett.

Tovább

Egymilliárdos takarítási megrendelés

- ennyiért takarítja a MÁV állomásokat a Jánosik Kft. konzorciuma

A Jánosik és Társai Kft. és stratégiai partnerének konzorciuma nyerte el Délkelet-Magyarország területén és Budapest egy részén a MÁV állomások tisztán tartására és rendbetételére kiírt, évi egymilliárd forintos közbeszerzési pályázatot - közölte a takarítási üzletágban piacvezető cég tulajdonosa az MTI-vel.

Tovább

Környezetbarát takarítási szolgáltatás

- A Future FM Zrt. elsőként nyerte el az ökocímkét

A Future FM Zrt. elsőként nyerte el a környezetbarát takarítási szolgáltatás nemzeti ökocímkéjét, ami hivatott igazolni Magyarországon a termékek és szolgáltatások környezetbarát voltát. A nyertes pályázó szolgáltatása a Tata Consultancy Services Ltd. magyarországi irodájában valósult meg. A védjegyelnyerést igazoló tanúsítvány ünnepélyes átadása is itt történt.

Tovább

A Henkel teljesítette a 2014. évi pénzügyi célokat

— Jó teljesítmény egy kihívásokkal teli környezetben

Az árbevétel 0,4 százalékkal 16,428 milliárd euróra nőtt (szerves növekedés: +3,4 százalék)
Az üzemi eredmény* 2,9 százalékkal 2,588 milliárd euróra nőtt
Az árbevétel-arányos megtérülés* (EBIT-marzs) 0,4 százalékponttal 15,8 százalékra emelkedett
Az elsőbbségi részvények hozama* (EPS) 7,6 százalékkal 4,38 euróra nőtt
A javasolt osztalék 7,4 százalékkal, elsőbbségi részvényenként 1,31 euróra nőtt

Tovább

Számlázás 2015-től

- adminisztráció-csökkentés jeligére

Kedves Olvasóink! Már régóta szerettük volna, de az idén meg is léptük: átálltunk az online számlázásra.

Tovább

Ők lettek az év üzemeltetője!

- 8 kategóriában összesen 9 díjat osztottak ki az „Év Irodája” versenyen

Az Év Irodája verseny idei díjátadó gáláját a Budapest Music Centerben tartották meg február 5-én. A neves szakemberekből álló zsűri 8 kategóriában összesen 9 díjat osztott ki – írta realista.hu.

Tovább

COMFORT Burkolattechnika Szakkiállítás és Konferencia

- Ahol február 21-én középpontban a takarítás!

A budapesti Syma Rendezvényközpontban tartják 2014 február 19-21 között a Burkolattechnika Szakkiállítást. Ennek zárónapján „műsoron lesz” a takarítás is. Íme, milyen programra számíthat, aki kilátogat:

Tovább

Díjat kapott a takarítócég vezetője

- Pintér Zoltán 2013-ban az Év Vállalkozója lett

Tavaly december 6-án tizenegyedik alkalommal adták át a magyar szellemi élet kiemelkedő képviselőinek a Prima Primissima díjat, és a vállalkozói szférában az Év Vállalkozója díjakat.

Tovább

Új vezető a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézeténél

- a cég 1500 takarítót fog kiképezni az idén, már az új OKJ szerint

A Tisztítás-technológiai Tudományok Intézet Kft. alapítója, Ritz Tibor blogján számolt be róla, hogy decemberben átalakították a céget. Hogy miért kellett alapjaiban átszervezni a vállalkozást, annak okaként egy nagy volumenű munkát jelölt meg.

Tovább

Príma-díjat kapott

- Bagosi Sándor gyulai takarítócég-vezető

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnök­sége a vállalkozás területén elért kiemelkedő eredményeket és a meghatározó közéleti tevékenységet ismeri el a Príma-díjjal.

Tovább

Megnyitott a kelet-közép-európai gépfelújítási és bérlési központ!

- augusztus elsején nyitott meg a kelet-közép-európai piacot Kolozsvárról kiszolgáló takarítógép-felújítási és takarítógép-bérlési központ.

Hogy mi ebben az igazi újdonság, arról a Tennant takarítógépeket forgalmazó Tenrom ügyvezető igazgatóját, Gorbai Attilát kérdeztük.

Tovább

Nilfisk-Advance szilárd alapokon (x)

A Nilfisk-Advance több mint egy évszádos tapasztalattal szolgálja ki ügyfeleit, valamint 5000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

Cégünk dániai központtal rendelkezik, és több mint 40 leányvállalattal büszkélked­het, mindezek mellett megközelítőleg 70 országban van jelen disztribúciós hálózatá­val.

Kevesen tudják, hogy a Nilfisk-Advance magyarországi jelenléte igen jelentős. Gyár­tóegységek találhatók Szigethalmon és Nagy­kanizsán is. Közel 600 főt foglalkoztatunk gyárainkban, ahol padlótisztítókat és porszí­vókat (Szigethalom), valamint magasnyomá­sú mosókat (Nagykanizsa) gyártunk a világ minden tájára.
A magyarországi Nilfisk-Advance Kereskedelmi Kft. a Nilfisk-Advance A/S 100 %-os tulaj­donú leányvállalata, több mint 20 éves tapasztalattal és töretlen dinamikával szolgálja ki a takarítási iparágat.

Tovább