Az oldal cookiekat használ. Szabályzat

Maximalista

- Interjú Csapó Bélával

Beszélgetés a bevásárlóközpontok takarításáról

Permalink: http://tisztatertechnologia.hu/cikk/1443/perm

Tagek: csapó béla interjú bevásárlóközpont takarítása takarítás takarítás a kereskedelemben 2001 december

Share

Mióta foglalkozol takarítással?
27 éves vagyok, 1993-ban, Hurákné Klárinál kezdtem el szakmai utamat. Egyéni vállalkozó lettem, 1995-ben Bt-vé, majd később Kft-vé átalakulva folytattuk tevékenységünket. Letettem a KonfirMATISZ vizsgámat, majd utána a mester kurzusra jelentkeztem, jelen pillanatban az oktatási bizottság tagja vagyok. Remélhetőleg sokat tudok majd én is a többiekkel együtt hozzátenni ahhoz, hogy ez a szakma jobb legyen, és megbecsültebb.
Milyen területeken dolgoztok jelenleg?
Fő profilunk a bevásárlóközpontok és nagyobb szuper/hipermarketek takarítása. A kezdeti 3-4 évben szinte kizárólag irodaházakat takarítottunk (nekem nagy kedvenceim az irodaházak), de az elmúlt időkben ilyen nagyobb munkák jöttek. Több Tesco hipermarketet takarítunk, a Campona bevásárlóközpontot, a Vegyépszer Rt., Dunapack Rt, Tesco, C.C. Credit Rt. irodaházait, az RTL Klub stúdióját, és még sok más épületet, irodát. Az alpin technikától a speciális szőnyegtisztítástól márványápolásig, társasházak takarításáig nagyon széles a skálánk. A Ster-Century mindkét moziját takarítjuk, és igyekszünk minden olyan igényt kielégíteni, ami takarítással kapcsolatos lehet.
Hány emberrel dolgoztok most?
Körülbelül 80 ember dolgozik a cégnél, úgy, hogy még nem számoltam hozzá az alvállalkozókat, és az ő embereiket.
Az oktatást te mennyire tartod fontosnak a cégednél?
Arra törekszünk, hogy minél több embert tudjunk kiképezni, hiszen nálunk is sajnos van fluktuáció. Az ember előbb-utóbb belefárad abba, hogyha valakit betanít egy technológiára, munkafolyamatra, elképzelhető, hogy 1-2 hét, vagy hónap után már nincs az illető a cégnél, és ez kezdődik elölről, örök körforgás. A takarítók nagy része úgy érkezik hozzánk, hogy már vagy dolgozott valahol, vagy ő a legjobb takarító a világon, és aztán hamar kiderül, hogy nem biztos, hogy így van. Nagyon nehéz bizonyos beidegződéseken változtatni, vagy más elvárásokat kérni takarítóktól. Fontos az, hogy egy megfelelő vezetés, ellenőrzés mellett a takarító önmagától is tudja, hogy mit kell végeznie, hogy az ellenőrző személynek már csak a munkával kelljen foglalkoznia, és ne azzal, hogy újra kelljen képeznie az embert, mert esetleg valamit elrontott. Meg van kötve a kezünk. Megpróbáljuk egyénileg képezni az embereket. Sajnos nem tudok mindenkit azonnal taníttatni, de nagyon bízom benne, hogy a következő fél év, egy év során az embereink nagy része rendelkezni fog KonfirMATISZ oklevéllel.
Milyen tapasztalataid vannak a mesterképzésen?[/bold]linebreak] Csak nagyon pozitív tapasztalataim vannak. Egy évvel ez előtt nem hittem volna, hogy olyan cégvezetőkkel, emberekkel leszek majdnem baráti viszonyban, akiket az előtt nem ismertem, vagy csak konkurenciaként hallottam róluk. Nagyon jó kapcsolatom alakult ki 1-2 mesterhallgatóval, sokat segítettek nekem 1-1 munkánál, ahol problémáim voltak. A mester kurzust úgy éltem meg, hogy a KonfirMATISZ elvégzése után döbbentem rá, valójában az elmúlt 8 év tapasztalata mellett elméleti szinten mennyi minden hiányzik a tudásomból, (és ebből következik, hogy a takarítók tudásából is). Rájöttem, hogy az oktatásra nagy szükség van, pontosan azért, hogy ezt mi is tovább tudjuk adni a végrehajtók felé. Nagyon rövid volt a 40 óra, úgyhogy gondolkodás nélkül jelentkeztem a mester kurzusra, ahol már most nagyon fontos tapasztalatokra tettem szert.
Szereted a szakmád?
Nagyon szeretem. Amikor kevesebb munkánk és jóval kevesebb emberünk volt, akkor valóban élveztem. Vegyünk egy példát: Elmentünk egy adott területre, és a nagytakarítás után, (mikor befejeződött minden munkafolyamat az ablaktisztítástól az alaptisztításig, bevonatoltuk az adott felületeket,stb.) ha megjött a megrendelő, jó érzés volt látni a szemében a megelégedettséget, hogy pontosan ezt várta. Ebből az élményből az utóbbi időben egyre kevesebb van, hiszen a nagy bevásárlóközpontok, és a nagy létszámú takarító személyzet mellett az időm nagy része szervezéssel, és utazással telik, a gyakorlati tapasztalat egyre kevesebb. Szeretnék részt venni az oktatásban, hogy fel tudjunk nőni olyan feladatokhoz, mint amilyenekkel minden nap találkozunk, de ösztönösen oldjuk meg, nem tudás szerint.
Hogyan tudod átültetni a szakmaszeretetet a dolgozóidba? Gondolom, azért nem mindenki érzi annyira kitüntetésnek azt, hogy takaríthat. Foglalkozol-e a lelkük ápolásával?
Nagyon sok időt próbálok erre fordítani. Ennek több oka van. Van olyan ember, aki átmenetileg jön hozzánk, vagy akár más takarító céghez dolgozni, hogy ideiglenesen meg legyen a munkája. Ezzel az embertípussal nagyon nehéz bármit kezdeni, mert nem is érdekli, hogy milyen jövője lehetne ebben a szakmában, és hogy a munkáját hogyan végzi el. Ugyanakkor van rengeteg olyan takarító, aki hosszú távon gondolkozik, nyitott arra, hogy bizonyos dolgokat tanuljon, és megkapjon. A gyakorlati része az, hogy végigsétál a folyosón, megcsinál egy adott területet, és ahogy megfordul, látja, hogy harmincan mászkálták össze azt, amin ő dolgozott 10 percig. Ilyen tapasztalatokkal nagyon könnyen elvész a kedvük és úgy érzik, hogy nincs megbecsülve a munkájuk. Meg kell értetnem velük, mennyire fontos higiéniailag, esztétikailag az, amit ők csinálnak, akkor is, ha nincs megbecsülve a személyük, és a munkájuk. Jelzem feléjük, mindig gondoljanak bele abba, milyen érzés bemenni egy olyan épületbe, ahol vastagon áll a por, nagyon koszos, és ott hogy érzik magukat, akik bent vannak – hasonlítsák össze azzal, amikor egy olyan épületbe mennek be, ami olyan tiszta, mint amikor „hazamennek", és úgy gondolják, hogy itt jól érzem magam. Nehéz nekik, mert vissza kell menniük dolgozni, és ugyanazokat a rossz tapasztalatokat kapják. Nagyon bízom benne, hogy aki hosszú távon tud gondolkodni, és aki valójában szeretne elérni valamit ezen a szakmán belül, erőt merít, és tovább folytatja azt a küzdelmet, amit minden nap meg kell élnie a területén.
A mellékhelyiségeket is kell valakinek takarítania, és ez gondolom nem tartozik a legkedveltebb munkák közé. Ilyenkor hogyan tudod meggyőzni az emberedet?
Amikor a munkáinkat egy adott területen megszervezzük (mint pl. a Camponában), megpróbáljuk felmérni a takarítók közötti különbségeket. Van olyan takarító, aki esetleg nem olyan aprólékosan, de nagyon gyorsan tud dolgozni, és egy 4-500 méteres folyosót percek alatt képes átlátni, bejárni. Ugyanakkor, ha veszünk egy mellékhelyiséget, ami 40-50 négyzetméter, itt jóval kevesebb mozgásra van szükség, de higiéniai szempontokat figyelembe véve nagyon fontos, hogy milyen minőségű munkát végez a takarító.
Hogyan tanítjátok be a dolgozókat?
Az emberek oktatása úgy zajlik, hogy a szolgálatvezető az új belépővel elmegy az adott területre, és átadja dokumentumokban, hogy milyen munkát kell végezni. Arra törekszünk a cégnél, hogy minden munkafolyamatról felvételeket készítsünk, amit átadunk a takarítónak, hogy lássa fényképen, mi az, amit elvárnak tőle, milyen problémák adódhatnak, ezeket a problémákat hogyan tudja megoldani. A bemutatás után az első napokban úgy végzi a munkáját, hogy fokozott ellenőrzést kap, és ha úgy ítéljük meg, hogy a munkára megfelelő, akkor lehet az ellenőrzést ritkítani. Természetesen nem mindenki szereti a WC takarítást, de erről beszéltem, amikor azt mondtam, hogy elosztjuk a területet. Figyelünk arra, hogy a takarító hogyan érzi magát. Ha valaki azt mondja, hogy semmiféleképpen nem szeretne az étteremben, vagy a WC-ben dolgozni, de látjuk rajta, hogy a folyosón, vagy az irodában, az üvegajtók tisztításában rendkívül hatékony, és gyors – természetesen őt erre a területre rakjuk. Ugyanez működik a másik irányban azokkal az emberekkel, akik a kritikus területekre vannak rakva. Törekszünk az oktatásukra, mert ők látják el azokat a feladatokat, amik alapján a bevásárló közönség, vagy esetleg a megrendelőnk fontos következtetést von le a takarítási tevékenységünkről.
Fontosnak tartod-e a tisztaság mellett azt, hogy milyen az embereid megjelenése ?
Természetesen igen, most váltunk munkaruhát a cégnél. Logikusnak tartom, hogy ha bárki megérkezik az áruházba, akkor az első kép, amit a takarításból látni fog, a takarító megjelenése, illetve a takarítókocsi és az eszközök állapota. Ha látni fog egy koszos takarítót, aki trehány módon hordja az eszközeit, és tiszta a ház, akkor sem biztos, hogy ezt veszi észre, hanem a takarítóról fog véleményt alkotni, és ez által a cégről is. Nagyon sokat sulykoljuk ezt az emberekbe. A gépekre külön hangsúlyt fektetek, hiszen amíg egy takarítókocsi kerül x-ezer forintba, addig egy professzionális takarítógép ennek sokszorosa. Ezeknek a napi karbantartása, tisztítása minden takarítónak fontos feladata a munka végeztével, és nagyon komoly szankciók vannak abban az esetben, ha nem hajlandók megcsinálni, (a csoportvezetőjük feladata, hogy ellenőrizze).
Anyagi oldalról megvan a kellő motiváció a dolgozóid felé?
Úgy gondolom, hogy igen. Cégünknél történt már olyan, hogy az adott területen egy takarítóból félvezető lett, és a volt kollegái el is fogadták az új statusát. Úgy gondolom, hogy mindig van előrelépés. Megpróbálom átültetni az emberek fejébe azt a gondolatot, (amit én a magaménak érzek): ha az ember becsületesen teszi a dolgát, és megpróbál mindig egy kicsit többet tenni, mint amit valójában kellene, ezt előbb-utóbb valaki értékelni fogja. Abban a másodpercben, ha ezt valaki értékeli, ott van a lehetőség, hogy az ember lépjen egyet előre. Ha a dolgozó folyamatosan egy színvonal fölött tudja tartani a munkáját, akkor várhatóan ki lesz emelve, vagy át lesz csoportosítva egy olyan területre, ahol számítunk az ő munkájára, és jobb anyagi feltételekkel tud dolgozni.
Járjuk körbe az áruházat gondolatban, mint ahogy tettük gyakorlatban is.
Mielőtt az épületről, illetve ennek a takarításáról beszélnénk, akár kívül, akár belül, el kell mondanom, hogy a Campona-ban elég nagy szerencsénk volt, hiszen amikor a szerződést megkötöttük 1999-ben, a ház megvásárolt minden olyan takarítógépet és eszközt, ami szükséges a tevékenység ellátásához. (Ez ma már sehol nincs így, mindenhol a vállalkozónak kell a gépeket biztosítania.) A külső területre, nagy felülete miatt, egy professzionális söprőgépet vettek, így a külső rész 80%-a egy géppel meg van oldva. A gépen kívül csak két ember szükséges, akik kézi eszközökkel próbálják megoldani a járdák, illetve a díszburkolatok tisztítását. Takarítási szempontból – mind a házon belül, mind a házon kívül – van egy alapcsomag (én így szoktam nevezni), ami olyan tevékenységeket tartalmaz, amelyek mindenféleképpen fontosak, ha ezt teljesítjük, akkor fizikailag, és higiéniailag is megfelelünk annak a követelménynek, amit a szerződésben rögzítettünk. Az alapcsomagon kívül vannak olyan opcióink, amiket egy beosztás szerint heti, havi, vagy fél éves rendszerességgel végzünk. (Olyan munkafolyamatok, amiket nem kell minden nap elvégezni, de ha hagynánk elkoszolódni a területet, akkor egy idő után biztosan nagyon komoly problémáink lennének, mert ezeket fel kellene újítani.) Általában bizonyos rendszerességgel foglalkozunk például a bejárat előtti díszburkolatok tisztításával, ami egytárcsás súrolóval, betonkefével, és egy vízfelszedővel valósul meg. Kéthetente szinte minden bejárati ajtó előtti díszburkolat meg van tisztítva, így megpróbáljuk azt a hatást elérni, hogy ne csak a bejárati ajtónál lévő üvegfelület, hanem a közvetlen környezete is olyan állapotban legyen, ami megközelíti az újszerű állapotot. A parkolók takarítása is a külső területen dolgozók feladata.
Az áruházon belül mely területek tartoznak hozzátok, és mi az a szolgáltatás, ami ehhez az úgynevezett alapcsomaghoz tartozik?
Csak a közös területeket kell takarítanunk, a bérleményekhez takarítási szempontból semmi közünk nincs. (Ettől függetlenül a házban sok boltban végzünk takarítást, külön megrendelésre.) Az alapcsomagban a frekventáltabbak területek (mozi, WC, az étterem, a folyosó, a mozgólépcsők, az üvegfelületek) takarítása van. Onnan próbálom megközelíteni, hogy ha én, mint magánember bemegyek valahova, akkor melyek azok a területek, amiket elsőként észreveszek. Alapelvárásom az, hogy a WC higiénikus, és tiszta legyen. Ha elmegyek az étterembe, és leülök, akkor az asztal, és a szék legyen tiszta, a kövezeten se legyen kiborulva semmi. A folyosón rendet kell tartani, a mozgólépcső, és az üvegfelületek is tiszták kell, hogy legyenek. Ami szem előtt van, esztétikailag, higiéniailag nagyon fontos, és frekventált terület, ezek napi rendszerességgel, minden éjszaka takarítva vannak. Vannak magasan lévő tárgyak, vagy esetleg fém oszlopok, korlátok, a lift vasszerkezete, amire nincs időnk minden egyes nap, ezeket beosztjuk. Az alapcsomagon kívül itt jönnek azok az opciók, melyeknek az egyeztetéséhez a Campona managementjével le kell ülnünk, előre (általában heti, havi rendszerességgel) beütemezzük őket.
Az ellenőrzési rendszer hogyan épül fel cégen belül és kívül?
Én maximalista vagyok. Az elmúlt években mindig törekedtem arra, hogy minden területen a lehető legtöbbször megjelenjek, érezzék az emberek azt, hogy nekem fontos, amit csinálnak. Sajnos egyre kevesebb időm van, hiszen rengeteg munkát vállaltunk, a vidéki Tesco áruházak nagy része szétszórva van az országban, és mivel mindenhová el kell mennem időközönként, ezért egy bizonyos területen nagyon nehéz minden nap ott lennem, valahova csak hetente, vagy kéthetente jutok el. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogyan oldjuk meg a területek ellenőrzését még akkor is, ha én nem vagyok ott. Nagy segítség lesz, hogy napokon, heteken belül elindul az ISO minősítési biztosításunk, amivel rengeteg tapasztalatot gyűjthetünk, illetve biztosítani tudunk egy minőségi szolgáltatást, ami független attól, hogy én ott legyek. A takarítónak tudnia kell, hogy mit csinál, és a hibát (amit elkövet, vagy akaratán kívül keletkezik) tudja a lehető leggyorsabban megoldani. A cégnél dolgozik több területi vezető, alájuk tartoznak a csoportvezetők, akik folyamatosan az adott házban vannak. A Camponanál pl., éjjel-nappal van egy csoportvezető, a műszak elejétől a végéig, és elkészíti a dokumentációkat azokról a munkákról, amiket az adott műszakban végeztek. Az előző nap észrevételezett dolgokat (elmaradás) bepótolják, szintén dokumentálják és az összeset átadás-átvétel formájában a következő műszak csoportvezetőjének átadják. Így biztosítva van az, hogy a korrekció lehetőleg aznap megtörténjen. Ha nem tudjuk azonnal megoldani, mert valamilyen plusz gép, eszköz szükségeltetik hozzá, akkor is 24 órán belül elrendezzük. A csoportvezetők napi szinten tartják a kapcsolatot a területi vezetőkkel, akik nekem általában egy héten egyszer referálnak. Természetesen én is igyekszem minden területen hetente egyszer megjelenni.
A Campona részéről is van ellenőrzés?
Természetesen. Külön szeretnék köszönetet mondani a Campona-nak, hiszen az elmúlt két év során sokat segítettek. Korim Károly úrral, (aki a Campona részéről a „főnököm") sok tematikát dolgoztunk ki. Megbeszéltük pl., hogy a speciális üveg-kupolák takarítását milyen sűrűn, hány emberrel oldjuk meg, amellett, hogy a napi takarítás normál kerékvágásban folyjon. Helyettese a biztonsági őrzés és a takarítás ellenőrzése céljából folyamatosan járja a házat, jegyzetel, észrevételeket vet föl, melyeket én aznap, vagy másnap írásban megkapok. Ezeket az irodában átdolgozzuk, visszaküldjük a területi vezetőknek. 12 vagy 24 órán belül észrevételezése van a problémának. Nekem nagy segítség, hogy a Campona törekszik arra, hogy megelőzze a problémákat. Nem mindenhol teszik meg ezt, magára hagyják a takarító cégeket, pedig nagyon jó az, ha a megrendelő észrevételez bizonyos dolgokat, hiszen emberek vagyunk, mindenki hibázhat. Ettől függetlenül a csoportvezetők azért vannak, hogy a hibákat feltárják.
Hogyan dolgoztátok ki a munkaidő beosztást?
Amikor nyitottunk, akkor irreálisan magas létszámmal álltunk fel, ezt nekem is be kellett látnom. Egy idő után leültünk a Camponával, megbeszélni a változtatásokat. Ekkor már voltak statisztikai adatok a hétköznapi, hétvégi, ünnepek alatti látogatottságról, és felépítettünk egy olyan norma szerinti takarítást, amiben prioritásokat képeztünk. Régen megtörtént az, hogy a hajnali órákban sok takarító volt a házban. Jogos volt az észrevétel, hogyha éjszaka egy profi takarítás történt, és a ház úgy néz ki reggel 6-kor, ahogy kell, akkor mért van rá szükség, hogy negyed hétkor sok takarító legyen a házban. Felépítettünk egy lépcsőzetes beosztást. A hajnali órákban úgy jönnek be a takarítók, ahogy ezt a tevékenység megkívánja. A reggeli órákban történik az üvegfelületek tisztítása, hiszen az éjszakai órákban ez problémás lenne. A management irodáit is reggel takarítjuk. Az étteremben is vannak olyan feladatok, amiket csak a reggeli órákban tudunk elvégezni. Természetesen a WC-k mellé is rendelünk ügyeletes takarítót, de egyébként reggel 5-6 órától lépcsőzetesen jönnek be a takarítók. A hétköznaphoz képest a hétvégi létszám természetesen nagyobb, illetve ha bármilyen rendezvény van az épületben, kapunk róla írásos dokumentációt, hogy fel tudjunk készülni az elvégzendő folyamatokra. Így tudjuk szervezni az emberek létszámát, illetve be tudjuk hívni azokat, akik alkalmasak az adott feladat elvégzésére.
Tegnap este nagy rendezvény volt, ma reggel pedig mikor jöttünk, mindent rendben találtam. Mennyi időtök volt a takarításra?
Ez egy szélsőséges rendezvény volt, hiszen hajnali 4 óráig tartott a Halloween parti a házban, diszkóval egybekötve, és nagyon féltem, hogy mikor idejövünk, lesznek problémák. Örültem, hogy a ház úgy néz ki, ahogy ez a megrendelő részéről, valamint részemről is elvárás. Nagyon kevés idejük volt ma éjszaka a takarítóknak… Megvan az a "mag", aki pontosan tudja, hogy akár nekem, akár a megrendelőnek, akár a területi vezetőjének milyen igényei vannak, és ezeket ki tudják elégíteni akkor is, ha bizonyos munkafolyamatokat áttesznek egy másik napra, mert az aznap nem készül el. Ha nagyon szőrös szívvel végigmennék az áruházon, biztos lennének észrevételeim, hogy bizonyos dolgok nem úgy néznek ki, ahogy én szeretném (a tegnap este miatt). Azért azt az alapvető takarítást el tudták végezni, ami az átlagos higiénés, és esztétikai elvárásnak megfelel.
Az éttermi részen hogyan tudjátok megoldani, hogy az asztalok mindig szép tiszták legyenek?
Amikor idejöttünk dolgozni, az ÁNTSZ-szel egyeztettünk a vegyszerekről, és a technológiákról is beszélgettünk a főorvossal. Az is elvárás felénk, (ami természetes is), hogy az éttermi takarítók nem öltözhetnek együtt az áruházban dolgozó takarítókkal. Minden eszköz, a takarítókocsi, a vegyszerek, amiket megkapnak, el vannak különítve. Nem fordulhat elő, hogy esetleg a kendő, amivel az asztalt törlik, a folyosóra jusson, és fordítva sem. A törlőket személy szerint kapják meg az emberek, ki sem adhatják a kezükből, ezért felelősséget vállalnak. Bizonyos számú asztal után a kendőket cserélni kell, fertőtlenítés után újra lehet őket használni. Az eszközigényünk így természetesen jóval nagyobb. Igyekszünk, hogy minden dolgozónak elismételjük azokat a fontos tudnivalókat, melyek a technológiák betartásához szükségesek. Vannak olyan dolgok, amelyeket a vendég nem feltétlenül vesz észre, (pl. rágógumi az asztal alatt) mégis rendben kell tartani. Pontos információt kapnak arról, hogy melyik törlővel kell az asztalt letörölni. A száraz áttörlés is megtörténik, mert esztétikailag nincs annál rosszabb, ha nedves egy asztal (akkor csak azt tudom, hogy volt ott egy takarító, de a munkája nem érte el a kellő hatást, mert ott maradt a nyoma). Majdnem minden szerződésünkben benne van, hogy a takarítási nyomokat el kell tüntetni.
Mutattál nekem egy helyet, ahol találkozik az étteremhez vezető út a mosdókhoz, illetve az irodákhoz vezető úttal. Jelezted, hogy ez egy elég kritikus pont.
Igen, minden áruházban, ahol dolgozunk és a moziban is, van fontossági sorrend. Az áruház kevésbé látogatott részén, ahol a vásárlók, vagy a nézők jóval kevesebbszer fordulnak meg, kevesebb takarításra van szükség. Amiről beszélgettünk, egy nagyon kritikus rész, hiszen a managementhez rengeteg vendég érkezik, illetve a management ha kilép az irodából, ezt a területet látja először. Erről alkot véleményt, hogy a ház milyen tiszta, (hiszen nem biztos, hogy átsétál az áruház másik végébe). Úgy oldjuk meg a takarítást, hogy külön emberek dolgoznak az éttermen belül, és külön takarító van, aki az éttermen kívüli körben folyamatosan megy, és próbálja ellátni a feladatát. Attól is függ, hogy mennyi ember van a házban, mert például a Camponában nem megengedett a takarítógépek napközbeni használata. Ha nagyon sokan vannak, akkor nehéz megoldani egy vizes technológiával történő felmosást. Ilyenkor úgy szervezzük át az embereket, hogy azokon a helyeken, ahol nincsenek problémák, vagy kevés a látogató, onnan átcsoportosítjuk őket a nehéz területekre.
Ha sokan vannak, és mégis szükséges vizesen felmosni, hogyan oldjátok meg?
Jelzőtáblával lezárjuk a területet; az egyik takarító vizes felmosást végez, és szorosan mögötte halad egy másik, aki szárazra törli. Fontos, hogy a száraz mop tényleg száraz legyen. Pár négyzetméter után megnedvesedik a száraz mop, ilyenkor cserélni kell. Lassan tudunk haladni, és kevés négyzetmétert tudunk megművelni (itt most 20-30 négyzetméterről van szó). Minden feladatot 15-20 perc alatt meg lehet oldani a legnagyobb tömegben is.
Milyen felkészülést igényel tőletek a várható karácsonyi nagy forgalom?
Október közepe óta gondolkodunk rajta, hogy milyen elvárásokat támasszunk az ellenőrző személyek, illetve a végrehajtók felé. Ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak – bár az elmúlt években szerencsére gyenge telünk volt, nem volt sok hóesés. A csapadéktól nagyon könnyen elszennyeződhet bármelyik áruház. Természetesen nagyobb létszámmal fogunk részt venni minden területünkön a karácsony előtti időszakban, hiszen a karácsonyra való tekintettel jóval több látogató, vásárló várható. Megpróbáljuk úgy szervezni, hogy a bérköltségre ráhagyunk bizonyos százalékot, így meg tudjuk oldani a takarítók létszámának növelését. Tisztázni kell a csoportvezetők, és a takarítók felé azokat a fontossági sorrendeket, amiket nekik mindenféleképpen el kell látni, még akkor is, hogyha egyéb takarítási felületet esetleg átmenetileg elhanyagolunk. Ezeket az éjszaka során, vagy a hétvégén plusz emberrel be tudjuk pótolni. Mielőtt beindulna az óriási vásárlási láz, minden területi vezetőt összehívunk, és megpróbáljuk őket elméletben felkészíteni arra, hogy mi fog történni. A december mindig nagyon sok munkát hozó hónap. Minden területi vezető és én is igyekszünk minden egyes területre majdnem minden nap elmenni, és ellenőrizni azt, hogy amiben megállapodtunk a vezetőkkel, tényleg úgy történik-e.
Az áruházak általában elfogadják-e azt, hogy ilyenkor nektek is nagyobb energia befektetésre van szükségetek?
Természetesen. Megfelelő türelem van a megrendelő részéről. Ha az ember felfektet egy olyan szervezést, tematikát, ami alapján a megrendelő biztosítékot lát arra, hogy a problémákat meg fogja tudni oldani a takarító, akkor képesek toleranciára. Ha látják, hogy minden szervezetten történik, mindenki teszi a dolgát, akkor türelmesek. Abból indulunk ki, hogy az éjszakai takarítás után 100%-os áruházat kell kapni. Gép nélkül ezt az állapotot napközben nagyon nehéz fenntartani. Az épület állapota romlik napközben, de mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a romlás ne legyen jelentős, és a következő éjszaka vissza tudjuk tornászni száz százalékra a ház megjelenését. Ha a megrendelő látja, hogy mindenki az előírtaknak megfelelően teszi a dolgát, akkor nagy a bizalom, és a türelem, hiszen másnap reggel ugyanazt a tiszta házat kapja, amit látni szeretne.
Nehéz számodra elfogadtatni, egy-egy megrendelővel, hogy a takarítás mért kerül annyiba, amennyibe és mért jó, ha olyan szinten végzitek, mint most?
Igen, de most már könnyebb, mint régebben. Ez rajtunk kívül még sok takarító cég problémája. Nyílt titok, hogy minden költségvetés készítésénél a legegyszerűbb lefaragni a takarításból és a biztonsági őrzésből. Megértem, hiszen a megrendelőnek is van költségkerete, amitől nem térhet el. Régen sok olyan területen dolgoztunk, ahol nem volt nyitott a megrendelő, és nem foglalkozott a takarítással, (csak olyan alaptakarítást várt el, ami az adott területen nem volt megfelelő, de ő jónak találta, és nem is volt nagyobb költsége). Már beszélgettünk a Ster Century moziról, (ami itt is van a házban, illetve a Westendben is), ő volt az első olyan megrendelő, akivel meg tudtam értetni a takarítás jelentőségét. A bejárati részek márványból vannak a moziban, nagyon drága szőnyegeket fektettek le. Meg tudtam értetni, hogy nem elég, ha a márványt minden nap egyszer felmosom, hanem vannak bizonyos ápolási technológiák, amiket folyamatosan használni kell. Ez pénzbe kerül. Fel tudtam neki vázolni, hogy a megelőzés, ápolás hosszú távon kb. milyen költséggel jár – és ezzel szemben az évek során az elhasználódás miatt (ha nincs ápolás) egy csere mennyivel több pénzbe kerülne. Ez a megrendelő elfogadta az érveimet, és az előző takarító céghez képest jóval magasabb havi díjat fizet a takarításért. A tevékenység is ehhez igazodik, jóval többet kell tennünk, foglalkoznunk kell az állagmegóvással, minden napos a szőnyeg-, kárpittisztítás, heti, havi rendszerességgel folyik a márványfelújítás. Az elmúlt év igazolt minket, hiszen nagy a megelégedettség a munkánkra nézve. A terület önmagáért beszél.
Általában jó a kapcsolatod a megrendelőiddel?
Ezt a kérdést külön köszönöm, mert szeretnék köszönetet mondani a Camponának, a vidéki Tesco áruházak igazgatóinak, a Ster Century képviselőjének, higiénikusoknak, ugyanis ők minden területen arra törekszenek, hogy megfelelő időben próbáljanak minket értesíteni azokról a problémákról, amik előfordulhatnak, és így ezeket gyorsan meg tudjuk előzni. Jól lehet dolgozni ilyen megrendelőkkel, sokat köszönhetünk nekik. Szerencsésnek mondhatom magam, mert nagyon pozitív megrendelőink hozzáállása, és türelmesen hagyják, hogy végigcsináljuk a feladatunkat. Tudják: arra törekszünk, hogy meg legyenek elégedve cégünk munkájával.
Mik a terveid a jövőre nézve? Oktatás, cégvezetés, fejlődés?
Amikor takarításra adtam a fejem, akkor nekem is az volt a tervem, hogy minél több területen minél több emberrel, minél nagyobb céget hozzak létre. A mostani referenciamunkáink, és az adott munkáink mellett nem elsősorban az a legfontosabb, hogy területeket szerezzünk, hisz közel 100.000 négyzetméteren takarítunk elég nagy létszámmal és a tevékenységünk a takarítás egész skáláját érinti. Eljött az idő, amikor nem a piacszerzés a fontos, hanem az, hogy a nálunk dolgozó emberek oktatása megtörténjen. Sokat szeretnék foglalkozni a takarítással. Arra a munkára, amit most elvégzek, több területi vezetőnk is képes lenne. Sokkal nagyobb értelmét látom annak, hogy központilag, iskolákban, több száz, ezer, tízezer embert próbáljunk meg képezni elméletben és gyakorlatban, hogy felkészítsük őket erre a szakmára: hogyha jelentkeznek dolgozni, akkor ne nagy szemekkel bámuljanak, hogy mit kérnek tőlük, és azt se tudják, hogy hogyan, milyen vegyszerrel kezdjenek dolgozni. Fontos az oktatás, és a következő években szeretném, ha efelé tudnék inkább fordulni, mintsem a cégen belüli ellenőrzéshez.
A cégen belül hogyan oldjátok meg az oktatást?
A gyakorlati, és az elméleti képzésre is hangsúlyt fektetünk. Nagyon odafigyelünk arra, hogy a gépkezelők külön oktatásban részesüljenek, hisz ők egy előretolt bástyái a cégnek, nagyon fontos, hogy milyen munkát végeznek. Megpróbálunk tesztlapokat biztosítani a végrehajtóinknak, mindenkinek el szoktuk mondani, hogy semmilyen következtetést ne vonjon le ebből, nem keletkezik se előnye, se hátránya, ha válaszol a feltett kérdésekre. Emellett az emberekről sok információt kapunk, hogy a takarítási tevékenységek közül mi az, amihez igazán értenek, és miben vannak egy kicsit elmaradva. Ebből jó statisztikákat tudunk készíteni. Ha arról beszélgetünk, hogy elkezdünk oktatni embereket, akkor pontosan tudjuk, hogy kik azok, akiket különböző területeken oktatni kell, hogy hol tudjuk őket a legjobban használni. Ha az oktatás úgy halad, ahogy elképzeltem, akkor elérhetjük, hogy minden takarítónk olyan ismeretekre tesz szert, hogy akár egy speciális területen, akár általános területen megállja a helyét.
A tesztrendszer hasonló az ICCI-hez?
Próbálunk ahhoz is igazodni, de annál egyszerűbb. Nagyon sok olyan kérdésre térünk ki, ami az ICCI-nél annyira nincs előtérbe helyezve a prioritásoknál, nálunk viszont nagyon fontos, hogy egy takarító hogyan kommunikál akár a megrendelővel, akár a vásárlóval ha problémája van, valamint az, hogy valójában megértette-e az ő saját területi feladatát. Remélem az, hogy a mester kurzusra járok biztosíték lesz arra, hogy ez az oktatás hasonló lesz, mint ahogy én tanultam. Amit ott tanulok, megpróbálom gyorsan átadni itt a cégnél is.
Ez volt az elméleti rész. Mi a gyakorlati?
A gyakorlati rész egy kicsit nehezebb, hiszen az elmondottak mellett a takarítónak dolgoznia is kell. Nehezen kivitelezhető, kis létszámban tudunk oktatást végezni, hiszen nem engedhetem meg, hogy mind a 15-20 ember bevonuljon egy terembe, és senki ne tartózkodjon a területen. A területi vezetőknek ugyan sok dokumentációjuk van, de nagyon sokat mennek a takarítók után ellenőrizni, nekik erre kevés az idejük. Elméletben pár hónap alatt ki tudnék képezni mindenkit, de a gyakorlatban ez sokkal több időt vesz majd igénybe. Remélem, hogy minden ember, akiből egy kicsit többet tudunk kihozni, úgy áll hozzá, hogy a tudást fel tudja használni és akkor már megérte a fáradtságot.
Mennyire vagy megelégedve a dolgozóiddal?
Nagyon köszönöm ezt a kérdést. Remélem sokan fogják olvasni közülük ezt a lapot és így tudni fogják, hogy nagyon hálás vagyok. Köszönet az összes dolgozómnak! Külön az irodai dolgozóknak, a területi vezetőknek, mert tőlük kapom a legtöbb segítséget a munkáinkhoz. Persze ne felejtsük el a végrehajtókat, hiszen a munkát valójában ők végzik el.


Megjelent: 2001-12-05

Szerző: Tamásné Szabó Zsuzsanna

Tagek: csapó béla interjú bevásárlóközpont takarítása takarítás takarítás a kereskedelemben 2001 december

Share

<< 0 1 2 3 4 >>

Megjelent a legújabb, a 2019-es őszi TTT-magazin!

FRISSÍTÉS: Erre a linkre kattintva mobilon is el tudja olvasni a TTT-magazint!

Kattintson, és máris olvashatja a TTT-pdf-magazin őszi számát!Tovább

A TTT magazin korábbi számai

– Itt megnézheti, mi jelent meg eddig. Lapozzon bele!

Mit tud az online TTT?
A/4-es méretű, minden oldala színes, lehet zenés, videós, animált a megjelenő tartalom, a hirdetésekben ott vannak a linkek, élő a tartalomjegyzék (oda lapoz, ahova kattint).
Okostelefonon is kiválóan olvasható.
És mivel a papírt és a szállítást kiiktattuk, környezetbarát is.

A slusszpoén, hogy minden cégvezető, takarító, vagy épületüzemeltető asztalán ott lehet, hiszen bárki megtalálhatja az oldalon, és elolvashatja. És aki ragaszkodik a papírhoz, az ki is nyomtathatja! :-)

Fizessen elő és máris olvashatja lejjebb a TTT korábbi számait!

Tovább

TAKARÉKOSKODJON A KÖLTSÉGEKKEL – NE A TISZTASÁGGAL! (X)

Csak okosan

– Középpontban a digitalizáció.

A takarítószövetség idei éves szakmai konferenciájának fő témája a digitalizáció. Októberben rendezik, Vecsésen, program van, még lehet jelentkezni.

A Magyar Tisztítástechnológiai Szövetség (MATISZ) honlapján hirdeti, hogy idén 10. alkalommal rendezi meg az éves szakmai konferenciáját.
Tovább

Megjelentek a tisztítástechnológiai mestervizsga követelményei

– A kamaránál lehet majd letenni a mestervizsgát.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oldalán már fent vannak a tisztítástechnológiai mesterképzés vizsgakövetelményei. Aki bővebbet szeretne tudni, annak hasznos lesz a MATISZ októberi konferenciája.

Újdonság, hogy elindul a tisztítástechnológiai mestervizsgáztatás, az MKIK oldalán már fent is vannak a vizsgakövetelmények. Ebből az anyagból szemezgettük ki a legfőbb információkat.
Tovább

Érdemes lehet többször használható törlőkendőket alkalmazni

– Üzemvezetők figyelmébe.

Az üzemi hétköznapokban a takarítás kiemelt téma legyen. A munkaidő jelentős részét fordítják erre, többek között azért, mert komplex jogszabályi előírások szabályozzák a veszélyes hulladékok kezelését. Ezen kívül egyre fontosabb igény, hogy látogatók érkezésekor az üzemek rendezett, tiszta benyomást keltsenek.

Az üzemek tisztaságának eléréséhez komoly feladat hárul az üzemvezetőkre: be kell tartsák a veszélyes anyagok kezeléséről, a környezet védelméről és a munkavédelemről szóló jogszabályokat. Az üzemvezető felelőssége, hogy mindez minimális emberi erőforrás-ráfordítással, gazdaságosan valósuljon meg. Először is olyan tisztítóanyagokat kell használni, amelyeket a dolgozók elfogadnak és folyamatosan rendelkezésre állnak. Így tudjuk az üzemi takarítás logisztikai költségeit minimálisra csökkenteni.
Tovább

A sertéstartók ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak

– Mindenki érdeke a megfelelő fertőtlenítés.

A sertéstartók ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak állatorvosuktól - tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A hivatal közleményében hangsúlyozta: az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy a lehető legkisebb legyen az ASP vírus megjelenésének veszélye a házisertés-állományokban.
Tovább

A fehérkolbászüzemben egy műszak a takarításé

– Takarítás és fertőtlenítés külön lépésben.

Szigorú higiéniai követelmények szerepelnek a bajorországi fehérkolbászüzemről készült jelentésben, amiket mind egy szálig betartanak. Meg is van az eredménye.

A fehér kolbász 1925 óta része a WOLF-csoport termékskálájának, és ma már a cég évente 13 millió darabot készít belőle. Ezeket a főzni való kolbászkákat – amelyeket friss sertéshúsból, szalonnából, disznóbőrből, hagymából, petrezselyemből és fűszerekből készítenek – Németországban és az egész világon egyaránt élvezettel fogyasztják.
Tovább

Higiénia az élelmiszer-előkészítésben

– Töröljük ki az élelmiszer-kockázatot.

A műszakilag fejlett takarítóanyagok úgy képesek segíteni a továbbfertőzések megfékezését, hogy közben javítják a fenntarthatóságot az élelmiszer-szolgáltató szektorban.

Globálisan egyre tudatosabbak leszünk a műanyaghulladékok visszaszorítása érdekében, és a fenntartható üzleti gyakorlat, valamint termékek iránti igény is tovább nő. Ennek következtében a szervezetek arra kényszerülnek, hogy jobban odafigyeljenek milyen hatással vannak a biodiverzitásra, illetve – különösen az élelmiszer-szolgáltató szektorban – muszáj hogy törekedjenek a teljes értékláncban a műanyaghulladékok csökkentésére.
Tovább

Közös higiéniai standardokra van szükség

– A biztonságos ételkezelés alap kell hogy legyen.

Európa különböző részeiben igen eltérő a megközelítés a megtermelt és elfogyasztott élelmiszerek vonatkozásában. Van azonban egy terület, ahol szükség van az egységes hozzáállásra az élelmiszerek feldolgozására és kiszolgálására szolgáló intézményekben: a higiéniai standardoknál.Tovább

Így menjünk biztosra a konyhában

– Tippek a konyhaüzem higiéniai biztonsága érdekében.

Azt nyilván senki nem vonja kétségbe, hogy a konyhák takarítása fontos. De hogyan kellene végrehajtani és milyen gyakorisággal? És hogyan növelhető az alkalmazottak körében az élelmiszerhigiénia-tudatosság, melynek segítségével a személyi higiénia és a napi takarítás területén is javulás érhető el?

Az élelmiszergyártó és -szolgáltató iparágakban szigorú higiéniai előírásokat kell kielégíteni annak érdekében, hogy csökkenthessék az üzemekben a beszennyeződés kockázatát. Amint az üzemeltetési igazgatók jól tudják, a magas higiéniai színvonal megőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy az ügyfelek és a személyzet biztonságban legyen.
Tovább

A szuperagy leleplezi

– Mesterséges intelligencia segíti a kínai konyhákat.

Hamarosan tetten érhetőek lesznek azok a kínai séfek, akik dohányoznak a konyhában vagy nem mosnak kezet ételkészítés előtt. Mesterséges intelligencia buktathatja le őket.

A kínai Zhejiang tartományban levő Shaoxing nevű város hatóságai kifejlesztettek egy új rendszert, amely képes felismerni a nem megfelelő higiéniai szokásokat. Ezeket aztán kamerával felveszik, és elküldik egy mobileszközön át az illetékes adminisztrátornak.
Tovább

Zsebrobotot vethetnek be a szállodai bacik ellen

– A készülék tisztán tarthatja személyes területünket.

Az USA-ban vár szabadalomra az a robot, amelyet a szállodai felületek tisztítására és fertőtlenítésére fejlesztettek ki. Ígéretes képességei vannak.

A Ventur Studio cégtől származó zsebméretű CleanseBot készülék négy órát tud működni két újratöltés között. Fel van szerelve négy UV-C lámpával, és gyártója szerint a csírák, baktériumok és poratkák 99,99 százalékát képes elpusztítani.
Tovább

Öntisztuló falak a szállodában

– Enyhítettek a takarítók terhelésén.

Egy új szálloda Koppenhágában úgy segít csökkenteni a takarítók terheit, hogy „a vendégszobák megtisztítják önmagukat”.

A Hotel Ottilia személyzete a vendégszobák belső falát olyan antibakteriális permettel kezelte, amely közismerten hatékony a csírák és a penészgomba spórák ellen.
Tovább

A hotellánc már több millió darabnál jár

– Ahelyett hogy kidobnák, új szappant csinálnak a megmaradtakból.

A Hilton hotellánc csak tavaly október 15-ig, a kézmosás világnapjáig egymillió darab szappan újrahasznosítását végezte el. A lánc a szállodai vendégszobákban hátrahagyott szappandarabokból a Clean the World (tisztítsd meg a világot) mozgalommal összefogva készíttet újakat.

A Hilton márkanév alatt működő létesítmények – köztük az Embassy Suites, a Hilton Garden Inn, a Hampton by Hilton és az All Suites – már néhány éve részt vesznek a szaniter-újrafelhasználási projektekben.
Tovább

Felhőtlen szabadidőtöltés – kifogástalan környezet (X)


<< 0 1 2 3 4 >>

Megjelent a legújabb, a 2019-es őszi TTT-magazin!

FRISSÍTÉS: Erre a linkre kattintva mobilon is el tudja olvasni a TTT-magazint!

Kattintson, és máris olvashatja a TTT-pdf-magazin őszi számát!Tovább a cikkhez

TAKARÉKOSKODJON A KÖLTSÉGEKKEL – NE A TISZTASÁGGAL! (X)

Csak okosan

– Középpontban a digitalizáció.

A takarítószövetség idei éves szakmai konferenciájának fő témája a digitalizáció. Októberben rendezik, Vecsésen, program van, még lehet jelentkezni.

A Magyar Tisztítástechnológiai Szövetség (MATISZ) honlapján hirdeti, hogy idén 10. alkalommal rendezi meg az éves szakmai konferenciáját.
Tovább a cikkhez

Megjelentek a tisztítástechnológiai mestervizsga követelményei

– A kamaránál lehet majd letenni a mestervizsgát.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oldalán már fent vannak a tisztítástechnológiai mesterképzés vizsgakövetelményei. Aki bővebbet szeretne tudni, annak hasznos lesz a MATISZ októberi konferenciája.

Újdonság, hogy elindul a tisztítástechnológiai mestervizsgáztatás, az MKIK oldalán már fent is vannak a vizsgakövetelmények. Ebből az anyagból szemezgettük ki a legfőbb információkat.
Tovább a cikkhez

Érdemes lehet többször használható törlőkendőket alkalmazni

– Üzemvezetők figyelmébe.

Az üzemi hétköznapokban a takarítás kiemelt téma legyen. A munkaidő jelentős részét fordítják erre, többek között azért, mert komplex jogszabályi előírások szabályozzák a veszélyes hulladékok kezelését. Ezen kívül egyre fontosabb igény, hogy látogatók érkezésekor az üzemek rendezett, tiszta benyomást keltsenek.

Az üzemek tisztaságának eléréséhez komoly feladat hárul az üzemvezetőkre: be kell tartsák a veszélyes anyagok kezeléséről, a környezet védelméről és a munkavédelemről szóló jogszabályokat. Az üzemvezető felelőssége, hogy mindez minimális emberi erőforrás-ráfordítással, gazdaságosan valósuljon meg. Először is olyan tisztítóanyagokat kell használni, amelyeket a dolgozók elfogadnak és folyamatosan rendelkezésre állnak. Így tudjuk az üzemi takarítás logisztikai költségeit minimálisra csökkenteni.
Tovább a cikkhez

A sertéstartók ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak

– Mindenki érdeke a megfelelő fertőtlenítés.

A sertéstartók ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak állatorvosuktól - tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A hivatal közleményében hangsúlyozta: az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy a lehető legkisebb legyen az ASP vírus megjelenésének veszélye a házisertés-állományokban.
Tovább a cikkhez

A fehérkolbászüzemben egy műszak a takarításé

– Takarítás és fertőtlenítés külön lépésben.

Szigorú higiéniai követelmények szerepelnek a bajorországi fehérkolbászüzemről készült jelentésben, amiket mind egy szálig betartanak. Meg is van az eredménye.

A fehér kolbász 1925 óta része a WOLF-csoport termékskálájának, és ma már a cég évente 13 millió darabot készít belőle. Ezeket a főzni való kolbászkákat – amelyeket friss sertéshúsból, szalonnából, disznóbőrből, hagymából, petrezselyemből és fűszerekből készítenek – Németországban és az egész világon egyaránt élvezettel fogyasztják.
Tovább a cikkhez

Higiénia az élelmiszer-előkészítésben

– Töröljük ki az élelmiszer-kockázatot.

A műszakilag fejlett takarítóanyagok úgy képesek segíteni a továbbfertőzések megfékezését, hogy közben javítják a fenntarthatóságot az élelmiszer-szolgáltató szektorban.

Globálisan egyre tudatosabbak leszünk a műanyaghulladékok visszaszorítása érdekében, és a fenntartható üzleti gyakorlat, valamint termékek iránti igény is tovább nő. Ennek következtében a szervezetek arra kényszerülnek, hogy jobban odafigyeljenek milyen hatással vannak a biodiverzitásra, illetve – különösen az élelmiszer-szolgáltató szektorban – muszáj hogy törekedjenek a teljes értékláncban a műanyaghulladékok csökkentésére.
Tovább a cikkhez

Közös higiéniai standardokra van szükség

– A biztonságos ételkezelés alap kell hogy legyen.

Európa különböző részeiben igen eltérő a megközelítés a megtermelt és elfogyasztott élelmiszerek vonatkozásában. Van azonban egy terület, ahol szükség van az egységes hozzáállásra az élelmiszerek feldolgozására és kiszolgálására szolgáló intézményekben: a higiéniai standardoknál.Tovább a cikkhez

Így menjünk biztosra a konyhában

– Tippek a konyhaüzem higiéniai biztonsága érdekében.

Azt nyilván senki nem vonja kétségbe, hogy a konyhák takarítása fontos. De hogyan kellene végrehajtani és milyen gyakorisággal? És hogyan növelhető az alkalmazottak körében az élelmiszerhigiénia-tudatosság, melynek segítségével a személyi higiénia és a napi takarítás területén is javulás érhető el?

Az élelmiszergyártó és -szolgáltató iparágakban szigorú higiéniai előírásokat kell kielégíteni annak érdekében, hogy csökkenthessék az üzemekben a beszennyeződés kockázatát. Amint az üzemeltetési igazgatók jól tudják, a magas higiéniai színvonal megőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy az ügyfelek és a személyzet biztonságban legyen.
Tovább a cikkhez

A szuperagy leleplezi

– Mesterséges intelligencia segíti a kínai konyhákat.

Hamarosan tetten érhetőek lesznek azok a kínai séfek, akik dohányoznak a konyhában vagy nem mosnak kezet ételkészítés előtt. Mesterséges intelligencia buktathatja le őket.

A kínai Zhejiang tartományban levő Shaoxing nevű város hatóságai kifejlesztettek egy új rendszert, amely képes felismerni a nem megfelelő higiéniai szokásokat. Ezeket aztán kamerával felveszik, és elküldik egy mobileszközön át az illetékes adminisztrátornak.
Tovább a cikkhez

Zsebrobotot vethetnek be a szállodai bacik ellen

– A készülék tisztán tarthatja személyes területünket.

Az USA-ban vár szabadalomra az a robot, amelyet a szállodai felületek tisztítására és fertőtlenítésére fejlesztettek ki. Ígéretes képességei vannak.

A Ventur Studio cégtől származó zsebméretű CleanseBot készülék négy órát tud működni két újratöltés között. Fel van szerelve négy UV-C lámpával, és gyártója szerint a csírák, baktériumok és poratkák 99,99 százalékát képes elpusztítani.
Tovább a cikkhez

Öntisztuló falak a szállodában

– Enyhítettek a takarítók terhelésén.

Egy új szálloda Koppenhágában úgy segít csökkenteni a takarítók terheit, hogy „a vendégszobák megtisztítják önmagukat”.

A Hotel Ottilia személyzete a vendégszobák belső falát olyan antibakteriális permettel kezelte, amely közismerten hatékony a csírák és a penészgomba spórák ellen.
Tovább a cikkhez

A hotellánc már több millió darabnál jár

– Ahelyett hogy kidobnák, új szappant csinálnak a megmaradtakból.

A Hilton hotellánc csak tavaly október 15-ig, a kézmosás világnapjáig egymillió darab szappan újrahasznosítását végezte el. A lánc a szállodai vendégszobákban hátrahagyott szappandarabokból a Clean the World (tisztítsd meg a világot) mozgalommal összefogva készíttet újakat.

A Hilton márkanév alatt működő létesítmények – köztük az Embassy Suites, a Hilton Garden Inn, a Hampton by Hilton és az All Suites – már néhány éve részt vesznek a szaniter-újrafelhasználási projektekben.
Tovább a cikkhez

Felhőtlen szabadidőtöltés – kifogástalan környezet (X)

Tovább fogynak a hazai takarítócégek

– Az árbevételük és a dolgozói létszámuk viszont már növekszik.

Óvatos optimizmussal tekinthetünk a Magyarországon takarítással foglalkozó vállalkozások adataira, de jól kirajzolódnak a szektor gondjai is – nyilatkozta takarítópiaci áttekintésük kapcsán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere, Hantos Zoltán.

A működő cégek számának zsugorodása 2014 óta megállíthatatlannak tűnik a takarítóiparban. A tavalyi évben 542 darabbal kevesebb takarítási profilú vállalkozás működött az országban, mint 2014-ben.
Tovább a cikkhez

Tartós higiéniai védelem már a Combino villamosokon is

– A magyar fejlesztést már számos intézmény használja fertőzésmegelőzésre.

Egy ismert hazai fejlesztésnek köszönhetően – a mozgólépcsők gumikorlátjai és a metrószerelvények után – immár a Combino villamosokon is megtalálható az a különleges felületvédelmi bevonat, ami igazi paradigmaváltást jelent a nem kívánt vírusok és baktériumok elleni harcban.

A BKV Zrt. közlése szerint az alkalmazott bevonattal az utazóközönség számára olyan higiéniai környezetet biztosítanak, ahol védve vannak a különféle kórokozóktól. A korábbiakban már sikerrel használt bevonatot a Resysten Hungary Kft. vitte fel a villamosokra.
Tovább a cikkhez

Kórházakra lebontva is ki kell adni a kórházfertőzési adatokat

– A Kúria egyetértett a korábbi, jogerős ítélettel.

A közérdekű adatok nyilvánossága szorosan kapcsolódik a szabad véleménynyilvánításhoz való joghoz, vagyis ezen jogokat is felelősséggel kell gyakorolni. A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közötti csata eldőlt, a civil szervezet javára. A Kúria megerősítette, hogy ki kell adni kórházakra lebontva is a kórházfertőzési adatokat.

A Kúria 2019. június 5-én nyilvánosan kihirdetett határozata alapján, a kórházi fertőzésekre vonatkozó adatok kiadására (2014. és 2016. közötti adatok) indított perben (Pfv.IV. 20.993/2018.) az adatok kórházankénti bontásban kiadására kötelező jogerős ítéletet (amely egyidejűleg a személyes adatok felismerhetetlenné tételére feljogosította az alperest) hatályában fenntartotta.
Tovább a cikkhez

rhenus TU 446 hűtő-kenőanyag (X)

– Változó megmunkálási feladatokhoz és igényes anyagokhoz tervezve.

A Rhenus Lub termékei biztonságosan kezelhetőek, és egyszerű karbantartást tesznek lehetővé a felhasználók számára.

A korszerű gyártás azt jelenti, hogy változó megmunkálási műveletek során és igényes anyagok alkalmazása mellett mindig tökéletes eredmény születik. Ehhez megfelelő hűtő-kenőanyagra is szükség van. Ezért a Rhenus Lub, mint a kenőanyagok szakértője, a termékfejlesztés során mindig a felhasználó helyébe képzeli magát, hiszen csak így lehet felismerni és megoldásokra váltani az igényeket.

A rhenus TU 446 a legújabb fejlesztés. A vízzel keverhető hűtő-kenőanyagban megvan minden, ami a modern gyártásban érintett felhasználók számára fontos: megmunkálható alkatrészek és munkaanyagok széles skálája, valamint könnyű gyakorlati alkalmazhatóság. Az innovatív formula a költségcsökkentést is aktívan segíti túl azon, hogy rendkívül felhasználóbarát. Magyarországon a rhenus TU 446 forgalmazója az Ecool.


Tovább a cikkhez

Segítség vagy drága távirányítós játék a robotporszívó?

– Kétszer is érdemes meggondolni, vegyünk-e.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel közösen 46 (különböző hazai boltokban, webshopokban kapható) robotporszívót tesztelt laboratóriumban. Vizsgálták, hogy a gépek milyen jól távolítják el a morzsát, a port vagy a szöszöket, szálakat kemény padlóról és szőnyegről, valamint hogy mennyire jól tájékozódnak.

A teszt alapján úgy tűnik, hacsak nem tökéletesen minimalista lakásunk van, kétszer is érdemes meggondolni, hogy kiadunk-e akár több százezer forintot egy robotporszívóra, különben könnyen ott találjuk magunkat egy félig kitakarított lakással vagy drótokba gabalyodott porszívóval.
Tovább a cikkhez

Még mindig a nőkre hárul a munka java

– A korral javul a férfi-női együttműködés.

A magyar háztartások 95 százalékában minden bizonnyal idén is megtartották a tavaszi nagytakarítást, de az ilyenkor felmerülő feladatokat valószínűleg kevéssé osztották meg a családokban – ez derül ki legalábbis a Dyson magyar lakosság körében végzett online reprezentatív kutatásából. Kétszer annyi nő takarít ugyanis egyedül, mint férfi, és a nők mindössze 19 százalékának segít a partnere.

A „tavasz” és a „nagytakarítás” a legtöbb háztartásban ismerős szókapcsolat. A természet megújulásának időszakában sokakban feléled az igény, hogy otthonukat is felfrissítsék. A kutatás azt mutatja, hogy a tavaszi nagytakarítás nemcsak szokás, de hagyomány Magyarországon. Sőt, a férfi-női szerepek és a feladatok felosztása is még mindig hagyományos a legtöbb családban…
Tovább a cikkhez

Nem elég jól takarítani

– Az ügyfelekkel is kell tudni bánni.

A nagybetűs takarítás ma már nem elegendő ahhoz, hogy a szabadidős és vendéglátási intézményeket tisztán és biztonságosan lehessen tartani: a sikerhez a takarítószolgáltatóknak hozzáadott értéket kell kínálniuk, valamint pozitív ügyfélélményeket.

A mozik, sportcsarnokok, edzőtermek, hotelek, éttermek – valójában mindegyik létesítmény a szabadidős és vendéglátási szektorban – abban bíznak, hogy pozitív ügyfélélményeket kínálnak. Ezek végül is olyan helyek, ahol az emberek a családdal és a barátokkal ki akarnak kapcsolódni, ahol le tudnak engedni a munka után, és végső soron olyan helyek, ahol megnyugodnak, kikapcsolódnak és elszakadnak a külvilágtól.

Magától értetődik tehát, hogy ezeken a helyeken alapos és rendszeres takarításra van szükség. A tisztaság és higiénia magas színvonala nemcsak a biztonságot jelentheti az ügyfeleknek, de meghatározó tényező lehet a vállalkozás sikere szempontjából is. A gyenge élmény ugyanis abba az irányba befolyásolhatja az ügyfeleket, hogy ne menjenek többé vissza, ne ajánlják a helyet senkinek, vagy negatív bejegyzést írjanak a közösségi oldalakon.
Tovább a cikkhez

Készítsük fel a személyzetet a kihívásokra

– Egységes szemlélettel könnyebb lehet.

A mozitakarítás rettentő kihívás elé állítja még a legtapasztaltabb személyzetet is. Íme néhány ötlet, hogy könnyebb legyen megbirkózni vele.

Amikor egyszerre kell takarítanunk élelmiszer-előkészítő felületeket, kemény padlókat, szőnyegeket, vizesblokkokat, pénztárakat, előteret, nézőteret, stb. elengedhetetlennek láthatjuk, hogy számos különböző rendszert vásároljunk ahhoz, hogy elvégezhessük a mozi, azaz egyetlen objektum takarítását. Jobban járhatunk azonban, ha találunk egy olyan rendszert, amely az összes igényünket ki tudja elégíteni egymagában.
Tovább a cikkhez

Komplex szolgáltatás a jó benyomásért

– Hogy ne szakadjon meg a folyamatos jobbítás.

Így kínálja szolgáltatását egy színházakra és mozikra szakosodott cég az Egyesült Királyságban, számos speciális takarítási munkát is felvállalva.

A cikket jegyző vállalat már 25 éve dolgozik a takarítószektorban, világosan látja, hogy szükség van például ügyfélszolgálatra, és azt is, hogy az első benyomás a legfontosabb, valamint hogy ez akkor igaz leginkább, ha az ember a „szórakoztatóiparban” dolgozik. A cég szakemberei azt is megértik, hogy az ügyfél korszerű mozi- és multiplex-objektuma mint szabadidős és szórakoztató intézmény igen nagy forgalmú területeket foglal magában. Ilyen nagy forgalmú terület az épület bejárata, a folyosók, a mozinézőterek, a nyilvános toalettek és az élelmiszerárusító területek.
Tovább a cikkhez

Középpontban a hotelek és vendéglátóegységek tisztasága

– Szeptemberben Berlinben mutatkozik be a tisztítóipar.

A CMS Berlin 2019 szakmai kiállítás és vásár szeptember 24-től 27-ig lesz. Ezen belül az érdeklődők részt vehetnek majd egy gyakorlatias bemutatónapon, illetve fórumon is, ahol kiemelten a hotel- és vendéglátószektor takarítása és higiéniája lesz a téma.

A tisztaság meghatározó a vendégek jó közérzetéhez – mondják a szakmában. Ezért is van, hogy a CMS nemzetközi gyakorlati fórumán szeptember 25-én a takarítás és higiénia témájával különösen sokat foglalkoznak a hotel és vendéglátási szektor szemszögéből.
Tovább a cikkhez

Budapest Cleaning Show 2020

– Jövő októberben újra takarítóipari szakkiállítás.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) 2020. október 14-15-én ismét takarítóipari szakkiállítást szervez, Budapest Cleaning Show 2020 néven.

A magyarországi tisztítástechnológiai szolgáltató, gyártó- és forgalmazócégek hosszabb szünet után először 2016-ban, a TisztaShow-n mutatkoztak be újra, majd 2018-ban a megújult nevű Budapest Cleaning Show Szakkiállításon, ahol 3500 négyzetméteren 51 kiállító jelent meg. Az eseményre 1500 szakmai látogató volt kíváncsi.
Tovább a cikkhez

A MÁV szigorúbban ellenőrzi a kocsik tisztaságát

– Minden kocsinál elvégezték a kárpittisztítást.

Az utasoktól érkező, a kocsik szennyezettségére vonatkozó észrevételek miatt a MÁV elnök-vezérigazgatója utasítást adott ki, mely szerint fokozott figyelmet kell fordítani a kocsik külső és belső tisztítására a megfelelő szolgáltatási színvonal biztosítása és a komfortérzet javítása érdekében – írta az állami cég április végi sajtóközleményében.

A részletekről annyi derült még ki, hogy a vasúti kocsik takarítását és a minőségi követelmények betartását szigorúbban ellenőrzi a vasúttársaság azért, hogy az utasok számára érzékelhető legyen a nagyobb tisztaság a vonatok fedélzetén. Kijelentették továbbá, hogy a nyár elejéig minden személyszállító jármű üléskárpitját, függönyét és padlószőnyegét vegyszeresen megtisztítják. A kéthetente végzett emelt szintű tisztítások során pedig több figyelmet fordítanak az ülések, a fejtámlák, a csomagtartók, az ablakok, a feljáró lépcsők, az oldalfalak, a hulladékgyűjtők és a padlózat tisztán tartására is. Továbbra is naponta fertőtlenítik a kapaszkodókat, kilincseket és a mosdókat.
Tovább a cikkhez

Ezért hasznosak az alkalmazások

– A papír világában élő megrendelők is meggyőzhetőek.

Egyre több takarítási műveletet végeznek el digitális alkalmazások segítségével. Ezek az alkalmazások a vezetési információk széles skáláját képesek kínálni, beleértve a minőségi auditálást, a napi jelentéseket, az instant visszajelzéseket és a személyzet idejének és megjelenésének nyilvántartását. Az eCJ a technika egyik fejlesztőjét kérdezte az új lehetőségekről, és egy olyan takarítóvállalatot, amelynek vezetői jelentős előnyöket látnak az IT-megoldásokban.

A digitalizáció felkapott szakkifejezés lett a professzionális takarítószektorban az utóbbi évek során. Láttuk a robottakarítógépek megjelenését, az online géppark-irányítási szolgáltatásokat, az okos szaniteradagolókat – és folytathatnánk a listát tovább is. Az elérhető alkalmazásokból is hasonló bőség van, és ezek lehetővé teszik a vállalkozásoknak, hogy jobban meg tudják szervezni a munkaerőt, adatokat gyűjtsenek és javítsák az ügyfélnek nyújtott szolgáltatásokat.
Tovább a cikkhez

Állítsuk meg a terminál-betegséget

– A reptér-üzemeltetők tehetnek a fertőzések terjedése ellen.

Miközben a légiközlekedés forradalmasította a világot azáltal, hogy az utazás könnyebbé, és gyorsabbá vált, nem várt „mellékhatások” jelentkeztek. Ahogy egyre több ember szállt útra, a repterek a betegségek és vírusos fertőzések jelentős hordozóivá válhattak. Az utasok közötti továbbfertőzés ugyanis megkönnyíti, hogy a baktériumok néhány óra alatt globálisan mindenhova eljussanak.

Elképesztő, milyen rengeteg utas fordul meg a reptereken. 2017-ben a londoni Heathrow Airport eddigi legforgalmasabb évét jegyezte, naponta átlagosan 213.668 utas fordult meg náluk. A légiközlekedés kétségtelenül felpörgette a világ működését – segíti az embereket abban, hogy földrészeket átszelve végezzék üzleti tevékenységüket, üdülni menjenek, vagy meglátogassák barátaikat, családjukat, mindezt viszonylag rövid idő alatt. Azonban az, hogy az utazás egyre könnyebbé vált, és mind többen utaznak repülővel azt is jelenti, hogy a repterek a betegségek és vírusos fertőzések melegágyaivá válhatnak.
Tovább a cikkhez

Senkinek nem tűnt fel, hogy megspórolták a takarítást

– A brit légitársaság úgy véli, a kísérlet sikeres.

A British Airways új módon próbálta csökkenteni repülőgépei fordulóidejét – azt találták ki, hogy két járat között kihagyják a teljes takarítást. A teszt alatt úgy tűnt, a takarítás hiánya semmilyen panaszt nem okoz.

Az új, takarításmentes rendszert már tesztelték is – négynapos periódusban próbálták ki a London Heathrow reptér és Dublin közötti járatokon. Az ülések zsebében és a felső csomagtartókban talált összes szemetet a szokásos módon összeszedte a személyzet, úgy mint máskor.
Tovább a cikkhez

A világ legtisztább reptere

– Ahol a mindennél is többet tesznek a tisztaságért.

Az egyik japán repülőtér nemrég azzal került be az újságokba, hogy a személyzet egyik tagja éppen a csomagokat porolta le a csomagszállító szalagon. És ez csak egy példa azok sorából, amelyek azt mutatják, mennyire elkötelezettek a japán emberek környezetük fenntartása és tisztán tartása érdekében. Az eECJ tudósítója, meglátogatta a világ legtisztább repterét – a Haneda repteret Tokióban – hogy megtudja, mi a titkuk.

Futótűzként terjedt az interneten egy videofelvétel, amelyen az látszott, hogy egy ismeretlen légitársaság személyzetének női tagja éppen letörli a port a futószalagon továbbított csomagokról és bőröndökről. Ez a videó sokkoló ellentétben állt azokkal a felvételekkel, amelyek olyan reptéri csomagkezelőket mutatnak, akik a bőröndöket összevissza dobálják, és meglehetősen óvatlanul bánnak az emberek holmijával.
Tovább a cikkhez

Modern rabszolgaság

– A láncok ugyan nem látszanak, de vannak.

A modern rabszolgaság nagyon is aktuális téma az Egyesült Királyságban, a takarítószektorban, derült ki egy konferencián. Felkavaró sorok következnek.

A nemrég tartott The Cleaning Show kiállításon az egyik előadás a modern rabszolgaság témáját tárgyalta. Igénybe vették Ben Douglas-Jones QC (Queen’s Counsel, bizonyos fajta angol ügyvéd) és jogász kollégáinak szakértelmét, hogy bemutassák, milyen hatásai lehetnek a modern rabszolgaságnak a takarítási és épületüzemeltetési szektorra.
Tovább a cikkhez

Legyen garancia a takarítás minőségére

– Kulcsszerepben a képzett ellenőrök.

Mutatjuk, mit tud a holland-belga VSR-KMS objektív minőségellenőrzési rendszer és mire használható.

Kevés olyan vállalat van manapság, amely a takarítást saját maga végzi el a saját objektumán. Ezt a munkát ma már inkább kiadják szerződésbe a hivatásosoknak; pl. egy takarítócégnek, aki az ügyféllel megállapodott takarítási munkatervet követi. A megállapodásban általában rögzítik, hogy mit kell megtisztítani és milyen gyakorisággal, de előfordul az is, hogy egyszerűen csak a kívánt eredményt tüntetik fel.
Tovább a cikkhez

Több mint takarítás, inkább kitüntetés

– Egy megbecsült takarítási feladat, mely mosolyt csal az arcokra.

Szélesen mosolyog az a két nő, akiket a dániai Aarhus Cathedral templom oltárképének megtisztításával bíztak meg 2018-ban. Mi több, igazán nagy megbecsülésnek tartják, hogy ők tisztíthatják meg a több mint ötszáz éves képet a 11 éves portól.

Nem tudom, vannak-e akik igazán szeretnének port törölni olyan helyeken, amelyek valóban nagyon piszkosak – ezzel a felütéssel kezdte a dán televízió TV2 hírcsatornájának riportere az oltárkép-takarításról készített tudósítást. Majd rögtön hozzátette: a két nő, akikre rábízták az oltárkép takarítását úgy érzi, végre olyan munkát végezhetnek, amelyre már nagyon régóta vártak.
Tovább a cikkhez

Szuper fejlett technikájú toalettek kontra guggolósok

– Komfortszobává alakítják a WC-ket.

Japánban a mosdók szent területnek számítanak, legyen szó irodai toalettről, vagy csak egy egyszerű nyilvános WC-ről a parkban. És annak ellenére, hogy már most is kiválóak a WC-ik, a japánok továbbra is beruháznak új technológiákba, amivel a takarítók munkáját is jelentősen könnyítik.

Hogy Japánban a mosdók szent területek, az talán történelmi okokra vezethető vissza, de gyakorlati indoka is lehet. Az emberek saját testük ápolását mindennapi életük fontos részének tekintik, akár az otthonukban, akár egy étteremben, vagy azon a helyen, ahol valószínűleg életük legnagyobb részét eltöltik: a munkában.
Tovább a cikkhez

Olyan alap lesz az okostelefon, mint a takarítókocsi

– Az alkalmazások megkönnyíthetik a takarítók életét is.

Ma már gyakorlatilag mindenkinek van okostelefonja, ezeket a mindenütt jelen levő készülékeket mindenre felhasználják a kommunikációtól a játékprogramokon és információgyűjtésen át a navigációig. De nézzük, milyen mélyen hatoltak be a kütyük a takarítás világába.

Pillantsunk körül bármelyik vasúti kocsiban, bevásárlóközpontban, buszon, utcán vagy várószobában. Mit látunk? Az emberek legalább a fele okostelefonjával babrál. Néhányan zenét hallgatnak, mások játszanak rajta, videóklipeket néznek, közösségimédia-oldalakat látogatnak vagy barátaikkal kommunikálnak.
Tovább a cikkhez

Tartalomjegyzék 2019 nyári

– A TTT magazin 2019 nyári számának tartalma – megjelent június 24-én!

Kedves Olvasó! Tisztelt Takarítószakma!

Kulturális intézmények, uszodák, fürdők, wellness- és sportlétesítmények takarításért felelős vezetői, létesítménygazdák!Itt a nyár, a meleg, a kikapcsolódás, lazítás, pihenés egyik hagyományos időszaka. Ilyenkor szeretünk a hűsölés miatt strandra, fürdőbe menni, úszni, vagy más sportot űzni, beülni egy légkondicionált moziba, elandalodni egy jó kis filmen, beülni este egy színházi előadásra, stb. Mindegy, hogy milyen szórakozásról, kikapcsolódásról van szó, szeretjük azt, ha lazítás közben tiszta, biztonságos környezetben lehetünk. Ebben a témában készültünk sok cikkel, egészen sokféle megközelítésben. Jönnek az újdonságok, ismertetünk elemzéseket, bemutatunk újszerű technikai megoldásokat, olvashatnak rövid színes híreket, némelyiket talán viccesnek fogják találni, és beszámolunk a várható szakmai eseményekről is.

Kívánok mindenkinek kellemes nyarat, kikapcsolódást, és jó olvasást!


Tovább a cikkhez

A takarítógép-bérlés előnyei (X)

Az Interclean legnagyobb húzása (X)

– Április 10-12-én Isztambulon volt a világ szeme.

A 2019-es Interclean Isztambul találkozó új kapcsolatok megteremtésére és a legújabb innovációk megismerésére biztosított lehetőséget a régió takarítóipara számára.

A kiállítás több mint 2500 látogatót vonzott 81 országból. Az eddigi show-khoz képest 33 százalékkal nőtt a nemzetközi látogatók száma, akik így találkozhattak potenciális üzleti partnerekkel és meg tudták erősíteni márkanevüket a piacon.
Tovább a cikkhez

Egy készülék, amely megmutatja a takarítás hibáit

– Ha objektíven szeretné mérni a takarítás minőségét.

A takarítás eredményének mérése nem egyszerű feladat. Legegyszerűbben szemrevételezéssel dönthetjük el, hogy valami tiszta-e vagy sem. A szabad szemmel látható tisztaság azonban nem egyenlő a mikrobiológiai tisztasággal. Szóba jöhet még a mikrobiológiai mérés, csakhogy az időigényes. Szerencsére van már olyan egyszerűen használható, gyors és pontos mérést biztosító készülék, amely megoldást jelent a tisztaság mérésére.

Napjainkban a takarítást és a tisztítást végző szakembereknek, vállalkozásoknak egyre nagyobb kihívást jelent a mikrobák (baktériumok, gombák, vírusok stb.) távoltartása.
Tovább a cikkhez

Hatalmas változást hozhatnak a jó bacik

– A gyerekek és a takarítók, és bolygónk miatt kellene váltani.

A szerző elmagyarázza, milyen előnyei lehetnek, ha baktériumos megoldásokat alkalmazunk az iskolai intézmények takarításánál.

A változás korunk egyik legfontosabb jellemzője, a helyes katalizátorral pedig bármelyik iparág képes fejlődni. Sir David Attenborough a Blue Planet (kék bolygó) TV-programmal irányította rá a közvélemény figyelmét arra a növekvő veszélyre, amit az ökológiai rendszereket pusztító műanyag-szennyeződések okoznak a világ óceánjaiban. Azt mondják, ez is hozzájárulhatott, hogy kezdünk ráébredni, a műanyag használatát vissza kell szorítani.
Tovább a cikkhez

Harc a zsírhegyek ellen

– Hogyan előzzük meg a dugulást?

Amikor egy iskolában elzáródik a csatorna, az átfogó zavart okozhat, különösen, ha emiatt be is kell zárni az intézményt. De hogyan lehet elkerülni, hogy dugulások, vagy más lefolyóproblémák legyenek? Tippek.

A csatornaelzáródások és a szennyvízzel kapcsolatos problémák az iskolai üzemzavarok szinte leggyakoribb okai. Az ilyesmi emberek százait érintheti, akik az oktatási intézményekben tanulnak és dolgoznak, nem említve a kisebb tanulók szüleit, akiknek alternatív gyermekmegőrzési és -gondozási megoldásokat kell találniuk.
Tovább a cikkhez

A gépesítés bejött

– Sikerült megtalálni a takarítási kihívásokra e megfelelő választ.

Az amerikai Carnegie Mellon University egyetem professzora, Paul Lawrence hisz abban, hogy a kihívásokat felvillantó, és azok kezelését tárgyaló esettanulmányokból igenis tanulhatunk. Egyetértek vele.

Gyakran megesik, hogy amikor egy szövegkönyvben, vagy szakmai kiadványban olvasunk egy cikket, az oktatási anyagként van megírva. A professzor szerint az esettanulmány ettől abban tér el, hogy a valósággal foglalkozik.
Tovább a cikkhez

Ha kevés a takarító, ki takarítson?

– Fogják be az oktatókat a saját termük takarítására?

Túl kevés takarító volt a Glasgow Egyetemen, ezért a hírek szerint az előadókat is bevonták a tisztaság fenntartásába. Arra kötelezték őket, hogy saját osztálytermeiket saját maguk takarítsák. A Trade union Unite (szakszervezeti egyesülés) állítása szerint a Glasgow Egyetemen először úgy akarták orvosolni a takarítóhiányt, hogy a meglévő munkatársakra akartak nagyobb terhet tenni. Vagyis néhány takarítódolgozót arra akartak kötelezni, hogy két vagy három ember munkáját végezzék el.

Könnyen belátható, hogy ez olyan gyakorlat lenne, ami növelné a személyzetet terhelését, a stresszt. A szakszervezet képviselői erre megkeresték a takarítók főnökeit, hogy jobb feltételeket harcoljanak ki nekik. Többek között azt kérték, adjanak több időt a takarítószemélyzetnek, hogy a campus épületeiben elfogadhatóbb színvonalú takarítást tudjanak végezni.
Tovább a cikkhez

Így NE jutalmazzuk a munkát

– Hogyan építsünk fel termelőképes személyzetet és mivel motiváljunk.

Mit tegyünk annak érdekében, hogy meglévő dolgozóinkat mindinkább munkára inspiráljuk, és minél jobb eredményt, vagyis nagyobb termelékenységet érjünk el? Én így látom.

Talán különválaszthatjuk a vállalkozói, és a költségvetésben dolgozókkal kapcsolatos tapasztalatokat. Keserűen látom, hogy a költségvetési intézmények a központilag meghatározott bérbesorolási törvényekkel tulajdonképpen befagyasztják a munkavállalók aktivitását. Így kevés náluk a motivációra ösztönző lehetőség. De ugyanezt látom a versenyszférában is.
Tovább a cikkhez

Drónokat és spéci tisztítást vetnek be

– Az a jó, amikor ragyognak a napelemtáblák.

Régóta él az a meggyőződés, hogy a napelemtáblák gyakorlatilag nem igényelnek karbantartást vagy tisztítást, hogy kvázi öntisztulnak. Pedig nem ez a helyzet.Tovább a cikkhez

A takarítás olyan káros lehet, mint a dohányzás

– Egy kutatás szerint a szórflakonokkal nem árt óvatosnak lenni.

Az eCJ’s skandináv tudósítója rossz híreket hozott Norvégiából: „a takarítás ugyanolyan káros lehet a tüdőnkre, mint a dohányzás”. Azonban pozitív befejezést ad.

A tavasz a levegőben van. De ugyanígy ott vannak azok a kis részecskék is, amelyek forrását a tisztítószerek jelentik. Így, ha arra gondolunk, hogy alapos tavaszi takarítást végzünk az otthonunkban, azt kétszer is gondoljuk meg.
Tovább a cikkhez

Rengetegen vásárolnának környezetbarát tisztítószert

– A gond az, hogy nem tudják hol és hogyan szerezhetik be.

A környezettudatos háztartási vegyszerhasználatról végzett országos felmérést a TVE. A kutatás két körben folyt: országos reprezentatív mintán, illetve az egyesület támogatói és követői között, akiknél már meghonosodott a környezettudatos szemlélet.Tovább a cikkhez

Nyelek, kontra létrák

– Hogyan lehet biztonságosabb a magasban végzett munka?

Az ablaktisztítás kockázatos tevékenység – gyakran kell magasban dolgozni, és nehéz eszközöket kezelni. A gyártókat kérdezték, hogyan segítik termékeik, hogy biztonságosabb legyen a tevékenység.

Az ablaktisztítást valaha majdnem lehetetlen volt úgy elvégezni, hogy ne kockáztatták volna a dolgozók az életüket, vagy valamelyik végtagjuk épségét. Hosszú létrákat kellett felállítaniuk, néha kavicsos, vagy egyenetlen talajon. Utána az ablaktisztítóknak fel kellett ezekre mászni, és veszélyes helyzetekben kuporogni a létra tetején, nagy erőfeszítéssel nyújtózkodni, hogy elérjék a sarkokat is. Elég volt egyetlen rossz mozdulat, és leeshettek, megsérülhettek, megbénulhattak – akár meg is halhattak.

A feladat ma már általában sokkal biztonságosabban végezhető el, hiszen a létrák használata csak bizonyos magasság alatt megengedett. Ennél magasabb helyeken a az ablakokat bölcsőről kell megtisztítani, vagy alpinista hám segítségével. De ami még jobb, az ablaktisztítást a földről is el lehet végezni, víztáplálásos nyelek alkalmazásával. Azonban ez a munkavégzés is okozhat sérüléseket, hiszen a nyelek nehezek és esetlenek lehetnek, ami fizikailag megterheli a gerincet és a karokat.
Tovább a cikkhez

Veszélyesek lehetnek a nyilvános WC-k szappanjai?

– Szuperbacik telepedhetnek meg az adagolókban.

Az arizonai egyetemen elvégzett tesztek azt sejtetik, hogy a szappanadagolók potenciálisan veszélyes baktériumokat tartalmazhatnak.

Egy amerikai csíraspecialista, Dr. Charles Gerba 296 közétkeztetési intézmény mosdójában elemezte a szappanadagolókat Arizona, Ohio és New Jersey államokban. Ennek során meg kellett állapítania, hogy a mosdók több mint 15 százalékánál a teszt pozitív lett olyan veszélyes baktériumokra, mint az E. coli és a szalmonella.
Tovább a cikkhez

A seprés hat kihívása

– Jó lenne-e, ha egy seprőgép szét is válogatná a szemetet?

Por, kövek, darabos szemét, levelek, papírpoharak, üvegcserepek, eldobott kartondobozok – ez csak néhány azok közül a tárgyak közül, amelyeket egy seprőgépnek fel kell szednie. Valódi kihívásnak tűnik a hulladékok ilyen széles választékának eltávolítása. No és tudniuk kell-e a seprőgépeknek különbséget tenniük mindezek között a hulladékfajták között?

A legtöbb takarítógép meglehetősen specifikus feladatokat végez el, de van egy kivétel. A porszívónak például az a dolga, hogy felszívja a port és a pelyheket a padlóról. A nagynyomású mosó feladata eltávolítani a szennyeződéseket és a zsíros koszt a falakról és egyéb felületekről a víz energiája segítségével. A súrolóautomatának pedig a padlót kell alaposan megtisztítania, majd eléggé szárazon hagynia az azonnali használatba vételhez.
Tovább a cikkhez

Birkákra bízzák Bécsben a fűnyírást

– Természetes fűnyírók.

Jóárasították a fűnyírást Bécsben és még öko és bio is.

Bécs talált egy kimondottan öko és mindemellett olcsó módszert a Duna-sziget füves területeinek karbantartására. Nagy fogyasztású fűnyírógépek helyett májustól ugyanis egy birkanyáj fogja lelegelni a pázsitot a bécsiek kedvenc pihenőhelyén.
Tovább a cikkhez

Milyen lesz a takarítás 2028-ban?

– [header]– Szükség lesz még 10 év múlva takarítókra?

Mennyit fejlődtek a takarítóipar digitális, technikai megoldásai az elmúlt 10 évben? No és milyen változásokat fogunk látni a következő 10 év során? Jöjjön egy kis időutazás.

Ha csak mindössze 10 évet megyünk vissza az időben, bizonyára meglepődünk azon, mennyire fejletlen volt a technika azzal összehasonlítva, amilyen a mai.

Na és el tudjuk azt képzelni, hogy újabb 10 év múlva milyen menő kütyük fogják szuperszolgáltatássá varázsolni a takarítást? Vannak, akik már a jövőbe látnak.
Tovább a cikkhez

Miért jó az újrahasznosított WC-papír

– Újrahasznosítási Világnap.

A Lucart kimutatta Az EPD-elemzésre alapozva, hogy újrahasznosított WC-papírral 80%-nyi megújuló erőforrást és 38%-nyi vizet lehet megtakarítani. Ez évi 5 millió köbméternyi víz és 400 ezer tonna faanyag megtakarítását jelentené.Tovább a cikkhez

A KÖLTSÉGEKEN SPÓROLJON, NE A TISZTASÁGON! (X)

Programajánló

– A takarító szakma legfontosabb eseményei 2019-ben

A takarító szakma legfontosabb eseményei 2019-benTovább a cikkhez

Bérek, juttatások, adózás, takarítási óradíj

– Változik a takarítási szabvány is.

Ismét emelkedett a minimálbér és bérminimum, nem változott a bér adózása, a cafeteriájé viszont igen, és megjelentette a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) a 2019-re általa ajánlott takarítási óradíjakat. Aki takarítással foglalkozik, és aki takarítást rendel meg, annak is fontos számok következnek.

2019. január elsejétől megint emelkedtek a legkisebb bérek.
Tovább a cikkhez

5 tipp az influenza megelőzésére

– Takarítócégek és épületüzemeltetők figyelmébe.

Hogyan lehet megelőzni, hogy egy intézményben felüsse a fejét az influenza, és mit lehet tenni a járvány féken tartására, ha már vannak betegek?

Az amerikai Járványkontroll és -megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) szerint 2018 október 1-e óta több, mint 15 millióan kapták el az influenzát és ebből 186 ezren kerültek kórházba. A február tipikusan az influenzaszezon legveszélyesebb időszaka, habár megbetegedések még májusban is előfordulhatnak.
Tovább a cikkhez

Hogy ne legyen veszélyben a munka

– Az irodák tisztántartása megemelheti a termelékenységet.

Egy rendetlen iroda egészségtelen és kellemetlen légkört teremthet a munkahelyen. A termeléknységet is akadályozni fogja, mert az alkalmazottak elégedetlenné válnak.

A rendetlen munkakörnyezet az is jelentheti, hogy a dolgozók rutinszerűen veszélyeztetik a munka minőségét. Ha a szőnyegek régiek és a színeik elkoptak a használat és a kosz miatt, akkor negatív hatással lehetnek a leendő ügyfelekre.
Tovább a cikkhez

Átszabták a munkáltatói adókedvezményeket

– Változásokat hozott az új szochotörvény.

A kormány a vállalkozások segítésére hivatkozva megváltoztatta 2019-től a szociális hozzájárulási adó (szocho) kedvezményrendszerét, amit az új szochotörvényben rögzítettek. Ez a takarítócégeknek is érdekes lehet. Összefoglaltam a lényeget és a kétségeket.

Egyelőre nem folytatódik a munkáltatók által fizetendő szociális hozzájárulási adó mérséklése, vagyis januártól maradt 19,5 százalékos a szocho, és a beígért 2 százalékos csökkentés sem biztos a második félévtől. Ahhoz, hogy júliustól ismét olvadjon a vállalkozások által a foglalkoztatottak után fizetendő adó, az kell, hogy a reálkeresetek legalább 6 százalékkal nőjenek.
Tovább a cikkhez

Ezért muszáj tudnod, miért kapod a pénzt

– Ha úgy érzed, hogy nem mennek simán a dolgaid.

Miként lehet a szervezés eszközével túllendülni a béremelés-áremelés-szolgáltatásmegtartás 22-es csapdáján és egyben a korábbinál jobban motiválni és megtartani a dolgozóinkat? Hidd el, nem lehetetlen, hogy mindenki jól jöjjön ki ebből a szorult helyzetből: a megrendelő, te, mint vállalkozó, és a dolgozód is.

Régen szólaltam meg, melynektöbb oka van. Biztos Te is észrevetted, hogy az elmúlt 1,5-2 évben a munkaerőpiacon, és különösen a takarítópiacon nagy átrendeződés ment végbe. Az első és legfontosabb, amiért nem fogtam tollat az elmúlt időszakban, az az, hogy kivártam...

Persze közben nem voltam tétlen, ami a munkát illeti. Egy felmérési programot hajtottam végre, amivel bizony elment egy csomó idő. Miért is jó, ha csinál az ember egy felmérést és a végén kezében tarthatja az eredményt? Először is, mert megtudhatja mit szeretne a piac, hol szorít a cipő, hol leledzik a gödör alja… és persze közben megismerheti azokat a módszereket, megoldásokat is, amiket eddig a szolgáltatószféra adott a problémákra. Vagyis közelebbről, mélyebben meg lehet így ismerni a piacot, amin mindnyájan dolgozunk.
Tovább a cikkhez

A „köszönöm” ereje

– A takarítóknak is kell az elismerés.

Az Egyesült Királyság tudósítója a tavaly októberi „köszönet a takarítóknak nap” kapcsán úgy látja, talán idővel el lehet törölni a stigmát.

Az Egyesült Királyságban sokan csak az utóbbi időkben ismerték fel, hogy a takarítóteameknek milyen fontos szerepük van az életünkben.

Ebben minden bizonnyal szerepe volt az októberben náluk egy hónapig reflektorfénybe állított úgynevezett „köszönet a takarítóknak napnak” (Thank your Cleaner Day) is.
Tovább a cikkhez

Nem kötelező, de mindenki érdeke

– Ha már van nyilvános WC, a női szemetes sem hiányozhat.

Az önkormányzatok részéről nagyobb figyelmet érdemelnének a nyilvános toalettekben levő szaniterhulladék-gyűjtő edények, így nyilatkozott a Homeless Period Belfast jótékonysági alapítvány Észak-Írországban, amely a hajléktalan nők számára adományoz higiéniai termékeket.

A Homeless Period Belfast azt követően adott be panaszt a hatósághoz, hogy kiderült, az egyik városi tanács nem helyezett el szaniterhulladék-gyűjtő edényeket a hozzá tartozó 31 nyilvános WC közül egyikben sem. Ezt azzal az indokolták, hogy nincs „semmilyen törvényi kötelezettségük” rá.
Tovább a cikkhez

Takarítónő a lift fogságában

– Egész hétvégére a milliárdos New York-i házának liftjében ragadt a bejárónője.

A tűzoltók szabadítottak ki hétfőn egy női háztartási alkalmazottat egy milliárdos bankár manhattani házából. A bejárónő a liftben ragadt, egy egész hétvégére.Tovább a cikkhez

Mitől termelékeny a padlócsiszolás?

– Mit vár el leginkább a megrendelő?

Idő és fáradság, hogy a csiszolt padlót szép állapotban tartsuk. A szerző azt vizsgálta, hogyan lehet ezt megvalósítani termelékenyen anélkül, hogy a padlót hosszabb időre kivonnánk a használatból.

Megőrizni a csiszolt padló magas fényét időigényes feladat lehet, de akkor is törekedni kell rá, hiszen egyetlen üzleti, vagy nyilvános intézmény sem képes jól funkcionálni, ha padlófelületei nincsenek rendben tartva. Elengedhetetlen továbbá, hogy minden padlófényező műveletet gyorsan és hatékonyan végezzenek el, hogy minél kevesebb ideig kelljen elzárni a forgalom elől a karbantartásba bevont területeket.
Tovább a cikkhez

Lapozható pdf (pl.: céges katalógus, magazin, stb.)

Ár: 2000 Ft

Leírás: Vállaljuk lapozható pdf-ek elkészítését. Ha már maga a pdf kész, akkor oldalanként 2000 Ft az átalakítás. Ha magukat a pdf-eket is el kell készíteni, akkor kérjen külön ajánlatot. Vállaljuk a megtervezést, logótervezést, kisarculat-tervezést, kiadványtervezést.

TTT-online-magazin előfizetés

Ár: 3000 Ft

Leírás:Az összes jelszóval védett tartalmat olvashatja a www.tisztatertechnologia.hu-n, már azelőtt is, hogy a TTT-pdf-magazin megjelenne.

Tartalom: szakmai hírek, újdonságok, vélemények, interjúk, riportok, esettanulmányok, takarítási problémák és megoldásaik, stb.

Az online előfizetés megrendelhető a kiadónál (Tamásné szabó Zsuzsanna e.v.).

TTT-pdf-magazin regisztráció

Ár: ingyenes

Leírás:

Csak regisztrálnia kell, és onnantól kezdve önt is értesítjük e-mailben, amikor megjelent a következő TTT-pdf-magazin. Kérjük, jelölje meg, takarítással, forgalmazással foglalkozik-e, ha pedig valamilyen létesítmény képviselője, akkor azt írja meg, milyen típusú épületről van szó.

Apróhirdetés a www.tisztatertechnologia.hu oldalon

Ár: 5000 Ft

Leírás:

Ha takarítógépeket, eszközöket, egyéb takarításhoz szükséges dolgokat vásárolna, vagy eladna, akkor azt az Apróhirdetés rovatban közölheti. A hirdetés díja egy hónapra vonatkozik. A megrendelés fülre kattintva a megjegyzés rovatba írja be, milyen szöveggel szeretné megjelentetni a hirdetését!

Álláshirdetés a www.tisztatertechnologia.hu oldalon

Ár: ingyenes

Leírás:

Állást keresők és állást kínálók hirdetéseit díjmentesen jelentetjük meg az oldalon, az Álláshirdetés rovatban! A megrendelés fülre kattintva a megjegyzés rovatba írja be, milyen szöveggel szeretné megjelentetni a hirdetését!

Tisztítás-technológia c. könyv

Ár: 6000 Ft

Leírás:

Bogdán Tibor, Csordás Tamás és Pataki László: Tisztítás-technológia 2014

Könyvünk a tisztítás-technológiai szakma elméleti és gyakorlati képzéséhez nyújt szakmai és módszertani útmutatót, és ajánljuk szakembereknek is hivatásuk gyakorlásához. Azokat az alapvető matematikai, fizikai, kémiai és szakmai törvényszerűségeket ismertetjük benne, melyek a szakma magas szintű gyakorlásához szükségesek. Több évtizedes gyakorlati és elméleti tapasztalatainkat összegyűjtve, elemezve és szakmai elhivatottságtól vezérelve tesszük közkinccsé a könyvben.
Ajánljuk mindenkinek, aki a tisztítás-technológiai vagy létesítmény-gazdálkodási iparban tevékenykedik, azért, hogy eredményesebb és sikeresebb legyen. A könyv nyelvezete szakmailag kifogásolhatatlan, de közérthető, vagyis tanuló- és olvasóbarát.
A könyv írása közben törekedtünk megfogalmazni az épített és természeti környezet megóvásának fontosságát. Ezért minden esetben hangsúlyoztuk a kezelőszerek helyes használatának illetve a technológiai fegyelem betartásának jelentőségét.
A könyv három részből áll. Az elsőben a tisztítás-technológiai szakmában előforduló kockázatokkal, tisztasági szintekkel, a tisztítás-technológiai törvényszerűségeivel, hatásmechanizmusaival, a technológiai fegyelemmel és a piktogramokkal foglalkozunk. A második részben a tisztítás-technológiához szükséges háttérismereteket foglaljuk össze. S a könyv harmadik részében szót ejtünk a környezettudatosságról, a normákról, az ergonómiáról továbbá az alkalmazástechnikai módszereket mutatjuk be. Az olvasó számos ábrát, rajzot, piktogramot, táblázatot és fotót talál a könyvben, melyek mind a jobb megértést segítik. Második, bővített kiadás, 345 oldal. ISBN: 9789630838672
Postázási költség: Kb. 1320 Ft.

2017-től a könyvet Bogdán Tibortól kérje. Tel: +3630/921-7089 e-mail: bogdantibor2@gmail.com

Durbák Ildikó: Haristum c. könyv

Ár: 1490 Ft

Leírás:

"Egyre gyakrabban lobbannak fel a lángok Budapesten. Mintha a tűz tudatos lény lenne. Vagy netán valaki irányítja? A fiatal tűzoltónak, Áronnak rémálmai vannak, megmagyarázhatatlan dolgok történnek vele. Eddig két lábbal állt a földön, de egyre inkább meginog a materializmusa, a természetfeletti betör az életébe. Lesz-e elég ereje, hogy megbirkózzon azzal, amit megtud magáról és a világról? Megtalálhatja a boldogságot és a szerelmet? Megtörténhet valaha, hogy a fekete fehérré válik, és a gonosz megpróbál jót tenni? És vajon bocsánatot nyerhetnek a múlt bűnei?"

Könnyed olvasmány, tökéletes ajándék! Lepje meg szeretteit egy izgalmas, lebilincselő regénnyel.

A postaköltséget a megrendelő fizeti.
ISBN: 978-963-12-1070-5

Cégnév:

Számlázási cím:

Postázási cím:

E-mail:

Telefonszám:

Ügyintező neve:

Megjegyzés:Külföldön is rendet tesz a magyar start-up

– Közép-Európában terjeszkedik az ország legnagyobb online takarítószolgálata

Nemzetközi vizekre evezve terjeszkedik az ország egyik legdinamikusabban fejlődő start-upja, a Rendi.hu. A Magyar Fejlesztési Bank csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő növekedési befektetési programján keresztül 800.000 euró (247 millió forint) tőkével járul a Rendi nemzetközi terjeszkedéséhez. A 2018-as év nagyszabású tervei között kiemelt szerepet kap a nemzetközi terjeszkedés, első lépésként a közép-kelet-európai régióra fókuszál a vállalat.
- Az itthon jól bevált, kapacitás megosztáson alapuló sharing economy üzleti modellt fogjuk alkalmazni a V4-ek térségében: Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban. Terveink ambiciózusak, célunk 2020 végére a négy országban együttvéve a havi 35 ezer megrendelés elérése – mondta el Csillik Timur, a cég ügyvezető igazgatója. A támogatás fennmaradó részét a start-up hazai és nemzetközi versenyképességének növelésére fordítja.


Tovább

Év Vállalkozója 2016

- három takarítócég-vezető is van a kitüntetettek között

Megvannak az Év Vállalkozója díj 2016-os kitüntetettjei, akik között a takarítóipar is képviseltette magát.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) ajánlására nyerte el a díjat a A Porminus Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Béla.

A Somogy megyei VOSZ ajánlásával pedig a Kristály-Mix Kft. vezérigazgatója , illetve tulajdonosa, Antal Mihályné, és Samu Attila.

Mindhárman évtizedek óta a szakmában dolgoznak.

A Tiszta Tér Technológia magazin gratulál a díjakhoz!

Tovább

Jelentős cégfelvásárlás a magyar piacon

Az olasz cégcsoport holdingvállalatán, a Lucart Spa-n keresztül vette meg a Bokk Paper Kft-t.

Tovább

Megvan az első deklaráltan zölden takarító cég!

-– mérföldkő a magyar takarítóiparban

Elsőként nyerte el Magyarországon takarítócég a Környezetbarát Szolgáltatás nemzeti ökocímkét, amely igazolja, hogy takarítási tevékenységük az adott helyen környezetbarát. A Future FM Zrt. 2015. július 24-én „Irodatakarítás a Tata Consultancy Services Ltd. magyarországi irodájában” címen nyújtott be pályázatot a „Környezetbarát Szolgáltatás” minősítésre és a védjegyhasználati jog elnyerésére.

Tovább

Rendi lett a HelpyRend, rendelésre: új névvel dübörög tovább a trendi startup

Az első magyar online takarítás-közvetítő saját felmérésének eredménye alapján áprilistól új néven kínálja szolgáltatásait. A hazai alapítású, Magyarországon működő startup a könnyebb beazonosítás miatt döntött a Rendi név mellett.

Tovább

Egymilliárdos takarítási megrendelés

- ennyiért takarítja a MÁV állomásokat a Jánosik Kft. konzorciuma

A Jánosik és Társai Kft. és stratégiai partnerének konzorciuma nyerte el Délkelet-Magyarország területén és Budapest egy részén a MÁV állomások tisztán tartására és rendbetételére kiírt, évi egymilliárd forintos közbeszerzési pályázatot - közölte a takarítási üzletágban piacvezető cég tulajdonosa az MTI-vel.

Tovább

Környezetbarát takarítási szolgáltatás

- A Future FM Zrt. elsőként nyerte el az ökocímkét

A Future FM Zrt. elsőként nyerte el a környezetbarát takarítási szolgáltatás nemzeti ökocímkéjét, ami hivatott igazolni Magyarországon a termékek és szolgáltatások környezetbarát voltát. A nyertes pályázó szolgáltatása a Tata Consultancy Services Ltd. magyarországi irodájában valósult meg. A védjegyelnyerést igazoló tanúsítvány ünnepélyes átadása is itt történt.

Tovább

A Henkel teljesítette a 2014. évi pénzügyi célokat

— Jó teljesítmény egy kihívásokkal teli környezetben

Az árbevétel 0,4 százalékkal 16,428 milliárd euróra nőtt (szerves növekedés: +3,4 százalék)
Az üzemi eredmény* 2,9 százalékkal 2,588 milliárd euróra nőtt
Az árbevétel-arányos megtérülés* (EBIT-marzs) 0,4 százalékponttal 15,8 százalékra emelkedett
Az elsőbbségi részvények hozama* (EPS) 7,6 százalékkal 4,38 euróra nőtt
A javasolt osztalék 7,4 százalékkal, elsőbbségi részvényenként 1,31 euróra nőtt

Tovább

Számlázás 2015-től

- adminisztráció-csökkentés jeligére

Kedves Olvasóink! Már régóta szerettük volna, de az idén meg is léptük: átálltunk az online számlázásra.

Tovább

Ők lettek az év üzemeltetője!

- 8 kategóriában összesen 9 díjat osztottak ki az „Év Irodája” versenyen

Az Év Irodája verseny idei díjátadó gáláját a Budapest Music Centerben tartották meg február 5-én. A neves szakemberekből álló zsűri 8 kategóriában összesen 9 díjat osztott ki – írta realista.hu.

Tovább

COMFORT Burkolattechnika Szakkiállítás és Konferencia

- Ahol február 21-én középpontban a takarítás!

A budapesti Syma Rendezvényközpontban tartják 2014 február 19-21 között a Burkolattechnika Szakkiállítást. Ennek zárónapján „műsoron lesz” a takarítás is. Íme, milyen programra számíthat, aki kilátogat:

Tovább

Díjat kapott a takarítócég vezetője

- Pintér Zoltán 2013-ban az Év Vállalkozója lett

Tavaly december 6-án tizenegyedik alkalommal adták át a magyar szellemi élet kiemelkedő képviselőinek a Prima Primissima díjat, és a vállalkozói szférában az Év Vállalkozója díjakat.

Tovább

Új vezető a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézeténél

- a cég 1500 takarítót fog kiképezni az idén, már az új OKJ szerint

A Tisztítás-technológiai Tudományok Intézet Kft. alapítója, Ritz Tibor blogján számolt be róla, hogy decemberben átalakították a céget. Hogy miért kellett alapjaiban átszervezni a vállalkozást, annak okaként egy nagy volumenű munkát jelölt meg.

Tovább

Príma-díjat kapott

- Bagosi Sándor gyulai takarítócég-vezető

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnök­sége a vállalkozás területén elért kiemelkedő eredményeket és a meghatározó közéleti tevékenységet ismeri el a Príma-díjjal.

Tovább

Megnyitott a kelet-közép-európai gépfelújítási és bérlési központ!

- augusztus elsején nyitott meg a kelet-közép-európai piacot Kolozsvárról kiszolgáló takarítógép-felújítási és takarítógép-bérlési központ.

Hogy mi ebben az igazi újdonság, arról a Tennant takarítógépeket forgalmazó Tenrom ügyvezető igazgatóját, Gorbai Attilát kérdeztük.

Tovább

Nilfisk-Advance szilárd alapokon (x)

A Nilfisk-Advance több mint egy évszádos tapasztalattal szolgálja ki ügyfeleit, valamint 5000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

Cégünk dániai központtal rendelkezik, és több mint 40 leányvállalattal büszkélked­het, mindezek mellett megközelítőleg 70 országban van jelen disztribúciós hálózatá­val.

Kevesen tudják, hogy a Nilfisk-Advance magyarországi jelenléte igen jelentős. Gyár­tóegységek találhatók Szigethalmon és Nagy­kanizsán is. Közel 600 főt foglalkoztatunk gyárainkban, ahol padlótisztítókat és porszí­vókat (Szigethalom), valamint magasnyomá­sú mosókat (Nagykanizsa) gyártunk a világ minden tájára.
A magyarországi Nilfisk-Advance Kereskedelmi Kft. a Nilfisk-Advance A/S 100 %-os tulaj­donú leányvállalata, több mint 20 éves tapasztalattal és töretlen dinamikával szolgálja ki a takarítási iparágat.

Tovább