Az oldal cookiekat használ. Szabályzat

Szállodák higiénéje

Erre figyelnék, ha én lennék az ÁNTSZ ellenőre

Engedje meg a kedves olvasó, hogy azzal kezdjem, nem dolgozom az ÁNTSZ-ben, de valaha dolgoztam. A mai feltett kérdésre inkább csak a szakma oldaláról szeretnék válaszolni és arról az oldalról, amit egy laikus szállodajáró / lakó lát ill. meg tud állapítani, ha megszáll valahol.

Permalink: http://tisztatertechnologia.hu/cikk/1334/perm

Tagek: velegi istván szállodatakarítás szállodai higiénia higiénia 2001 november

Share

Nyilván el kell dönteni az elején azt is, hogy milyen színvonalú szállodáról beszélünk. Ma, a vállalkozások korában, szálloda már a néhány szobás tetőteres volt családi ház is és a sok csillagos valóban luxus szálló, pl. a … de gondolják önök is, hogy milyenre gondolok.
Tehát ha ma szállodáról beszélünk, akkor definiáljuk, hogy olyan épületről van szó, amelynek sok háló-, vendégszobája van, vizes blokkal, esetleg néhány apartman is tartozik hozzá, önálló konyhája, éttermei, szórakozóhelyei, uszodája, szaunája, fodrászata, esetleg orvosi rendelője, konditerme, konferencia terme, mozija van, (esetleg) hatalmas hozzá tartozó parkolóval, szabadtéri sportkomplexussal. Ilyen ma egy luxusszálló.
Amikor idáig jutottam az írásban, akkor döbbentem rá, hogy mire is vállalkoztam.
Jött a mentő ötlet, megnéztem a szakkönyveket! De a higiénia, illetve a közegészségtani könyvekben a téma önállóan nem szerepel. Nincs leírva semmi, hogy mit is kellene figyelni egy szálloda ellenőrzése kapcsán. Az egyik megoldás lehet, hogy nem is kell ellenőrizni, főleg nem a luxus szállodákat, hiszen ott minden úgyis csillog-villog, csupa elegánsan öltözött dolgozója van (és ha az ember kicsit is nem úgy van öltözve, megkérik, hogy a hátsó ajtón lesz szíves távozni). De önök szakmai anyagot várnak tőlem, akkor viszont, el kell gondolkozni, hogyan tovább.
Először is vegyük számba az épület típusos helyiségeit, aztán a funkciókat, a tisztasági zónákat, a felületeket és a hozzá tartozó elvárásokat. Ebből ki fog derülni, hogy egy szálloda higiénéjét átvizsgálni egy szakembernek nem is lehet.
Többszakmássá sikerült a kérdés. De most már el kell árulnom, hogy ez a valóságban így is van. Az élelmezést az élelmezési szakember vizsgálja, az uszodát, szaunát stb. egyéb kommunális funkciókata kommunális higiéniával foglalkozó szakember, az egészségügyi területekkel pedig ismét más, a "járványtanász" foglalkozik (és az is előfordul, hogy a sok bába közt elvész a gyerek). Hogy ez ne legyen így, megpróbálom egy helyre szerkeszteni a lehetséges veszélyeket, illetve a szerintem sarkalatos pontokat.
Első teendőnk, hogy az alapfogalmakban egy nyelvet beszéljünk. Teszem ezt azért is, mert még nem mindenki járt abba az iskolába, amiben erről oktatnak. Így most az ott tanított definíciókat használom.

A tisztaság:

Tiszta, amiben nincs szenny

Piszok:

Valamire rátapadt oda nem tartozó kellemtelen benyomást keltő anyag.

Szenny:

Valamit elcsúfító, használhatóságát csökkentő piszok.

Higiénia:

az egészség megőrzéséhez szükséges tisztaság követelménye= egészségtan. ( Magyar Értelmező Kéziszótár 1972.) Ugye, milyen rafinált megfogalmazás?
No de mi is az a piszok: az ami látható, vagy van olyan is amit szabad szemmel nem lehet látni? Mit érdekel az bennünket, amit nem lehet látni! Amit nem lehet látni az elméletileg nincs is!! Hát persze, hogy az az érdekes, ami látszik!
A mai kornak megfelelően megkülönböztethetünk polgári értelemben vett tisztaságot, (pl.: otthon, irodák szállodák) és mikrobiológiai tisztaságot (fertőtlenített eszközök, élelmiszeripari, gyógyszeripari területek kórtermek, műtők, kezelők stb.).
A mikrobiológiai tisztaságon a környezet, vagy az eszközök olyan fokú tisztaságát értjük, ahol nincsenek kórokozók, mert azokat hatásos technikával letakarítottuk, vagy elpusztítottuk az adott területről.

Kórokozók:

mindazok a mikroorganizmusok, amelyek valamilyen betegséget képesek az emberi szervezetben előidézni, vagy provokálni.

Tehát akkor, mi is a tisztaság mértékegysége? Mivel mérjük a tisztaságot?

Minden relatív, ami nekem tiszta, az másnak nem igazán. Természetesen az objektív meghatározásra történtek törekvések. Pl. egy adott térben előforduló baktérium mennyiségével, vagy egyéb, a térre jellemző, benne előforduló anyag mennyiségével. Pl.: por /levegő m3, telepformáló egység (colonie form unit) a táptalajon, – de végső soron, nincs a kérdés eldöntve.

A szállodában érdemes vizsgálni a következő helyiségeket:

Közös helyiségek A szobák WC, fürdőszoba Uszoda Szauna Fodrászat Konyha Cukrászat Földesáru raktár Húselőkészítő Tejfőző Tojáselőkészítő Hűtők Étterem Büfé Rendelő

és a következő tevékenységeket is:

Rovarirtás (poloska, bolha, legyek, csótányok) Fertőtlenítés ezeken a helyeken

továbbá a dolgozók személyi higiéniáját:

Konyhán Takarítóknál Pincéreknél, felszolgálóknál, egyéb szállodai dolgozóknál.
A közös helyiségeken a folyosókat, közlekedőket értem. Itt általában az optikai tisztaság a fő szempont, fertőtlenítettséget nem igazán igényelnek. Látható kosz nem maradhat. A burkolatoknak megfelelő takarítási technológia szükséges. A bejáratoknál igényesebb helyeken a szennyfogó zónák kiépítése is megtörténik.
Fürdőszoba, szaniter helyiségek.:
Korábban a csapra és a WC-re kitettek egy cédulát, ami azt volt hivatva tudatni a vendéggel, hogy a csap és a WC steril. Ez persze, ha belegondolunk nem sterilitást jelent, hanem fertőtlenítettséget. Egy ilyen gesztus kicsit jobban megnyugtatja a laikus vendéget. De gondoljunk csak bele, hogy is lehet egy mosdókagylót, kádat a helyszínen kisterilizálni. Nem gondolom, hogy ezt valaki is komolyan vette. Javaslom a fertőtlenített-disinfected feliratot. Természetesen, csak akkor, ha az valóban megtörtént. Nyilván nem követel meg senki kórházi tisztaságot, de egy minimális és még éppen hatékony un. "mikrobiológiai" tisztaságot igen. Szívesen felmérném egyszer a főváros összes exkluzív szállodájában, hogy a szobák szaniter helyiségeiben lehet e kórokozót kimutatni a takarítás után.
Alapvető hiba, hogy az elhasznált textíliát a földre dobjuk, illetve dobatjuk A szállodai fürdőlepedőket és törölközőket ne rakassuk a földre, mert igen masszívan visszafertőződhetnek, körülményesebb lehet a mosásuk.
Nem praktikus a billenő fedelű szeméttároló-gyűjtő. Sokkal egészségesebb a lábpedálos forma, benne egy szemetes zsák. Hasonlót el tudnék képzelni a textíliának is.
Ma már szinte alapkövetelmény, hogy ne használjunk szilárd szappant. Sokkal higiénikusabb a folyékony szappan. Nem hiszem, hogy nem térül meg a nagyobb beruházás az adagolókra. Van választék, illatanyagban, és kivitelben is. No ez is megérne egy " misét "!

Apropó textília:

Igen gyakran látni az ágyazó kocsira felfüggesztett szemeteszsák kombinációt. Igen helytelen gyakorlat. Közvetlenül a kommunális szemétgyűjtő mellől vesszük elő a mosott tiszta textíliát. Több helyen láttam, de ez nem megengedhető! És ebben az esetben a mosoda a felelős a fertőzött textíliáért? Érdekes lenne megtudni, hogy a szálloda üzemeltetők ellenőrzik-e valamilyen technikával a felhúzott textília tisztaságát. Ugyanis a mosodák üzemeltetői között – már amelyik ad magára – elterjedt gyakorlat a rendszeres mikrobiológiai vizsgálat, melyet egybekötnek egy fehérségi teszttel és egy szakítószilárdsági próbával. Ha ezek a vizsgálatok bizonyos határértéket nem lépnek át, azt megfelelőnek értékelik (pl. a szakítás próba: 10 % alatt kell lennie a szakítószilárdság vesztésnek, pl. a kórokozó mentesség: a végtermék 20 cm2 felületén nem lehet csak néhány telepformáló egység -CFU).
Nem ismert előttem, hogy hol és hogyan mossák el a poharakat, amiket a szobákban tesznek ki. Mivel ez a közétkeztetés része erre vonatkozóan a többfázisú mosogatás szabályait kell betartani- vajon így van-e??? (erről csak annyit, hogy egy facility managementnek tartott előadáson housekeeperek elmondták, hogy ők bizony nem igen innának azokból a poharakból.)

Szauna:

A faburkolatú, nedves párás helyiségek felületét hatékonyan – elsősorban gombaölő szerrel– kell fertőtleníteni. Nyilván a megfelelő magas hőmérséklet ebben segít.

Az uszoda higiénéje:

fertőző forrás lehet az ember, vagy a betáplált víz. Terjesztő maga a víz. Fogékony szervezet szintén az ember, csak egy másik. Medencés fürdőnél vannak adatok arra, mekkora mennyiségű baktérium képes lemosódni. Íme egy adat: Egyes szerzők szerint ez 3x106-109 csíra, illetve fél gr szerves anyag ürül egy átlagos higiénéjű ember bőréről. Ez egy átlagos reggelt figyelembe véve, pl. 50-100 fő esetén: 3x150x107 csírát jelent, azaz, 4 500 000 000 db-ot. "E. coli" baktérium esetében, mely a leggyakoribb bélbaktérium (már103-4 csíraszám mellett fertőző képes és sokak által ismert hólyaghurutot hozhat létre) ez már veszélyes mennyiség.
Természetesen előfordul, hogy a bejutott baktérium szaporodik is a vízben akkor elképzelhető talán, mekkora veszélyt jelent. Ilyen fertőzött uszoda vízből fél dl -fél literig mennyiség lenyelése már biztosan fertőzést okoz. Ismét csak az előírások be nem tartása szokta okozni a legtöbb bajt. Tehát a megfelelő vízcsere, az előírt fertőtlenítés lényeges. Ezt tudomásom szerint rendszeresen ellenőrzik.

A leggyakoribb mikroorganizmusok, melyek a vízből kitenyésztek:
Baktériumok


Shigella E.coli Vibrio cholerae TBC Staph.aureus Streptococcus Ps.aeruginosa

Vírusok

Adeno Coxsakie Hepatitis A

Gombák

dermatophytonok

Paraziták

Trichomonas vag, amoeba

Étterem- étkeztetés- konyha:
Nyilván az alapfolyamatok az építéskor eldőltek. Egy konyhaüzemben is csak egy irányba haladhat a nyersanyag, és az alapanyag: raktárak – előkészítő – konyha – felszolgálás – tálalás – mosogatás. Ez a rendszer mindenhol biztosított. Amit ellenőrizni szoktak: betartják-e az előírásokat. Az ételekből mintákat vesznek mikrobiológiai vizsgálatra, de csak elvétve vannak adatok az eszközök és a környezet mikrobiológiai vizsgálatáról. Például, ahol a készételeket tárolják. Stb.
Komoly probléma a régi patinás épületek rovar és rágcsáló irtása. Ezt általában csak szemrevételezéssel lehet eldönteni és a dokumentáció átnézésével, amelyben szerepelni kell a rendszeres irtásnak. Lehet lerakni csapdákat, és azt visszaellenőrizni, de ez nem igazán szokás. Ezt elvégzi az irtó, hiszen ha reklamáció van, azonnal garanciálisan el kell újra végeznie az irtást. DE ismét csak kérdezem én: a szőnyegekben és padlószőnyegekben előforduló bőrallergiát okozó atkák keresése és kimutatása megtörténik-e? Én megnézném, és ez egy minőségbiztosítási indikátor lehetne a szálloda részére, de a takarítás minőségére is.
Ezekkel a gondolatokkal remélem nem riasztottam meg a tisztelt hallgatóságot. Nem gondolom én, hogy a mai magyar szállodák higiénés állapota rossz, vagy rosszabb, mint bárhol Európában, csak a címben feltett kérdésre próbáltam a magam módján válaszolni.
Az itt elhangzottakkal lehet akár vitatkozni is, és kérem is a tisztelt olvasót, tegye ezt meg.
Hogy is szokták mondani?
Név és cím / és persze aki kíváncsi annak a felhasznált irodalom jegyzéke is, a szerkesztőségben megtalálható.


Megjelent: 2001-11-05

Szerző: Dr. Velegi István

Tagek: velegi istván szállodatakarítás szállodai higiénia higiénia 2001 november

Share

<< 0 1 2 3 4 >>

Megjelent a legújabb, a 2019-es téli TTT-magazin!

Kattintson, és máris olvashatja a TTT-pdf-magazin téli számát!Tovább

A TTT magazin korábbi számai

– Itt megnézheti, mi jelent meg eddig. Lapozzon bele!

Mit tud az online TTT?
A/4-es méretű, minden oldala színes, lehet zenés, videós, animált a megjelenő tartalom, a hirdetésekben ott vannak a linkek, élő a tartalomjegyzék (oda lapoz, ahova kattint).
Okostelefonon is kiválóan olvasható.
És mivel a papírt és a szállítást kiiktattuk, környezetbarát is.

A slusszpoén, hogy minden cégvezető, takarító, vagy épületüzemeltető asztalán ott lehet, hiszen bárki megtalálhatja az oldalon, és elolvashatja. És aki ragaszkodik a papírhoz, az ki is nyomtathatja! :-)

Fizessen elő és máris olvashatja lejjebb a TTT korábbi számait!

Tovább

Digitális takarítási terv

– Megkönnyíti a takarítók és a vezetők munkáját is.

Újdonság a „digitális takarítási terv” nevű takarításirányítási szoftvermegoldás, amely a fejlesztők állítása szerint egyrészt megkönnyíti a takarítók munkáját, másrészt képessé teszi az épületüzemeltetési vezetőket, hogy jobb visszajelzéseket kapjanak és fejlettebb vezetési stílust alkalmazzanak.Tovább

Érdemes változtatni a takarításon

– Bizonyítottan csökkent a kórházi fertőzések száma.

Tanulságos kísérletet végeztek 11 ausztrál kórházban – azt tesztelték, hogy testre szabott takarítási újításokkal csökkenthető-e a kórházi fertőzések száma. Az eredmény elég meggyőző lett.

A multiközpontú, véletlenszerű kísérlettanulmány azt vizsgálta, hogy egy környezetbarát takarítási csomag alkalmazása hogyan hathat az egészségügyi gondozással összefüggő kórházi fertőzések előfordulására. Az eredményeket eredetileg a The Lancet Infectious Diseases szakfolyóiratban közölték, majd az Inclean folyóiratban szintén.
Tovább

Kartondobozból szalvéta

– Európai tisztítási és higiéniai díjat nyert fejlesztés.

A körkörös papírgazdaság elvét követő modellel már a hároméves próbaidőszaka alatt 105 tonna kartondobozt hasznosítottak újra.

A professzionális tisztítóipart legjobban népszerűsítő európai projekt díját érdemelte ki a Lucart: a European Cleaning Journal által szervezett 2019-es európai tisztítási és higiéniai díjat a Municipal-Material-Cycle® projekt nyerte el októberben. A higiéniai papírtermékeket gyártó vállalat célja egy olyan körkörös gazdasági rendszer létrehozása volt, amely tartós, sokszorozható és aktívan bevonja a helyi közösségeket, hogy használt italos kartonok újrahasznosításával új higiéniai és tisztasági papírtermékek készüljenek.
Tovább

A benti levegő kétszer szennyezettebb lehet, mint az utcai

– Gyerekekre is idősekre különösen veszélyes lehet.

Napjaink 85-90 százalékát beltérben töltjük, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen minőségű levegő vesz minket körül. A rossz hír az, hogy a beltéri levegő akár kétszer olyan szennyezett lehet, mint a kültéri, és mivel a fűtési- és influenzaszezonban a szellőztetés sokszor nehezen megvalósítható, előtérbe kerülhetnek azok a légtisztító megoldások, melyeket például a korszerű klímaberendezések kínálhatnak.

Első hallásra talán meglepően hangzik, de egyes ártalmas légszennyező anyagok a belső terekben magasabb koncentrációban lehetnek jelen, mint odakint, vagyis egy átlagos forgalmú városi utca levegője adott esetben akár tisztább lehet, mint a nappalinkban belélegzett levegő.
Tovább

Drágám, a WC-ülőke! Szívem, a fogkrém!

– Fürdőszobai válóok, vagy sok hűhó semmiért?

Fény derül a mellékhelyiségek cseppet sem mellékes kérdéseire. Kiderül többek között, hogy a le nem hajtott WC-deszkán és a középen nyomott fogkrémes tubuson tényleg házasságok múlhatnak-e.

Valóban válóok a WC-ülőke le (nem) hajtása, vagy ez teljesen hidegen hagyja a nőket? Képesek a férfiak ülve végezni a kisdolgukat? Van olyan ember, aki soha nem használ nyilvános WC-t? A RAVAK tabudöntögető felmérése számos olyan kérdést tisztáz, amit mindig is tudni akartunk, de nem mertünk feltenni. Eljött az igazság pillanata; lerántják a leplet a mellékhelyiségek nem mellékes kérdéseiről.
Tovább

Tisztítószerek újrafelhasználható dobozban

– Eladják, ha kiürült összegyűjtik, kitisztítják, újratöltik és így tovább.

Az USA területén ismert Cascade és Tide háztartásitisztítószer-márkák gyártói csatlakoztak legutóbb a Loop körkörös beszerzési rendszerhez. Lényege, hogy a vásárlók már újrafelhasználható tárolóedényekben is megvásárolhatják a tisztítószereket, amelyeket ha kiürültek visszavesznek, összegyűjtenek, kitisztítanak, újratöltenek, hogy aztán újra meg lehessen azokat venni.Tovább

Védeni kell a takarítókat

– Megszívlelendő javaslatok a takarítók biztonságáért.

A takarítóvállalatoknak többet kell tenniük, hogy csökkentsék azokat a dolgozókat fenyegető kockázatokat, amelyek abból fakadnak, hogy munkájuk során rendre veszélyes hatóanyagokkal kell dolgozniuk. Ezt sürgeti a munkahelyi biztonság és egészség európai ügynöksége (European Agency for Safety and Health at Work, EU-OHSA).

A takarítóvállalatoknál mintegy négy millió ember van alkalmazásban egész Európában, akik közül naponta sokan kerülnek közvetlen érintkezésbe veszélyes hatóanyagokkal.
Tovább

Sokat hiányoztak a takarítók

– Jelentősen megnőttek a takarítócégek költségei.

A spanyol takarítási szektorban drasztikusan emelkedett a hiányzások száma.

Az Aspel nevű szövetség szerint a spanyolországi takarítócégeknél az elmúlt öt évben több mint 91 százalékkal emelkedett a munkahelyi hiányzások száma. Ez azt jelenti, hogy míg 2013-ban 14.136 dolgozó hiányzott, addig 2018-ban már 27.107 fő. Ez akkora növekedés, amit a szövetség „aránytalan” jelzővel ír le. Főleg összevetve a többi szektor átlagával.
Tovább

Semmi közük a WC-nk tisztaságához

– A TASZ rendet tesz a helyi rendeletekben.

Öt megye 125 településén kezdeményezte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az emberek magánéletébe beavatkozó önkormányzati rendeletek eltörlését, a kifogásolt rendelkezések csaknem felét már hatályon kívül is helyezték.

Baktalórántházán jogsértésnek számít, ha egy anya a homokozóban várat épít a gyermekével, a tarpai temetőben pedig nem lehet padot kitenni, hogy valaki a szeretteinek sírjánál üldögélhessen. Sok település önkormányzata ennél tovább merészkedik, és a magánlakások falai közt is szabályokat ír elő. Ilyen, a magánszférát sértő, jogellenes rendelkezéseket talált a TASZ 2018 végén, amikor Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye valamennyi közösségi együttélési rendeletét megvizsgálta.
Tovább

A takarításnak számos pozitív mellékhatása van

– Testünknek, lelkünknek is jól esik.

Egyes szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy otthonunk, különösen a konyhánk kitakarítása annyi adrenalint termel a szervezetünknek, mint egy versenyautó vezetése.

Amikor otthonunk takarítására gondolunk, a legutolsó, ami eszünkbe jut, hogy egy szórakoztató, adrenalin-fröccsöt okozó tevékenységhez hasonlítsuk.
Tovább

Legnagyobb termelőüzemét nyitotta meg a Nilfisk

– Nagykanizsán ők a harmadik legnagyobb munkáltató.

Nagykanizsán nyitotta meg nemzetközi szinten legnagyobb gyártóüzemét az ipari professzionális tisztítógépeket gyártó dán Nilfisk, amely mára a város három legnagyobb munkaadója közé tartozik.Tovább

Összeomlás szélén a venezuelai egészségügyi rendszer

– Az ENSZ figyelmeztetést adott ki.

Összeomlás szélén áll a történetének legsúlyosabb gazdasági válságát átélő Venezuela egészségügyi rendszere – figyelmeztetett november 7-i caracasi látogatása végén az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese, Mark Lowcock.Tovább

2507 forint a javasolt takarítási óradíj 2020-ra

– Itt az új szakmai ajánlás a MATISZ-tól.

A takarítási óradíjra vonatkozó ajánlást a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) a munkaerő minőségére, a munkabérekre befolyással bíró gazdasági tényezők és hatások, a kormányzat által bejelentett várható minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés, és a takarítóipart sújtó óriási munkaerőhiány figyelembe vételével készítette el.

A tisztítástechnológia nélkülözhetetlen tiszta és biztonságos környezetünk megteremtésében, fenntartásában. A társadalom és gazdaság minden szereplője kiemelten fontosnak tartja az egészséges és higiénikus feltételek megteremtését és fenntartását, különösen a gyógyító-, kereskedelmi-, közigazgatási- és oktatási intézményekben, illetve az ipar különösen magas hozzáadott értékű termelési területein (pl. autóipar, gyógyszeripar, tiszta tér technológiák).
Tovább

Közreműködőket keres a NAV

– Takarítócégek jelentkezését is várják.

A NAV megbízásából kellene elvégezni speciális szakértelemhez, hatósági engedélyhez kötött feladatokat, például takarítást, bontást, hulladékelszállítást.

A vállalkozások és a kereskedők egy egyszerű regisztrációval bekerülhetnek abba a nyilvántartásba, ahonnan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiválasztja a végrehajtási eljárásaiban közreműködő szervezeteket, kereskedőket – írta november 21-i közleményében a NAV.
Tovább

A legkiválóbb kettős a kiváló köszörüléshez és maráshoz #hirdetés


<< 0 1 2 3 4 >>

2507 forint a javasolt takarítási óradíj 2020-ra

– Itt az új szakmai ajánlás a MATISZ-tól.

A takarítási óradíjra vonatkozó ajánlást a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) a munkaerő minőségére, a munkabérekre befolyással bíró gazdasági tényezők és hatások, a kormányzat által bejelentett várható minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés, és a takarítóipart sújtó óriási munkaerőhiány figyelembe vételével készítette el.

A tisztítástechnológia nélkülözhetetlen tiszta és biztonságos környezetünk megteremtésében, fenntartásában. A társadalom és gazdaság minden szereplője kiemelten fontosnak tartja az egészséges és higiénikus feltételek megteremtését és fenntartását, különösen a gyógyító-, kereskedelmi-, közigazgatási- és oktatási intézményekben, illetve az ipar különösen magas hozzáadott értékű termelési területein (pl. autóipar, gyógyszeripar, tiszta tér technológiák).
Tovább a cikkhez

Budapest Cleaning Show 2020

– Jövő októberben újra takarítóipari szakkiállítás.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) 2020. október 14-15-én ismét takarítóipari szakkiállítást szervez, Budapest Cleaning Show 2020 néven.

A magyarországi tisztítástechnológiai szolgáltató, gyártó- és forgalmazócégek hosszabb szünet után először 2016-ban, a TisztaShow-n mutatkoztak be újra, majd 2018-ban a megújult nevű Budapest Cleaning Show Szakkiállításon, ahol 3500 négyzetméteren 51 kiállító jelent meg. Az eseményre 1500 szakmai látogató volt kíváncsi.
Tovább a cikkhez

Lapozható pdf (pl.: céges katalógus, magazin, stb.)

Ár: 2000 Ft

Leírás: Vállaljuk lapozható pdf-ek elkészítését. Ha már maga a pdf kész, akkor oldalanként 2000 Ft az átalakítás. Ha magukat a pdf-eket is el kell készíteni, akkor kérjen külön ajánlatot. Vállaljuk a megtervezést, logótervezést, kisarculat-tervezést, kiadványtervezést.

TTT-online-magazin előfizetés

Ár: 3000 Ft

Leírás:Az összes jelszóval védett tartalmat olvashatja a www.tisztatertechnologia.hu-n, már azelőtt is, hogy a TTT-pdf-magazin megjelenne.

Tartalom: szakmai hírek, újdonságok, vélemények, interjúk, riportok, esettanulmányok, takarítási problémák és megoldásaik, stb.

Az online előfizetés megrendelhető a kiadónál (Tamásné szabó Zsuzsanna e.v.).

TTT-pdf-magazin regisztráció

Ár: ingyenes

Leírás:

Csak regisztrálnia kell, és onnantól kezdve önt is értesítjük e-mailben, amikor megjelent a következő TTT-pdf-magazin. Kérjük, jelölje meg, takarítással, forgalmazással foglalkozik-e, ha pedig valamilyen létesítmény képviselője, akkor azt írja meg, milyen típusú épületről van szó.

Apróhirdetés a www.tisztatertechnologia.hu oldalon

Ár: 5000 Ft

Leírás:

Ha takarítógépeket, eszközöket, egyéb takarításhoz szükséges dolgokat vásárolna, vagy eladna, akkor azt az Apróhirdetés rovatban közölheti. A hirdetés díja egy hónapra vonatkozik. A megrendelés fülre kattintva a megjegyzés rovatba írja be, milyen szöveggel szeretné megjelentetni a hirdetését!

Álláshirdetés a www.tisztatertechnologia.hu oldalon

Ár: ingyenes

Leírás:

Állást keresők és állást kínálók hirdetéseit díjmentesen jelentetjük meg az oldalon, az Álláshirdetés rovatban! A megrendelés fülre kattintva a megjegyzés rovatba írja be, milyen szöveggel szeretné megjelentetni a hirdetését!

Tisztítás-technológia c. könyv

Ár: 6000 Ft

Leírás:

Bogdán Tibor, Csordás Tamás és Pataki László: Tisztítás-technológia 2014

Könyvünk a tisztítás-technológiai szakma elméleti és gyakorlati képzéséhez nyújt szakmai és módszertani útmutatót, és ajánljuk szakembereknek is hivatásuk gyakorlásához. Azokat az alapvető matematikai, fizikai, kémiai és szakmai törvényszerűségeket ismertetjük benne, melyek a szakma magas szintű gyakorlásához szükségesek. Több évtizedes gyakorlati és elméleti tapasztalatainkat összegyűjtve, elemezve és szakmai elhivatottságtól vezérelve tesszük közkinccsé a könyvben.
Ajánljuk mindenkinek, aki a tisztítás-technológiai vagy létesítmény-gazdálkodási iparban tevékenykedik, azért, hogy eredményesebb és sikeresebb legyen. A könyv nyelvezete szakmailag kifogásolhatatlan, de közérthető, vagyis tanuló- és olvasóbarát.
A könyv írása közben törekedtünk megfogalmazni az épített és természeti környezet megóvásának fontosságát. Ezért minden esetben hangsúlyoztuk a kezelőszerek helyes használatának illetve a technológiai fegyelem betartásának jelentőségét.
A könyv három részből áll. Az elsőben a tisztítás-technológiai szakmában előforduló kockázatokkal, tisztasági szintekkel, a tisztítás-technológiai törvényszerűségeivel, hatásmechanizmusaival, a technológiai fegyelemmel és a piktogramokkal foglalkozunk. A második részben a tisztítás-technológiához szükséges háttérismereteket foglaljuk össze. S a könyv harmadik részében szót ejtünk a környezettudatosságról, a normákról, az ergonómiáról továbbá az alkalmazástechnikai módszereket mutatjuk be. Az olvasó számos ábrát, rajzot, piktogramot, táblázatot és fotót talál a könyvben, melyek mind a jobb megértést segítik. Második, bővített kiadás, 345 oldal. ISBN: 9789630838672
Postázási költség: Kb. 1320 Ft.

2017-től a könyvet Bogdán Tibortól kérje. Tel: +3630/921-7089 e-mail: bogdantibor2@gmail.com

Durbák Ildikó: Haristum c. könyv

Ár: 1490 Ft

Leírás:

"Egyre gyakrabban lobbannak fel a lángok Budapesten. Mintha a tűz tudatos lény lenne. Vagy netán valaki irányítja? A fiatal tűzoltónak, Áronnak rémálmai vannak, megmagyarázhatatlan dolgok történnek vele. Eddig két lábbal állt a földön, de egyre inkább meginog a materializmusa, a természetfeletti betör az életébe. Lesz-e elég ereje, hogy megbirkózzon azzal, amit megtud magáról és a világról? Megtalálhatja a boldogságot és a szerelmet? Megtörténhet valaha, hogy a fekete fehérré válik, és a gonosz megpróbál jót tenni? És vajon bocsánatot nyerhetnek a múlt bűnei?"

Könnyed olvasmány, tökéletes ajándék! Lepje meg szeretteit egy izgalmas, lebilincselő regénnyel.

A postaköltséget a megrendelő fizeti.
ISBN: 978-963-12-1070-5

Cégnév:

Számlázási cím:

Postázási cím:

E-mail:

Telefonszám:

Ügyintező neve:

Megjegyzés:Külföldön is rendet tesz a magyar start-up

– Közép-Európában terjeszkedik az ország legnagyobb online takarítószolgálata

Nemzetközi vizekre evezve terjeszkedik az ország egyik legdinamikusabban fejlődő start-upja, a Rendi.hu. A Magyar Fejlesztési Bank csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő növekedési befektetési programján keresztül 800.000 euró (247 millió forint) tőkével járul a Rendi nemzetközi terjeszkedéséhez. A 2018-as év nagyszabású tervei között kiemelt szerepet kap a nemzetközi terjeszkedés, első lépésként a közép-kelet-európai régióra fókuszál a vállalat.
- Az itthon jól bevált, kapacitás megosztáson alapuló sharing economy üzleti modellt fogjuk alkalmazni a V4-ek térségében: Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban. Terveink ambiciózusak, célunk 2020 végére a négy országban együttvéve a havi 35 ezer megrendelés elérése – mondta el Csillik Timur, a cég ügyvezető igazgatója. A támogatás fennmaradó részét a start-up hazai és nemzetközi versenyképességének növelésére fordítja.


Tovább

Év Vállalkozója 2016

- három takarítócég-vezető is van a kitüntetettek között

Megvannak az Év Vállalkozója díj 2016-os kitüntetettjei, akik között a takarítóipar is képviseltette magát.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) ajánlására nyerte el a díjat a A Porminus Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Béla.

A Somogy megyei VOSZ ajánlásával pedig a Kristály-Mix Kft. vezérigazgatója , illetve tulajdonosa, Antal Mihályné, és Samu Attila.

Mindhárman évtizedek óta a szakmában dolgoznak.

A Tiszta Tér Technológia magazin gratulál a díjakhoz!

Tovább

Jelentős cégfelvásárlás a magyar piacon

Az olasz cégcsoport holdingvállalatán, a Lucart Spa-n keresztül vette meg a Bokk Paper Kft-t.

Tovább

Megvan az első deklaráltan zölden takarító cég!

-– mérföldkő a magyar takarítóiparban

Elsőként nyerte el Magyarországon takarítócég a Környezetbarát Szolgáltatás nemzeti ökocímkét, amely igazolja, hogy takarítási tevékenységük az adott helyen környezetbarát. A Future FM Zrt. 2015. július 24-én „Irodatakarítás a Tata Consultancy Services Ltd. magyarországi irodájában” címen nyújtott be pályázatot a „Környezetbarát Szolgáltatás” minősítésre és a védjegyhasználati jog elnyerésére.

Tovább

Rendi lett a HelpyRend, rendelésre: új névvel dübörög tovább a trendi startup

Az első magyar online takarítás-közvetítő saját felmérésének eredménye alapján áprilistól új néven kínálja szolgáltatásait. A hazai alapítású, Magyarországon működő startup a könnyebb beazonosítás miatt döntött a Rendi név mellett.

Tovább

Egymilliárdos takarítási megrendelés

- ennyiért takarítja a MÁV állomásokat a Jánosik Kft. konzorciuma

A Jánosik és Társai Kft. és stratégiai partnerének konzorciuma nyerte el Délkelet-Magyarország területén és Budapest egy részén a MÁV állomások tisztán tartására és rendbetételére kiírt, évi egymilliárd forintos közbeszerzési pályázatot - közölte a takarítási üzletágban piacvezető cég tulajdonosa az MTI-vel.

Tovább

Környezetbarát takarítási szolgáltatás

- A Future FM Zrt. elsőként nyerte el az ökocímkét

A Future FM Zrt. elsőként nyerte el a környezetbarát takarítási szolgáltatás nemzeti ökocímkéjét, ami hivatott igazolni Magyarországon a termékek és szolgáltatások környezetbarát voltát. A nyertes pályázó szolgáltatása a Tata Consultancy Services Ltd. magyarországi irodájában valósult meg. A védjegyelnyerést igazoló tanúsítvány ünnepélyes átadása is itt történt.

Tovább

A Henkel teljesítette a 2014. évi pénzügyi célokat

— Jó teljesítmény egy kihívásokkal teli környezetben

Az árbevétel 0,4 százalékkal 16,428 milliárd euróra nőtt (szerves növekedés: +3,4 százalék)
Az üzemi eredmény* 2,9 százalékkal 2,588 milliárd euróra nőtt
Az árbevétel-arányos megtérülés* (EBIT-marzs) 0,4 százalékponttal 15,8 százalékra emelkedett
Az elsőbbségi részvények hozama* (EPS) 7,6 százalékkal 4,38 euróra nőtt
A javasolt osztalék 7,4 százalékkal, elsőbbségi részvényenként 1,31 euróra nőtt

Tovább

Számlázás 2015-től

- adminisztráció-csökkentés jeligére

Kedves Olvasóink! Már régóta szerettük volna, de az idén meg is léptük: átálltunk az online számlázásra.

Tovább

Ők lettek az év üzemeltetője!

- 8 kategóriában összesen 9 díjat osztottak ki az „Év Irodája” versenyen

Az Év Irodája verseny idei díjátadó gáláját a Budapest Music Centerben tartották meg február 5-én. A neves szakemberekből álló zsűri 8 kategóriában összesen 9 díjat osztott ki – írta realista.hu.

Tovább

COMFORT Burkolattechnika Szakkiállítás és Konferencia

- Ahol február 21-én középpontban a takarítás!

A budapesti Syma Rendezvényközpontban tartják 2014 február 19-21 között a Burkolattechnika Szakkiállítást. Ennek zárónapján „műsoron lesz” a takarítás is. Íme, milyen programra számíthat, aki kilátogat:

Tovább

Díjat kapott a takarítócég vezetője

- Pintér Zoltán 2013-ban az Év Vállalkozója lett

Tavaly december 6-án tizenegyedik alkalommal adták át a magyar szellemi élet kiemelkedő képviselőinek a Prima Primissima díjat, és a vállalkozói szférában az Év Vállalkozója díjakat.

Tovább

Új vezető a Tisztítás-technológiai Tudományok Intézeténél

- a cég 1500 takarítót fog kiképezni az idén, már az új OKJ szerint

A Tisztítás-technológiai Tudományok Intézet Kft. alapítója, Ritz Tibor blogján számolt be róla, hogy decemberben átalakították a céget. Hogy miért kellett alapjaiban átszervezni a vállalkozást, annak okaként egy nagy volumenű munkát jelölt meg.

Tovább

Príma-díjat kapott

- Bagosi Sándor gyulai takarítócég-vezető

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnök­sége a vállalkozás területén elért kiemelkedő eredményeket és a meghatározó közéleti tevékenységet ismeri el a Príma-díjjal.

Tovább

Megnyitott a kelet-közép-európai gépfelújítási és bérlési központ!

- augusztus elsején nyitott meg a kelet-közép-európai piacot Kolozsvárról kiszolgáló takarítógép-felújítási és takarítógép-bérlési központ.

Hogy mi ebben az igazi újdonság, arról a Tennant takarítógépeket forgalmazó Tenrom ügyvezető igazgatóját, Gorbai Attilát kérdeztük.

Tovább

Nilfisk-Advance szilárd alapokon (x)

A Nilfisk-Advance több mint egy évszádos tapasztalattal szolgálja ki ügyfeleit, valamint 5000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

Cégünk dániai központtal rendelkezik, és több mint 40 leányvállalattal büszkélked­het, mindezek mellett megközelítőleg 70 országban van jelen disztribúciós hálózatá­val.

Kevesen tudják, hogy a Nilfisk-Advance magyarországi jelenléte igen jelentős. Gyár­tóegységek találhatók Szigethalmon és Nagy­kanizsán is. Közel 600 főt foglalkoztatunk gyárainkban, ahol padlótisztítókat és porszí­vókat (Szigethalom), valamint magasnyomá­sú mosókat (Nagykanizsa) gyártunk a világ minden tájára.
A magyarországi Nilfisk-Advance Kereskedelmi Kft. a Nilfisk-Advance A/S 100 %-os tulaj­donú leányvállalata, több mint 20 éves tapasztalattal és töretlen dinamikával szolgálja ki a takarítási iparágat.

Tovább