Beszéljünk a szakszervezetrõl

A szűk magról, akik szívvel-lélekkel tenni akartak

Interjú Rácz Aladárral

Permalink: http://tisztatertechnologia.hu/cikk/1365/perm

Tagek: rácz aladár Interjú takarító-szakszervezet 2001 november

Share

T.Sz.Zs.: Kezdjük a szokásos módon, a bemutatkozással.

R.A.: Rácz Aladár vagyok, 1953. február 26-án születtem. Az általános iskola után a Bolyai János technikumba nyertem felvételt. Sajnos akkor még fiatalként nem tartottam annyira fontosnak, hogy tanuljak, a negyediket nem tudtam befejezni, s mivel két testvérem magasabb szintű iskolát is végzett, én lettem a család szégyene. El kellett döntenem, hogy mit csinálok a későbbiek folyamán. Apám és köztem igen komoly ellentétek merültek fel, végül úgy döntöttem 18 évesen, hogy elhagyom a családi házat. Kimentem NDK-ba Neuhaus am RVG-ba kerültem, mely Thüringia legmagasabban fekvő lakott területe.
Egy tranzisztorgyártó vállalatnál dolgoztam betanított munkásként, ahol megszereztem az elektronikai műszerészi végzettséget. Feleségemmel kint találkoztam, ott is házasodtunk össze, és már fiunkkal, Dáviddal tértünk vissza hazánkba. Hazatérésem után egy kutatóintézetnél dolgoztam, következett a két év katonai szolgálat, voltam a pécsi sörgyárban általános műszerész, majd a kiskunlacházi TSZ-nél takarítottam egy évig. Ezután bátyám révén (aki a BKV-nál a metrónál dolgozott) kaptam a metrónál állomás műszaki ügyeletesi állást. Időközben elkezdtem az általános gépipari szakközépiskolát levelező tagozaton. Építkeztem, tanultam, dolgoztam.
A 80-as évek elejére tehető, amikor a metrónál megüresedett az állomás karbantartó szakszolgálaton belül egy művezetői állás, mely kifejezetten az állomások takarításával foglalkozott. Megpályáztam ezt az állást, megnyertem, így kerültem a takarítással kapcsolatba.
86-ban volt egy saját GMK-m (Metak = metró takarítók), mellyel Budapesten a Magyar Hirdető összes reklámtábláját mi takarítottuk, majd a MOKÉP irodaházat is. 1988-89-ben amikor bevezették a személyi jövedelemadót, kénytelenek voltunk változtatni. Megszüntettem a GMK-t és nem éppen törvényesen dolgoztunk tovább, lakásokat takarítottunk. A metrónál több területen voltam művezető az elmúlt időben. Volt időszak, amikor a szakiparnál dolgoztam, volt, amikor az állomás karbantartók művezetője voltam, vágánytér takarítását is csináltam, a földalatti kivételével mindenhol voltam. 1995-ben utolért minket a privatizációs hullám, akkor már csak az állomás takarítása tartozott hozzánk, én a kelet-nyugati vonalon voltam művezető. Két Kft nyerte meg a metrótakarítást, a Renomé Kft. a kelet-nyugati vonalat, a Comatec Kft. pedig az észak-déli vonalat.
A Renomé Kft ügyvezető igazgatója Horján László ekkor megkeresett és felkért, folytassam tovább a tevékenységet a Renomé Kft zászlaja alatt, jelenleg is náluk dolgozom. A Renomé Kft 1995-től jelentős fejlődésen ment át: létszámban, munkaterületben, stb.

A képzésbe Önök rögtön bekapcsolódtak. Miért?

Amikor tudomást szereztünk a KonfirMATISZ tanfolyamokról, akkor az ügyvezető úr felvállalta ezeknek a tanfolyamoknak a finanszírozását, mert látta a szükségességét, így az első alkalommal a Renomé Kft vezetői vettek részt ezen. A MATISZ meghirdette a mesterkurzust, a cégvezető ismét vállalta a finanszírozást és engem választott ki a tanfolyamra. Egy éves mesterkurzus tanfolyamon veszek részt.

Mi a véleménye a tanfolyamokról?

Volt 20-25 éves tapasztalatom a takarítás területén, a technológiák, illetve az anyagok nem voltak ismeretlenek számomra. Vegytanból, pl. voltak hiányosságaim és az elnevezéseket is pontosítottuk – de nagyjából eddig is azt tettem, amit a tanfolyamon hallottam összefoglalva.
Másrészt viszont az utóbbi időben közületeknél, magánlakásokban megjelentek, pl. újfajta burkolatok (melyek általában elég drágák), melyeknél meg kell tanulni az állag megőrzését és kezelését, hogy azok megtartsák a kezdeti tetszést. (Az új dolog nagyon szép, de amikor elkezd koszolódni, akkor már nem tetszik az embereknek.) Mindig arra kell figyelni, hogy a kezdeti "tetszésérzés" helyre álljon. Pontosan ebből adódóan megjelentek az új tisztítószerek, újabb koncentrátumú tisztítószerek, professzionális gépek, gépparkok, stb. Ezekre szükség van, mert igényeket elégítenek ki. Ameddig új valami, addig mindenki nagyon meg van vele elégedve, nem sajnálnak a kialakításnál bizonyos összegeket. A takarításnál azt várják el, hogy ugyanúgy ragyogjon minden, mint az első pillanatban, de arra már nem igen akarnak költeni.

Miért tartja Ön fontosnak a képzést?

Szükségessé vált, hogy szakmásítsuk a takarítást, szükségessé vált, hogy legyenek, akik a szakmát tanítják. Ritz Tibor a MATISZ titkára, nagy munkát fektetett az oktatásba, ő végzi a munka oroszlánrészét. Most már elfogadják a MATISZ-t, több mint 200 tagja van, érzik a takarítók azt is, hogy a képzésre szükség van. A nagy cégek azt mondják, hogy megélnek, nincs erre szükségük.
A középső réteg azt mondja, hogy nincs nekem arra szükségem, de sose tudni, jó az, hogyha ott vannak az embereim… ...
Aztán van egy szűk mag, aki a hátára veszi mind ezt az egészet, aki nem csak beszél a haladásról, hanem szívvel-lélekkel tesz is. Így látom én. Ez egy új szakma, fel kell építeni az alapokról, egyelőre képlékeny valami, de elképzelhető, hogy 5-10-15 év múlva kiforrja magát, és akkor már axiómák lesznek, amiket nem lehet megváltoztatni, sem figyelmen kívül hagyni. Ma mindenki úgy véli, hogy a takarításhoz mindenki ért, mert van két keze és két szeme. A feleségem otthon finomat főz, de nem hiszem, hogy vállalná azt, hogy 200 vagy 300 emberre főzne, nem hiszem el, hogy ettől ő szakács lenne.
Az első időkben a forgalmazók segítségére volt szükségünk, a tudásukra, mert ők ahhoz, hogy tudjanak forgalmazni, tanfolyamokat végeztek a nagy cégeknél, és egy lépéssel előttünk jártak. Úgy érzem, hogy ezen már túlnőttünk a KonfirMATISZ tanfolyam, illetve a mesterkurzus révén.

A munkájuk során kamatozik-e a tanfolyam?

Akik tanfolyamot végeztek, azokkal az emberekkel könnyebb bánni, nem kell nekik megmagyarázni, mit hogyan kell. (Valamikor a cégünknél bármilyen gép, eszköz, tisztítószer megjelent, akkor személy szerint kénytelen voltam elmagyarázni, és oktatni az embereket, mert volt, aki a seprűt sem ismerte.)

Mi a véleménye a nemek közötti megoszlásról szakmán belül?

Valamikor kifejezetten női szakma volt, takarítónőkről beszélhettünk alaphelyzetben, majd elkezdett a másik nem is bekapcsolódni. Ma kb. 50-60%ban vannak a férfiak, míg korábban 85%-ban voltak a nők (az ablaktisztítást, és néhány dolgot akkor is a férfiak végezték, főleg, ha alpinista módon kellett elvégezni, vagy ipari területeken, ahol forgácsot, fémforgácsot kellett, eltakarítani, mert itt a fizikai erőre is szükség volt). Szerintem azért férfiasodik el a szakma, mert a férfi kénytelen (ha nincs lehetősége más munkát találni) takarítónak állni, mert ugye azt mindenki tudja, nyugodtan el lehet vállalni. Pedig fontos az, hogy az épülettisztítás szakma legyen, mert a képzetlen emberekkel bánni igen nehéz.

Beszéljünk a szakszervezetről!

A szakszervezet úgy indult a részemről, hogy én beszédes ember vagyok. Mindenről van véleményem és el is mondom, ha belém akarják folytatni, akkor is. Ennek ellenére meghallgatom a másikat, úgy érzem, hogy nagy befogadó készséggel, kompromisszumkészséggel rendelkezem. Az évek folyamán kénytelen voltam ezt megtanulni, mint vezető örökké kompromisszumot kellett kötnöm a megrendelővel, a főnökömmel stb.
A társaim a mester kurzuson és Ritz úr is úgy érezte, hogy agilis ember vagyok, így több hónappal ezelőtt felkértek, hogy foglalkozzam a szakszervezettel. Elkezdtem szervezni, nézegettem a BKV kollektív szerződéseit, aztán szép lassan kezdett laposodni a dolog, a problémákból, illetve az elfoglaltságokból adódóan. Sokan mondták, hogy a támogatást maximálisan megadják. (Nem tudom, hogy ismerik-e az anekdotát, mikor kérik a magyar nemességet, hogy adjanak a török ellen sereget, meg pénzt, és azt válaszolják, hogy kardot, vért, mindent adnak csak pénzt nem). Elméletileg "mindenki" támogat, érzik, hogy szükség van szakszervezetre, de ennél többet nem tapasztaltam. Pedig én az összejöveteleken mindenhol beszéltem a témáról… ...

Korábban volt-e kapcsolata a szakszervezettel?

Több éven keresztül voltam a BKV-nál szakszervezeti tisztségviselő, titkárként működtem a szakszolgálaton belül. A szakszervezet egyébként úgy érzem, hogy rossz megfogalmazás, rosszul cseng a múltbéli negatív kép miatt. Az érdekképviselet szerintem jobb elnevezés.

Mi a szakszervezet?

Azonos érdekű emberek csoportja szakmán belül. Ha eléri a MATISZ, illetve a takarítói társadalom a szakmásítást, akkor igenis szükség van a szakszervezetre. Nyilvánvalóan a munkaadók, és a munkavállalók között ez problémát fog jelenteni. Ma "a fekete gazdaság" működik a "szakma" egyes területein, és emiatt problémák lesznek. De én úgy érzem, ahhoz, hogy ezt a 10-15 éves csatát megnyerjük a későbbiek folyamán, kell a szakszervezet. Rengeteg ember el fog vérezni ebben a csatában, új generációk fognak ez idő alatt felnőni, akik majd, ha minden igaz, ezt a szakmát fogják választani...Ki kell vívnia a szakmának a tiszteletet. Én úgy érzem, hogy a munkaadókkal karöltve kell haladnunk. Több munkaadó, vállalkozó ígéretet tett arra, hogy ezt fölvállalják, és támogatják. Ezt én úgy tudom felfogni, hogy egy csónakban vagyunk, munkaadó, munkavállaló. Ahhoz, hogy ezt a szakmát szakmásítsuk, hogy ezt az egészet olyan szintre emeljük, hogy tényleg a magyar társadalomban,(vagy kifelé, Európa felé) el tudjuk fogadtatni, ahhoz ma az érdekszövetségre szükségünk van.
Üzenhetnék azoknak a munkaadóknak, akik félnek ettől a dologtól, hogy pl. a kollektív szerződés kétoldalú, két fél köti, meg lehet tárgyalni, olyan dolgokat lehet belevinni, amelyek kölcsönösen jók, amit kölcsönösen elfogadnak, és ezeket be kell tartani. Egy nagyobb cégnél, a munkaadónak nehéz kezelni a munkavállalókat, jobb az, ha egy vagy két fővel kell tárgyalniuk, nem minden dolgozóval külön-külön. Ha megalakul a szakszervezet, a dolgozók, a munkavállalók érdekszövetsége, akkor választanak maguknak bizalmikat, hogy tárgyaljanak, kössék meg a kollektív szerződést, stb. A munkaadó akkor végzi jól a dolgát, és akkor működik jól a rendszer, ha visszajönnek a hírek a dolgozóktól, és tudja kezelni a problémákat. Sokkal nehezebb a végrehajtás, ha nincs szakszervezet. Pl. ha a gépeket tönkreteszik, a munka törvénykönyve alapján kártérítés illeti a munkaadót. A szakszervezet nem csak abból áll, hogy jön a bértárgyalás. A szakszervezet meghatározza a működési szabályzatában a kötelmeket, és a jogokat is. A kötelmek egyértelműen a munka törvénykönyv alapján íródnak, pl. kötelessége a munkavállalónak a munkaidejét a munkahelyén tölteni munkával. A törvényt a szakszervezet nem módosíthatja, de védheti a munkavállalót: pl. kizsákmányolást maximálisan nem lehet tenni, nem dolgoztathatunk embereket 10-12 órán keresztül, mert erre vannak szankciók, a munka törvénykönyve leszabályozza ezt a dolgot is.
Úgy akarunk működni, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Én is munkavállaló vagyok, de gyakorlatilag a munkaadói jogkört is be kell töltenem.
A munkavállalók felé mondanám azt, hogy nagyon érdekes az ő szerepük is, mert ők meg csak a jogaikat ismerik. Tehát ismertetni kell velük a kötelezettségeiket is. Csak azt tudják, hogy mi jár nekik. Ha belép hozzánk egy dolgozó, mi megpróbáljuk a törvényes keretek közé helyezni a dolgokat, de pl. jön a kínaitól egy elárusító, vagy egy másik helyről, és kérdezem tőle, hogy hol a TB kiskönyve, kiderül, hogy bejelentett munkahelye nem volt, de dolgozott. Tőlem követeli a gyermek utáni szabadságot, mi azonnal kiszámoljuk, megkérdezzük, kérjük a TB kiskönyvet, beírjuk. Tehát a törvény, amit kötelezővé ír elő, azt mi maximálisan teljesítjük. Mivel TB kifizetők vagyunk, táppénzt is fizetünk. Ha pl. szabadságos ütemtervet szeretnék készíteni, akkor azt mondják, hogy ők akkor veszik ki a szabadságot, amikor akarják. (A törvény leszabályozza ezt is.) A lényeg az, hogy a másik munkahelyén annyi szabadságot vett ki, amennyit akart, csakhogy nem fizették neki. Vagy ha megkérdezem, a régebbi munkahelyén mért nem kért szabadságot, azt válaszolják, hogy akkor rögtön kirúgták volna őket. A munkavállalók egy kicsit huncutok, csak a jogaikat tudják, a munkaadóknál probléma az ismerethiány, de félnek is bizonyos dolgoktól, ami a törvényben le van írva. A szabadság jár, akkor adjuk ki a szabadságot, ha túlóra van, akkor a túlórát fizessük ki, stb. Ha ez nem így működne, akkor összeomlanának a cégek. A szerződés most is él, csak legfeljebb nincs leírva, és nincs annyira aprólékosan kidolgozva, mint amennyire a törvények meghatározzák.

Megkeresték már a munkavállalók azzal, hogy tagok lennének?

Szóban már megkerestek, hogy jönnének, és szívesen lennének szakszervezeti tagok, de pillanatnyilag még intézményszerűen nem alakult meg a szakszervezet. Fel kellene venni az MSZOSZ-szel a kapcsolatot, hogy tájékoztatást adjanak, hogyan induljunk.

Tudja vállalni, hogy felveszi velük a kapcsolatot?

Igen. A metrón belül én már fölvettem az alapszakszervezet elnökével a kapcsolatot, adott már nekem egy működési szabályzatot, amit át lehet írni.

Mikor alakulhat meg az érdekképviselet?

Akkor alakul meg, ha van tagság, addig nem tudunk lépni. Előzetes felmérést lehetne tenni arról, hogy milyen tagságra, támogatásra számíthatunk.

Az újság a rendelkezésükre áll! Milyen segítségre lenne még szüksége?

A segítséget elvárom a munkaadóktól, mert ha ők szorgalmazzák a megalakulást, akkor előbbre jutunk, közülük is elsősorban azokra számítok, akik a KonfirMATISZ-on, vagy a mesterképzésen részt vesznek, mert ők már valamilyen szinten tolják a szakma szekerét. Tőkére is szükségünk lenne, a létszám arányában meg lehetne majd határozni egy minimális (önkéntes) összeget az induláshoz. Ennek felhasználásáról természetesen az érdekképviselet beszámolna (elsősorban segélyekre lenne szükség). A szakszervezet később segítséget tudna adni, pl. a kollektív szerződések kidolgozásában.
A munkavállalók részéről leendő tagok és tisztségviselők jelentkezését várom (Pl. gazdaságis, segélyező, számvitelis, stb.)
Ezúton kérem a munkavállalókat, töltsék ki a felmérő lap őket illető részét, illetve a munkavállalók számára másoljanak, hogy ők is ki tudják tölteni, és kérem, szervezzék meg a visszaküldést is.

A magazin vállalja, hogy beszámol a felmérés eredményéről.


Megjelent: 2001-11-05

Szerző: Tamásné Szabó Zsuzsanna

Tagek: rácz aladár Interjú takarító-szakszervezet 2001 november

Share

<< 0 1 2 3 4 >>

Megjelent a legújabb, a 2017-es téli TTT-magazin!

Kattintson, és máris olvashatja a TTT-pdf-magazin téli számát!Tovább

A TTT magazin korábbi számai 2017-ben

- Megújult Tiszta Tér Technológia magazin!

NAGYON AJÁNLJUK!!!


Mit tud az új TTT?
A/4-es méretű, minden oldala színes, lehet zenés, videós, animált a megjelenő tartalom, a hirdetésekben ott vannak a linkek, élő a tartalomjegyzék (oda lapoz, ahova kattint).
Okostelefonon is kiválóan olvasható.
És mivel a papírt és a szállítást kiiktattuk, környezetbarát is.

A slusszpoén, hogy minden cégvezető, takarító, vagy épületüzemeltető asztalán ott lehet, hiszen bárki megtalálhatja az oldalon, és elolvashatja. És aki ragaszkodik a papírhoz, az ki is nyomtathatja! :-)

Fizessen elő és máris olvashatja lejjebb a TTT korábbi számait!

Tovább

Kiállítások és vásárok 2017-ben

— ahol zajlik a szakma

Feltálaltuk csokorban, hova érdemes menniük azoknak az idén, akik benne szeretnének lenni a takarításszakmai élet sűrűjében, első kézből szeretnének információt és benyomást gyűjteni pl. az újdonságokról, trendekről, illetve új partnereket szerezni.

Van olyan város, ahol kétszer is a takarítás lesz a középpontban 2017-ben! (Magyar kiállítás és vásár most nem lesz – információink szerint 2018 októberében jön legközelebb TisztaShow kiállítás, viszont konferenciát az idén is tartanak.


Tovább

Külföldön is rendet tesz a magyar start-up

– Közép-Európában terjeszkedik az ország legnagyobb online takarítószolgálata

Nemzetközi vizekre evezve terjeszkedik az ország egyik legdinamikusabban fejlődő start-upja, a Rendi.hu. A Magyar Fejlesztési Bank csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő növekedési befektetési programján keresztül 800.000 euró (247 millió forint) tőkével járul a Rendi nemzetközi terjeszkedéséhez. A 2018-as év nagyszabású tervei között kiemelt szerepet kap a nemzetközi terjeszkedés, első lépésként a közép-kelet-európai régióra fókuszál a vállalat.
- Az itthon jól bevált, kapacitás megosztáson alapuló sharing economy üzleti modellt fogjuk alkalmazni a V4-ek térségében: Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban. Terveink ambiciózusak, célunk 2020 végére a négy országban együttvéve a havi 35 ezer megrendelés elérése – mondta el Csillik Timur, a cég ügyvezető igazgatója. A támogatás fennmaradó részét a start-up hazai és nemzetközi versenyképességének növelésére fordítja.


Tovább

Tartalomjegyzék 2017 Téli

– A TTT magazin 2017 téli számának tartalma – megjelent novmber 27-én!

Kedves Olvasó! Tisztelt Takarítószakma!
Kórházak, egészségügyi intézmények, idős- és szociális otthonok takarításért felelős vezetői, létesítménygazdák!


A MATISZ éves konferenciáján végeztem egy mini piackutatást arról, mennyire sikerült a takarítócégeknek elismertetniük áraikban a 15 százalékos idei minimálbéremelést.

Kiderült, hogy:
Vannak, akik még nem voltak képesek érvényesíteni áraikban.
Mások egy-egy munkájuknál nyár derekára, vagy őszre illetve az év végére jutnak el idáig.
A legtöbb cégvezető arról számolt be, hogy csak munkáik egy részénél tudták elfogadtatni a kötelező legkisebb bér emelésével járó pluszköltségeket.


Tovább

Forradalmi újításokkal jöttek ki a gyártók

– hol vannak már a régi porfogók…?

Állandóan új anyagokat vezetnek be a szennyfogók gyártásában annak érdekében, hogy különleges funkciókat kölcsönözzenek a nagy strapának kitett szőnyegeknek, vagy csak egyszerűen javítsák azok nedvszívó képességét, látványát, fenntarthatóságát. Nosza, kukkantsunk be a kulisszák mögé.

A szennyfogót, vagy lábtörlőt eredetileg egyszerűen azért tették ki, hogy megtöröljük benne a lábunkat. A szennyfogók azonban állandó fejlődésben vannak, és ma már más feladatokat is elláthatnak. Például a csúszásgátló és a kifáradás elleni szőnyegeket azért fejlesztették ki, hogy növeljék velük a kényelmet és a biztonságot. Más szennyfogók tervezésénél egy bizonyos kép közlése vagy egy vállalati márka hangsúlyozása volt a cél.


Tovább

Obamának igaza lehetett: legyünk modernek

– meg kellene tiltani a kézfogást?

Az USA és az Egyesült Királyság területén praktizáló orvosok azt fontolgatják, hogy kézfogási tilalmat léptetnek életbe a kórházi fertőzések csökkentése érdekében, mivel az ezeket okozó kórokozók közül néhányan rezisztensek az antibiotikumokra.

Biztonságos-e a kézfogás? Vagy nem? Az Egyesült Királyság területén praktizáló orvosok szerint nem. Legalábbis a kórházakban nem. Mások azonban azt mondják, hogy a társadalomban általánosan elfogadott kézfogás eléggé biztonságos mindaddig, amíg az emberek rendszeresen kezet mosnak.


Tovább

A kórházi vécék a fertőzés melegágyai

– de mit lehet tenni, hogy ne legyenek gócok?

A kórházi környezetben lévő mosdók nagy valószínűséggel különösen virulens táptalajt kínálnak a baktériumoknak. Ez az oka annak, hogy kulcsfontosságú a szigorú megközelítés: akkor is, amikor szerelvények megvásárlásáról, és akkor szintén, amikor a karbantartásukról van szó.

Az alábbiakban egy szaniter áruspecialista-vállalat, az Armitage Shanks kereskedelmi termékekért felelős kategóriaigazgatója ismerteti azokat a lépéseket, amelyeket a kórházak és más egészségügyi intézmények tehetnek, hogy biztosítsák mosdóhelyiségeikben a baktériumok elleni harcot, és elhárítsák a fertőzések terjedésének veszélyét.


Tovább

Míg nem késő!

– Csövek, kapcsolódó berendezések-, eszközök korszerű belső-állagmegóvó- és javító technológiája

A tisztítás-technológia — többek között — a külső és a belső tisztítandó felületek kivitelezhető megoldásaira is felosztható.

Tovább

Ha a bevétel számít: a mosdók állapota közvetlenül hat a vásárlói élményre

– forradalmi megoldás segíthet kiszolgálni a WC-ket megrohamozó tömegeket

A forgalmas helyeken, például a repülőtereken és a stadionokban összegyűlő tömeg rendszerint a mosdókban torlódik össze, ami nemcsak bosszantó, de a higiéniáért felelős létesítményüzemeltetőknek komoly kihívást is jelent. Az ilyen erősen igénybe vett, nagy forgalmú mosdók gondjára kínál megoldást a globális higiéniai márka újdonsága, a PeakServe® kéztörlőrendszer. A forradalmi megoldás egy olyan papírkéztörlő-adagoló, amely minden korábbinál nagyobb kapacitással bír. Segítségével villámgyorsan, fennakadás nélkül juthatnak a látogatók kéztörlőhöz. Jó hír a létesítményüzemeltetőknek, hogy egyetlen feltöltéssel több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt – derül ki a márka közleményéből.

Tovább

Az antibakteriális szappan nem hatásosabb, mint a sima

– sőt, a meleg víz sem jobb, mint a hideg

A meleg víz nem hatékonyabb a hideg víznél, amikor a baktériumoktól kell megszabadulni, ezt sugallja egy új tanulmány, amely a kézmosásról szól. A tudósok úgy találták, hogy a hideg víz ugyanannyi csírát képes eltávolítani, mint a meleg. Nemcsak ezt tapasztalták a kutatók, hanem azt is, hogy az antibakteriális szappan sem jobb, mint a normál szappan.

Tovább

Megújulhat a kórháztakarítás

– szakértői szemmel

Kerényi Zsolt a PQS International Hungary Kft. kórház-higiéniai vezetője, MATISZ szakértő felkérést kapott, hogy a piaci szereplőket képviselve részt vegyen az egészségügyi takarítás új módszertanának a kidolgozásában. Szakértői tanulmánya a MATISZ oldalán olvasható, ebből villantunk fel néhány gondolatot.

Több tízéves – kórház-higiéniai területen szerzett tapasztalatát azért osztatta meg, hogy a takarítási szakma, a higiénikus szakemberek és a szakhatóságok együttműködésével az intézményi takarítási pályázatokban a kórháztakarítással kapcsolatos feladatokat a lehető legpontosabban, minden elvárást figyelembe véve lehessen meghatározni, illetve a teljesítés a lehető legmagasabb színvonalon, a félreértéseket elkerülve valósuljon meg. [/bold]

Tovább

Higiénia, költség és környezet

– működhet-e a környezetkímélő takarítás a kórházakban?

A német tudósító a „zöld” kórházak pro és kontra érveit mutatja be.

Egyre több a gyógyszerre is rezisztens baktérium, egyre kevesebb a képzett személyzet, vezérelv a centralizáció: néhány azok közül a kihívások közül, amelyekkel Németország kórházainak szembe kell nézniük. Ebben a bonyolult helyzetben a „zöld” kórházak csak marginális figyelmet kapnak. A környezetvédelmi témák azonban nem állnak meg az egészségügyi rendszer kapuinál.


Tovább

Lehet, hogy nem csak a fertőtlenítésre kellene koncentrálni

– sok az otthonról hozott csíra is

A kórházi fertőzések (HAIs) azoknak a csíráknak is köszönhetőek, amelyeket mi viszünk be magunkkal az intézményekbe. Sőt. A kórházakban a legveszélyesebb csírák valószínűleg azok, amiket mi viszünk be magunkkal. Erre következtet egy új tanulmány.

Az USA Illinois államában levő University of Chicago egyetemen dolgozó kutatók több mint 250 páciensről vettek kenetet, amikor kórházi kezelésre érkeztek. Ugyancsak kenetet vettek a páciensek közvetlen környezetéről, valamint a velük kapcsolatba lépő nővérekről és orvosokról. A felmérésben részt vevő páciensek kb. 20 százaléka kapott kórházi fertőzést tartózkodása során.


Tovább

A takarítók fontos szerepet vállaltak

– Megtanultak kommunikálni a nehezen beszélő betegekkel

Glasgowban újszerű, értékes szerepben tűntek fel a kórházi takarítók: felajánlották nekik, hogy tanulják meg, hogyan kommunikáljanak a veszélyeztetett betegekkel. A takarítószemélyzetet megtanították a testbeszéd használatára, mozdulatokra, arckifejezésekre, hangjelzésekre és egyéb jelekre, hogy képesek legyenek megérteni, és megértetni magukat olyan betegekkel, akik nehezen fejezik ki magukat beszéd segítségével.

Tovább

C. difficile mellett hiába a jobb minőségű a takarítás?

– lehet, hogy nem elég csak jobban takarítani...

Az egészségügyi intézményekben tapasztalható jobb minőségű takarítás hatékonyan csökkenti a gyakran érintett felületeken megtelepedő baktériumok számát. Két nemrég közzétett jelentés azonban arra mutat rá, hogy a C-difficile fertőzések előfordulása nem csökken attól, ha fejlettebb takarítási gyakorlatot vezetnek be.

Amerikai kutatók 12 hónapig tartó felmérést végeztek hét heveny megbetegedéseket kezelő kórházban a fokozott minőségű takarítás hatásairól. Ezt követően a kapott eredményeket összevetették a standard takarítással, amelyet nyolc kontrollkórházban folytattak. A vizsgálatokat Curtis Donskey, az Ohio államban levő Case Western Reserve University School of Medicine (orvosi egyetem) orvosprofesszora vezette. Az intenzívebb tisztítást követően a kutatók azt találták, hogy csökkent a kórokozók újra-megjelenési (regenerálódási) száma pl. a vancomycinre rezisztens Enterococcus és az MRSA esetében a gyakran érintett felületeken.


Tovább

Mérgező pára betegítette meg a dolgozókat

– a kórháztakarítók 80.700 eurós kártérítést kaptak

Az Egyesült Királyság egyik kórházában a takarítással foglalkozó dolgozóknak 80.700 euró (25 millió forint) kártérítést ítéltek meg. A kártérítést azért kapták, mert megbetegedtek miután munkájuk során érintkeztek a fertőtlenítő vegyszerekkel.

A Torbay and South Devon NHS Foundation Trust (országos egészségügyi szolgálat torbayi és déldevoni alapítványi tröszt) 22 alkalmazottja hét évvel ezelőtt kezdte használni az Actichlor terméket. Állításuk szerint nem kaptak semmilyen oktatást annak használatához.


Tovább

<< 0 1 2 3 4 >>

Külföldön is rendet tesz a magyar start-up

– Közép-Európában terjeszkedik az ország legnagyobb online takarítószolgálata

Nemzetközi vizekre evezve terjeszkedik az ország egyik legdinamikusabban fejlődő start-upja, a Rendi.hu. A Magyar Fejlesztési Bank csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő növekedési befektetési programján keresztül 800.000 euró (247 millió forint) tőkével járul a Rendi nemzetközi terjeszkedéséhez. A 2018-as év nagyszabású tervei között kiemelt szerepet kap a nemzetközi terjeszkedés, első lépésként a közép-kelet-európai régióra fókuszál a vállalat.
- Az itthon jól bevált, kapacitás megosztáson alapuló sharing economy üzleti modellt fogjuk alkalmazni a V4-ek térségében: Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban. Terveink ambiciózusak, célunk 2020 végére a négy országban együttvéve a havi 35 ezer megrendelés elérése – mondta el Csillik Timur, a cég ügyvezető igazgatója. A támogatás fennmaradó részét a start-up hazai és nemzetközi versenyképességének növelésére fordítja.


Tovább a cikkhez

Aladdin Nagy Kft. - TAKARÍTÓCÉG

Cím: 2800 Tatabánya Akácfa u. 31. (Komárom-Esztergom)

Telefon: +36 34 425-413

Fax: +36 34 511-639

E-mail: aladdin2@t-online.hu

-Napi piperetakarítás irodákban;
- ipari területeken;
-általános nagytakarítás;
-építõipari átadás elõtti nagytakarítás;
-ablaktisztítás;
-szõnyegtisztítás;
-kárpit-, autókárpit-tisztítás.
Az Aladdin Nagy Kft weboldala

Future FM Létesítménygazdálkodási Zrt. - TAKARÍTÓCÉG és LÉTESÍTMÉNYÜZEMELTETŐ

Cím: 1148 Budapest Fogarasi út 5. (Pest megye)

Telefon: +36 1 468-4080

Fax: +36 1 468-4088

E-mail: mail@future-fm.hu

-Teljes körû facilty management szolgáltatás:
-létesítménygazdálkodás,
-üzemeltetés,
-takarítás,
-kertészet,
-étkeztetés,
-gépjármûflotta kezelés, iratkezelés,
-biztonsági szolgáltatások
A Future FM weboldala

Hocz és Medvegy Kft - TAKARÍTÓCÉG és KÖLTÖZTETŐ

Cím: Békéscsaba Kazincy u. 31/b. (Békés megye)

Telefon: 66/442-380

Fax: 66/442-380

E-mail: hmkft@hoczesmedvegy.hu

Takarítás, költöztetés!!!!!!!
Ingyenes árajánlat és csomagolódobozok biztosítása.
Raktározási lehetőség, rövid időre is.
Hocz & Medvegy Kft weboldala

Nilfisk Kereskedelmi Kft. - TISZTÍTÁS-TECHNOLÓGIAI FORGALMAZÓ

Cím: Szigetszentmiklós-Lakihegy 2310 II.Rákóczi F. út 10. (Pest megye)

Telefon: +36 (24) 507-450

Fax: +36 (24) 507-451

E-mail: info.hu@nilfisk.com

Nilfisk padlótisztító automaták, seprő-szívó gépek, kommunális tisztítógépek, háztartási- és ipari porszívók, egytárcsás súrolók, polírozógépek, szőnyegtisztítók, gőztisztítók; Nilfisk magasnyomású mosók, gőztisztítók, ipari porszívók, központi és önkiszolgáló tisztítórendszerek, központi porszívók; Nilfisk CarWash önkiszolgáló autómosók; Nilfisk és JYSK tisztítószerek.
A Nilfisk weboldala

Vermop Hungária Kft. - TISZTÍTÁS-TECHNOLÓGIAI FORGALMAZÓ

Cím: Törökbálint DEPO I. ép. Hrsz. 062/66. (Pest megye)

Telefon: 23/336-086

Fax: 23/334-196

E-mail: info@vermop.hu

Professzionális takarító rendszerek.
A Vermop Kft weboldala

ablaktisztítás

ablaktisztító eszközök

autókárpit-tisztítás

biztonsági szolgáltatások

csomagolódobozok

egytárcsás súrolók

előkészített moprendszer

építőipari átadás előtti takarítás

épületüzemeltetés

étkeztetés

facility management

gépjárműflotta-kezelés

gőzborotvák

gőztisztítók

háztartási- és ipari porszívók

ipari porszívók

ipari területek takarítása

iratkezelés

irodatakarítás

kárpittisztítás

kefék

kertészet

költöztetés

kommunális tisztítógépek

központi és önkiszolgáló tisztítórendszerek

központi porszívók

létesítménygazdálkodás

magasnyomású mosók

mikrobiológiai laboratóriumok takarítása

mikroszálas törlőkendők

mopok

nagytakarítás

napi pipere takarítás

nilfisk

nilfisk carwash önkiszolgáló autómosók

nilfisk és jysk tisztítószerek

nilfisk padlótisztító automaták

padlótisztító eszközök

polírozógépek

porszívó

raktározás

seprő-szívó gépek

seprűk

szaktanácsadás

szállodai takarítókocsik

szőnyegtisztítás

szőnyegtisztítók

takarítás

takarítókocsik

tisztaterek takarítása

törlőkendők

vermop profi takarítóeszközök

Lapozható pdf (pl.: céges katalógus, magazin, stb.)

Ár: 2000 Ft

Leírás: Vállaljuk lapozható pdf-ek elkészítését. Ha már maga a pdf kész, akkor oldalanként 2000 Ft az átalakítás. Ha magukat a pdf-eket is el kell készíteni, akkor kérjen külön ajánlatot. Vállaljuk a megtervezést, logótervezést, kisarculat-tervezést, kiadványtervezést.

TTT-online-magazin előfizetés

Ár: 3000 Ft

Leírás:Az összes jelszóval védett tartalmat olvashatja a www.tisztatertechnologia.hu-n, már azelőtt is, hogy a TTT-pdf-magazin megjelenne.

Tartalom: szakmai hírek, újdonságok, vélemények, interjúk, riportok, esettanulmányok, takarítási problémák és megoldásaik, stb.

Az online előfizetés megrendelhető a kiadónál (Tamásné szabó Zsuzsanna e.v.).

TTT-pdf-magazin regisztráció

Ár: ingyenes

Leírás:

Csak regisztrálnia kell, és onnantól kezdve önt is értesítjük e-mailben, amikor megjelent a következő TTT-pdf-magazin. Kérjük, jelölje meg, takarítással, forgalmazással foglalkozik-e, ha pedig valamilyen létesítmény képviselője, akkor azt írja meg, milyen típusú épületről van szó.

Apróhirdetés a www.tisztatertechnologia.hu oldalon

Ár: 5000 Ft

Leírás:

Ha takarítógépeket, eszközöket, egyéb takarításhoz szükséges dolgokat vásárolna, vagy eladna, akkor azt az Apróhirdetés rovatban közölheti. A hirdetés díja egy hónapra vonatkozik. A megrendelés fülre kattintva a megjegyzés rovatba írja be, milyen szöveggel szeretné megjelentetni a hirdetését!

Álláshirdetés a www.tisztatertechnologia.hu oldalon

Ár: ingyenes

Leírás:

Állást keresők és állást kínálók hirdetéseit díjmentesen jelentetjük meg az oldalon, az Álláshirdetés rovatban! A megrendelés fülre kattintva a megjegyzés rovatba írja be, milyen szöveggel szeretné megjelentetni a hirdetését!

Tisztítás-technológia c. könyv

Ár: 6000 Ft

Leírás:

Bogdán Tibor, Csordás Tamás és Pataki László: Tisztítás-technológia 2014

Könyvünk a tisztítás-technológiai szakma elméleti és gyakorlati képzéséhez nyújt szakmai és módszertani útmutatót, és ajánljuk szakembereknek is hivatásuk gyakorlásához. Azokat az alapvető matematikai, fizikai, kémiai és szakmai törvényszerűségeket ismertetjük benne, melyek a szakma magas szintű gyakorlásához szükségesek. Több évtizedes gyakorlati és elméleti tapasztalatainkat összegyűjtve, elemezve és szakmai elhivatottságtól vezérelve tesszük közkinccsé a könyvben.
Ajánljuk mindenkinek, aki a tisztítás-technológiai vagy létesítmény-gazdálkodási iparban tevékenykedik, azért, hogy eredményesebb és sikeresebb legyen. A könyv nyelvezete szakmailag kifogásolhatatlan, de közérthető, vagyis tanuló- és olvasóbarát.
A könyv írása közben törekedtünk megfogalmazni az épített és természeti környezet megóvásának fontosságát. Ezért minden esetben hangsúlyoztuk a kezelőszerek helyes használatának illetve a technológiai fegyelem betartásának jelentőségét.
A könyv három részből áll. Az elsőben a tisztítás-technológiai szakmában előforduló kockázatokkal, tisztasági szintekkel, a tisztítás-technológiai törvényszerűségeivel, hatásmechanizmusaival, a technológiai fegyelemmel és a piktogramokkal foglalkozunk. A második részben a tisztítás-technológiához szükséges háttérismereteket foglaljuk össze. S a könyv harmadik részében szót ejtünk a környezettudatosságról, a normákról, az ergonómiáról továbbá az alkalmazástechnikai módszereket mutatjuk be. Az olvasó számos ábrát, rajzot, piktogramot, táblázatot és fotót talál a könyvben, melyek mind a jobb megértést segítik. Második, bővített kiadás, 345 oldal. ISBN: 9789630838672
Postázási költség: Kb. 1320 Ft.

2017-től a könyvet Bogdán Tibortól kérje. Tel: +3630/921-7089 e-mail: bogdantibor2@gmail.com

PuccParádé Tudományos takarítás c. könyv

Ár: 1999 Ft

Leírás:

Jeff Campbell: PuccParádé
Tudományos takarítás
Fordította: Zalán Magda

A PUCCPARÁDÉ nem más, mint útmutatás a heti takarításhoz. Végiggondolt, egyszerű módszer, amely lépésről lépésre halad: fürdőszoba, konyha, portörlés, porszívózás. A módszert egy CLEAN TEAM nevű, San Franciscó-i takarítóvállalat dolgozta ki. Valamennyi elképzelhető műveletet, technológiát és tisztítószert kipróbáltak, s közben mérték az időt és ellenőrizték a minőséget is. Módszerük segítségével eljutottak odáig, hogy háromszemélyes csapatuk 42 perc alatt takarít ki egy átlagos házat. Tetőtől talpig. 131 oldal.
Illusztrációk: Kelemen István
ISBN 963 9365 14 4
TTT előfizetőknek csak 999 forint
Postázási költség: 241 forint

Összesen KÉT darab van!

Durbák Ildikó: Haristum c. könyv

Ár: 1490 Ft

Leírás:

"Egyre gyakrabban lobbannak fel a lángok Budapesten. Mintha a tűz tudatos lény lenne. Vagy netán valaki irányítja? A fiatal tűzoltónak, Áronnak rémálmai vannak, megmagyarázhatatlan dolgok történnek vele. Eddig két lábbal állt a földön, de egyre inkább meginog a materializmusa, a természetfeletti betör az életébe. Lesz-e elég ereje, hogy megbirkózzon azzal, amit megtud magáról és a világról? Megtalálhatja a boldogságot és a szerelmet? Megtörténhet valaha, hogy a fekete fehérré válik, és a gonosz megpróbál jót tenni? És vajon bocsánatot nyerhetnek a múlt bűnei?"

Könnyed olvasmány, tökéletes ajándék! Lepje meg szeretteit egy izgalmas, lebilincselő regénnyel.

A postaköltséget a megrendelő fizeti.
ISBN: 978-963-12-1070-5

Cégnév:

Számlázási cím:

Postázási cím:

E-mail:

Telefonszám:

Ügyintező neve:

Megjegyzés:Hajnali műhelytakarítás az Őrs vezér térnél

Megbízható, józan életű, leinformálható, erkölcsivel rendelkező takarításban jártas 50 év körüli férfi munkatársat keresünk hajnali műhelytakarításra és külső területek rendben tartására. A munkahely az Örs vezér tere közelében található autószerelő műhely. A jelentkezést fényképes önéletrajz formájában várjuk a következő címre : info@porminus.hu

Email-cím: info@porminus.hu

Feladva: 2015-09-16 06:00:00

Feladó: Kovács Béla

Külföldön is rendet tesz a magyar start-up

– Közép-Európában terjeszkedik az ország legnagyobb online takarítószolgálata

Nemzetközi vizekre evezve terjeszkedik az ország egyik legdinamikusabban fejlődő start-upja, a Rendi.hu. A Magyar Fejlesztési Bank csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő növekedési befektetési programján keresztül 800.000 euró (247 millió forint) tőkével járul a Rendi nemzetközi terjeszkedéséhez. A 2018-as év nagyszabású tervei között kiemelt szerepet kap a nemzetközi terjeszkedés, első lépésként a közép-kelet-európai régióra fókuszál a vállalat.
- Az itthon jól bevált, kapacitás megosztáson alapuló sharing economy üzleti modellt fogjuk alkalmazni a V4-ek térségében: Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban. Terveink ambiciózusak, célunk 2020 végére a négy országban együttvéve a havi 35 ezer megrendelés elérése – mondta el Csillik Timur, a cég ügyvezető igazgatója. A támogatás fennmaradó részét a start-up hazai és nemzetközi versenyképességének növelésére fordítja.


Tovább

Év Vállalkozója 2016

- három takarítócég-vezető is van a kitüntetettek között

Megvannak az Év Vállalkozója díj 2016-os kitüntetettjei, akik között a takarítóipar is képviseltette magát.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) ajánlására nyerte el a díjat a A Porminus Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Béla.

A Somogy megyei VOSZ ajánlásával pedig a Kristály-Mix Kft. vezérigazgatója , illetve tulajdonosa, Antal Mihályné, és Samu Attila.

Mindhárman évtizedek óta a szakmában dolgoznak.

A Tiszta Tér Technológia magazin gratulál a díjakhoz!

Tovább

Jelentős cégfelvásárlás a magyar piacon

Az olasz cégcsoport holdingvállalatán, a Lucart Spa-n keresztül vette meg a Bokk Paper Kft-t.

Tovább

Megvan az első deklaráltan zölden takarító cég!

-– mérföldkő a magyar takarítóiparban

Elsőként nyerte el Magyarországon takarítócég a Környezetbarát Szolgáltatás nemzeti ökocímkét, amely igazolja, hogy takarítási tevékenységük az adott helyen környezetbarát. A Future FM Zrt. 2015. július 24-én „Irodatakarítás a Tata Consultancy Services Ltd. magyarországi irodájában” címen nyújtott be pályázatot a „Környezetbarát Szolgáltatás” minősítésre és a védjegyhasználati jog elnyerésére.

Tovább

Rendi lett a HelpyRend, rendelésre: új névvel dübörög tovább a trendi startup

Az első magyar online takarítás-közvetítő saját felmérésének eredménye alapján áprilistól új néven kínálja szolgáltatásait. A hazai alapítású, Magyarországon működő startup a könnyebb beazonosítás miatt döntött a Rendi név mellett.

Tovább

Egymilliárdos takarítási megrendelés

- ennyiért takarítja a MÁV állomásokat a Jánosik Kft. konzorciuma

A Jánosik és Társai Kft. és stratégiai partnerének konzorciuma nyerte el Délkelet-Magyarország területén és Budapest egy részén a MÁV állomások tisztán tartására és rendbetételére kiírt, évi egymilliárd forintos közbeszerzési pályázatot - közölte a takarítási üzletágban piacvezető cég tulajdonosa az MTI-vel.

Tovább

Környezetbarát takarítási szolgáltatás

- A Future FM Zrt. elsőként nyerte el az ökocímkét

A Future FM Zrt. elsőként nyerte el a környezetbarát takarítási szolgáltatás nemzeti ökocímkéjét, ami hivatott igazolni Magyarországon a termékek és szolgáltatások környezetbarát voltát. A nyertes pályázó szolgáltatása a Tata Consultancy Services Ltd. magyarországi irodájában valósult meg. A védjegyelnyerést igazoló tanúsítvány ünnepélyes átadása is itt történt.

Tovább

A Henkel teljesítette a 2014. évi pénzügyi célokat

— Jó teljesítmény egy kihívásokkal teli környezetben

Az árbevétel 0,4 százalékkal 16,428 milliárd euróra nőtt (szerves növekedés: +3,4 százalék)
Az üzemi eredmény* 2,9 százalékkal 2,588 milliárd euróra nőtt
Az árbevétel-arányos megtérülés* (EBIT-marzs) 0,4 százalékponttal 15,8 százalékra emelkedett
Az elsőbbségi részvények hozama* (EPS) 7,6 százalékkal 4,38 euróra nőtt
A javasolt osztalék 7,4 százalékkal, elsőbbségi részvényenként 1,31 euróra nőtt

Tovább

Számlázás 2015-től

- adminisztráció-csökkentés jeligére

Kedves Olvasóink! Már régóta szerettük volna, de az idén meg is léptük: átálltunk az online számlázásra.

Tovább

Ők lettek az év üzemeltetője!

- 8 kategóriában összesen 9 díjat osztottak ki az „Év Irodája” versenyen

Az Év Irodája verseny idei díjátadó gáláját a Budapest Music Centerben tartották meg február 5-én. A neves szakemberekből álló zsűri 8 kategóriában összesen 9 díjat osztott ki – írta realista.hu.

Tovább

COMFORT Burkolattechnika Szakkiállítás és Konferencia

- Ahol február 21-én középpontban a takarítás!

A budapesti Syma Rendezvényközpontban tartják 2014 február 19-21 között a Burkolattechnika Szakkiállítást. Ennek zárónapján „műsoron lesz” a takarítás is. Íme, milyen programra számíthat, aki kilátogat:

Tovább

Díjat kapott a takarítócég vezetője

- Pintér Zoltán 2013-ban az Év Vállalkozója lett

Tavaly december 6-án tizenegyedik alkalommal adták át a magyar szellemi élet kiemelkedő képviselőinek a Prima Primissima díjat, és a vállalkozói szférában az Év Vállalkozója díjakat.

Tovább

Új vezető a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézeténél

- a cég 1500 takarítót fog kiképezni az idén, már az új OKJ szerint

A Tisztítás-technológiai Tudományok Intézet Kft. alapítója, Ritz Tibor blogján számolt be róla, hogy decemberben átalakították a céget. Hogy miért kellett alapjaiban átszervezni a vállalkozást, annak okaként egy nagy volumenű munkát jelölt meg.

Tovább

Príma-díjat kapott

- Bagosi Sándor gyulai takarítócég-vezető

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnök­sége a vállalkozás területén elért kiemelkedő eredményeket és a meghatározó közéleti tevékenységet ismeri el a Príma-díjjal.

Tovább

Megnyitott a kelet-közép-európai gépfelújítási és bérlési központ!

- augusztus elsején nyitott meg a kelet-közép-európai piacot Kolozsvárról kiszolgáló takarítógép-felújítási és takarítógép-bérlési központ.

Hogy mi ebben az igazi újdonság, arról a Tennant takarítógépeket forgalmazó Tenrom ügyvezető igazgatóját, Gorbai Attilát kérdeztük.

Tovább

Nilfisk-Advance szilárd alapokon (x)

A Nilfisk-Advance több mint egy évszádos tapasztalattal szolgálja ki ügyfeleit, valamint 5000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

Cégünk dániai központtal rendelkezik, és több mint 40 leányvállalattal büszkélked­het, mindezek mellett megközelítőleg 70 országban van jelen disztribúciós hálózatá­val.

Kevesen tudják, hogy a Nilfisk-Advance magyarországi jelenléte igen jelentős. Gyár­tóegységek találhatók Szigethalmon és Nagy­kanizsán is. Közel 600 főt foglalkoztatunk gyárainkban, ahol padlótisztítókat és porszí­vókat (Szigethalom), valamint magasnyomá­sú mosókat (Nagykanizsa) gyártunk a világ minden tájára.
A magyarországi Nilfisk-Advance Kereskedelmi Kft. a Nilfisk-Advance A/S 100 %-os tulaj­donú leányvállalata, több mint 20 éves tapasztalattal és töretlen dinamikával szolgálja ki a takarítási iparágat.

Tovább